(2.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ale to je přesně zase to, já už jsem o tom mluvil úplně v úvodu svého projevu, že mimochodem zdravotní pojišťovny vynakládají část svých nákladů na propagaci, na reklamu. V podstatě alespoň částečně, alespoň relativně drobně i na tu prevenci. A vy naopak samozřejmě tím, co děláte, tak místo abyste posilovali tu politiku na podporu zdraví a prevence nemocí, tak logicky těmi 14 miliardami to oslabujete. To je myslím také úplně jasné, a ne že ne. Je to tak prostě. Je to tak. Těžko můžete posilovat, když pojišťovnám vezmete 14 miliard. Tak jak mají něco posilovat? To je prostě jasné. Na žádné posílení není. Možná na udržení, ale pak samozřejmě... Ale na udržení také ne, protože je tady příliv těch statisíců nových uprchlíků, kteří také využívají tu péči, takže to v podstatě také je takhle, jak říkám.

Jinak Evropská komise vás tady vyzývá v té zprávě, vládu, vlády - teď jste u vlády vy, my jsme byli v opozici vždycky, takže plná odpovědnosti je na vás - ke zvýšení přístupnosti kvalitní péče zkrácením čekací doby a snížení finanční zátěže domácností v souvislosti s výdaji na zdravotní péči, včetně neformálních plateb. Tak vy vyškrtnete 14 miliard, tak to jde také úplně opačným trendem. Opačným trendem úplně jdete! Zase je to jasné zhoršení dostupné zdravotní péče. Protože vás i tady vyzývají. Ona to tady píše Evropská komise, že máte zvýšit přístupnost kvalitní péče, to je úkol, zkrácením čekací doby, snížením finanční zátěže domácností v souvislosti s výdaji na zdravotní péči. Tak jak můžete snížit výdaje, když logicky připravujete pojišťovny o peníze? Takže pak to padne na lidi logicky, nebo se minimálně budou prodlužovat čekací doby a tak podobně.

Máte zohlednit, dokonce tady je bod 15, potřeby zranitelných skupin zejména prostřednictvím příslušných fiskálních politik a politik v oblasti sociální ochrany. Zejména prostřednictvím příslušných fiskálních politik. Takže vy jste je zohlednili tím, že vezmete 14 miliard z rozpočtu zdravotních pojišťoven. Takže vy jste to zohlednili tak, že jste zohlednili jiné zájmy než zdraví českých občanů. Jde to úplně proti všemu prostě, ten váš návrh. Proti všemu. Já už tu cituji desítky citací z těchto odborných zpráv, kam by se mělo ubírat zdravotnictví. A vy se k tomu nejenom nechcete přiblížit, vy se od toho oddalujete a bohužel rukojmími vaší vlády jsou tady všichni občané České republiky. Máte ji zajistit zajištěním vhodných úrovní péče o osoby, které ji potřebují, prosazováním hodnocení kvality a účinnosti. Tak jak to chcete dělat? Prosazování nezávislého života a podpora poskytování služeb zdravotní a dlouhodobé péče doma. Tak na to ale jsou také potřeba peníze. Propagace zdravého stárnutí a prevence zhoršení fyzického a mentálního zdraví osob s chronickým onemocněním. Tak na to taky nebudou peníze.

To je jedno za druhým. Jedno za druhým. Pan poslanec Beitl tady z ODS říkal, že jsou to blbosti, nebo co jste to říkal. Mně to nepřipadá jako blbosti. Mně to připadá, že to nejsou hlouposti, že to nejsou kecy. A myslím, že to velice vážné. A tady je potřeba, aby to zaznívalo od ministrů a vlády a od premiéra. Proč děláte proti tomuhle všemu ty věci? Já to schválně říkám poměrně laickým způsobem. Tady řada těch vět je s nečeskými cizími slovy, je tady napsáno. Já to říkám schválně plně českými výrazy, aby tomu rozuměl každý, kdo se třeba podívá na televizi nebo uslyší tenhle projev. Schválně to říkám zcela těmi výrazy, kterým rozumí i ten poslední pacient, i poslední občan České republiky, aby to bylo jasné, o čem tady hovoříme.

Takže řada členských států zavedla a provádí významná opatření ke zlepšení... Tady - přehled současného stavu. To je kapitola přehled současného stavu. Ale taky jdete proti tomu. Řada členských států zavedla a provádí významná opatření ke zlepšení přístupu ke zdravotním službám, přičemž musí být současně zachována kvalita a udržitelnost systému No tak jo... Takže i Bulharsko, Estonsko, Polsko také uskutečnily významné reformy k posílení základní péče a k lepší koordinaci s nemocniční specializovanou péčí. Švédsko přidělilo větší finanční prostředky rovněž na zlepšení přístupnosti služeb zdravotní péče. Kypr zahájil postup přeměny svého systému zdravotní péče s cílem umožnit všem obyvatelům přístup ke zdravotní péči a snížit vysoké přímé platby. A vy berete miliardy zdravotnímu systému. Takže to je další věc.

I to Bulharsko nakonec přijalo opatření ke zvýšení ambulantní péče tam, kde nízké pokrytí veřejnou ambulantní lékařskou péčí ztěžuje některým osobám přístup ke zdravotní péči. Rakousko zavedlo nový systém diagnosticky příbuzných skupin pro úhradu ambulantní péče v nemocnicích s cílem snížit tlak na nemocniční péči a podnítit k využívání denních klinických ambulantních služeb. Lotyšsko a Polsko iniciovaly reformy ke zvýšení dostupnosti zdravotních pracovníků. Maďarsko a Rumunsko přijaly první opatření ke zvýšení mezd zdravotnických pracovníků. Lotyšsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko oznámily opatření, která mají přilákat lékaře a zdravotní sestry do příměstských nebo venkovních oblastí. Tady od vlády jenom slyšíme, třeba i v příhraničních oblastech jsou mnohde problémy s dostupnou péčí, nemůžou sehnat lékaře, a tady jenom slyšíme, že to nejde, od vlády, ale nic proto neudělala vláda.

Lotyšsko a Malta zkrátily čekací doby, zatímco Rumunsko přeorganizovalo části systému ambulantní péče, a tak dále, a tak dále. Všude se něco děje, že se provádí reformy. Španělsko, Itálie, Portugalsko, Slovensko - centralizace veřejných zakázek. A hlavním cílem toho všeho je zlepšit přístup k léčivým přípravkům a ke zdravotní péči. Ale naše vláda, tedy to není moje vláda, ale ta vláda pětikoalice, ta naopak jde zhoršovat zdravotní péči a dostupnost zdravotní péče. To je opravdu, proč o tom hovořím, i v rámci Evropské unie to je úplně unikátní přístup. Samozřejmě negativně unikátní. Takže to je další záležitost.

Když to tedy shrnu, tak vláda chce, když to shrnu, podtrhnu, to, o čem tady hovořím, je že vláda prostě chce záměrně - záměrně a vědomě - zhoršit dostupnost zdravotní péče pro občany. Prostě pro vládní pětikoalici Petra Fialy, ODS, TOP 09, STAN, Piráty a KDU-ČSL, nejenom že není prioritou zajistit kvalitní zdravotní péči a dostupnost zdravotní péče a zvyšovat tu dostupnost zdravotní péče pro naše občany, ale dokonce vy ubíráte zdravotnictví miliardy a hrozí zhoršení té dostupnosti zdravotní péče. Takže proto tady také hnutí SPD jasně řeklo, že tento zákon budeme obstruovat, budeme bojovat proti tomu, abyste zhoršili občanům dostupnost zdravotní péče. A znovu zopakuji, že vy prosazujete snížení plateb zdravotním pojišťovnám, chcete snížit o 14 miliard za takzvané státní pojištěnce, to znamená děti, studenti, senioři, zdravotně postižení, od 1. července letošního roku, a to navzdory tomu, že v současné době jsou počty těchto státních pojištěnců navýšeny o statisíce uprchlíků z Ukrajiny, jejichž zdravotní péče je rovněž financována z tohoto veřejného pojištění, tedy z peněz našich daňových poplatníků.

Toto vládou navrhované opatření skutečně může v krátké době způsobit vážný propad příjmů zdravotních pojišťoven a v důsledku toho následně dojde velmi rychle k dalšímu zhoršení dostupnosti a kvality už tak dlouhodobě odkládaných zdravotních výkonů kvůli omezením v souvislosti s covidem a také samozřejmě dojde k zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro české občany. A říkám, že pro hnutí SPD je to absolutně nepřijatelné, a hlásíme se k tomu, že obstrukcemi budeme bojovat proti tomuto návrhu.

Já to ještě tedy uvedu krátce do kontextu a doufám, že mě nikdo nebude přerušovat, protože to opravdu už by byl vrchol, protože já to teď chci postavit do kontextu těch priorit. A je to potřeba postavit do kontextu těchhle těch priorit, ne že ne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP