(15.30 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

A já vám jenom připomenu, že my jsme převzali zemi opravdu ve stavu neutěšených veřejných financí, rostoucí inflace, složité ekonomické situace. Česká republika, a to neříkám jenom já, to říkají nezávislí ekonomové, Česká národní banka, to říká Nejvyšší kontrolní úřad, můžete se podívat na statistiky, se v letech 2020, 2021 zadlužovala rekordním tempem, které nemá obdoby v novodobých dějinách. A kdybychom tento nepříznivý vývoj nekorigovali, tak bychom dopadli špatně a ta inflace by byla ještě horší. Nijak nezpochybňuji to a nebudu tady říkat, že prostě celá inflace je v důsledku působení předcházející vlády, to mě nikdy ani nenapadlo, je tam spousta mezinárodních faktorů, které my přiznáváme, ale to, že ta inflace je takto vysoká i ve srovnání s okolními zeměmi v České republice, to nepochybně má i vnitrostátní příčiny a ty jsou identifikovány ekonomy a k těm právě patří nehospodárná politika z minulého období.

Takže pokud chcete slyšet konkrétní kroky, jeden už jsme udělali, a to je to, že jsme připravili protiinflační rozpočet. To byl zásadní krok a je tak hodnocen nejenom Národní rozpočtovou radou, je tak hodnocen ekonomy z různých ideových táborů, protože vláda má v ruce právě tento nástroj, a to je odpovědná rozpočtová politika. Chtěl bych ale také připomenout, a to je důležité, a na to nezapomínejme, že systém je konstruován tak, že vedle vlády existuje Česká národní banka, která má klíčovou roli ve zvládání inflace, a Česká národní banka je v tomto směru nezávislou institucí a měla by dělat kroky, které ke snížení inflace povedou. Zatím se o to Česká národní banka snažila. Já se teď nebudu pouštět do polemiky, jestli ty úroky jsou příliš vysoké, nebo nízké, mně to ani nepřísluší a nemohu to komentovat, nechám to ekonomům. Teď existují obavy, že to bude jinak. Já doufám, že ne a že Česká národní banka bude nadále velmi intenzivně bojovat proti inflaci.

Další krok, který proti inflaci děláme, je to, že nezvyšujeme její příčiny tím, že bychom dělali plošná opatření, a nedáváme plošnou pomoc lidem, ale zaměřujeme ji cíleně, dáváme ji sociálním skupinám, které pomoc opravdu potřebují. Já jsem tady připomenul některé věci, které jsme udělali, a myslím si, že v Deštníku proti drahotě se na ty konkrétní příklady může každý podívat.

Když říkám, že jsme připravili protiinflační rozpočet, jenom připomenu, že náš rozpočet je se schodkem 280 miliard korun, tedy o 96,6 miliardy je to nižší schodek, než byl původní návrh minulé vlády. Meziročně se pak jedná o 220 miliard korun a to je jasné protiinflační opatření. Zmrazili jsme platy úředníků, snížili jsme provozní výdaje státu o 13 miliard korun, přitom jsme ale nezapomněli na sociální skupiny, které potřebovaly, aby měly navýšeny mzdy, jako jsou zdravotníci a učitelé. Přes naše úsporná opatření máme dost peněz na důchody, kompenzace pro podnikatele, které minulá vláda nenachystala. Máme taky dost prostředků na investice. Investujeme mnohem víc, než to bylo v minulosti, v předcházejících letech, a to je taky důležité i z hlediska toho, abychom vytvářeli nějaké podmínky pro prosperitu státu v budoucnosti.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas, prosím! A s doplňující otázkou opět, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji, paní předsedající. Já bych jenom uvedl, že váš poradce pan Křeček tento týden na svém Twitteru uvedl, že boj s inflací jsme prohráli. To je pro mě docela zdvižený prst. Co se týče České národní banky, o tom mám velmi silné pochybnosti, protože evidentně to, co ona dělá, nefunguje. Takže to nevím, jestli se pouští do nějakého pokus-omyl, když okolní centrální banky postupují úplně opačným způsobem, tak mi to připadá jako občanovi minimálně podivné. Pořád cílí na nějaké inflační cíle, pořád nás straší deflací. Já bych tedy strašně rád za svůj život aspoň jednou rád tu deflaci zažil, protože pořád mě celý život někdo straší inflací, ale deflaci jsem nikdy nezažil a mohlo by to být zajímavé, zajímavá zkušenost. Rád bych to zažil, že přijdu do obchodu a věci budou stát polovinu místo toho, aby stály dvakrát tolik. Ale nevím, jestli to všechno... máte pocit, že to bude stačit, anebo máte nějakou delší perspektivu, nejenom tady (Předsedající: Čas, pane poslanče!) ty kratší kroky. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ještě je zájem o reakci, prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Inflace samozřejmě roste v Evropě a roste nejenom v Evropě. Do jisté míry vidíme některé trendy, které jsme třeba znali ze sedmdesátých let. A teď jde jenom o to, když se podíváme na Českou republiku, jestli inflace třeba odpovídá inflaci v okolních zemích, anebo je vyšší. A pokud je vyšší - a ona je, bohužel - tak se prostě musíme bavit o příčinách. A tam se asi neshodneme, protože já jsem popsal, kde já a opravdu spousta ekonomů napříč různými tábory vidíme ty příčiny. A řekl jsem, že naše vláda svou hospodářskou politikou a rozpočtovou politikou se snaží inflaci čelit.

Mně opravdu nepřísluší, a z pozice předsedy vlády to ani nemohu dělat, komentovat kroky české centrální banky, České národní banky. Je tam jmenovaný nový guvernér, který měl disentní stanoviska, tak uvidíme, jak se bude politika České národní banky vyvíjet. Nechci ani komentovat kroky Evropské centrální banky. Proč ta nepracuje s vyššímu úrokovými sazbami? Zase některé jiné banky začaly už s tím pracovat, podívejme se do Spojených států, takže ty strategie jsou různé.

Samozřejmě to, že Česká republika má inflaci třetí, druhou nejvyšší ze zemí Evropské unie, je pro moji vládu skutečně zvednutý prst a nutí nás to k tomu, abychom pokračovali v tom, co děláme. To znamená, byli úsporní, byli hospodární, pomáhali těm, kteří pomoc skutečně potřebují, a snažili se o to, abychom nevydávali zbytečně peníze - jak jsem například ukázal (Předsedající: Čas!), šetříme na provozu státu, (Předsedající: Čas, pane premiére, prosím.) nechceme prostě pumpovat víc peněz do... (Předsedající: Musím měřit všem stejně, prosím. Děkuji.) Já toho mám tolik co říct, omlouvám se. (Již mimo mikrofon.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vím, že toho máte mnoho na srdci, ale musíme přistoupit k další interpelaci. A já mám jednu prosbu, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci: zazněly tady neztišené mobilní telefony. Moc prosím o ztišení mobilů, ať máme důstojné projednávání. A prosím, pan poslanec Andrej Babiš s další interpelací. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane premiére, vy neustále opakujete, že nenecháte nikoho padnout a že každý, kdo se dostane do problému, má možnost požádat si o sociální dávky nebo o příspěvek na bydlení. Takže já se vás chci zeptat: Byl jste někdy vůbec jednou v životě na úřadě práce? A tušíte vůbec, jak to v reálu funguje? Víte, jak to dlouho trvá, než se běžnému českému občanovi podaří vyřídit příspěvek na bydlení? Viděl jste někdy, jak vypadá žádost o takový příspěvek a jaké všechny papíry k tomu musíte doložit? A to nikoli jednou za rok, ale čtyřikrát do roka! Vy jste asi zatím vůbec nepochopil, že lidé, kteří se dostanou do krizové situace, kterým hrozí ukončení nájemní smlouvy, protože už nemají na měsíční platby za nájem a energie, potřebují pomoc hned, a ne až za několik měsíců. Vaše vláda zahltila chudáky úředníky na úřadech práce. Všichni mají nějakou kapacitu. Všechny lidi v nouzi včetně 300 000 uprchlíků na ně navalíte, ale nepřemýšlíte nad tím, že úřady práce mají nějakou kapacitu a že prostě nejsou nafukovací. A to ani nemluvím o tom, že jste těm přetíženým úředníkům, co pracují od vidím do nevidím, zmrazili platy. To je totální arogance. Víte vůbec o tom, jak se zpožďují výplaty příspěvku na bydlení, když už se člověku podaří projít procesem jeho přidělení? Že jsou to třeba maminky samoživitelky nebo vdovy seniorky, kterým se výplata příspěvku na bydlení zpožďuje pravidelně, takže jejich pronajímatelům došla trpělivost a nájemní smlouvu jim vypověděli? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP