(13.30 hodin)
(pokračuje Karel Tureček)

Je třeba taky říct, že to je skutečně velmi píár gesto současné vlády boj proti snižování ploch. Pan premiér Fiala dokonce používá, že méně řepky - více obilovin. Já bych chtěl upozornit, že řepka olejná je ozimá plodina, to znamená, seje se na podzim. Takže jestli někdo v březnu, v dubnu vyhlašuje, že sníží už v daném roce plochy pěstování té plodiny, která zákonitě musí být zaseta na podzim, tak skutečně z odborného hlediska to není pravda. Ta řepka byla zaseta již v říjnu, v listopadu, zemědělci s tou produkcí počítají, a upřímně řečeno, navádět zemědělce, aby zasetou úrodu zaorali, to si myslím, že skutečně v dané krizi, kdy bude v celé Evropské unii, v celé Evropě nedostatek olejnin, nedostatek rostlinných olejů, je skutečně sebevražedné. (Hluk v sále.)

Takže asi tolik. To je prakticky celá historie pěstování řepky olejné a milníkem pěstování řepky olejné skutečně je rok 1991, vláda občanského hnutí ODS.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane poslanče, musím vás přerušit, a já bohužel musím přerušit tento bod, protože na 13.30 je naplánován pevně stanovený jiný bod. A dovolte ještě, abych u paní ministryně Černochové zrušil její omluvu z dnešního jednání Poslanecké sněmovny. Konstatuji tedy, že přerušujeme tento bod, a nebyla ještě ukončena obecná rozprava. Děkuji. (Výměna předsedajících.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Hezké odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přistoupíme tedy k pevně zařazeným bodům, které jsou z volebního bloku. A prvním z nich je bod číslo

 

80.
Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury

Bod byl přerušen 6. 4. tohoto roku na 16. schůzi Poslanecké sněmovny. Vidím, že už je u pultíku připraven pan předseda volební komise Martin Kolovratník. Já tedy poprosím, aby zopakoval kandidáty, kteří právě do druhého kola postupují. Máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Prosím velmi stručně, kolegyně, kolegové, o klid, než zrekapituluji předchozí dění ve volebních bodech, bude to velmi stručné. Paní předsedkyni děkuji za uvedené a navážu na ni. Ten první, volba členů - teď už člena - dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury, je to orgán, do kterého se volí pět členů. My se nacházíme v druhém kole první volby a tady se omezím pouze na konstatování, že 6. dubna Sněmovna obsadila čtyři místa dozorčí rady SFDI a byli to pánové Ivan Adamec, Karel Havlíček, Jindřich Lechovský a Pavel Šustr.

Nyní v druhém kole nám zbývá obsadit nebo zvolit jedno místo, zatím neobsazené, a je to na funkční období čtyřleté. Do druhého kola z těch původně navržených postoupil jeden kandidát nebo je tam jeden postupující, a je to náš kolega pan poslanec Jan Hrnčíř, který měl v prvním kole 25 hlasů.

Protože se jedná o druhé kolo, není rozprava ani se nehlasuje. Prosím o přerušení bodu a otevření dalšího.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Rozprava se již nevede, jak bylo řečeno, takže já přerušuji projednávání tohoto bodu na tajnou volbu.

 

A otevírám další bod, je to bod číslo

 

81.
Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu podpory investic

I tento bod již Sněmovna projednávala, zabývali jsme se jím dne 6. dubna na 16. schůzi Poslanecké sněmovny, kdy proběhlo první kolo volby. Prosím tedy ještě opět pana předsedu Kolovratníka, aby zopakoval kandidáty, kteří do druhého kola postoupili.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, potvrzuji, zde je situace stejná. Jsme tedy v druhém kole, 6. dubna jsme v tomto orgánu, který je také pětičlenný, obsadili nebo zvolili tři členy dozorčí rady Státního fondu podpory investic. Byli to pánové a paní Šimon Barczi, Klára Dostálová a Pavel Nalezený. Tady jenom upřesním, že poté, co jsme identifikovali potenciální střet zájmů, tak dvě nominace byly staženy, takže na ta dvě neobsazená místa v tuto chvíli máme pouze jeden návrh, jednu nominaci, zatím nezvolenou, je to paní kolegyně Marie Pošarová, která měla v prvním kole 24 hlasy.

Znamená to, že jsou vlastně dva možné scénáře. Pokud toto místo bude obsazeno, zůstane jedno místo neobsazené a budeme tu lhůtu vyhlašovat znovu. Nemohu samozřejmě nějak předjímat - pokud by se neobsadilo žádné místo, i tak by se vyhlašovala ta volba ještě jednou. Každopádně v tuto chvíli na volebním lístku budete mít k vašemu posouzení nominaci na neobsazené místo paní Marie Pošarové, a to v druhém kole bez rozpravy a bez hlasování. Prosím o přerušení bodu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. (Hluk v sále.) Přerušuji projednávání tohoto bodu na tajnou volbu. A dámy a pánové, já vás požádám o klid. Byť jsou to volební body, už se těšíte mnozí na to, že půjdete volit, tak prosím, ještě nechte i pana předsedu v důstojných podmínkách uvést další bod. Děkuji.

 

Dále tedy otevírám bod číslo

 

82.
Návrh na jmenování člena kontrolní rady Technologické agentury České republiky

Opět prosím pana předsedu volební komise poslance Kolovratníka, aby nás tímto bodem provedl. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: A zde je situace jiná. Nacházíme se v prvním kole první volby, nové volby. Je to z toho důvodu, že z kontrolní rady Technologické agentury rezignovala 31. ledna 2022 paní docentka a bývalá kolegyně, poslankyně Anna Putnová, jedno místo je tedy neobsazené. V souladu s příslušným zákonem zde Sněmovna vyhlašuje výzvu, veřejnou výzvu na podání nominací, a to prostřednictvím našeho výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Ta výzva byla vyhlášena, do termínu 28. března kolegové obdrželi tři návrhy, které následně 4. dubna postoupili volební komisi. Komise je shledala právoplatnými a v pořádku a přijala v této věci usnesení číslo 59 ze dne 6. dubna.

V tomto usnesení volební komise konstatuje podané nominace do kontrolní rady Technologické agentury, a to paní profesorka inženýrka Tatiana Molková, navržena Technickou univerzitou v Liberci, pan inženýr Jan Smolík, navržen Svazem průmyslu a dopravy, a pan profesor inženýr Martin Weiter, navržen Vysokým učením technickým v Brně.

Za druhé, zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise zde navrhuje volbu tajnou, a pokud člen bude zvolen, tak mu započíná čtyřleté funkční období dnem zvolení. Jak jsem řekl, volební komise navrhuje volbu tajnou, proto zde paní předsedkyni prosím nejdřív o otevření rozpravy a po rozpravě o hlasování o návrhu na tajnou volbu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto bodu, do níž nemám žádného přihlášeného, proto rozpravu končím.

Předpokládám, že nebudete mít zájem o závěrečné slovo, ale přesto se ptám. Dobře.

 

Nyní tedy máme návrh na hlasování. Budeme hlasovat o způsobu volby a je navržen způsob volby tajné.

Zahájím hlasování o tomto způsobu volby. Kdo je pro tajné hlasování v tomto bodu? Ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

hlasování číslo 47 přihlášeno 168 přítomných, pro 130, proti 1. Návrh byl přijat, a my tedy budeme v této volbě postupovat tajně.

 

Je to tedy jediný návrh, který byl přednesen, tudíž právě pro provedení volby tento bod přerušuji.

Mám tady přihlášeného s přednostním právem panA předsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného. (Poslanec gestikuluje.) Až v dalším bodu, takže teď nikoliv, dobře.

Takže já jsem přerušila tento bod.

 

A otevírám bod číslo

 

83.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce
viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu

Což je poslední z volebních bodů. Opět prosím pana předsedu volební komise, poslance Martina Kolovratníka, o uvedení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP