(11.50 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

A třetí, s kým nekomunikujete - podívejte se tedy znovu na sítě - váš pan senátor Canov, váš koaliční partner, naprosto šokovaný, rozčilený, a mluví, jak tady píše, ne o této odkládací novele, ale o tom, co prosakuje z mezirezortu z té věcné stránky: "Zachováme stavební úřady na místní úrovni, aby rozhodovaly se znalostí prostředí," cituje váš kolega Canov koaliční smlouvu. A pak píše realitu: "Zrušíme 244 z 615 úřadů." Vždyť i vaši kolegové, senátoři, jsou proti tomu a mají s tím ohromný problém. Tak tohle je ta komunikace? Nezlobte se na mě, ale to jste si naběhl neskutečným způsobem. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. A nyní s faktickou pan ministr a poté paní poslankyně.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já budu jenom reagovat, to mě docela pobavilo. Pan Canov rozhodně asi není úplně můj partner. My se ve spoustě věcí, a myslím, že v naprosté většině věcí, asi vůbec neshodneme. Je to senátor zvolený za SSLK, což je dokonce autonomní část, která spolupracuje s hnutím STAN v Libereckém kraji.

Všichni byli zděšeni, a vyšlo to i z toho průzkumu, 62 % lidí ze stavebních úřadů řeklo, že nehodlají přejít pod státní správu a že nechtějí přecházet z toho smíšeného modelu. A my jsme předložili návrh stavebního zákona, který jsme dva roky diskutovali s paní Klárou Dostálovou, kde jsme měli vyjasněno z kulatých stolů a z grémií, jakou cestou hodláme jít. Předložili jsme jako opozice v části procesní integrace ten návrh už v minulém období, tudíž to, že půjdeme touto cestou, není žádným překvapením.

Já jsem chtěl, aby nový systém byl flexibilnější, a to vzkážu panu senátorovi Canovovi do Libereckého kraje, a možná i dalším. Proto jsme navrhli řešení, kde by došlo k integraci na úrovni ORP v jedné rovině a v každé obci by mohlo být detašované pracoviště, kdy by ten, kdo by chtěl ten stavební úřad zachovat, měl to detašované pracoviště, a to by to vyřešilo. Nicméně partneři v regionu řekli, že toto je nežádoucí, řešme dostupnost stavebních úřadů v místě. Proto jsme se obrátili na Ministerstvo vnitra, které má takovou tabulku, ve které určuje dostupnost a zástupnost, a zvolili jsme tu variantu mírnější, tedy variantu B, do 35 kilometrů dojezdu, ale tam nechodíte každý den, na stavební úřad - furt to bude jeden úřad, jedno razítko, jedno podání. Potom je tam to kritérium, jaká je spádová oblast, kolik je tam úředníků, aby tam fungovala zástupnost, takže jsou tam tři úředníci, a kolik to do roka udělá úkonů, podobně jako jsme řešili historicky třeba matriky. (Předsedající: Váš čas.) Takže to mohlo být formou detašovaného pracoviště v ORP a my naopak zachováváme stavební úřady v místě oproti tomu, co je původní návrh, kdy rušil a dělal krajské úřady a ty by pak zřizovaly možné úřady v obcích.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času, nyní s faktickou vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová a připraví se pan poslanec Karel Haas. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na své předřečníky, samozřejmě mezitím už toho zase bylo řečeno tolik, ale začnu tam, kde jsem chtěla, na co jsem chtěla reagovat.

Pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, vy jste ve své podstatě slyšel, že ten zákon vyhrál Zákon roku, a vy jste tomu zákonu nedali ani šanci, aby ukázal, jestli je špatný nebo není špatný. Místo toho jste sem přišli s novelou, kde žádáte retroaktivně o něco, co prostě nelze. Proto jsem ještě samozřejmě přihlášená v řádné diskusi, protože já jsem urputná, já budu chtít slyšet ty odpovědi - vždycky jsem je chtěla slyšet, protože tady vidím spoustu právníků, a myslím si, že i ti právníci by taky rádi ty odpovědi slyšeli, jak se to potom dál bude chovat. Ale vy jste tomu zákonu nedali absolutně žádnou šanci a rovnou jste ho zabili. Ve své podstatě flagrantně porušujete zákon, nenaplňujete zákon. To, co v tom zákoně je, byste měli postupně naplňovat, a proto tady jsou potom ty situace, o kterých tady mluvil pan poslanec Kolovratník, prostřednictvím paní předsedající, kdy se úředníci na těch úřadech dostávali do situace, že jsou nervózní, protože nevědí, co bude, protože už jsme v nějakém měsíci, a když to půjde tímto tempem, jak to jde, tak se mezitím dostaneme už skoro do příštího roku a tam už má nabýt účinnost další. To je to, co jsem říkala, 1. 7. 2023 ti úředníci mají někam přejít. A kam přejdou? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. A nyní s faktickou pan poslanec Karel Haas. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát, vážená paní předsedající. Já jsem se s faktickou přihlásil k reakci na kolegu Martina Kolovratníka. Byť se lidsky vzájemně velmi respektujeme, jeho vystoupení mě taky lehce nadzdvihlo. Nadzdvihlo mě z toho pohledu, že uváděl, že nová koalice, i přímo jmenovitě pan ministr, nekomunikuje a že on má informace o tom, že zaměstnanci stávajících stavebních úřadů v režimu smíšeného modelu veřejné správy se těší na to, jak by přešli do režimu nové státní stavební správy.

Martine, ty jsi aktivní na síti, prostřednictvím paní předsedající. Nezavnímal jsem, že bys v tomto volebním období měl jednu jedinou kolektivní schůzku se starosty obcí. My jsme jich měli zatím už pět, objíždíme celý kraj, na každé schůzce jsme zhruba mezi deseti až dvaceti starosty a můžu ti potvrdit - není to sociologický průzkum - že 95 % zaměstnanců stávajících stavebních úřadů v režimu smíšeného modelu stavební správy nechce přejít do státní stavební správy. To je realita v Pardubickém kraji, ta čísla nepřenáším někam jinam. To je realita v Pardubickém kraji. Toť první věc ke komunikaci.

A druhá věc, kterou jsem zmiňoval na veřejném zasedání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, problém toho stále platného a účinného nového stavebního zákona je v tom, že nebyl položen na celospolečenském konsenzu. A jako právník říkám, že právo by mělo být - samozřejmě to ne vždy lze docílit - položeno na celospolečenském konsenzu. Jestli se právo v podobě právních norem nepotkává s celospolečenským konsenzem, tak nemůže fungovat.

Všichni v této předchozí Sněmovně - já jsem jejím účastníkem nebyl, ale z veřejně dostupných zdrojů to je snad zřejmé - se shodli na většině procesních nástrojů nového stavebního práva, ale v tom, v čem existovala totální neshoda, byla ta organizační úroveň. To je jediná neshoda. A v tom jste, to se na mě nezlob, zase prostřednictvím paní předsedající, pro celospolečenský konsenzus neudělali v minulé Sněmovně vůbec nic. (Předsedající: Váš čas, pane poslanče.) Tak v tomto směru mě opravdu nadzdvihla tvoje slova o komunikaci. Děkuju mnohokrát. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji za dodržení času a nyní s faktickou zpravodajka Klára Dostálová, poté pan ministr Bartoš. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji moc za slovo. Aniž bych to tušila, tak mně vlastně vyšla faktická návaznost na pana kolegu, protože jsem si to připravila ještě před tím, než jste vystoupil. My jsme přesně tohleto debatovali na výboru a musím říci, že celospolečenská shoda nad stavebním právem by byla prostě paráda. Mně by se to strašně líbilo, ale ono to prostě nejde. Jestli jsme byli nařčeni z toho, že jsme to dělali jako VIP zákon pro odbornou veřejnost, tak se na mě nezlobte, ale vy z toho děláte VIP zákon pro obce, pro starosty. Prostě nelze učinit celospolečenskou dohodu.

A moc se omlouvám, ale pane ministře, vy tady hrozně zkreslujete analýzu podle toho, jak se vám to hodí. Když už, tak tu analýzu interpretujme tak, jak je. Dotázali jsme se úředníků stavebních úřadů, zda by přešli, nebo ne: 40 % ano, 20 % ne - odcházím do důchodu, jsem starý - a 40 % neví, ještě bude samozřejmě záležet na podmínkách, co budou nabídnuty. Takže to nelze takto interpretovat jednostranně, abychom ty věci dávali do kupy.

A já se strašně omlouvám ještě, vaším prostřednictvím, panu kolegovi. Vy komunikujete se starosty a ti vám řeknou, že nikdo přejít nechce. My komunikujeme s těmi úředníky, kteří říkají, že chtějí přejít. Takže pozor na to. Samozřejmě logicky starostové odjakživa hlásají, že nechtějí přijít o stavební úřady, byť samozřejmě ty benefity z toho, kdyby to byla státní stavební správa, určitě jsou: zastupitelnost, jednotná metodika a tak dále.

Rozumíme ale volebním výsledkům, rozumíme, jak se to chce, že tady skutečně vítězí lobby starostů místo toho, aby zvítězil rozumný názor.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, a nyní s faktickou vystoupí pan ministr Bartoš.

Než mu udělím slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Jaroslav Dvořák z dnešního jednání od 10.30 do 11.30 z osobních důvodů a dále poté paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová po celý den z důvodu zahraniční cesty.

Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP