(17.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se paní poslankyně, jestli má doplňující dotaz? Nemá. Děkuji a děkuji všem za korektnost. Dalším s dotazem, respektive s interpelací, je pan poslanec Králíček. Máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Dobré odpoledne. Před reklamní pauzou kolegy z hnutí STAN ještě bych udělal jednu opoziční interpelaci na pana ministra Jurečku.

Vážený pane ministře, jistě si pamatujete, že jsme v minulém volebním období schválili balíček podporující elektronizaci veřejné správy, takzvané DEPO. V rámci pozměňovacích návrhů na žádost tehdejší ministryně paní Maláčové nebyl načten návrh, který se týká elektronizace doručování v pracovněprávních vztazích. Motivem tohoto návrhu bylo hlavně reagovat na rozvoj digitálních technologií v posledních patnácti letech, zjednodušit elektronické doručování důležitých pracovněprávních písemností, neměnit pravidla doručování listin a nerezignovat na ochranu zaměstnanců tam, kde je to ospravedlnitelné. Jistě se mnou budete souhlasit, že současná úprava je již zastaralá, překonaná a neslouží svému původnímu účelu, což je ochrana zaměstnanců, a je spíše administrativní překážkou a komplikací pro zaměstnavatele, protože znalý zaměstnanec se může efektivně vyhýbat doručení písemností od zaměstnavatele. Také se mnou budete souhlasit, že toto téma je velice důležité, a to i v době pandemie, kdy mnoho zaměstnanců začalo pracovat na home office, a tento stav přetrvává.

V rámci schvalování zmíněného zákona bylo přijato usnesení, které vyzývá Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby vytvořilo pracovní skupinu odborníků složenou ze zástupců sociálních partnerů Ministerstva vnitra, MPSV a odborníků z aplikační praxe. Proto se vás, vážený pane ministře, chci zeptat, zdali vaše ministerstvo bude na tomto tématu pracovat, zdali obnoví tuto pracovní skupinu a zdali bude možné se této pracovní skupiny účastnit i z pozice opozice? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a s reakcí vystoupí pan místopředseda vlády Marian Jurečka. Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, vážený pane poslanče, taktéž děkuji za tuto interpelaci, protože si myslím, že jednak je velmi korektní, je k aktuální problematické situaci naprosto správně cílená, a já musím říct, že ta otázka digitalizace na našem rezortu je zcela zásadní. Jsme vlastně rezort, který obsluhuje největší počet občanů této země, zhruba 7,5 milionu lidí v této zemi je našimi klienty, ať už přes Českou správu sociálního zabezpečení, přes úřady práce a tak dále, takže pro nás je to naprosto zásadní věc, jakým způsobem zpříjemnit lidem život, nastavit klientské prostředí, dostupné prostředí služeb státu a zároveň také snížit tu šílenou administrativní zátěž, kterou máme.

Já si někdy připadám, že jsme v situaci, jako kdybychom skoro mohli pouštět poštovní holuby, protože systém práce s informacemi a s dokumenty je v 21. století opravdu zoufale pozadu. Takže my tady děláme věci, které - v soukromém sektoru, v bankovním sektoru už deset let dávno neznají papír a tužku, u nás bohužel pořád úřednice na úřadech práce, na České správě sociálního zabezpečení to takhle překlápí, přepisují to do systémů, které to neumí ať už strojově načíst, nebo to neumí přímo přes elektronický formulář a digitální rozhraní, takže v tomhle ohledu máme před sebou kus práce.

My jsme teď udělali první dva průlomové kroky, a to je administrace humanitární dávky, která nám dneska už z poloviny běží plně digitálně, a ta solidární dávka nám běží dneska naprosto plně digitálně, byť říkám, že zhruba u prvních žádostí, které byly podány do 20. března, byla poměrně vyšší chybovost, protože to bylo způsobeno také tím, jakým způsobem a v jaké podobě byla vydávána víza strpění. Ale s tím se umíme teď řekněme docela dobře vypořádat a ukazuje to, že ta cesta je možná, že je možná poměrně rychle a my se o to maximálním způsobem snažíme.

Já jsem stáhl i lidi řekněme z komerčního, bankovního prostředí, aby přišli dělat tuto oblast digitalizace, protože to není otázka ajťáka, který umí a ve spolupráci s právníkem vysoutěží nějaký systém. To je otázka změny filozofie a přístupu lidí, kteří opravdu jako digitální proces umí nastavit z hlediska toho, jak napíšeme zákon, až po to, jak to celé administrujeme, jak to máme technicky zajištěné, až po to klientské rozhraní. Takže na tom pracujeme.

A k té vaší konkrétní otázce. Jsem velmi rád a musím říct, že na jedné straně mě potěšilo, že ta rezortní komise vznikla, a opravdu 5. 3. usnesení bylo přijato, ale když jsem pátral v análech Ministerstva práce a sociálních věcí, tak jsem zjistil, že ona sice vznikla, ale vznikla a sešla se jenom jednou, od té doby nic.

Takže pro mě je to určitě prostor, kdy budu rád, a děkuji za tu nabídku, a já oslovím tedy v tom případě i zástupce nebo vaše představitele z klubů, ať už ANO, nebo SPD, aby vyslali experty, a za každý klub určitě jednu nominaci rád přijmu, abyste i vy byli u tohoto procesu, abyste i vy mohli přispět k těmto věcem. Beru to jako hozenou rukavici, myslím to vážně. Já jsem člověk, který má rád, když se i na půdě Sněmovny, kde ne vždycky se shodneme, kde někdy je to bohužel něco, co není úplně reprezentovatelné široké veřejnosti, ale když u věcí, u kterých je možná shoda, aby ta shoda byla, takže vás k tomu velmi rád, někoho z vás, jestli to budete vy nebo někdo jiný, tak vás velmi rád přizvu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Také děkuji. Pan poslanec má ještě doplňující dotaz.

Já mezitím ještě přečtu jednu omluvu, a to předsedy vlády Petra Fialy dnes od 18.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Děkuji a máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Moc děkuji za tu odpověď. Jenom v krátkosti ještě bych možná připomněl - nebo souhlasím s vámi, protože ono tady bylo i doprovodné usnesení, kdy my, myslím, že i vašimi hlasy, obecně tehdy opozice, bylo přijato doprovodné usnesení, které ukládá vládě nebo vyzývá vládu, aby připravila právě novelu zákoníku práce, ve které navrhne nová pravidla pro zjednodušení doručování. Takže pokud to usnesení je, určitě rádi budeme spolupracovat i na tomto. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér chce ještě reagovat.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, já to jenom doplním. Počítáme s tím, že v plánu legislativních prací vlády máme v roce 2023 i novelu zákoníku práce, kde chceme tady tyto principy digitální komunikace zakotvit, protože zase není úplně standardně normální, a doba covidu to ukázala v plné nahotě, že nejsme schopni operativně vyřešit i u lidí, kteří mají plnou elektronickou nebo bankovní identitu, to, aby mohli spolu ať už uzavřít svůj pracovní vztah, nebo ho modifikovat, nebo ho případně i ukončit, nebo dát informace v digitálním prostředí, že to prostě není normální.

Takže počítáme s tím, že toto by se v roce 2023 do novely zákoníku práce mělo podařit dostat. Nebude to jednoduché, už dneska mám signály, že jsou skupiny lidí, které s tím budou mít řekněme určité problémy nebo výhrady, ale podle mě to prostě dává smysl.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s interpelací je pan poslanec Letocha, který bude interpelovat pana ministra vnitra a vicepremiéra Rakušana. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Dobré odpoledne, milé kolegyně, milí kolegové, dámy a pánové, má interpelace se bude týkat nouzového přístřeší a věřím, že bude zajímat i opozici vzhledem k tomu, že v tomto týdnu tady padla i od paní Válkové obava právě ohledně krize, která je na hlavním nádraží. Na pražském hlavním nádraží, jak všichni asi víme, se řešila potřeba ubytování pro skupinu lidí, kteří k nám dorazili a čekají na ověření občanství.

Já jsem rád, že Ministerstvo vnitra společně s vedením hlavního města Prahy a samozřejmě taky hasičů tuto situaci intenzivně řeší a tím řešením je právě stavba nouzového přístřeší, tedy jakéhosi stanového městečka, které vzniklo ze včerejška na dnešek právě díky hasičům v pražské Troji. Pane ministře, jaká je kapacita tohoto stanového městečka a jak dlouho se počítá, že by ve stanech lidé měli pobývat? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A prosím pana vicepremiéra o reakci. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo, děkuji za slovo, děkuji, pane poslanče za otázku. Jsem rád, že tady v Poslanecké sněmovně zvládáme na straně opozice i vlády přejímat příklady dobré praxe. My jsme se poučili, jak se vládlo v minulém období, a vy jste se jistě poučili, jak se dělá opoziční práce, takže to je přesně tak a já jsem rád, že máme aktivní vládní poslance, kteří se nebojí interpelovat vlastní ministry, takovou odvahu musí projevit. Co se týká situace na hlavním nádraží, opravdu dobrá není. Ta skutečně - a tady dávám paní profesorce Válkové za pravdu - má blízko k humanitárnímu problému. Skutečně tam vidíme spát matky s dětmi na studených chodbách a ta situace musí mít řešení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP