(17.40 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Pokud jde o zásobování průmyslu, podle plánu těžeb tuhých paliv a dosavadních dodávek se předpokládá plnění smluvních závazků, a zároveň tedy také uspokojení potřeb trhu. Nárůst cen tuhých paliv je ale velmi těžké předpokládat. Závisí to samozřejmě mimo jiné i na vývoji války na Ukrajině. V návaznosti na ruskou agresi proti Ukrajině uvalila Evropská unie na dovoz ruského uhlí sankce. Ty by podle našich informací měly mít jen omezené dopady. Z Ruska jsme totiž v roce 2020 přivezli jenom 1,7 % naší spotřeby uhlí. Podle informací, které mám k dispozici, ale může mít tento zákaz - nebo by mohl mít tento zákaz - na Českou republiku nepřímý dopad kvůli tomu, že Polsko pro své energetické potřeby dováželo ročně cirka 10 až 12 milionů tun energetického černého uhlí z Ruska a Česká republika dováží přibližně 15 % své spotřeby uhlí právě z Polska. A my se zaměřujeme nyní na to, abychom zajistili dodržování pravidel vnitřního trhu Evropské unie a i dodržování těch smluv, které byly nasmlouvány.

Jak už vedl pan premiér, v České republice aktuálně poptávka po tuhých palivech v domácnostech roste. U hnědého tříděného uhlí je předpoklad, že poptávka bude nasycena. Jedná se o tuzemský zdroj ze Severočeských dolů a o dodávky od Sev.en Energy. U černého tříděného uhlí je situace horší. Já už jsem o těch dodávkách z Polska a jejich závislosti na dodávkách z Ruska mluvil a tam se to snažíme řešit dohodou s našimi partnery v Polsku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane ministře, a opět je zájem o doplňující otázku. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane ministře, i když toto je i současně otázka určitě pro ministryni životního prostředí, v rámci Green Dealu a celé situace s tím spojené se samozřejmě hovoří o ukončení těžby uhlí a že bychom měli přejít na obnovitelné zdroje. Vzhledem k situaci, která na Ukrajině je s nedostatkem energie, plynu a sám jste řekl, že roste poptávka po tuhých palivech, jak vidíte kroky vlády dál? Budete to, co v minulosti tady bylo, podporovat, nebo zůstaneme u současné situace, že lidé budou dál do nějaké výhledové doby využívat tento způsob vytápění?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a pan ministr má zájem zareagovat. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já na to asi odpovím obecně a sice tak, že samozřejmě v rámci toho, co se teď na trzích s energií a s palivy děje, můžeme doufat v nejlepší, ale musíme se připravovat na nejhorší. Prioritou české vlády je teď krátkodobě zajistit dostatečné dodávky energií a všech potřebných surovin tak, abychom měli dostatek všeho prioritně pro domácnosti, samozřejmě také pro kritickou infrastrukturu a nejdůležitější průmysl, a pokud to půjde, tak samozřejmě i pro bezproblémové fungování celé ekonomiky. Podnikáme v této souvislosti celou řadu kroků. Pomáháme firmám najít nové zdroje surovin, alternativní místa, odkud některé komodity dovážet, a jak říkám, naší prioritou je zabezpečit stabilní chod ekonomiky a zajistit všechny potřebné dodávky pro domácnosti a kritickou infrastrukturu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane ministře, a nyní přistoupíme k další interpelaci, ale pan poslanec Zdeněk Kettner, rozhlížím se, není v sále, čili jeho interpelace propadá. Dále je na řadě paní poslankyně Margita Balaštíková, ta také není v sále, takže její interpelace také propadá, a přichází řada na pana poslance Huberta Langa. Upozorňuji, že pan poslanec Patrik Nacher je omluven, takže jeho interpelace také bude stažena. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Přítomný jediný člene vlády, opět vznáším další dotaz na pana ministra Víta Rakušana v rámci probíhající migrační krize. Ten dotaz, který potom odůvodním, bude znít: Je, či není pravdou, že prezident Zelenskyj, prezident Ukrajiny, otevřel vězení a pod nějakou amnestií řekl, že který z vězňů-mužů bude bojovat za Ukrajinu v ukrajinsko-ruském konfliktu, bude amnestován? To je moje otázka.

Teď bych se chtěl dostat k tomu, proč se na tu otázku ptám. Já jsem se na ni ptal pana ministra několikrát. Pan ministr se mnou svedl takový boj o to, jestli muže, kteří přichází v rámci migrační krize, posílat zpět na Ukrajinu, kdy ne. Upozorňuji, že na Ukrajině je vyhlášen výjimečný stav. Ukrajinci mají povinnost narukovat do armády a bránit svoji zemi. My tam dáváme všemožnou humanitární pomoc a jaksi se mi nelíbí v rámci migrační krize, že nám tady nějací muži pobývají. Nehovořím o mužích, kteří jsou v nějakém penzijním věku, nehovořím o mužích, kteří mají tři a více dětí, ti jsou z toho vyjmuti. Jak jsem už zmínil v předchozí interpelaci, v současné době máme zaregistrováno 314 583 víz dočasné ochrany. Jestliže se hovoří, že 20 % z toho jsou muži, a odečteme nějaké ty muže, tak tady máme řádově 40 000 mužů, kteří nesplňují podmínky starců, mužů se třemi a více dětmi. Opět se ptám, proč tito muži se nevrátí domů a nebojují za Ukrajinu, proč je máme tady, proč bychom jim měli poskytovat po dobu šesti měsíců 5 000 korun za jeden den (měsíc?). A ptám se, jestli na kacpech máme, nebo nemáme seznamy těchto propuštěných vězňů, protože ti příchozí mladí muži mohou být tito propuštění vězni, kteří logicky, jestliže několik měsíců nebo let byli zavřeni v Ukrajině, zcela určitě po svém propuštění se vrhnou bojovat proti Ruské federaci. Já se domnívám, že budou přicházet na území České republiky a že to není žádoucí pro naši zemi z hlediska bezpečnosti. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji za dodržení času a dostanete odpověď od řádně omluveného pana ministra do 30 dnů písemně.

Dále je tedy omluven pan poslanec Patrik Nacher, takže tato interpelace je stažena, a přistoupíme k interpelaci paní poslankyně Jany Hanzlíkové. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Opět děkuji za slovo. Moje interpelace se týká dopadu zvýšení cen pohonných hmot na sociální služby. O tom už tady bylo řečeno mnoho. V současné době opravdu zažíváme velkou vlnu zdražování v podstatě všech komodit, takže nejenom pohonných hmot, ale tady jsme zažili asi největší tempo zdražování a tato situace dopadá velmi negativně na všechny rodiny, organizace, ale způsobuje i opravdu velké závažné finanční problémy sociálním službám, a to především těm terénním, které poskytují pomoc a podporu, za prvé specifickým ohroženým skupinám, a poskytují ji v přirozeném prostředí, což pro ně znamená každodenní používání automobilů. Jedná se tady především o osobní asistenci a pečovatelskou službu. Tyto služby podle zákona 108 jsou financovány dotační formou. Většinou žádají v ročních intervalech a s takovým předstihem, že nemohou vlastně při zpracování svého rozpočtu zohlednit budoucí finanční výkyvy a změny. Některé ty větší sociální služby mají až čtyřicet aut, někdy i více, která každodenně najednou za klienty opravdu velký počet kilometrů, a jejich provoz je kvůli vysokým cenám pohonných hmot stále nákladnější.

Proto se ptám, jaké kroky MPSV přijme, aby pomohlo těmto tak potřebným a důležitým sociálním službám. Děkuji za odpověď, kterou dostanu písemně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši interpelaci, paní poslankyně, a nyní je na řadě s další interpelací pan poslanec Radek Koten. Může se připravit paní poslankyně Karla Maříková. Vítám i pana ministra. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, já bych se velmi rád zeptal na ubytovací kapacity, protože tady v ČR jsme měli poměrně nouzi o nájemní bydlení, o byty a tak dále, a nebyli jsme schopni pro občany České republiky, eventuálně matky samoživitelky, zajistit odpovídající bydlení, cenově dostupné si myslím, to by bylo to správné slovo. A nyní nám tu tedy nastala krizová situace a já se opravdu nestačím divit, jakou obrovskou kapacitu ubytovacích kapacit má Česká republika, a dokonce jak rychle dokázala tuto kapacitu zmobilizovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP