(13.20 hodin)
(pokračuje Milan Feranec)

Nebo jestli mi pan ministr odpoví, jestli je nějaká představa, kdy budou, v jaké době, využívány ty další možnosti? Ale v důvodové zprávě se o tom nepíše nic, říká se, že to nic nepřinese. Říká se akorát, že do budoucna by mohl vzrůst podíl bioplynu nebo biometanu, to se tam píše, a v této souvislosti jsem se chtěl zeptat pana ministra zemědělství, jestli by mohl zareagovat. Dneska vlastně to říkal i bývalý ministr zemědělství pan Jurečka, jak nahradíme plyn bioplynem - jak to souvisí, jestli náhodou tím, že jste přijali stanovisko ke společné zemědělské politice, kde jste de facto snížili podporu živočišné výroby, navýšení redistributivní platby, jak to jde do souladu s tím, že do budoucna chceme využívat víc bioplyn a umožnit to, ať se nepoužijí biopaliva? Jestli je mi na to někdo schopen odpovědět. Jinak to skutečně hodnotím jenom píár gesto. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Vyvolalo to faktickou poznámku paní poslankyně Peštové. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na mého předřečníka. Tady nejde o budoucno, prostřednictvím pana předsedajícího. Ti dodavatelé to musí každoročně - to nejde o to, že teď si budeme hrát na to, že jednou to bude, jednou, třeba za dva, za tři, za čtyři, za pět let - ne, ti dodavatelé musí každoročně snížit o 6 %. To znamená, to je to, co jsem řekla - nic se nezmění. Zůstává status quo, vaše body - nevím, jestli lidé nebo občané, jestli nějakým způsobem ohodnotí - ale pro nás je to pouze populistické, možná píárové gesto. V každém případě nic se nezmění.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vidím zde ještě dalšího přihlášeného do rozpravy. Pane poslanče, máte slovo. Poslanec Tureček.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuju za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych se chtěl vyjádřit k problematice pěstování řepky olejné v České republice ze zemědělského hlediska. Víte, ona chudák řepka olejná se stala do určité míry takovou řekl bych ideologickou plodinou v celé České republice.

Já bych chtěl připomenout anabázi, historickou anabázi třiceti let podpory pěstování řepky olejné. Když zapátrám do minulosti, tehdy byl ministr zemědělství Bohumil Kubát, bylo to v roce 1990 až 1992, a tehdy došlo k radikální změně dotační politiky v celém agrokomplexu. Vláda Petra Pitharta tehdy přijala nová dotační pravidla, a upřímně řečeno, byla to vláda tehdy Občanského fóra, která jedním z nových dotačních programů zařadila podporu zpracovatelského průmyslu na zpracování právě řepky olejné a podporu těchto produktů a uvádění na trh v České republice. Takže žádný objev v roce 2013 nebo 2021, kdy byla vláda, kdy bylo hnutí ANO ve vládě, bylo to v roce 1991. Tehdy se ten materiál jmenoval Pravidla pro poskytování podpory v agropotravinářském komplexu v roce 1991 a schvalovala (ho) vláda Petra Pitharta. Byla to vláda Občanského fóra, později občanského hnutí ODS a KDU-ČSL, v tomto složení.

K další podpoře pěstování řepky olejné v České republice, bylo to v roce 1993 až 1994, opět byla to koaliční vláda ODS, ODA a KDU-ČSL, ministr zemědělství Josef Lux. Tehdy byla prakticky nastartována další podpora a bylo uvažováno o zavedení principu povinného přimíchávání složky do pohonných hmot. K tomu zásadnímu kroku, k zásadnímu kroku, kdy bylo zavedeno povinné přimíchávání legislativně, bylo přistoupeno v roce 2004. Já bych chtěl dokonce připomenout do určité míry historický takový exkurz, kdy prakticky byl schválen na sjezdu jedné vládní strany - i současné vládní strany - program Zelená pro venkov. Pan ministr Stanjura se směje, nicméně to je moje výhoda, že já tyhlety historické konsekvence dokážu pojmenovat od roku 1990 se značnou pamětí, která může být v tomto kontextu nepříjemná. V roce 2004 dokonce s programem Zelená pro venkov zvítězil kandidát na předsedu KDU, který v prvním bodě svého programu měl podporu pěstování řepky olejné, kdy bylo prakticky motivováno k tomu, aby zemědělci zaseli více řepky, aby sklízeli, právě s argumentací, že je to alternativa vůči fosilním palivům, alternativa snížení závislosti na ruské ropě a prakticky daný prostor našim zemědělcům.

Zemědělci jsou v tom nevinně, podporovali to všichni porevoluční ministři životního prostředí, ať to byl pan ministr František Benda, ať to byl i Martin Bursík, který dokonce hlasoval v roce 2010, 27. května, proti vetu prezidenta, tehdejšího prezidenta republiky Klause, který skutečně vetoval zákon, který umožnil povinné přimíchávání složky do biopaliv, a Martin Bursík, ministr životního prostředí, nesouhlasil s vetem prezidenta republiky.

Říkám tady jména úmyslně, kdo byl u zrodu biopaliv a pěstování řepky olejné. Byly to vlády, které tady byly u moci od roku 1990. Samozřejmě, řepky olejné se u nás pěstuje v republice od 300 000 do 400 000 hektarů. Upřímně řečeno, rekordmanem v pěstování řepky olejné byl v roce 2012 - hádejte, jaký ministr? Tehdy se zaselo v České republice 411 000 hektarů řepky olejné a bylo to za působení ministra zemědělství Petra Bendla. Takže 411 000 hektarů je největší rekord v České republice, co se týče pěstování řepky olejné, a bylo to v roce 2012, takže to nebylo v žádném případě v roce 2013, nebylo to ani v roce 2018 ani v roce 2021. Naopak, od té doby osevní plochy řepky mírně klesají na nějakých 340 000 až 360 000 hektarů, byť se zvyšuje výnos. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP