(1.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže jinak samozřejmě ten rovný přístup ke zdravotní péči, proto o tom tady hovořím, vrátím se k té zprávě, k těm citacím, tak samozřejmě ten rovný přístup ke zdravotní péči není ve všech zemích Evropské unie stejný, to je jasné, to je pochopitelné, přestože členské státy EU schválily společnou zásadu týkající se rovnosti systému zdravotní péče. To je přesně ten kočkopes. Mimochodem, že vždycky se něco řekne direktivně, ale vůbec sladit tu fiskální politiku členských zemí EU samozřejmě je nad síly Evropské unie, a proto také to tam vypadá, jak to vypadá s těmi některými zeměmi. A ve zdravotnictví, jak vidíme, tak je to podobné.

Takže když se dostanu k dalšímu bodu, tak je tady jasně stanoveno, jasně napsáno, že zajištění udržitelného všeobecného přístupu ke kvalitní péči vyžaduje vyšší efektivnost a účinnost výdajů na zdravotní péči v kontextu rostoucí poptávky. Takže úkolem je určit nákladově efektivní způsoby financování, organizace a poskytování péče k dosažení lepších výsledků v oblasti zdraví při hospodárnějším využívání dostupných zdrojů. No, jakoby... tady by si někdo mohl říct, že snad vláda chce něco takového dělat, ale to přece víme, že ne. Tady je prostě plošný škrt, se kterým ještě notabene pojišťovny počítaly, výhled na příští rok a popříští rok žádný v podstatě ze strany vlády, jak to tedy bude, a v podstatě dochází skutečně k ohrožení dostupnosti zdravotní péče. Takže tady právě je potřeba o těchto věcech jasně diskutovat.

Paušální snižování výdajů k zajištění krátkodobých úspor, které se nezaměřuje na nákladovou efektivnost systému, může ve střednědobém až dlouhodobém horizontu vést k vyšším výdajům. A tuto větu by měl pan ministr financí Stanjura slyšet a i pan ministr Válek. Opět, není to Okamurova věta. Je to citace z této zprávy EU, Světová zdravotnická organizace a tak podobně. Já tu větu zopakuji: Paušální snižování výdajů k zajištění krátkodobých úspor, které se nezaměřuje na nákladovou efektivnost systému, může ve střednědobém až dlouhodobém horizontu vést k vyšším výdajům. A to je přesně to, co předvádí vláda Petra Fialy. Touto větou by šlo charakterizovat celý ten váš návrh zákona, vzít 14 miliard zdravotním pojišťovnám. To je přesně ono.

Když jste nemocní, když jsme nemocní, tak žádáme zdravotní péči, očekáváme ji, očekáváme, že přijedou hasiči, že když je nějaký kriminální čin, že policie se postará o bezpečnost, ale vaše vláda těmto všem skupinám vzala peníze. I hasičům jste ponížili slíbené peníze, i policistům. Takže to je prostě strašné a my v tomhle s vámi prostě nesouhlasíme. Nejenom v tomhle, ale v tomhle určitě.

Ale hlavně ta věta, kterou jsem tady říkal, jak pan ministr Stanjura, tak pan ministr Válek a Petr Fiala a další, jak oni jdou úplně proti, proti této definici, kterou tady jasně říká i Světová zdravotnická organizace. Já nechápu, jak se třeba lékaři z řad, nebo ti, co se specializují na zdravotnictví nebo na ekonomiku, jak vůbec pro tohle můžete zvednou hlas. Je to proti všemu úplně. A neříkejte, že Okamura to tady, říká, že říká nesmysly. Proto já tady pečlivě cituju. Pečlivě cituju celou dobu. (Hlas z pléna.) Tak tady říkal poslanec ODS, že cituju nesmysly. Tak vy budete právě jeden z těch, pan poslanec Beitl, si myslím, že se jmenujete. Beitl, tak budete přesně jeden z těch, když lidé teď budou mít třeba problémy s dostupností péče, na koho by se potom měli zlobit. Protože vy pro to budete hlasovat, že samozřejmě, pro to, aby se zhoršila ta dostupnost. A zprávy Světové zdravotnická organizace, já myslím, že nejsou nesmysl. Já myslím, že jsou k diskusi. Neříkám, že všechno má být za každou cenu pravda, ale není to určitě nesmysl. To je arogantní vyjádření. Arogantní vyjádření, a teď to neberte na sebe, vůbec nemluvím teď k vám, arogantní vyjádření hlupáka, protože to tady dělají odborníci z celého světa, ale ta arogance, ta odpovídá vaší vládě. Já si to třeba rád tady přečtu. Já jsem se na to připravil. Dozvěděl jsem se tam řadu zajímavých informací a určitě bych takto arogantně a opovržlivě nemluvil o těchto informacích. I když třeba s nimi můžu souhlasit, nemusím souhlasit, to je ta arogance přesně, vykřikovat, když někdo mluví na něj a tak dále. Takže to já jsem tady o tomhle tom hovořil, že...

A mimochodem mnoho členských států pokládá také za problém zejména zlepšení přístupu k cenově dostupným léčivým přípravkům. Podle odhadů má být v příštích letech uveden na trh vysoký počet nových léčivých přípravků, což v porovnání s minulým desetiletím povede ke zvýšení potřeby financování. Tak zase, zase další fakt, další nesporný fakt. Vy berete miliardy českému zdravotnictví, ale trendy jsou přesně opačné, co se týče výdajů na zdravotnictví a potřebné péče pro občany, celoevropské, světové trendy ve vyspělých zemích. Další oblast, o které bych chtěl hovořit - omlouvám se, že jsem to trošku zpomalil, protože já těch poznámek mám tady opravdu tolik, že samozřejmě také postupně si to připomínám, takže potom i ty důvody, proč ty nové léčivé přípravky, bude tam zvýšená potřeba financování, tak jsou mimo jiné to, ale to tady prostě lidé z řad lékařů vědí, i z vládní koalice, já nejsem lékař, ale vy to prostě víte a jsou to jasná fakta i pro laiky, a přesto budete hlasovat pro to, aby se vzalo zdravotnictví 14 miliard, tak jsou to ty inovace založené na složitých a nákladných biofarmaceutických přípravcích. A v rostoucí míře také to, že se zaměřují ty přípravky na menší skupiny obyvatel. A přesně se to tady také definuje.

A já vůbec chápu, jak vláda Petra Fialy může jít proti všemu, proti lidem, proti zdravotnictví, tak i tady v té zprávě Evropské komise, potažmo Světové zdravotnické organizace, je tady jasně napsáno, že veřejní a soukromí plátci zdravotní péče se stále více potýkají s finanční v podstatě nedosažitelností rostoucího počtu těchto léčivých přípravků. Opět, finanční nedosažitelností, takže jsou na to třeba peníze, abychom mohli kvalitně léčit lidi. A vy peníze berete, vaše vládní koalice bere peníze. Takže na všech těchto faktech je zcela jasné, že zhoršujete tu dostupnost. Takže já myslím, a to mluvím zatím už dostatečně dlouho, že to není nějaká floskule, že vy tvrdíte, že nezhoršíte. No, zhoršíte! Jsou to jasné tady definice. Už vám tady teď cituji x oblastí. Je to jasné jak facka! Jasné jak facka úplně. Z toho se nedá vymluvit. Já vůbec nevím, proč to děláte, znova říkám. Tak jste asociální. To je ten důvod.

Jinak tady se ještě poznamenává, tady v té zprávě je poznamenáno mimochodem, že v Evropě dochází k mnoha předčasným úmrtím. Předčasným v tom smyslu, že by ta úmrtí nemusela být. Například v roce 2014 zemřelo v Evropské unii 1,69 milionu osob mladších 75 let a z tohoto celkového počtu lze přibližně 562 034 úmrtí pokládat za předčasná. Těmto úmrtím by bylo možno na základě současných lékařských poznatků a technologií zabránit. Na srdeční infarkty a mrtvice společně připadá téměř polovina z tohoto celkového počtu úmrtí, jimž bylo možno zabránit. A opět, na to ale musí být zdravotní systém dostatečně i finančně dimenzován. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP