(3.30 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Co může být ještě větším problémem, to jsou úhrady zdravotní péče v roce 2023, to, o čem jsem mluvil na začátku a na co odkazuji, že letošní rok asi nedopadne špatně pro zdravotní pojišťovny, ale ty problémy mohou začít právě od příštího roku. Rezervy zdravotních pojišťoven, ze kterých vyrovnáváme vyšší náklady kontinuálně už od roku 2020, budou do konce letošního roku zřejmě vyčerpané. Bezprostřední příčinou současného deficitu je však především takzvaná úhradová vyhláška na letošní rok, tedy na rok 2022. Ta byla vydána se zvýšenými výdaji o 18 miliard korun, a to přes dosažené cenové dohody a proti doporučení pojišťoven. Konec další citace. V prohlášení Svazu zdravotních pojišťoven se dále upozorňuje na to, že kvůli snížení plateb za státní pojištěnce už letos může dojít ke škrtům u pacientů, jejichž zdravotní péče je velmi nákladná a kterou doposud platil systém veřejného zdravotního pojištění.

Já znám pana ministra Stanjuru dlouho, věřím mu a jsem přesvědčen o tom, že k ničemu takovému v budoucnu nedojde, protože kdyby došlo, tak já tady budu první stát a řeknu: pane ministře, vy jste nám tady něco říkal, a je to jinak. Takže věřím, že to tak bude, věřím i kvůli sobě, kvůli své rodině a kvůli všem občanům České republiky.

Budu pokračovat dál. Je tedy možné, že se už letos poníží nejrůznější bonifikace pro pacienty, jež pojišťovny považovaly za přínosné, ale kvůli nedostatku peněz je prostě už nezavedou. Vláda Petra Fialy to buďto vůbec neví, nebo je jí to jedno a ignoruje to. Nevím, která z těchto variant je horší. Zdravotní pojišťovny se budou jistě snažit omezit výši úhrad regulací péče, a tudíž tak zpomalit vyčerpání svých rezerv. To se dotkne například i lázeňské péče, na což zase upozorňuje ve svém prohlášení Svaz léčebných lázní. Současná vláda slíbila přitom zdravotníkům, zdravotním pojišťovnám a dalším aktérům a subjektům v oblasti zdravotnictví různé valorizace, ale prozatím jen zdravotnictví masivně bere peníze, tudíž dělá přesný opak toho, co slíbila v koaliční dohodě a ve svém programovém prohlášení, přičemž žádná vláda v polistopadové historii dosud nesebrala peníze ze systému veřejného zdravotního pojištění.

Hlasy, které před tímto vývojem varovaly, měly pravdu. A já musím podotknout, že to je včetně hlasů z hnutí SPD, které dlouhodobě upozorňuje na asociální charakter stran současné vládní koalice a na to, že jejich vláda razantně omezí veřejné služby, například služby typu zdravotnictví. V každém případě platí, že vládní záměr dramaticky snížit platby zdravotního pojištění za takzvané státní pojištěnce je neobhajitelnou ranou do vazu českému zdravotnictví a českým zdravotníkům, kteří již dva roky vyvíjejí maximální nasazení v boji s koronavirovou epidemií, přičemž jejich reálné finanční ohodnocení stále klesá vzhledem k inflaci. Jednoznačně a objektivně to povede ke snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče pro všechny občany.

Já bych chtěl ještě požádat pana ministra Stanjuru, až po mém projevu půjde ke stolku a bude říkat, že to, co tady jsem říkal, že je lež, tak aby řekl, že ti experti, zdravotní pojišťovny, lžou, odboráři lžou, lékaři lžou a všichni lžou a tato vláda má pravdu, protože většina toho, co tady teď říkám, jsou citace z odborného tisku anebo z médií, kde se k tomu, právě k těmto problémům, vyjadřovali odborní experti, lékaři, zřizovatelé nemocnic, odboráři a zástupci zdravotních pojišťoven a Svazu zdravotních pojišťoven i v souvislosti s nutným poskytováním zdravotní péče statisícům ukrajinských válečných uprchlíků minimálně v letošním roce, což je zcela evidentní. Bude to drastické selhání státu a hlavně jednoznačné a hanebné selhání zodpovědnosti Fialovy pětikoaliční vlády, která by, má-li ještě alespoň zbytky citu pro realitu, měla tuto předlohu ihned stáhnout. Takže většina z toho, co jsem řekl, jak říkám, byli odborní experti, lékaři, zřizovatelé nemocnic, zástupci zdravotních pojišťoven a tito všichni se obávají snížení dostupnosti lékařské péče, tedy toho, co říká hnutí SPD, a já to ještě řeknu jednou... neřeknu, protože to tady... Ještě větší obavy v tomto smyslu panují v odborných kruzích z propadu úrovně kvality, množství a dostupnosti zdravotní péče v roce příštím, tedy v roce 2023. Takže není to jenom obava Tomia Okamury, hnutí SPD, ale řekněme téměř všech, kteří se kolem zdravotnictví točí. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. A nyní s přednostním právem je přihlášen pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já jsem si vzal tabulky k dispozici, abych mohl přesně citovat čísla, ne že bych četl projev. Nebudu nic říkat o lžích, já jsem připraven, že v lednu kdyžtak předseda klubu SPD vystoupí a řekne, že to bylo jinak, než jsem říkal, ale stejně tak očekávám, když bude mít pravdu, že vystoupí on a řekne: měli jste pravdu. Že má někdo obavy, to nikomu nevyčítám, to je přirozené, je to normální, my tu jsme od toho, abychom ty obavy jako vláda vyvraceli a případně argumentovali. Ty obavy jsou zbytečné, ale rozsoudí nás až čas.

Já jsem chtěl jenom k té debatě o těch dodatečných příjmech státního rozpočtu. No, nikdo by nebyl radši než ministr financí, kdyby mu přišlo o 100 miliard víc, než předpokládal. To si myslím, že v tom není spor. Není to pravda. Jsou publikována čísla ke konci dubna a třetina roku už má nějakou vypovídající schopnost. Jediná daň, která se drží přesně na odhadu, je DPH, 33,3 % rozpočtu, DPH je plnění za čtyři měsíce. Takže je to přesně. Trošku náhoda, ale i na tom DPH není ani procento, ani dvě, ani tři navíc proti rozpočtované roční částce. U těch ostatních daní je to mnohem méně, někdy je to pochopitelné jako třeba u daně z příjmu právnických osob, tam uvidíme v červnu, budeme mít přesnější čísla, protože mnozí mají odloženou daňovou povinnost. Nicméně spotřební daň z minerálních olejů 28,9 % za čtyři měsíce rozpočtovaných daní. Spotřební daň z tabákových výrobků 29,7 %. Všude by měla být třetina nebo víc, kdyby nám měly přitéct další peníze. Další daň je odvod elektřiny ze slunečního záření, je to malá částka, i tak je tam pouze... já se omlouvám... je tam pouze 17 %. Daň z příjmu právnických osob 25,4, daň z příjmu fyzických osob je 26 %, z toho vybíraná srážkou, což je ta menší část, 29,8 %, 28,6 % je placená plátci.

To znamená, zatím plnění za první čtyři měsíce neukazuje na žádné dodatečné příjmy. Když se podíváte do dubnové nové makroekonomické predikce, kterou jednak dělají odborné útvary Ministerstva financí, ale navíc ze zákona máme nezávislý výbor pro rozpočtové prognózy, který to posoudil a vyhodnotil to jako realistické, tak tam je předpokládaný plusový dopad po zohlednění dopadu války a podobně 6 miliard ze všech daní. Šest, ne sto. Možná to bude 15, já nevím. Možná to bude 12, ale nebude to 100. Kdyby to bylo 100, tak je zapojíme do té novely, navrhneme ne snížení schodku, ale pokrytí dodatečných výdajů nebo jiných výdajů, které nebyly ve státním rozpočtu. Já jsem chtěl upozornit na to, že prostě to tak není, je tam asi plus 10 miliard za DPH, ale současně tady hlasujeme o snížení spotřební daně, už jsme to vlastně odhlasovali ve Sněmovně, minus 4 miliardy proti rozpočtovaným penězům. Hlasovali jsme už o silniční dani minus 4,2 miliardy proti schválenému rozpočtu, takže to už je minus 8, ano, takže ten odhad už s tím počítal, i když to nebylo schválené, a protože už to bylo v legislativním procesu, tak je to už v té prognóze zahrnuto. Takže celkově navýšení daňových příjmů se odhaduje 6 miliard. Možná to bude o něco víc, to fakt dneska nikdo neví, ale nebude to 100, to jsem si úplně jistý. A kdyby to bylo 100, tak i ta debata o výdajích státu, o výdajích na obranu, by byla mnohem jednodušší, protože by nehrozilo nějaké zásadní zvýšení schodku státního rozpočtu (ne)jenom (?) letos, ale v příštích letech. To jenom že to jsou čísla a já jenom říkám, já bych vlastně byl spokojený, kdyby těch 100 miliard bylo k dispozici. Není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP