(1.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Jinak když se podíváme tedy na další oblast, kterou je potřeba okomentovat, protože mi připadá, že opravdu vládní koalice vůbec tyhle údaje neví, nezná, nereflektuje je, prostě plošný škrt 14 miliard, zřejmě to řekl pan ministr Válek z TOP 09 spolu s pane ministrem Stanjurou z ODS, abychom přesně věděli. Já nevím, kde je pan ministr, kde je tady zástupce navrhovatele už delší dobu? Tak asi počkáme, než přijde, protože já bych rád, protože kdo má tedy potom odpovídat na ty otázky, když tady není zástupce navrhovatele? Tedy za mě to bylo tak, že mi třeba řekli, že chtějí jít na WC, a pak se vrátili za chvíli, ale ne že jsou 15 minut, 20 minut pryč.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr si právě odskočil zase z takovýchto důvodů.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale už je tam patnáct dvacet minut, tak má... jsou nějaké zdravotní problémy, nebo...? (Pobavení.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To tady skutečně nebudeme polemizovat společně.

 

Poslanec Tomio Okamura: Protože zdravotní problémy už má pan ministr z TOP 09. Dobře, přejeme brzké uzdravení. Proto místo něj je tady pan ministr Stanjura a ten má také problémy? Nebo...? Já bych opravdu chtěl požádat, jestli tady může být za zástupce navrhovatele, protože kdo si tedy má poznamenávat ty naše otázky? Ale to je myslím legitimní požadavek. To není žádná obstrukce. Vždyť já tady jsem, já hovořím, a věcně, celou dobu. Tak jestli můžu poprosit, jestli paní předsedkyně by požádala, aby přišel ministr, a počkáme třeba tři minutky, než přijde. Já neříkám pět minut, deset.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pokud máte nějaký procedurální návrh, tak jej určitě můžete přednést...

 

Poslanec Tomio Okamura: Ne, ne, ne, já bych chtěl požádat vás, protože já bych to rád přece... Tak zase, ať je to trošku férové, ne? Tak můžeme počkat, až tedy, pan předseda říká, že přijde, tak můžeme tedy počkat chvilku?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já myslím, že váš projev může pokračovat dále, pokud máte zájem...

 

Poslanec Tomio Okamura: Já si myslím, že bych ale byl rád, aby na to někdo reagoval...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A pokud máte zájem skončit se svým projevem, tak můžete taktéž.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale já nechci mluvit do zdi. Je tady navrhovatel, to zase mi fakt nedělejte! Nedělejte tady z toho tyjátr! Přece nás je tady 92 poslanců opozice a nenechte nás mluvit tady do zdi, když tady má přece navrhovatel to jako sledovat. To zase, jestli přijde pan ministr....

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr je avizován. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak mám počkat do té doby, nebo... Ne, počkejte, to já si zvážím. To jsou takové rady zase tady... Vidíte, že já od vás poradit nepotřebuji. No, dobře, tak snad se pan ministr dostaví. Protože já jsem to reflektoval, že pan ministr odešel, ale já jsem myslel, že to bylo odskočení na toaletu, a teď mě tady kolegové upozornili, je pravda, že už je to delší dobu. Ale pojďme dál. Protože předtím si pan ministr psal poznámky a teď už to tedy nevíme. Ale pojďme dál. Ono to stejně bude, jako když hrách na zeď hází.

Já bych se rád tady věnoval té oblasti veřejných výdajů na zdravotní péči. Veřejné výdaje na zdravotní péči, a to je opravdu nutné zdůraznit, patří k největším a nejrychleji rostoucím položkám vládních výdajů v rámci celé Evropské unie. Takže znovu to říkám, vůbec nemá logiku, ono to prostě je úplně nepochopitelné, že vyberete 14 miliard ze systému, kde, já to tady pojmenovávám, jsou tyto problémy, a naopak je potřeba ty peníze chystat a navyšovat a zefektivňovat zdravotnictví a zkvalitňovat péči. Takže skutečně ten nárůst výdajů na zdravotní péči jako podíl HDP roste a zároveň samozřejmě hrozí to, že výdaje na ty jednotlivé obyvatele, na ty jednotlivé občany se snižují. Takže i tady sama zpráva Evropské komise vyzývá k tomu, že je potřeba tuto situaci analyzovat a že to může vést při tom podcenění té situace ke snížení výdajů na zdravotní péči a samozřejmě k tomu znekvalitnění. Samozřejmě zároveň i tady databáze Světové zdravotnické organizace WHO upozorňuje, že tlak na zvyšování výdajů na zdravotnictví bude přetrvávat. Podle zprávy o stárnutí obyvatelstva v rámci Evropské unie z roku 2015 se až do roku 2060 očekává další zvyšování poměru veřejných výdajů na zdravotní péči k HDP. Ale to vy jdete i proti tomu trendu té vaší milované Evropské unie. Takže na jednu stranu, když se vám to hodí, tak se jí oháníte, ale zároveň vždyť sami děláte proti tomu, co vám tady Evropská unie říká! Takže to je úplně neuvěřitelné! Prostě to už není ani... Prostě znovu je to důkaz toho, že vy prostě chcete zhoršit dostupnost zdravotní péče pro občany. Nic víc v tom není!

A teď já vám řeknu, jaké hlavní příčiny jsou uváděny ve zprávě Světové zdravotnické organizace, příčiny těch růstů veřejných výdajů na zdravotní péči a očekávané příčiny do toho roku 2060. Jsou to rostoucí příjmy a rostoucí očekávání týkající se kvalitních zdravotních služeb, je to stárnutí obyvatelstva a je to technologický pokrok. A samozřejmě tady na to úplně chybí, na tyto otázky, odpovědi ze strany vlády, protože když vezmete 14 miliard, tak se všemi těmito oblastmi je samozřejmě amen, protože to samozřejmě nemůžete realizovat. Jediný výsledek vaší činnosti je zhoršování těchto cílů a zhoršování dostupnosti těchto cílů. To je úplně jasné. Na to není odpověď. Žádná odpověď na to není. To tak prostě je.

A mimochodem ten scénář, který tady Světová zdravotnická ordinace odhaduje, tak ten průměrný nárůst výdajů do roku 2060 toho HDP, co se týče na zdravotnictví, tak je odhadováno 1,6 procentního bodu, ten nárůst. A je tady jasně uváděno, že základním cílem těch zemí sdružených v EU je zajistit udržitelnost veřejných financí, a to i ve střednědobém a dlouhodobém výhledu. Takže vy jdete úplně proti. Vy jdete úplně proti tomu i proti tomu, co vám ta milovaná Evropská unie a milovaný Brusel tady diktuje dokonce, že normálně tedy jste plně pod tím diktátem, ale tady tedy koukám, jak už jsem uvedl, nás chcete táhnout k těm východoevropským zemím. Takže byste měli poslouchat poslušně přece v celé míře tu vaši Evropskou unii. Aby vám nevynadali potom, aby vám neudělali nějaké tytyty potom. A my říkáme, že to zdravotnictví je důležité.

Samozřejmě upozorňuje tady Světová zdravotnická organizace, že samozřejmě ty výdaje, ten předpokládaný dopad těch veřejných výdajů, který oni tady průměrují, že by to bylo zvýšení o 1,6 % HDP toho státu do roku 2060, právě bude souviset s tou zdravotní a dlouhodobou péčí v souvislosti s věkem. No, stárnutí populace, což je jasný trend. Takže mimochodem se tady uvádí, ale to vy taky neřešíte, protože pan ministr financí Stanjura, ten prostě plošný škrt a je to, tak kromě problémů ve fiskální oblasti se systémy zdravotní a dlouhodobé péče často potýkají se společnými strukturálními problémy, které souvisejí s neefektivním rozdělením a využíváním zdrojů v jednotlivých oblastech. Ale tak to je pořád ohraná písničkách, kterou tato vláda - my jsme od pana ministra Válka také nic neslyšeli, zefektivnit zdravotnictví. Nic, nic neslyšíme.

Dokonce i OECD odhaduje, že jedna pětina všech výdajů na zdravotní péči přispívá ke zlepšení zdravotního stavu lidí jen málo, případně vůbec. Takže to jsou taky otázky, kde bych očekával, že se jimi bude vládní koalice zabývat, ale od pana ministra nic takového neslyšíme. Asi ani neuslyšíme, nebo určitě neuslyšíme. To víme, protože na to připraveni nejste. A v některých případech vedou dokonce, což je zajímavé, to tady nemám ale poznamenán konkrétní příklad, že dokonce tyhle výdaje, které vůbec nepřispívají nebo málo přispívají vůbec v rámci toho zdravotnictví, tak to dokonce vede i ke zhoršení výsledků v oblasti zdraví. Je to ta neefektivita. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP