(1.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Proč to říkám? Protože chci tady právě vám připomenout, asi to většina z vás neví, že naopak právě ta zdravotní oblast, že to není oblast, která je vhodná na to, abyste tam škrtali peníze, ta oblast toho zdravotnictví. I z hlediska toho výhledu, z hlediska toho vývoje, to je úplně špatně, co děláte, že chcete vzít čtrnáct... Vy to vezmete nakonec samozřejmě, vy si to stoosmičkou natvrdo prohlasujete, že zhoršíte dostupnost zdravotní péče pro naše občany, ale je potřeba, aby veřejnost věděla, že je to úplně proti všem predikcím, proti všemu vývoji a hlavně proti našim občanům.

Na odvětví zdravotní a sociální péče v prvním čtvrtletí roku 2017 připadalo v rámci EU 24 014 500 pracovníků a většina z nich, 13 601 1 700 pracovníků, byla zaměstnána v dílčí oblasti zdravotní péče. Na dílčí oblast takzvané ústavní péče připadalo 5 066 800 pracovníků, zatímco 5 346 000 pracovníků bylo zaměstnáno v oblasti mimoústavní sociální péče. Ne všechna nová pracovní místa však odpovídají nové poptávce po zdravotní péči. A to je přesně ono, k čemu jsem chtěl teď směřovat, protože o tom už jsem mluvil i v jiné části svého vystoupení, že česká populace stárne. A právě tady se už hovoří v rámci Evropy, tady je to zřejmě vládní koalici jedno, ta naopak ubírá ty peníze, vy chcete naopak v podstatě zhoršovat zdravotnictví, ale právě k tomu zajištění ústavní účinné péče, účinné péče o stárnoucí obyvatelstvo v Evropě se v Evropě v jednotlivých odvětvích a oborech vyžadují různé soubory práce, dovednosti a různé způsoby a samozřejmě to také stojí peníze.

Nesoulad těchto dovedností existuje jak v povaze, tak i v rozdělení dovedností v rámci jednotlivých zdravotnických profesí. Nové formy poskytování péče, které s sebou nesou přesun úkolů například z lékařů na zdravotní sestry a lepší integraci, mohou zajistit bezpečnější a účinnější péči při nižších nákladech.

Pojďme se podívat teď na směrnici Evropské unie o uplatňování práv pacientů. Průměrné roční změny, tady je potřeba se podívat, a tady o tom chci hovořit, o vývoji počtu pracovních míst ve zdravotnictví a ve všech ostatních odvětvích. Jak už jsem teď poukázal, tak z hlediska toho počtu pracovníků je to zdravotnictví právě odvětví, kde dochází k tomu nárůstu. Takže logicky nárůst, a to neošidíte, protože populace stárne, je potřeba více pracovníků ve zdravotnictví, ale vy naopak zdravotnictví berete peníze. Takže to znovu a znovu říkám, je proti lidem to, co děláte. Jak už jsem říkal v úvodu, tak vy v podstatě poškozujete i tu budoucnost toho zdravotnictví, protože když jednou vezmete takovouhle částku, tak ona se potom také těžko hledá. To znám, tyhle přístupy asociálních vlád.

Ostatně pamatujeme, jak pan Kalousek, když byl ministrem financí, chtěl prostě vyvést peníze občanů v rámci důchodového pilíře dokonce do soukromých fondů. Taková je péče některých stran vládní koalice o naše lidi v důchodovém věku. A když jsme ho ptali, pana Kalouska tady, to už jsem tady byl ve Sněmovně, to udělal ještě v době, kdy jsme tady nebyli, jak je tedy garantováno to, když ty soukromé fondy zkrachují, zdali lidé nepřijdou peníze, na tuto otázku nedokázal odpovědět. Vyvést peníze ano, ale garance už žádná. Ještěže jsme to i hlasy našimi zrušili, tenhle tunel na veřejné peníze, které tady chystala před těmi cca deseti jedenácti lety, nechytejte mě teď za slovo, bylo to předpředpředminulé volební období, právě koalice ODS a TOP 09. Na tuhletu koalici je potřeba si dát velkého majzla samozřejmě z tohoto pohledu, protože tyhlety nápady, ty tady už prostě byly. Byla to vláda Petra Nečase.

A průměrné roční změny pracovních míst, když se na ně tedy podíváme, tak co se týče zdravotnictví, a porovnáme to s těmi ostatními odvětvími, a hovořím o tom srovnání mezi roky 2009-2017, protože to jsou ty údaje, které jsou statisticky dobře zpracované, ale to ukazuje ten vývoj, takže samozřejmě to aktuální o té situaci, a v podstatě v těch trendech se ta situace nezměnila, tak pracovníci v odvětví zdravotní a sociální péče mají úroveň vzdělání, která značně převyšuje průměr ve všech ostatních odvětvích. Samozřejmě to vyžaduje potom také odpovídající náklady. A znovu říkám, tu zdravotní péči budeme potřebovat více či méně každý z nás. Většinou to bývá tak, že čím jsme starší, tak tím té péče potřebujeme více. A jak je uvedeno, tedy je tady k tomu ještě příloha, tu tady nebudu ukazovat, tak počet pracovníků s terciárním vzděláním, to znamená s diplomem z univerzity nebo jiné vysokoškolské instituce, je v odvětví zdravotní a sociální péče soustavně vyšší než v celém hospodářství. A opět, proč o tom tady hovořím? Samozřejmě aby se zaplatili tito pracovníci potom, tak jsou potřeba peníze, nic jiného to není, a vy ty peníze berete systému.

Prostě já když tady vidím, prostřednictvím paní předsedající, tak je tady předseda správní rady poslanec Tom Philipp KDU-ČSL, vždyť vy ty údaje, které jsem říkal v úvodu, moc dobře víte, že to tak je, z VZP. Ostatně to jsou údaje, které jsou z VZP, takže to tady moc dobře víme. My tam taky máme své zástupce.

Takže prostě nemá si smysl nalhávat, že je to jinak. Já bych dokonce řekl, že kdyby tady mnozí nebyli součástí té vládní pětikoalice a koukali na to čistě z pohledu zdravotnictví a jeho potřeb, tak by pro to tady nikdy nemohli hlasovat přece. To prostě tak je. Ale nejhorší na tom je, že vy jste to ve jménu politiky vyměnili za zdraví občanů a to je prostě hrozně smutné na tom! My máme v našem poslaneckém klubu z 20 poslanců 4 lékaře a jednu zdravotní sestru. A ve vašich řadách jsou také lékaři. Prostě tenhle návrh není dobrý a vy to moc dobře víte, že je to špatně. Měli jste prostě přesvědčit vaše kolegy ve vládní koalici, aby ty peníze, jestli je chcete vzít, vzali někde jinde. Ale tohle jste udělali, to je strašný nápad. A potáhne se to s tou vaší koalicí až do konce volební období, protože jakékoliv odložení operace, jakákoliv prodleva, všechno půjde na vrub tomuhletomu, co tady teď navrhujete. A je to tak, protože všichni lékaři vědí, že bez peněz se dobré zdravotnictví prostě dělat nedá. Samozřejmě efektivita a podobně, ale o tom už jsem tady hovořil. To jsme tady všechno si rozebrali. Ale tohle je prostě špatný návrh.

A proto my také jsme se otevřeně přihlásili k těm obstrukcím, protože my prostě nesouhlasíme s tím, aby se zhoršovala dostupnost zdravotní péče, aby se braly peníze na zdravotní péči občanům České republiky v situaci, kdy už na vyšetření u specialistů čekáte často, když se chcete objednat na jaře, tak dostanete termín v létě. Řada operací se odkládala už kvůli covidu, o tom už jsem hovořil, a teď se ještě budou brát peníze? To je opravdu velmi - prostě špatný návrh je to. Já už nebudu říkat ostudný, ale je to špatný návrh.

V roce 2016 mělo v Evropské unii 33,9 % všech pracovníků terciární vzdělání, ale v odvětví zdravotní a sociální péče tato hodnota byla vyšší. Bylo to 43,4 %. Takže procentní podíl pracovníků s vyšším sekundárním nebo postsekundárním vzděláním v celém hospodářství činil 48 % a v odvětví a v prosperitě pomáhá lidem dosáhnout dobrého zdravotního stavu, udržet si jej, a zaručuje tudíž větší zapojení do pracovního procesu, vyšší produktivitu. V každém případě platí, že právě v tom zdravotnictví je podíl těch více vzdělaných lidí vyšší. A samozřejmě to žádá ty vyšší finanční náklady. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP