(16.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní je čas na reakci pana předsedy vlády. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní poslankyně, skutečně závazek na zvýšení kvality legislativy je obsažen v programovém prohlášení naší vlády. My se k němu hlásíme, my tento závazek nijak neignorujeme, naopak, je to nadále naše priorita. A to je řečnická otázka: Víte, proč tam ten závazek je? On je tam mimo jiné v reakci na praxi zavedenou za předchozí vlády Andreje Babiše, kdy došlo k nadužívání zrychlených a zjednodušených procedur projednávání zákonů, a to jak ve fázi projednávání na úrovni exekutivy, kdy se zejména velmi často neprovádělo mezirezortní připomínkové řízení, nebo se výrazně zkracovalo, a to je dohledatelné, to jsou fakta, a to i u věcně významných a kontroverzních zákonů. Čili tato praxe bohužel v minulosti byla už na úrovni exekutivy, ale bohužel pokračovala i při projednávání v parlamentu použitím procedury projednávání ve stavu legislativní nouze i na návrhy zákonů nebo části jejich úprav, u nichž nebylo nezbytně potřebné jejich co nejkratší, co nejrychlejší projednávání, a to přesto, že se například bezprostředně netýkaly opatření nezbytných pro boj s pandemií onemocnění covid-19, což bych chápal, a na něž nedopadaly podmínky pro zkrácení projednávání v tomto stavu.

Naše vláda má i nadále v úmyslu u každé nové regulace, vy jste to zmínila, zhodnotit její dopady, tedy vymezit alternativy možných řešení dané problematiky, a na základě analýzy - a to se prostě dřív nedělalo, nedělalo se to v dostatečné míře - na základě analýzy jejich očekávaných dopadů vybrat optimální řešení. To děláme a budeme to dělat. Nadále také platí závazek naší vlády, že legislativní návrhy realizující úkoly z jejího programového prohlášení budeme projednávat nebo předkládat standardně až poté, co budou projednány v legislativních orgánech vlády. Tohle všechno platí, to budeme dodržovat a budeme to dělat jinak, než to dělala předcházející vláda.

Je nicméně potřeba si uvědomit, že naše vláda se také dostává do situace, že svůj závazek k návratu ke standardnímu legislativnímu procesu nemůže ve všech případech zcela naplnit. To se týká zákonů, u nichž se agresí Ruska vůči Ukrajině zcela změnila jejich naléhavost a naléhavost jejich co nejčasnějšího přijetí. A moje kritika nebo to, že jsem zmínil, že to je reakce na praxi přecházející vlády, to se netýkalo opatření, která tehdy byla přijímána bezprostředně z důvodu covidu. Tam jsme tu naléhavost chápali a také jsme řadu těch věcí bez řečí podpořili. A teď je potřeba v případě dopadů a naší reakce na ruskou agresi na Ukrajinu přijímat opatření, která musí být přijata rychle, bezprostředně a kde nelze uplatnit všechna ta pravidla, která pro normální legislativní proces patří k závazkům naší vlády. Takovým případem, abych uvedl příklad, jsou třeba opatření, kdy se musí nezbytně reagovat na situaci v oblasti dodávek plynu nebo ropy a podobně, když musíme reagovat na turbulence na trhu s energiemi a tak dále, protože prostě jsou zde záležitosti, kde by standardní proces se všemi časovými limity, které to vyžaduje, bránil tomu, abychom dělali rychlá opatření, která čeští občané v tuto chvíli potřebují. Ale to se netýká a nebude týkat standardní legislativy, kde se hlásíme k závazku, že chceme zvýšit kvalitu legislativy, a budeme dbát na všechny ty věci, které jste z našeho (Předsedající: Čas, prosím.) programového prohlášení citovala.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s doplňující otázkou paní poslankyně. Prosím, vaše minuta.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane premiére. Já řeknu jednoduše - poslanecký návrh zákona, tisk 110, poslanecký - střet zájmů, máte to v programovém prohlášení vlády a je to poslanecký návrh zákona, a na rovinu, nejlepším obstrukčním materiálem je stanovisko vlády, v němž jsou uvedeny všechny nedostatky tohoto návrhu zákona. Kdyby prošel tento návrh zákona standardní legislativní cestou, nemuselo by stanovisko vlády obsahovat tolik připomínek legislativního charakteru k tomuto tisku. Máte to v programovém prohlášení. Je to poslanecký návrh zákona a prosazujete to na mimořádné schůzi do programu. Takže je to v rozporu s tím, o čem jste teď pět minut hovořil. Proto jsem tento bod nazvala Ignorace programového prohlášení vlády, protože ono to platí jenom někdy. Chápu body spojené třeba s agresí na Ukrajině (Předsedající: Čas, prosím.), o tom se nebavím. Na tohle byl čas.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní poslední reakce pana předsedy vlády. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já teď nemám možnost si to ověřit, ale zrovna to, co jste vy zmiňovala, tak to se týkalo zákona, který jsme vlastně předkládali poslaneckou iniciativou právě v době nebo ještě v době, kdy nevznikla vláda, naše vláda, takže tam prostě ta možnost, aby to byl vládní návrh, ani reálně nebyla. A naše vláda je samozřejmě postavena do situace, kdy aby vůbec mohla realizovat své zásadní priority obsažené v programovém prohlášení, měla omezený časový prostor pro pozastavení nabytí účinnosti úpravy prosazené předchozí vládou. Musela velmi rychle a bez náležitostí standardního legislativního procesu na úrovni legislativy reagovat legislativní úpravou, která nám vytvoří časový prostor pro změnu již v předchozím období přijaté, ale dosud fakticky neúčinné úpravy. Vy asi víte, co tady mám na mysli, to je příklad nového stavebního zákona. A jde tady pro všechny stavebníky a i jiné uživatele jeho úpravy zcela jistě o lepší a přehlednější řešení než měnit jeho úpravu až po nabytí účinnosti celé jeho úpravy a včetně zřízení celého systému stavební správy, s jehož původně schválenou podobou naše vláda nesouhlasí.

Takže jsou tady výjimečné případy, kdy musíme, abychom právě naplnili programové prohlášení, které jste zmínila, postupovat velmi rychle. Ale podle nás toto vytváří větší přehlednost legislativy, než kdybychom postupovali jiným způsobem. Ale vytýkat nám, že ještě před tím, než naše vláda - víte, jak to bylo složité, ne z našeho důvodu - vznikla, tak bylo prostě potřebné některé věci přijmout a ty jsme dělali formou poslanecké iniciativy. (Předsedající: Čas, prosím. Předsedající: Čas, prosím.) Ale jinak postupujeme standardně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní tedy uplynul čas na ústní interpelace na předsedu vlády a já předávám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Přeji všem hezké odpoledne. Přecházíme na interpelace na jednotlivé členy vlády a já tímto vyzývám paní poslankyni Hanzlíkovou, aby přednesla interpelaci na místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí, pana Mariana Jurečku, a zahájila tak blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. A připraví se prosím pan poslanec Kubíček. Paní poslankyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP