(8.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Teď tu mám tři faktické poznámky. Paní Ožanová se hlásila jako první, takže vaše dvě minuty. Připraví se pan poslanec Králíček a další v pořadí je pan poslanec Brázdil. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Chtěla bych poděkovat panu předsedovi poslaneckého klubu KDU-ČSL, protože potvrdil má slova, že pan zpravodaj nemluvil k věci. Ne, řekl jste, že komentoval politickou situaci, nikoliv mluvil k věci. Víte, já sama jsem zpravodaj mnoha tisků. Nikdy jsem si nedovolila politické názory vsunout do zpravodajské zprávy, následně jsem se v rozpravě vždycky přihlásila jako poslanec a domnívám se, že tak to bylo vždycky. To, že máme různé názory na různou věc, je v pořádku. Ale zpravodajská zpráva, promiňte, ta má informovat čistě o technikáliích. A je problém, jestliže zpravodaj pojme tuto svoji povinnost a práci pro Sněmovnu jako politickou práci.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Králíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Děkuji. Já bych chtěl zareagovat na pana Jurečku. Pane Jurečko, když už vám to dělá dobře nás urážet a projevujete tu opojení mocí a svoji aroganci, tak bych použil slova pana Výborného: Klidně nás urážejte, ale to je tak jediné, co s tím můžete dělat. (Potlesk a výkřiky z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou následuje pan poslanec Brázdil. Eviduji přihlášku s přednostním právem pana předsedy Babiše.

 

Poslanec Milan Brázdil: Dobré ráno, kolegyně a kolegové. Já bych měl opravdu faktickou poznámku k té rozpravě, co jsme vedli včera v noci. Pan předseda SPD Tomio Okamura mluvil o tom, že v naší republice zbytečně umírají lidé, četl nějakou zprávu Světové zdravotnické organizace, jestli si dobře vzpomínám, a říkal, že to by se dalo napravit v souvislosti s těmi 14 miliardami. Má pravdu. Musím vám povědět, že opravdu peníze, které do zdravotnictví teď nepůjdou, by mohly být opravdu využity na to, abychom kdokoliv z nás tady, když se mu něco stane... Vzpomínám si, když tady ve Sněmovně omdlel jeden z nás, jeden z poslanců, tak nebylo mnoho lidí, kteří by uměli zareagovat, jak se k tomu dotyčnému postavit, jak mu de facto prodloužit život, lépe řečeno vrátit mu vitální funkci akcí srdeční zevní srdeční masáží. Chtěl jsem říct, že toto je opravdu pravda. V naší republice tato edukace mladých lidí, i dalších je velmi slabá, na slabé úrovni. A jistě těch 14 miliard, o které se jedná, by přispělo, pokud aspoň pár korun by šlo na vzdělávání ať už ve školách, ať už kohokoliv jiného. A nevím, co je ještě smysluplnější než pomoci někomu druhému v případě, když se ocitne na hraně klinické smrti, a vlastně kdokoliv z nás může komukoliv pomoci. Chtěl jsem tedy potvrdit, že slova Tomia Okamury byla pravdivá, a to je má faktická poznámka k tomu předchozímu sdělení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Tím jsme vyčerpali faktické poznámky. S přednostním právem se přihlásil pan předseda Babiš. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Vážený pane předsedající...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jenom vás ještě upozorním, že v 8.59 budeme muset přerušit na minutu naše jednání, tak abychom mohli z jednoho jednacího dne přejít do nového jednacího dne, který začíná v 9.00. Jenom na to upozorňuji předem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, pan Jurečka konstatoval, že jsem se zapojil do soutěže o blábolení. Já jsem celý život soutěžil, tak budu mít dnes radost mluvit o zdravotnictví, a jak říká pan Jurečka, blábolit. Včera jsem trhnul tři hodiny patnáct, tak nevím, jestli dneska překonám Okamuru, ale v každém případě chci mluvit o zdravotnictví.

Zdravotnictví pro naši vládu bylo vždy prioritou. Když hnutí ANO v roce 2017 dostalo do správy Ministerstvo zdravotnictví, byl resort v dezolátním stavu. Po letech klientelismu, korupce, tunelování a podivných privatizací pod dohledem tradičních politických stran se z českého zdravotnictví stala černá díra na peníze. Já bych upozornil na Health Corruption Report z roku 2013, kdy Evropská komise konstatovala, že v českém zdravotnictví je nějaký Richelieu, nějaký člověk, který to všechno ovládá. A tenhle člověk porodil takzvané šnajdroidy. Já jsem je nazýval šnajdroidi. Ten člověk všechno ovládal. My jsme slyšeli, když ukradl 1 miliardu, že dělal večírek, oslavovali. Já jsem si myslel, že ty šnajdroidi jsou jenom ve straně, kde byl kmotr, ODS, ale potom jsem zjistil po nástupu ministra Němečka, že je to taky šnajdroid.

A když jsem se stal ministrem financí v roce 2014, tak mě to zdravotnictví zaujalo, protože tam tehdy teklo asi 300 miliard. A tehdy jsem požádal Adama Vojtěcha, který byl jeden z nejúspěšnějších studentů na Karlově univerzitě, šéf Všehrdu, pracoval v systému Agrofert, tak jsme mu říkal: přijďte ke mně a budete se věnovat zdravotnictví. A naučil se to skvěle. Byl to nejlepší ministr zdravotnictví, kterého jsme měli. Napsali jsme Němečkovi 46 dopisů. Podali jsme i trestní oznámení na prodražený Cyberknife o 60 milionů. Takže černá díra na peníze. O zlepšování péče, nových přístrojích, moderních a inovativních lécích, kratších čekacích dobách na zákroky a elektronizaci zdravotnictví si občané mohli nechat leda tak zdát. Podobně na tom byli zdravotníci, jejichž platy léta stagnovaly, a tak odcházeli do ciziny za lepším. Zato se měli dobře různí šíbři a lobbisté. Tady se to píše, znovu opakuji, vážení občané, tohle je výkaz naší vlády. A velice koncentrovaný, mohli bychom napsat možná 500 stran, je to jenom na 115 stranách.

Korupce ve zdravotnictví byla tak rozsáhlá, že Evropská komise v roce 2013 dokonce vydala zvláštní zprávu. Když v roce 2017 přišel na resort Adam Vojtěch, spustil skutečnou revoluci, revoluci, díky níž je české zdravotnictví jedno z nejlepších a nejmodernějších na celém světě a zůstalo i nadále bezplatné a dostupné pro všechny. Naše zdravotnictví jsme během čtyř let ve vládě podpořili obrovskými částkami a nastartovali nevídané investice. Začali jsme se věnovat všemu, co tradiční strany dvacet let zanedbávaly, od rekonstrukce nemocnic a výstavby nových pavilonů přes zajištění nejmodernějších léků a vybavení po důstojné odměňování našich lékařů a sestřiček i pomocného personálu. Ostatně pandemie jen potvrdila, jak důležité je naše zdravotnictví.

Co jsme dokázali? Masivně jsme investovali do zdravotnictví a peníze jsme navýšili za naší vlády o 228 miliard, takže když končila stávající koalice v roce 2013, výdaje byly 292 miliard. My jsme začínali v roce 2017 a v roce 2016 šlo do zdravotnictví 300 miliard. V roce 2021 šlo 550 583 000, takže za naší vlády jsme navýšili výdaje ve zdravotnictví o 250 miliard korun. Samozřejmě jsme měli dva roky covidu, ale na ten covid šly, řekněme, miliardy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP