(15.50 hodin)

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vy jste představil vznik nového webu Deštník proti drahotě, kde by měla být přehledně zveřejněna všechna opatření, která by lidem měla pomoci během zdražování. To by bylo chvályhodné, kdyby to nebylo jakési odkaziště, protože když jdete například do sekce Deštník pro pohonné hmoty, tak když si tam přečtete tu chválu, že jste snížili litr benzinu o 1,5 koruny od 1. června do 30. září, tak dojdete k odkazu a kliknete na odkaz Národní rozvojové banky, která nabízí produkty. A podobně je to i u pomoci pro rodiny s dětmi, tam se dostanete na stránky Úřadu práce, u pomoci pro seniory zase na stránky MPSV. To jsou stránky, které fungují i bez vašeho webu. A mě by zajímalo, kolik tato sranda stála, kdo ten web vytvořil, zda vzešel z výběrového řízení? Jak jsem říkala, kolik to stálo, popřípadě i jeho další správa, kdo zajišťuje propagaci toho webu, kdo objednal i jeho případnou reklamu a zda vzešel také z výběrového řízení? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za velmi výrazné dodržení času a pan předseda vlády se ujme slova. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já vám děkuji za otázku a za to, že jste i svou interpelací upozornila na existenci webu Deštník proti drahotě.cz a názorně jste ukázala, jak můžeme šířit informace o tomto webu. My spoléháme na to, že i tímto způsobem, když na to budeme poukazovat, si toho občané všimnou, a je důležité, aby si toho občané všimli.

Nesouhlasím s vaším výkladem, že se tam dostanete jenom na stránky, které už existují. Samozřejmě samo o sobě toto tvrzení je pravda, tam odkazujeme na stránky, které existují, jinak by to ani nedávalo žádný smysl, ale to, co je smyslem toho webu, je to, že tam velice přehledně každý získá informaci o tom, na co má nárok, kde se k tomu dostane a jakým způsobem o to může požádat. A to si myslím, že je velice důležité. Když se na ten web občané podívají (ukazuje na notebooku) - a velice doporučuji, aby se na to každý podíval - uvidí nejenom nějakou obecnou formulaci a celkový přehled toho, co vláda už pro občany udělala a jakým způsobem jsme využili těch zhruba 100 miliard korun, které občanům šly na pomoc s drahotou, ale uvidí tu také to, co jsme udělali pro konkrétní skupinu, ať jsou to senioři, rodiče s dětmi, ti, kteří potřebují pomoc s bydlením, pohonné hmoty, podnikatelé a firmy, ohrožené skupiny obyvatel. Mohou si tu najít konkrétní opatření a mají tu přímo odkazy na konkrétní stránky, které jim pomohou zjistit, jak se k těm věcem dostanou, o co mohou žádat. A myslím si, že to je velice přehledné, velice srozumitelné a vytváří to na jednom místě pro každého občana přehled o tom, na co má nárok a jak mu můžeme pomoci.

Problém samozřejmě je, že řada občanů se teď dostává do situace, na kterou nejsou zvyklí, protože najednou o sociální dávky - a to je třeba problém příspěvku na bydlení - si vlastně mohou a mají požádat i lidé, kteří nikdy o žádnou sociální dávku nežádali, neumí v tom chodit, je to pro ně něco úplně nového. Není to ani psychologicky jednoduché. A my jim říkáme - nebojte se, požádejte si o to, máte na to nárok, pomůže vám to. A tady opravdu každý, kdo by i pochyboval nebo si nebyl jistý, jestli se na něj vztahuje nějaká pomoc, tak to tady v přehledné podobě najde. Takže já jenom mohu odkázat na Deštník proti drahotě, na tyto stránky, které si myslím, že jsou pro občany rozhodně užitečné.

Pokud vím, tak webové stránky Deštník proti drahotě vznikly při Úřadu vlády, detailní informace k tomu samozřejmě nemám, ale rád vám je zjistím, a určitě v tom nemusíte hledat žádný problém. Veškerá legislativní, finanční a jiná pravidla jsou u takovéto věci respektována. A myslím si, že to je věc, která i kdyby něco stála - všechno něco stojí - se určitě vyplatí a je nesmírně užitečná, protože právě tady občané vidí konkrétní kroky této vlády. To je přesně to, co vy vidět nechcete, protože i v těchto interpelacích pořád slyším: Nic jste neudělali, jenom něco připravujete, jenom cosi vykládáte. Ale ona to není pravda, a občané vědí, že to není pravda, a tady navíc, když si nejsou jistí, jestli se na ně to opatření vztahuje, na webových stránkách Deštník proti drahotě zjistí, zda ano a kde se k té konkrétní pomoci mohou dostat. 100 miliard korun, to opravdu není málo a to občané pocítí. Pocítí to ti, kterým se zvyšují důchody, pocítí to ti, kteří mají rodiny s dětmi a začínají se dostávat do problémů, pocítí to ti občané, kteří se dostávají do existenčních potíží v důsledku zdražujících se cen energií, zdražujících se cen potravin, kteří mají problémy s tím, zaplatit svoji domácnost. Mají tady nárok na podporu. Občané uvidí, jak bojujeme se zvyšujícími se cenami pohonných hmot, co jsme pro ně udělali. Tady bych si dovolil opravit vaše tvrzení. To není snížení ceny o 1,5 koruny, to je snížení spotřební daně, tedy odstranění překážky na české straně, která by mohla vést k navyšování cen. Takže jsou to jasné věci, které si může každý zkontrolovat (Předsedající: Čas) a uvidí, jestli máte pravdu vy (Předsedající: Čas, prosím.), nebo mám pravdu já.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A paní poslankyně - doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo. To mě mrzí, pane premiére, že u tak důležitého webu neznáte takové detaily. Ale nevadí, požádám si písemně.

Vy a vaši kolegové ve vládě často říkáte, že nemůžete lidem pomáhat plošně, protože by to státní finance neunesly. Chápu. Proč tedy ale plošně pomáháme lidem z Ukrajiny? Řadě našich občanů, když si přijdou žádat o příspěvek, je na úřadech řečeno: Prodejte třeba auto. Proč neřekneme lidem, kteří přicházejí z Ukrajiny a mají prokazatelně finanční prostředky, aby se o sebe postarali sami? Pomáhejme jen těm, kteří to skutečně potřebují.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A vnímám zájem o doplňující reakci. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: No, paní poslankyně, to, že všechno nenosím v hlavě a nevím, to mně, myslím, nemusíte vyčítat, ani já to nikdy nevyčítám třeba svým studentům, protože člověk prostě všechno (v hlavě) mít nemůže, ale musí vědět, kde ty informace získá. A já jsem to věděl, takže jsem se zeptal svých kolegů a už mě nemusíte žádat o písemnou odpověď. Byla to malá zakázka za 30 000 korun, reklamu na to zaplatíme, není to žádná kampaň Úřad vlády, takže tyhle odpovědi určitě máte.

A znovu vás žádám, abyste nestavěla proti sobě ukrajinské uprchlíky a české občany. Je to nevkusné, nepřípadné, je to špatné. To, že jsme zvládli obrovský příliv ukrajinských uprchlíků, to, že jsme dokázali více než 330 000 lidí, kteří sem přišli, z velké většiny zaregistrovat, to, že řada těch lidí díky tomu, jak jsme ten systém nastavili - a to není jenom zásluha vlády, to je zásluha krajů, měst, je to zásluha občanů, jejich solidarity, to, že ti lidé jsou z velké většiny ubytovaní a část z nich už je na pracovním trhu - to přece pomáhá českým občanům. To je přece věc, která brání tomu, aby tu vzniklo nějaké sociální napětí, abychom tady měli problémy, které si nikdo z nás nepřeje. Takže nám nevyčítejte, že jsme dokázali zvládnout obrovský příliv uprchlíků, pohyb lidí, jaký nemá v Evropě po druhé světové válce obdoby, a Česká republika to zvládla výborným způsobem. A vy si budete na to stěžovat? No to přece, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, to přece nedává žádný smysl. To není buďto Ukrajinci, nebo Češi, to je absolutní nesmysl. Musíme zvládnout příliv Ukrajinců a současně se starat o české občany. Když si český občan otevře Deštník proti drahotě, uvidí, co tato vláda pro něj udělala, aby se nedostal do existenčních potíží, když se do nich dostane, jak mu pomůžeme, jak pomáháme důchodcům, střední třídě (Předsedající: Čas.), co děláme s cenami energií (Předsedající: Čas, prosím.), prostě uvidí, že tato vláda myslí na české občany.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím velmi o dodržování času. A nyní do 16 hodin může být podána poslední interpelace. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, po pár měsících vládnutí vaše vláda ignoruje své programové prohlášení. Cituji bod, který mám na mysli: "Zvýšíme kvalitu legislativy. Každou novou regulaci důkladně zvážíme na základě analýzy očekávaných dopadů. Legislativní návrhy potřebné k plnění programového prohlášení budou předkládány standardní legislativní cestou. Před jejich předložením do vlády se k nim vyjádří odborníci v rámci Legislativní rady vlády."

Má otázka zní: Proč tento bod programového prohlášení vlády koalice ignoruje? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP