(15.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tahle země se řídí do průšvihu. Do chudoby se propadá stále více a více lidí a vy pro ně neděláte vůbec nic. Jenom slibujete, vysíláte signály, tady nějaký deštník zase, ale konkrétní a rychlou pomoc jste jim neposkytli ani jednou. A lidi nejsou hloupí a tu vaši strategii už prokoukli. Vy vždycky vystřelíte nějakou bombastickou zprávu, jak pomůžete, a pak se postupně ukáže, že vlastně ta pomoc nebude pro ty, které jste původně zmínil, že vlastně nebude tak velká a že vlastně bude až za několik měsíců, pokud vůbec bude. (Předsedající: Čas. Čas, prosím!) Já se ptám, jestli tomuto... (Předsedající: Čas vypršel.) Dořeknu větu. (Předsedající: Možná v doplňující otázce.) Dořeknu větu: Tohle, vážně tomu říkáte, že je to pomoc?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím pana premiéra o reakci. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane předsedo, já nejenom že vím, jak vypadá žádost o příspěvek na bydlení, ale já s vámi sdílím i nespokojenost s tím, jak je to složité a co to všechno znamená. Ale mně to nepřísluší, protože já tady mám odpovídat na otázky. Já bych vám opravdu jednu rád položil - víte, proč to tak je? Kdo to takhle udělal, že to je tak komplikované a že občané čelí tak strašné byrokracii? No, to nebyla naše vláda, to jsme my nevymysleli. To je prostě takto nastaveno a my děláme všechno pro to, abychom to zjednodušili. Pracuje na tom intenzivně pan ministr Jurečka a vůbec s tím nejsme spokojeni. Ale to bohužel nelze opravit za několik měsíců, co je naše vláda u moci. Takže ano, příspěvek na bydlení je komplikovaný a i jiné sociální dávky jsou možná komplikované, a my to chceme zjednodušit, chceme stát digitalizovat a chceme zjednodušit všechno. Ale bude to nějakou dobu trvat, protože jsme to převzali od vás v situaci, na kterou oprávněně poukazujete, že prostě není dobrá a že není pro lidi úplně příznivá. Tak já to beru jako sebekritiku bývalé vlády a mohu vám slíbit, že uděláme všechno pro to, abychom to zjednodušili.

Na druhé straně musím říct, že zase není tak úplně pravda, že se to k lidem nedostane, že o ten příspěvek vlastně nemohou požádat nebo že je to odrazuje, protože nejenom že jsme rozšířili ten nárok, kdy na to mají nárok další stovky tisíc domácností, zrovna na ten příspěvek na bydlení, a díky úpravě normativů se ten příspěvek taky navyšuje, ale velmi střízlivý odhad je, že letos by si na to mohlo sáhnout 220 až 280 tisíc domácností. A to mně tedy vůbec nepřipadá málo.

A když říkáte, že pro lidi nic neděláme, no, tak navýšení existenčního a životního minima o 10 % od dubna 2022, to už je, to také není málo. To opatření se dotkne 360 000 příjemců dávek. A od životního a existenčního minima se odvíjejí další sociální dávky, takže to málo určitě není. A jak už jsem tady říkal, a ještě to rád zopakuji, my se soustředíme nejenom na ty, kteří se dostali už do problémů - to by bylo pozdě - a kteří už nemohou pokrýt náklady na bydlení, a proto mají nárok na sociální dávky nebo náklady vůbec spojené s drahotou, která teď je, protože se zdražují ceny potravin a všechno, ale - my se soustředíme i na střední třídu, na tu střední třídu, která to vždycky všechno nese na svých bedrech, a nejprve na ty z střední třídy nejzranitelnější, a to jsou ti, kteří mají děti, ať už jsou to rodiny, domácnosti, nebo samoživitelé a samoživitelky. Těm jsme připravili jednorázový příspěvek 5 000 korun a to lidé poznají. A není pravda, že nevědí, kdy, a že se na ně, že to... My jim už dopředu říkáme: Ten příspěvek budeme vyplácet v srpnu. Všichni s tím mohou počítat, všichni, kterých se to týká, všichni se na to mohou připravit, chceme to udělat maximálně jednoduše, aby tam právě ta byrokracie, o které vy mluvíte v případě příspěvku na bydlení, aby tam žádná taková byrokracie nebyla. Je to úplně jasné, budou to mít domácnosti s hrubým příjmem do 1 milionu korun, na každé dítě v domácnosti, tedy dítě rozuměno do 18 let, a v srpnu to ty domácnosti a ti lidé, kteří na to mají nárok, dostanou. To si myslím, že je správná, seriózní politika. Teď jsme to oznámili a vědí, kdy se toho příspěvku dočkají. Ale neudělali jsme jenom zase jednorázové opatření, to je zase balíček pomoci těm rodinám s dětmi. Zvýšili jsme maximální čerpání rodičovského příspěvku z 10 000 na 13 000 korun a to nemá význam jenom toho navýšení, to má i význam možnosti rychlejšího nástupu do práce, kdo chce, a zase si může tímto způsobem ta rodina pomoct.

Připravujeme legislativní změny na podporu zkrácených a flexibilních úvazků. To už tu mělo být dávno, ale děláme to my teď, aby se zase dala lépe spojit péče o dítě s přiměřenou prací, a tedy i přiměřeným výdělkem. A to je zase konkrétní pomoc (Předsedající: Čas.) rodinám. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A poprosím nyní o doplňující otázku pana poslance. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Nebudu polemizovat, jestli za to může Nečas, Drábek nebo Maláčová nebo Topolánkova vláda. Já myslím, že každý ví, že ODS a ČSSD definitivně poškodila tuto zemi svojí aliancí až do roku 2002, ale to by bylo na hodiny.

Já mám konkrétní návrh, pane premiére. Říkám - prodlužte dobu na schválení příspěvku na bydlení ne na čtvrt roku, ale na jeden rok. Zajistěte automatickou výplatu dávek k jednomu konkrétnímu datu, tedy nastavte systém tak, aby už jednou schválenou dávku vyplácel opakovaně každý měsíc ve stejný den. Tím každý příjemce dávky bude vědět, kdy dostane peníze, a tedy i kdy bude schopen nájem uhradit.

Takže já jsem konstruktivní, a když jste byli schopni udělat aplikaci pro uprchlíky, kde každý žadatel jednoduše se přihlásí přes bankovní identitu, vyplní pár základních údajů, takto si požádá o humanitární dávku, proč to neuděláte pro žadatele o příspěvek na bydlení? Jednoduchá aplikace, starosta si to stáhne do mobilu, obejde vesnici (Předsedající: Čas.), všechny seniory (Předsedající: Čas, pane poslanče.), o kterých ví, a ve finanční tísni (Předsedající: Prosím o dodržení času, musím měřit všem stejně.), vyplní jednoduché, rychlé, efektivně, odešle... (Předsedající vypne poslanci Babišovi mikrofon.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opravdu není možné, musím měřit podle jednacího řádu. (Poslanec Babiš hovoří mimo mikrofon.) Prosím, pane premiére... (K Petru Fialovi.) Prosím o opuštění pultíku. (K poslanci Babišovi.).

 

Poslanec Andrej Babiš: (Mimo mikrofon k předsedající:) Laskavě mě nechte domluvit.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Musím měřit všem stejně, v doplňující otázce má každý jednu minutu. Pane premiére, máte zájem o reakci? Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já bych velice rád, kdyby naše vláda přišla ke státní správě a státu, který by byl digitalizovaný, který by byl nebyrokratický, kde by byly naplněny některé sliby, se kterými jste přicházeli do vlády a kde bychom teď v těch těžkých časech, kdy všichni čelíme vážné krizi, kdy se zvyšuje nápor na sociální systém, kdy se zvyšují i nároky na to, co státní úřad nebo státní úřady vlastně musí dělat a ověřovat, kdybychom to měli digitalizované, měli to zjednodušené, kdyby tady byla připravena legislativa, kdyby se prostě stalo to, co jste tady měli čas během osmi let, když jste byli u vlády, udělat. A my bychom vám v tom pomohli. Vzpomeňte si, že jsme podpořili všechny digitalizační kroky. Všechny antibyrokratické kroky, jste udělali - které jste vůbec udělali, ono jich bohužel mnoho nebylo - jste udělali s našimi hlasy a s naší podporou, takže mě teď těší, že mně tady slibujete podporu pro to, když my budeme zjednodušovat ten systém, a věřte mně, my na rozdíl od vás ho opravdu zjednodušíme. A pracujeme i na zjednodušení příspěvku na bydlení a budete vidět, že jednorázový příspěvek tak, jak ho budeme vyplácet, bude maximálně jednoduchý. Pokusíme se využít všechny moderní digitální nástroje, které tady máme k dispozici.

Já bych tady nestavěl to, co se dělá pro ukrajinské uprchlíky a české občany, proti sobě. Moderní stát musí fungovat pro všechny stejně dobře a to, že jsme zvládli tak dobře tak nebývale obrovskou, nesrovnatelnou vlnu uprchlíků v České republice, jenom svědčí o tom, že jsme ty věci nastavili dobře. Bohužel, v jiných případech jsme převzali naprosto špatné systémy, těžkopádné, byrokratické, a budeme mít velkou práci... (Předsedající: Prosím, čas.) s tím, abychom je zjednodušili. (Předsedající: Čas, prosím.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A než přistoupíme k další interpelaci, načtu došlé omluvy. Omlouvá se pan ministr zahraničních věcí Jan Lipavský dnes od 16 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů a paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová se omlouvá dnes mezi 15.30 a 18 hodinami z rodinných důvodů.

Tímto vypořádáno a prosím, paní poslankyně, ujměte se slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP