(16.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo pan ministr zdravotnictví. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já jsem dostal od ministerstva text odpovědi, ale já za to moc děkuju. V podstatě dvacet let vedu panel, teď už tedy pochopitelně ne biomedicínského výzkumu, ale jedna část toho panelu jsou nanotextilie. Je potřeba si uvědomit zásadní rozdíl mezi nanočásticemi a nanotextiliemi a zkusím vysvětlit, proč jsou nanotextilie pro Českou republiku a pro ochranu proti virům zásadní.

Je potřeba si říct, že jsme fakt velmoc nanotextilií. My jsme vyvinuli přístroj na výrobu nanotextilií, bohužel patent prvního typu přístroje nebyl celosvětový a já velmi děkuji všem těm kolegům z Kladna a dalším, kteří ten druhý přístroj patentovali celosvětově a dá se říct, že my bychom dokázali, pokud bude dobrá podpora - a já věřím, že bude, pan ministr mi v tom určitě maximálně pomůže - s nanotextiliemi ovládnout svět.

V čem se liší nanočástice od nanotextilií? Vy to víte asi dobře, protože jste se připravoval na interpelaci, že nanočástice mají náboj a že to je jeden z problémů. Ty mají i nanotextilie. Nanotextilie ale neuvolňují nanočástice, takže de facto ta filtrační činnost nanotextilií je dána malinkými - řeknu laicky - otvůrky, a tím pádem kapénky - a my víme, že covid se šíří v aerosolech - se nedostávají přes ten respirátor ven a dovnitř. Ale navíc mají nanotextilie mezi těmi jednotlivými vlákny v otvůrcích náboj, takže vážou ty viry, takže o to více filtrují vlastně vydechování toho vzduchu s viry ven než normální respirátory.

Je fakt, že existují studie, které to potvrzují u nanotextilií, a jsou to studie, které právě byly v tom panelu, kterému já jsem předsedal, prováděny, byly samozřejmě prováděny na zvířatech. Potom to byly standardní studie, klinické studie. Nanotextilie se začaly používat hodně v praxi, ale faktem je, že cena nanotextilií byla vysoká. Tím, že tady byl covid, tím, že byl stimul výrobců, aby začali, jsme se dostali na relativně nízké ceny nanotextilií, velkokapacitní pletací stroje udělaly velkou produkci. Já jsem z opozice - a musím říci, ve spolupráci s některými členy vlády - toto velmi podporoval, říkám to takto otevřeně, a myslím si, že pozitivní efekt je, že máme jedny z nejlepších českých nanorespirátorů.

Jiná věc je debata, jestli vůbec nosit respirátor a roušku je nebo není problematické. Tady bych si dovolil upozornit, a ona je na PubMedu krásně dohledatelná, na metaanalýzu, myslím ze Spojených států - já teď nevím, jestli je z Pittsburghu, to bych si vymýšlel, a ta porovnávala sedmdesát studií, kdy srovnávala jednotlivé typy roušek, respirátorů, u zdravých, u lidí s různým typem onemocnění, o kolik se snižuje množství kyslíku ve vdechovaném vzduchu, o kolik se zvyšuje vlhkost, jaké je riziko vnitřní infekce, jestli to má nějaký vliv na srdce, jestli se nějakým způsobem zhoršuje řekněme telemetricky měřené EKG a další, a zjistili, že ten vliv je nulový. Byla to jedna z metaanalýz, asi největší, bylo to sedmdesát studií, která vlastně řekla, že rouška nebo respirátor nemá žádný negativní vliv. Samozřejmě, má to určité podmínky, nemůžeme nosit respirátor půl roku a různě ho povalovat všude možně, nechat ho sekundárně infikovat a tak dále, ale to oba jako lékaři víme.

Tak za mě - je potřeba dělat podporu nanotextiliím, je potřeba být velmi obezřetný k nanočásticím - já bych řekl textilie potažené stříbrem, antibakteriální, to víme, ponožky, spodní prádlo. Koloidní stříbro je úplně něco jiného, obojí je stříbro, a je potřeba, a s tím souhlasím, podpořit tento průmysl a nanotextilie v České republice tak, abychom opravdu s pomocí dalších studií přes panel AZV, přes ten biomedicínský panel, a já jsem se toto snažil maximálně forzírovat, abychom se stali exportéry i ve zdravotnictví do celého světa. Je to nesmírně užitečné pro český průmysl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji, pane ministře. Je zájem o doplňující dotaz evidentně. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Já samozřejmě jsem se ptal na ty možné vedlejší účinky, které mohou vzniknout, pokud se ta mikrovlákna na povrchu s nanočásticemi dostanou do plic. Z informací, co mám, bylo zjištěno, že části mikroplastů se dostávají dokonce až do krve, tak se obávám, že u těch mikročástic z vláken, které teoreticky by se mohly odštěpovat, že by k tomu také mohlo dojít. Tak já bych plédoval pro to, aby byly udělány studie nejlépe mnohaleté, jaký to má vliv na lidský organismus, tyto mikročástice obecně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za doplňující dotaz. Opět pan ministr zareaguje.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já moc děkuji. Opatrnost především, tomu naprosto rozumím a souhlasím, ale znovu opakuji: ty granty, které AZV a biomedicínský panel ohledně nanotextilií řeší, a v tomto panelu jeden z šesti grantů vždycky byl na tuto problematiku - nanotextilie a hojení ran, nanotextilie a různé materiály, nanotextilie a ochrana pacientů, nanotextilie a ochrana zdravotníků - ty jasně prokázaly, že je tam nulové riziko. Žádné částice z nanotextilií na těchto pletacích strojích. To je pořád třeba opakovat. Na českých patentech, které vymyslel tým z textilní univerzity a vyvíjí je a dělá je, myslím profesor Kůs a tady ta skupina, tak tady k tomuto uvolňování nedochází.

Jsem rád, že to téma zvedáte, a moc za to děkuji. Já bych byl opravdu rád, aby Česká republika - bohužel se to u předchozí vlády nestalo, ale chápu, že byly jiné priority - aby tady toto, já bych řekl dokonce české zlato, aspoň co se týče textilu a co se týče této problematiky - podpořila a abychom maximálně využili toho, že máme tento monopol, že jsme toto vyvinuli, a abychom se opravdu stali exportéry do celého světa, a dokonce abychom se stali hlavním vývozcem roušek, tedy ne z Číny do Česka, ale z Česka do Číny a nanoroušky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní přistoupíme k další interpelaci paní poslankyně Jany Berkovcové a ta bude interpelovat pana ministra školství, mládeže a tělovýchovy. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji. Vážený pane ministře, obracím se na vás v souvislosti s revizí rámcových vzdělávacích programů, jejichž součástí má být mimo jiné zrušení povinné výuky druhého cizího jazyka v základním vzdělávání a jeho převedení mezi takzvané povinně volitelné předměty. K tomuto závěru dospěl expertní panel Ministerstva školství, mezi jehož členy však není ani jeden odborník na výuku cizích jazyků.

Já se věnuji jazykovému vzdělávání celý svůj profesní život a s velkým znepokojením sleduji vývoj a diskuse ohledně cizích jazyků, kam se ubírá, a absolutně ignoruje všechny podněty ze strany odborné veřejnosti, profesních sdružení, sdružení angličtinářů, francouzštinářů, němčinářů, která volají po zachování povinné výuky dvou cizích jazyků. Podobně se vyjadřuje celá řada diplomatických zastoupení v České republice, zástupci obchodních komor i Hospodářské komory. A vy, pane ministře, tento rozruch nazýváte hysterií.

Nejčastějším argumentem pro zrušení druhého cizího jazyka je to, že některé děti nezvládají dobře ani češtinu či angličtinu, natož pak druhý cizí jazyk. Takto přece ale nemůžeme uvažovat. Některým dětem dělá problémy matematika, je pro ně těžká, a také jim přece matematiku nezrušíme. Navíc zkušenosti ukazují, že druhý jazyk, který se vyučuje od sedmé třídy, často děti baví více než ten jazyk první, což je většinou angličtina, která se vyučuje od třetí třídy, a často další jazyk znamená pro některé žáky novou motivaci ke studiu cizích jazyků, hlavně pro ty žáky, kteří si z nějakého důvodu neoblíbili první cizí jazyk nebo jsou v něm neúspěšní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP