(17.30 hodin)
(pokračuje Lubomír Brož)

Samozřejmě jsem seznámen s tím, že již v listopadu odešla z Ministerstva financí žádost o možnost zvýšit hranici obratu pro osvobození od DPH na 85 000 eur, takže ten pomyslný míč je na straně Evropské unie. Nicméně právě i proto, že se v letošním roce potýkáme s vysokou inflací v souvislostí se situací, jsou tyto limity ještě více zatěžující a omezující. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli je v této věci nějaký posun, zda se Evropská komise již vyjádřila Radě Evropské unie a zda není případně možné pomoci živnostníkům dříve tak, aby se zmírnily dopady současné situace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane poslanče, a nyní pan ministr financí, jestli mohu poprosit. Ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Hezké odpoledne. Podle programového prohlášení vlády chceme zvýšit limit povinné registrace k DPH na 2 miliony a je v logice věci, abychom v tom okamžiku zvýšili limit pro možnost uplatnění paušální daně. Naší ambicí je to přinést do Sněmovny zhruba v pololetí roku, aby obě ty nové hranice platily pro příští zdaňovací období od 1. ledna 2023. Česká republika v listopadu dopisem - ničím jiným, dopisem - požádala o výjimku, že od 1. ledna 2025 to bude plně v kompetenci členských států, těch 85 000 eur.

Postupujeme kroky jako Ministerstvo financí, abychom tu výjimku dostali k 1. lednu 2023. Jsem v této chvíli optimista. Není to ještě dojednané, ale probíhají jednání na pracovní úrovni, a jsem optimista. Myslím si, z našich odhadů by se to mohlo týkat asi 105 000 subjektů, uvidíme, jestli někteří z nich zůstanou jako dobrovolní plátci, to už je jejich rozhodnutí podle jejich konkrétního podnikatelského záměru. Souhlasím s vámi, že to může mnohým přinést snížení byrokratické zátěže a je to dobrá věc.

A když jsem říkal, že vidím tu logiku, aby byla jedna hranice pro povinnou registraci k DPH, tak stejně tak připravujeme zvýšení té hranice pro možnost využití paušální daně na 2 miliony. Předpokládám, že nejpozději za dva týdny ten návrh Ministerstva financí bude v mezirezortním připomínkovém řízení, po vypořádání připomínek ho předložím na vládu a pak do Poslanecké sněmovny, nicméně z vyjádření všech politických stran, které jsou v Poslanecké sněmovně, očekávám spíše odbornou debatu, možná o nějakých parametrech, ale neočekávám žádný velký politický střet, protože mám za to, že všechny poslanecké kluby obě dvě ty podmínky podporují.

Takže já věřím, že ten návrh bude připraven tak, že ani těch změn případně nebude tolik, ale určitě to nebude debata, že bychom nemohli třeba v rámci pozměňovacího návrhu změnit některý z parametrů připraveného návrhu zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Není už zájem o doplňující dotaz. A my tedy přistoupíme k další interpelaci, s tou je na řadě pan poslanec Hubert Lang. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Nepřítomný pan ministr vnitra, který se omluvil... Jako člen bezpečnostního výboru a poslanec hnutí ANO mám dotaz na pana ministra vnitra, ten dotaz bych specifikoval: Jak se ověřuje totožnost migrantů z Ukrajiny romské národnosti, kteří se nám v poslední době objevili na území České republiky v rámci migrační krize a jsou značným problémem? Chtěl bych to uvést do určitého kontextu.

Na bezpečnostním výboru jsme přijímali postupně nějaké strategie od té doby, co se objevila migrační krize. Bezpečnostní výbor 10. 3., 31. 3., 14. 4., zcela otevřeně jsme hovořili o možných případech, kdy s tou velkou migrační vlnou - k dnešnímu dni je 314 583 víz dočasné ochrany - budou přicházet i osoby, které nebudou zcela přizpůsobivé, a i osoby, jak jsem někde zmínil, i kriminálně závadové. Bylo to používáno v určité zkratkovitosti. Já jsem nikdy neřekl, že z Ukrajiny budou přicházet pouze kriminálně závadové osoby, ale i osoby, které mohou mít nějaký neblahý vliv na naši společnost. A ejhle, už se tady objevují první případy, zaregistrovali jsme, i v tisku jsme zaznamenali více než 3 000 Romů ze Zakarpatí. Jsou to Romové, kteří jsou negramotní, Romové, kteří jenom využili situace a nejsou to z mého pohledu běženci před válkou, ale jsou to čistě ekonomičtí uprchlíci, mnozí z nich ještě se zdvojeným občanstvím, kdy se zjistilo u celé řady těchto lidí, že mají nejenom ukrajinské občanství, ale i občanství maďarské.

Ptám se v tom kontextu - je opravdu třeba těmto lidem poskytovat víza dočasné ochrany, poskytovat jim humanitární dávku 5 000 korun, když jsme tady svedli velký boj, kdy včera vláda schválila s velkou sílou, že domácnosti s příjmem do 1 milionu korun dostanou 5 000 korun, někdy na podzim, na jedno dítě? A zde budeme dávat 5 000 korun lidem, kteří podle mého názoru nejsou z oblasti bojů, jenom využívají této situace a jsou to čistě ekonomičtí migranti, kteří se přiživují (Předsedající: Čas.) na tomto neštěstí. (Předsedající: Váš čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A samozřejmě pan omluvený ministr vnitra odpoví do 30 dnů písemně. S další interpelací je přihlášena paní poslankyně Eva Fialová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Já jsem chtěla interpelovat pana Mariana Jurečku ve věci financování komunální kampaně z rozpočtu MPSV. Pan ministr 11. 4. udělal výjezd do Ústeckého kraje, za což jsem velice ráda, je to naprosto v pořádku, a ukončil ho na konci debatou s občany, což je naprosto také v pořádku, kde aspoň se dověděl, jaký je skutečný stav úředníků z úřadů práce a frustrace jednotlivých občanů v Ústeckém kraji.

Ale co mě na jeho pozvánce zaujalo, bylo to, že události, kterou pořádá Ministerstvo práce a sociálních věcí a zveřejňuje ji na svých sociálních sítích, bylo takovým malým dovětkem uvedeno, že se bude také účastnit kandidát na primátora města Ústí nad Labem - já nebudu říkat jméno, ale je to člen hnutí KDU-ČSL - a současně byla úplně stejná pozvánka vytvořena pod hlavičkou na stejné místo na stejnou hodinu pod barvami KDU-ČSL, současně i pozvánka spolku, za který bude pan kandidát na primátora kandidovat.

A já se ptám, kolik tato kampaň stála, protože na Instagramu vyběhlo, že tuto kampaň s tímto dovětkem, nebo tuto událost, financuje, pořádá a sponzoruje MPSV? Takže by mě zajímalo, kolik peněz šlo na grafickou úpravu těchto akcí, kolik stál jednotlivý výjezd, případně pronájem sálu a samotný sponzoring na sociálních sítích. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní poslankyně. Opět i zde pan ministr odpoví písemně. A nyní další na řadě je paní poslankyně Karla Maříková. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane ministře, já už jsem v této věci interpelovala pana premiéra, ale nebyl nijak konkrétní, tak doufám, že od vás se dozvím více informací. Obrací se na mě celá řada občanů, kteří topí tuhými palivy, že v současné době už mají různé pořadníky nebo můžou nakupovat jen omezené množství, ať to jsou brikety nebo uhlí, a dřevo podražilo až o 200 %. Mě by zajímalo, jak to budete řešit, protože tuhá paliva se může stát, že třeba nebudou nebo nebudou v dostatečném množství? Lidé sice, jak jsem se dozvěděla od pana premiéra, mohou změnit způsob vytápění za podpory státu, ale samozřejmě není to ze dne na den a samozřejmě ne všude je to technicky možné, a i ze strany občana to může být nemalá investice a nemusí na ni mít.

Takže já bych ráda slyšela, že pokud k něčemu takovému dojde, že opravdu množství těchto tuhých paliv bude natolik omezené, že lidé ho prostě nebudou mít a nebudou mít jak vytápět, jestli máte nějaký plán, jak to budete řešit, nebo jak to budete operativně v tu danou chvíli řešit? Jak si s tím poradíte?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši interpelaci, paní poslankyně, a nyní s odpovědí pan ministr. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážená paní předsedající, vážená paní poslankyně, vážené paní poslankyně a páni poslanci, vy jste uvedla, že jste mi položila stejné dotazy jako panu premiérovi Fialovi. Já se zase omlouvám vám dopředu, že se možná v některých těch tezích budu opakovat.

V první řadě mi dovolte, abych vás ujistil, že my samozřejmě ceny tuhých paliv a vůbec situaci ohledně jejich dostatku či nedostatku sledujeme. Jsme v neustálém kontaktu s těžaři uhlí a i s představiteli průmyslu, abychom byli detailně informováni o jejich potřebách a vhodně na ně dokázali reagovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP