(Jednání pokračovalo v 8.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobré ráno, vážené kolegyně, vážení kolegové. Vypršela doba ohlášených přestávek. Vracíme se k přerušenému jednání. Jenom připomenu, že projednáváme vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Jedná se o sněmovní tisk 166, jsme v prvém čtení. Jsme v obecné rozpravě. Nicméně mám avizováno přednostní právo, přihlášení pana předsedy Výborného, kterému dávám slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuju za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, milá vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji vám všem krásné středeční ráno. Dovolte mi, protože jsem zaregistroval informaci pana předsedajícího, že jsme v obecné rozpravě k tomuto bodu, v souladu s § 59 odst. 1 a 2 jednacího řádu požádat o procedurální hlasování, kterým stanovíme dobu vystupování k tomuto bodu na dvakrát deset minut. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, eviduji váš procedurální návrh, o kterém budeme hlasovat okamžitě. Já už jsem v průběhu vaší řeči gongoval, když jste avizoval, že budeme hlasovat. Je tady možná protinávrh. Pan poslanec Králíček.

 

Poslanec Robert Králíček: Dobré ráno všem i ode mě. Já bych chtěl dát protinávrh na třicet minut. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jednou třicet minut, nebo dvakrát třicet minut?

 

Poslanec Robert Králíček: Dvakrát třicet minut. Omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za upřesnění. Čili tu máme protinávrh k procedurálnímu návrhu přednesenému panem předsedou Výborným. Avizuji žádost o odhlášení, takže vás odhlásím. Požádám vás, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili znovu.

Myslím, že se ustálil počet přihlášených poslanců, a dám nejprve hlasovat o protinávrhu, který přednesl pan poslanec Králíček, a sice aby se doba pro přednesení projevu zkrátila na dvakrát třicet minut ke každému bodu. Dávám o tomto hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby stiskl tlačítko a zdvihl ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 9 bylo přihlášeno 123 poslanců, pro hlasovalo 38, proti bylo 78 poslanců, návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat o původním procedurálním návrhu předneseném panem předsedou Výborným, aby se doba pro vystoupení zkrátila na dvakrát deset minut.

Já zahájím hlasování a ptám se... Omlouvám se. Máme zamrzlé hlasovací zařízení. Kdo je pro takový návrh, prosím, aby stiskl tlačítko a zdvihl ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 10 bylo přihlášeno 126 poslanců, pro hlasovalo 88, proti 37, tento procedurální návrh byl přijat.

 

V tuto chvíli eviduji dvě faktické poznámky, jednu pana poslance Horáka - není tomu tak - a druhou, pana poslance Nového. Také tomu tak není. Pak se ještě k faktické poznámce hlásí paní poslankyně Ožanová, a už vidím, že míří k řečnickému pultíku. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážení ministři, kolegyně, kolegové, včera jsem poslouchala údajnou zpravodajskou zprávu zpravodaje. Dovoluji si ocitovat § 57 jednacího řádu, který říká, že zpravodaj informuje o obsahu projednávané věci. Prosím vás, včera si zpravodaj spletl zpravodajskou zprávu s běžným vystoupením na plénu. Já bych byla ráda, kdyby k tomu nedocházelo, kdyby se zpravodajská zpráva skutečně týkala věci a ne toho, jak bychom se měli, či neměli chovat. Já se domnívám, že zcela se mnou bude souznít i můj dřívější předseda ústavně-právního výboru. Já jsem byla takto proškolena v minulém volebním období, jak mají vypadat zpravodajské zprávy, a domnívám se, že pokud chceme dodržovat zákon, kterým je jednací řád Poslanecké sněmovny, že bychom tak měli činit všichni. Vy to požadujete po nás, já to požaduji po vás. Dodržujte prosím jednací řád Poslanecké sněmovny.

Notabene - když se podívám, mám ještě chvilku času - já jsem ve zpravodajské zprávě našla docela zásadní chybu, ale o té jsem - pardon, v odůvodnění návrhu zákona - ale o té jsem pana zpravodaje mluvit neslyšela. Slyšela jsem ho mluvit o tom, co bychom měli, či neměli dělat, ale ne o tom, že důvodová zpráva obsahuje chybu. K chybě se samozřejmě přihlásím v rozpravě, uvedu ji, ale nicméně tato moje technická poznámka patří k tomu, že žádám koalici o dodržování jednacího řádu Poslanecké sněmovny. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další, koho mám přihlášeného, tentokrát s přednostním právem, je pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Já se moc omlouvám, milé kolegyně, milí kolegové, že to tady lehce natahuji, ale já se cítím povinován na paní kolegyni Ožanovou zareagovat. Já jsem jí to tedy řekl už v tom nočním čase, takže jí to tady teď zopakuji veřejně na mikrofon. Nevím, že by v jednacím řádu byla nějak precizně, detailně definována zpravodajská zpráva. Ale budiž, každý poslanec má právo tady vystoupit a mít pocit, že zpravodaj měl říkat něco jiného, než řekl. Já myslím, že pan zpravodaj, já jsem tady shodou okolností byl, takže jsem ho poslouchal, reagoval nejenom na předlohu samotnou, reagoval i na veřejnou debatu a vyjádření vás, opozičních poslanců. Myslím, že to tak je naprosto v pořádku. Stejně tak samozřejmě máte právo vystoupit a zprávu rozporovat. To je tak asi všechno, co můžete.

Ale co chci zdůraznit, pokud jste nabyla, paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího, dojmu, že zpravodajská zpráva byla v rozporu s jednacím řádem, tak vás musím upozornit, že v tu dobu řídila jednání Poslanecké sněmovny jakási paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová z vašeho hnutí. A pokud to tedy skutečně tak bylo, tak jsem překvapen, že paní místopředsedkyně nezná jednací řád a nevolala pana zpravodaje k tomu, aby postupoval v souladu s jednacím řádem. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K faktické poznámce je přihlášen pan vicepremiér Marian Jurečka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji moc. Já velmi kvituji slova paní poslankyně kolegyně Ožanové. Já věřím, že po těch slovech, která tady řekla, posuneme výrazně dnešní jednání Sněmovny, bude smysluplné, bude věcné, protože jak apel na koalici, tak určitě její apel do vlastních opozičních řad bude vyslyšen. Povedou tady všichni diskuse i v obecné rozpravě opravdu podle jednacího řádu k meritu věci. Skončí soutěž o náčelníka Velká huba. Budeme tady slyšet racionální výstupy, ne předhánění v tom, kdo více blábolí. To, že v minulosti vyhrával tuto soutěž pan předseda Tomio Okamura, jsme byli zvyklí. Mě překvapilo, že za včerejšek se do té soutěže aktivně zapojil předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který tady blábolil více než dvě hodiny. Četl tady věci, které opravdu byly mimo rozsah toho, k čemu byl ten daný tisk. Ale doufám, že po tom, co tady zazněl apel paní poslankyně, to všichni vyslyšíme a dnes dokážeme projednat těch šest bodů, což bývalo i v minulosti, kdy jsem zažil doby, kdy jsem byl jak koaliční, tak opoziční poslanec, tak takových šest bodů jsme zvládali za jedno odpoledne. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP