(15.20 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Pokud si nedáte tu práci a nezjistíte si, jak to skutečně je, tak vám některé věci připadají, že by se tak daly udělat, že jsou strašně jednoduché. Ono to tak ale není, prostě to tak není. Já nemám radost z toho, v jakém stavu energetická bezpečnost v České republice je, v jakém stavu jsme ji převzali, nemám radost z toho, jaké nástroje má v rukou stát a věřte mi, že děláme všechno pro to, abychom ty nástroje měli lepší.

Proto jsme taky například, abych uvedl jeden příklad, koupili za 8,5 miliardy korun plyn do zásobníku, abychom garantovali to, že občané v případě náhlého výpadku těch dodávek plyn skutečně mít budou, protože, jak víte, Česká republika patří k několika málo zemím, jejichž závislost na ruském plynu překračuje 90, i 95 %. A proto jsme třeba v této oblasti zranitelní. A to není banální otázka, protože jedna věc jsou ceny, ale to, co je primární, je, abychom vůbec tu energii měli a pro to děláme, co můžeme a mohu občanům garantovat, že ji mít budeme.

Kromě toho, že jsme koupili plyn, tak jsme taky vytvořili podmínky pro to, aby se začaly naplňovat zásobníky. Dneska jsou zásobníky naplněny už ze 40 % a to je obrovský posun a je to v minulosti nejvíc v tomto ročním období a dosáhneme toho, že před nástupem zimní sezony budou naplněny zásobníky minimálně z 80 %.

Jednáme taky o rozšíření kapacity ropovodu TAL, protože jinak sem v případě toho, že sem nepoteče ropa z Ruska, tu ropu nedostaneme. A musím vám říct, že ta jednání jsou zatím úspěšná a posunujeme věci, které tady prostě x let stály a nikam se neposunuly. A pak nemáme vliv na ceny energií.

Jednal jsem v Polsku o terminálech LNG, jednal jsem o plynovodu - obnova diskuse o plynovodu STORK II.

Děláme spoustu dalších kroků pro to, aby Česká republika měla dostatek cenově přiměřené a pro občany a pro firmy přijatelné energie.

Taky to byla naše vláda, která spustila tendr na dostavbu Dukovan, což je nesmírně důležité z hlediska nejenom energetické bezpečnosti a rozumného mixu pro Českou republiku do budoucna, ale je to důležité i pro to, abychom tady měli cenově přijatelnou energii.

A pokud jde o ty burzy a to, co tady pořád slyším dokola, velkoobchodní ceny, tak se podívejte, jak se s tou elektřinou obchoduje, jak dlouho dopředu, kdy je co koupeno a kdy je co prodáno. Takže tady nemaťme občany, že teď nějaká vláda takhle něco rozhodne a oni zítra budou mít jiné ceny energie. Tak to prostě není, protože to vůbec neodpovídá realitě, realitě, které je ale potřeba rozumět, jinak se o tom tady prostě nemůžeme kompetentně spolu bavit.

A vláda kromě toho, že zajišťuje tu energetickou bezpečnost, tak samozřejmě dělá i kroky, některé jsem tady připomenul, a neměl jsem na to dost času, pro to, abychom ve střednědobé perspektivě dokázali s těmi cenami energií dělat mnohem víc, než kolik dokážeme teď, když energetická bezpečnost České republiky... (Předsedající: Čas, prosím.) ...je v tak špatné situaci, v jaké jsme ji prostě převzali.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas, děkuji. Pan poslanec má zájem o doplňující otázku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane premiére. Mně to je samozřejmě, to, co říkáte, jasné. Ale tady je základní problém v tom, že my v České republice v českých elektrárnách, které byly vybudovány mnohdy ještě za minulého režimu, nebo já tedy nevím, jestli ten režim po roce 1989 tady vyprodukoval kromě Temelína, který jenom dostavěl, jinou elektrárnu, možná ještě Dlouhé stráně, která byla začata taky před rokem 1989, vyrábíme elektřinu za dvacet jeden haléř a spotřebitelům ji prodáváme za deset korun. Tato disproporce je naprosto evidentní a vidím, že na to nechcete slyšet, takže bych očekával, že řeknete, že elektřina vyrobená v České republice se bude prodávat českým občanům za přijatelnou cenu, a nikoliv, že se bude prodávat na burze, aby z toho tedy vaše polostátní firma nebo tři čtvrtě státní firma měla obrovský zisk. To je první věc.

A další věc. Pane premiére, já vás mám rád, protože děláte všechno pro to, aby tady příště vaše vláda nebyla.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Pan předseda vlády Petr Fiala má zájem o reakci. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Asi jsem rád, že mě máte rád, ale to, jestli tu naše vláda bude, nebo nebude, to budou rozhodovat naštěstí občané a ne vy a to je přece jenom kompetentnější rozhodování.

Já bych vám chtěl ještě říct k té vaší otázce, že hájíme zájmy Evropy, a ne českých občanů. To prostě není pravda. A kdybychom se tady energeticky uzavřeli, jak to zřejmě navrhujete vy, tak bychom si s těmi věcmi prostě vůbec nedokázali poradit.

My naopak to, co děláme, je, že hájíme zájmy České republiky na evropské úrovni a podařilo se nám prosadit řadu věcí do rozhodnutí Evropské unie, které jsou pro Českou republiku nesmírně důležité. Byla to naše vláda, která například prosadila do závěrů Evropské rady svobodu energetického mixu. To mimochodem znamená, že můžeme dál rozvíjet jadernou energii způsobem, jakým chceme a bude to mezi podporovanými zdroji energie. A to je pro Českou republiku naprosto zásadní.

Mimochodem my jsme také prosadili do závěru Evropské rady z 24. a 25. března tohoto roku větu, že se zavedou nezbytné mechanismy solidarity a kompenzace a členské země budou usilovat o zajištění bezpečnosti dodávek pro všechny členské státy. Abych to vyložil a přeložil, tohle politické usnesení znamená, že v případě zastavení ruského plynu nebo ruské ropy, na kterých je bohužel Česká republika závislá a závislejší než jiné země, máme garantováno to, že solidárně dostaneme ty dodávky od jiných zemí i do České republiky. A to je nesmírně důležité z hlediska toho, co se tady může stát. Takže nemaťme veřejnost, staráme se o zájmy České republiky a prosazujeme je... (Předsedající: Čas.)... tam, kde je potřeba. Tam, kde je to potřeba.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas, prosím. S další interpelací vystoupí pan poslanec Miloslav Janulík. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuju za slovo, paní předsedající.

Pane premiére, moje interpelace je poměrně jednoduchá. Jednoslovně - inflace. Co s inflací? Víme, že na podzim byla 4,9 a podle vašich proklamací to byla naprostá katastrofa, byla to hrůza a mohla za to vláda. Tak teď je 14,2 - a myslím si, že ještě nejsme na konci - tak řečeno vaší logikou za to tedy může vláda. Vy říkáte, že za to může ta předcházející vláda, já si to nemyslím, to už dlouho nevydrží - tato rétorika - ale to není podstatné. Podstatné je, že bych chtěl slyšet opravdu ne signály, ale jednoznačně kroky, jak to tedy vláda může ovlivnit. Vy jste tvrdili, že na to prostě máte recept, a i to je možná jeden z důvodů, proč jste dneska vládnoucí, tak bych chtěl vědět konkrétně, jaké kroky, protože ta situace je tristní: ze sta korun čtrnáct korun dvacet haléřů je teď pryč a lidi, kteří si šetřili na důchod, chtějí dostavovat domky a tak dále, pro ně je to smutné. A naše akademické řeči to nijak nemění.

Já si pamatuju dobu, kdy jste tady chtěli svolávat mimořádné schůze kvůli ceně másla. To bychom se tady teď uschůzovali, protože všecko se absolutně zdražuje obrovským způsobem. Mnohdy za mě laicky naprosto neopodstatněně, ale já bych rád, kdybyste mi řekl konkrétní jednotlivé kroky, které máte přichystané, které by mohly snad vést k tomu, že ta inflace už aspoň neporoste. Neříkám, že se sníží, ale aspoň už neporoste. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní má slovo pan předseda vlády. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, určitě se shodneme na tom, to mě těší, že inflace není nic pozitivního a že je prostě potřeba proti tomu bojovat.

Já bych jenom opravil to tvrzení. Já jsem v těch debatách, když jsme byli v opozici, právě varoval před tím, že ta inflace může vzrůst. A byl to pan předseda Babiš, se kterým jsem vedl polemiky, který byl optimističtější, pokud jde o inflační čísla, než jsem byl já, což je snadno dohledatelné. A právě moje argumentace tehdy byla, že pokud budeme pokračovat v té politice, kterou tu dělala tehdejší vláda, tak vytváříme dobré předpoklady pro to, abychom tady měli vysokou inflaci, což jsem nechtěl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP