(8.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A tohle všechno podpořilo zdravotnictví. Zavedli jsme eRecept, ePoukaz a eNeschopenku. Sestřičky v roce 2021 braly v průměru 57 591 korun hrubého měsíčně včetně samozřejmě přesčasů, ale samozřejmě bavíme se o průměru, takže ne všude bohužel tento plat byl dosažen.

Připravili jsme Národní plán boje proti rakovině. O tom budu mluvit. Každých dvacet minut v České republice zemře člověk na rakovinu. Každý den zemře 75 lidí na rakovinu, každý den onemocní 200 lidí na rakovinu. Národní plán boje proti rakovině. To je ten prospekt, který tady... všichni na mě křičeli, pan Jurečka, že je to kampaň, přitom jsme to řešili od roku 2020. A ten národní boj proti rakovině, k tomu samozřejmě dneska budu také dlouze mluvit.

Miliardy jsme investovali do rekonstrukcí a výstavby nemocnic. Takže za prvé rekordní objem peněz. Od roku 2017 jsme systematicky navyšovali objem peněz do zdravotnictví. Zatímco v roce 2017 to bylo 322 miliard, v roce 2021 to už bylo 550 miliard. Dlouhodobě kritizovaný nízký poměr výdajů na zdravotnictví v České republice v roce 2021 přesáhl hranici 10 % HDP. V letech 2017 až 2021 tedy vzrostly výdaje o 228 miliard, zatímco mezi roky 2010 až 2016 to bylo pouhých 18 miliard. Od roku 2017 se více než zdvojnásobila výše plateb za státní pojištěnce, zvlášť patrný růst byl v letech 2020 až 2021. Z evropských fondů jsme vyjednali, a to byla moje hlavní role, pro české zdravotnictví 50 miliard. Je s podivem, že tento resort není schopen vůbec administrovat evropské peníze. Když jsme nastupovali v 2014, tak jsme zdědili to, co vyjednal pan premiér Nečas pro Českou republiku. A na 2014 až 2020 zdravotnictví mělo 8 miliard. Ministerstvo práce a sociálních věcí mělo 74 miliard - 74 miliard na léta 2014 až 2020. Na rekvalifikace, často lidí, kteří i tak nechtějí pracovat, a na různé nesmysly. Ale zdravotnictví mělo 8 miliard! Jenom! Teď jsme vyjednali 50 miliard. Ano i REACT-EU, kde jsme řešili s paní bývalou ministryní Dostálovou, vyhověl všem nemocnicím z hlediska vybavení zdravotnickou technikou. I menší nemocnice jako Nymburk a další, všichni dostali peníze na investice. 50 miliard pro české zdravotnictví. To je těch 2 000 miliard, o kterých já stále mluvím, a pan ministr financí nevnímá, že jsou i příjmy rozpočtu, ale vnímá jenom ty výdaje. A tady samozřejmě se na tom neshodneme, protože já si myslím, že máme na to, abychom pokračovali v investicích, abychom lidem dali peníze.

Ministerstvo zdravotnictví a jeho nemocnice z národních zdrojů investovaly přes 16,5 miliardy korun do modernizace a rekonstrukce nemocnic a dalších 5,5 miliardy korun do obnovení přístrojového vybavení. Díky i programu REACT-EU dostane naše zdravotnictví dalších 20 miliard na pořízení nejmodernějších přístrojů. Schválili jsme a zahájili jsme realizace 12 strategických investic ve výši 12 miliard. Tyto projekty budou postupně realizovány do roku 2027. Na přelomu roku 2023 a 2024 se například otevře úplně nový pavilon transplantace IKEMu za miliardu. A vznikne nejmodernější centrum prevence v Masarykově onkologickém ústavě v Brně. Ano, my máme skvělé lékaře. Nejlepší transplantační centra v Evropě jsou Berlín, Vídeň a Praha. Praha IKEM. A já jsem rád, že tento pavilon za miliardu poskytne ještě lepší péči pro naše skvělé doktory. Ano, oni to umí. A je jich málo v Evropě, kteří to umí, transplantovat dneska všechno. Plíce, játra, střeva, ledviny. Všechno.

A nejmodernější centrum prevence? Ano, Žluťák v Brně je jediná onkologická nemocnice, jediná specializovaná na prevenci rakoviny. A já jsem rád, že konečně tam vznikne pavilon díky tomu, že jsme vybojovali ty peníze, a za miliardu to bude skutečně centrum prevence. Dnes tady plno expertů mluví o prevenci, ale prevence není to, že jdete do ambulance ke gynekologovi, zdravá žena na prevenci, a bohužel tam vidí pacientku, která má bohužel tu rakovinu. Skutečně moderní centrum prevence vyroste v Brně, jediná onkologická nemocnice. To je zajímavé, že Pražáci tam často chodí a čekají dneska půl roku.

A takovou skvělou onkologickou nemocnici jsem chtěl postavit tady v Praze. A musím se smát, že samozřejmě novináři, kteří bojovali a vyhráli volby stávající koalici, říkají, že Babiš si chtěl postavit pomník, že Babiš si to údajně dělal pro sebe. Směšné. Babiš žil měsíc v tom, že má rakovinu prostaty. Měl jsem PSA 10,5, byl jsem na biopsii a byl jsem na Žluťáku v Brně. A v Praze jsem chtěl postavit onkologickou nemocnici à la Texas, à la Norsko. V Evropě je jenom šest takových nemocnic. A dneska se léčí rakovina, ano, to není jenom chemoterapie, ale jsou nejmodernější metody. A naši lidé si zasloužili to, abychom měli tady nejlepší onkologickou nemocnici. A k tomu se ještě dostanu.

Takže tyhle projekty jsou na stole. A proto je důležité, aby tyhle projekty pokračovaly. Já si pamatuji, jak jsem byl v Bohunicích v porodnici. Tam vystoupil primář, bylo tam setkání se zaměstnanci, a říkal, že tedy chtějí tu novou porodnici. A já říkám: No jo, dobře, tak my za to budeme bojovat. A primář říká: Dvacet let nám to tady někdo vykládá, všichni politici jenom slibovali. A jelikož jsem urputný, tak jsme se do toho dali. A pamatuji si, jak jsme s paní bývalou ministryni Schillerovou museli řešit ten mikromanagement, protože ti úředníci na Ministerstvu zdravotnictví, kteří mají na starosti investici, ti vůbec nemají zájem. Byrokracie! Podívejme se, jak to dneska funguje. Projekty, soutěží projektová dokumentace. Kdysi tady byl Zdravoprojekt a ten se rozpadl, to byl státní podnik. Dneska ti bývalí zaměstnanci jsou soukromníci a soutěží ty projekty. Takže místo toho, aby ten stát vlastně dělal insourcing a dělal si ty projekty sám, nechá soutěžit projekty ty nemocnice, a samozřejmě to všechno trvá, je to všechno nadlouho. Takže toto všechno jsme realizovali a s paní ministryní Schillerovou, která má střet zájmů, protože je z Brna, jsme prosadili, že ta porodnice - to byl pokus o vtip - že ta porodnice snad bude. Snad někdo to zase nezastaví. Snad to nebude jako na papíře, že jsme náhodou v rámci, kdy jsem přesvědčoval pana primátora Prahy, že bychom měli na tom pozemku v Letňanech, kde končí metro, a je tam pole, tam měl být ten olympijský stadion, že tam bychom měli postavit novou nemocnici. A tehdy mi řekli ne, bude traumacentrum na Vinohradech. Ano, to je projekt z 2007. Nikdy nebyl zrealizován a nikdy ani nebude zrealizován. To byly všechno projekty, které zůstaly na papíře.

Takže já bych byl velice rád, kdyby se v tom pokračovalo. Můžeme se bavit samozřejmě o důležitém projektu nové porodnice U Apolináře. To je skvělá nemocnice a určitě by si zasloužila, aby v těch projektech se pokračovalo. Zatím to tak nevypadá, žádný signál nepřišel, tak doufejme, že vláda pochopí, že i po tom covidu jsme všichni pochopili, že i když stále říkáme "hodně zdraví", že to zdraví a zdravotnictví je to nejdůležitější. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP