(13.10 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Ono, když o něčem chcete mluvit... Já nechci - já vám rozumím, že chcete pořád nějaké semináře. Víte, mně to vždycky připadá - a znám to od svých starších kolegů: Když nic nechceš vyřešit, založ nějakou pracovní skupinu nebo udělej seminář. Protože k ničemu nedojdete, všichni se tam pohádáte a stejně výsledek je nula. Takže pokud chcete pracovní skupinu, jdeme do ní. Ale mě spíš zajímá, čím se to nahradí, biopaliva druhé generace tady nejsou. A notabene, v té RED I už teď je můžete započítávat, a je tam 1,7.

Já se omlouvám, pane ministře, prostřednictvím pana předsedajícího, ale viděla jsem několik vašich vystoupení, když jste tady vzýval a křičel, a všichni tady seděli a nikdo si nedržel uši.

Takže v současné době je tam 1,7 a můžete to započítat dvakrát, to znamená 3,4 %, a v RED III už se s tím nepočítá. A víte proč, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího? Protože se to nevyužívá. Ono se to nevyužívá, takže RED III už nepočítá s tímto dvojitým započítáváním. (Předsedající: Paní poslankyně, čas.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že žádnou další faktickou nevidím, tak nyní s přednostním právem se hlásila paní ministryně. Prosím, máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková: Děkuji za slovo a hezký den všem. Já bych to chtěla jenom shrnout, o čem vlastně ta předkládaná novela zákona o ovzduší je, protože jsme ji vkládali my za Ministerstvo životního prostředí. V současné době zákon o ochraně ovzduší má skutečně dvě povinnosti. Jedna je v § 19 a to je pro dodavatele motorového benzinu s povinným přimícháváním biopaliv a druhá je § 20 a to je ta čistá evropská transpozice na ochranu ovzduší. Vypuštění § 19, což je cílem námi předkládané novely, je vlastně odstranění té skoro nadbytečné povinnosti přimíchávání biopaliv, protože totéž je obsaženo v § 20 a ten je čistou evropskou transpozicí. Takže vůbec nedochází k tomu, že bychom někomu znemožňovali přimíchávat biopaliva první generace. Skutečně i podle § 20 může ten systém běžet dál, tudíž to nemá nějaký zrovna teď okamžitý negativní efekt na zemědělce. Ale výrobce pohonných hmot má možnost si vybrat, jak tuto povinnost, kterou mu evropské směrnice dávají, udělá. Takže myslím, že není ohroženo nic, co bychom měli ve vztahu k ochraně ovzduší, a nejsou ohroženi ani zemědělci. Naopak rušíme spoustu administrativních povinností a výrobcům pohonných hmot dáváme šanci si vybrat, jak povinnosti, které jsou jim stanoveny, zajistí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní ministryně. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Brabec. Vyvolalo to opět další faktické poznámky. Následovat bude paní poslankyně Peštová a pan poslanec Hrnčíř. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Já budu už velmi stručný, jenom ocituji pana ministra Stanjuru. Je možné - já to nezpochybňuji - že na webu Peníze.cz to byla nějaká fake news, ale tady cituji pana ministra Stanjuru, pana ministra financí, že "zrušení povinností přimíchávat biosložku do nafty povede k jejímu zlevnění o 1,50 až 2 koruny na litr". Já, když jsem hovořil o těch 4,50 - a to bylo určitě z nějaké tiskovky - tak tam byl pravděpodobně, nebo velmi pravděpodobně, k tomu byl přidán efekt spotřební daně. To už bychom se dostali na 3,50 a možná něco dalšího.

Ale já zpochybňuji, vážený pane ministře, prostřednictvím pana předsedajícího, i to vaše tvrzení, že dojde ke zlevnění o 1,50 až 2 koruny za litr. Nedojde, protože to by to opravdu ti čerpadláři, respektive ti výrobci a distributoři pohonných hmot, museli dotovat. Znovu opakuji, ta biosložka - a řekněme, co tady už zaznělo a je to velmi důležité: když přestáváme přimíchávat, tak tam bude prostě 100 % té ropné složky, tedy to, co dneska právě dostáváme z Ruska, a to určitě podporovat nechceme.

Ale i když tohle pomineme, jakkoliv si myslím, že je to velmi důležité, tak naprosto odmítám a jsem přesvědčen, že se mýlíte s tvrzením, že zrušením povinného přimíchávání spotřebitelé, tedy řidiči, ušetří 1,50 až 2 koruny na litr nafty. Jsem přesvědčen, že to není pravda.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Další přihlášenou, kterou prosím, aby přišla k pultíku, je paní poslankyně Peštová. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já jsem chtěla poděkovat paní ministryni životního prostředí, protože ve své podstatě řekla to, co jsem tady říkala celou dobu, protože zrušením § 19 písm. a) až písm. e) se vůbec nic nestane a bude se přimíchávat dál. Jsem ráda, že to tady zaznělo a že to zaznělo přímo od paní ministryně. Takže už byste se s tím měli srovnat, protože už i vaše paní ministryně to říká, že se nic nestane. Je to pouze populistické gesto, které vám nevyšlo. Děkuji. (Potlesk poslanců z hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou další vystoupí pan poslanec Hrnčíř. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl právě také zareagovat na to, co tady zaznělo i od paní ministryně, protože já měl pocit, že smyslem tady těchto novel, a obzvláště v § 90, je rychle a účinně pomoci občanům, firmám tak, aby se jim pomohlo s růstem cen pohonných hmot, což samozřejmě vyvolává inflaci a zdražování na to navázaných dalších věcí, služeb, samozřejmě potravin a dalších komodit. A teď se dozvídáme, co jsme tak trošku tušili, že se opravdu nestane vůbec nic, že rušení § 19 skutečně nemá de facto praktický dopad na cenu.

Já vlastně nechápu - mně to přijde trošku jako chytrá horákyně - že se vláda chová tímhle způsobem, že nějak marketingově, nějakým politickým marketingem vypouští do médií, jak zachraňuje rostoucí ceny pohonných hmot tím, že se zruší přimíchávání. Já nejsem žádným příznivcem toho přimíchávání. Kdyby se skutečně zrušilo a odstranilo - já to považuji skutečně za nesmysl, který si zelení fanatici kdysi vymohli, aby se skutečně takto kazily motory aut a někdo na tom vydělával, takže já to nepodporuji, ale prostě vláda opravdu tímhle, co udělala, neudělala vlastně vůbec nic, jenom do médií vypustila bublinu, že se sníží cena, já nevím o korunu, o 1,50. Nesníží se, je to naprostý nesmysl. Myslím si, že by se to mělo férově přiznat. Skutečně nijak to nepomůže našim občanům. Daleko lépe by bylo, kdyby se snížilo třeba DPH, jako třeba Polsko snížilo DPH, i třeba jenom dočasně - 8 %procent DPH třeba má Polsko na pohonné hmoty, a pak tam samozřejmě naši občané jezdí tankovat z toho pohraničí. Myslím si, že kdyby se sáhlo k těm krokům, které skutečně dokážou snížit cenu alespoň těm občanům, spotřebitelům, že by to bylo mnohem lepší, než takhle je balamutit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času, a s faktickou není nikdo, ale do rozpravy se hlásí pan poslanec Feranec. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, dámy a pánové, už bylo řečeno naší předsedkyní klubu, že my tento zákon podpoříme, i když, řekněme si to na rovinu, v oblasti zrušení přimíchávání ono "populistické" je nepřesné - je to píár gesto a přiznává to i navrhovatel v důvodové zprávě, kterou jsem si přečetl. Říká, že zrušení povinného přimíchávání nepřinese snížení toho přimíchávání, využití biopaliv, protože není reálná alternativa. Takže my to podpoříme i s vědomím, že to je určité píár gesto, které nemá žádný praktický smysl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP