(8.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Za druhé transparentní resort. Podnikli jsme řadu kroků k větší transparentnosti a efektivnějšímu hospodaření našeho zdravotnictví. Zavedli jsme spravedlivější pravidla voleb do správních a dozorčích rad a otevřeli je pojištěncům. Prosadili jsme sdružené nákupy nemocnic. Nemocnice nově společně nakupují zdravotnický materiál i léky, což přineslo významné úspory. Oddlužili jsme některé nemocnice. Všeobecnou fakultní nemocnici, Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, Fakultní nemocnici Bulovka, Thomayerovu nemocnici a Fakultní nemocnici u svaté Anny. To byl projekt toho kmotra, tam šlo snad, nevím kolik, tři miliardy do betonu! Tam člověk nechápe, co tam vlastně realizovali. Co z toho vypadlo. Jenom kšefty pro někoho. Beton! Tam nebyla ani aula, kde bych se mohl setkat s těmi zaměstnanci. Neuvěřitelné, co tam předvedli! No a Fakultní nemocnice Brno. Takže tyhle nemocnice jsme oddlužili. Zavedli jsme nová pravidla pro veřejné zakázky. Začali o nákupech drahých přístrojů rozhodovat transparentně. To nebylo tak, že když přístrojová komise, kde rozhodovala ta parta, a profesor Beneš chtěl taky ten Cyberknife, který si koupil Němeček, ale on ho chtěl o 60 milionů levněji, takhle ho nechali za dveřmi. A nic nedostal. Měl smůlu. Protože nebyl v té partě, která dělala kšefty. Můžeme se bavit o Homolce. O tom vyšla celá kniha.

Vyhnali jsme lobbisty a vrátili jednání o úhradách do zákonných kolejí. Tedy bez vlivu politiků a různých kmotrů. Když se rozhodovalo o přístrojích, tak vždycky před volbami. Proto my jsme - v Moravskoslezském kraji, odkud pochází bývalý ministr, bylo nejvíc magnetických rezonancí, tam se nečekalo vůbec. A když jsme bojovali, aby v Kroměříži byla magnetická rezonance, tam se čekalo i tři čtvrtě roku. Takže my jsme říkali ano, nárok na zdravotní péči mají mít všichni občané stejně, dostupnou zdravotní péči, a ne že někde se čeká rok a na druhém místě se nečeká, protože tam byl ten správný politik, který to zařídil. Takže jsme je vyhnali, ty lobbisty, ty šnajdroidy, a vrátili jsme jednání o úhradách do zákonných kolejí bez vlivu politiků a různých kmotrů.

Úhradové vyhlášky vydávané za naší vlády lze označit za průlomové. Byly založeny na dohodách poskytovatelů zdravotní péče a zdravotních pojišťoven. V úhradové vyhlášce tak největší roli hrál důraz na kvalitu a efektivitu zdravotní péče, například delší ordinační doba, důraz lékařů na prevenci, nové výkony, podpora péče v hůře dostupných regionech a podobně. Uvedli jsme do praxe nový systém DRG garantující spravedlivější úhrady pro nemocnice a odstranění rozdílů v úhradách mezi nimi. To je strašně důležité, protože za stejný výkon nemocnice dostávají různé peníze. A samozřejmě nedojde k tomu, aby ti, kteří mají víc, se jim to snížilo, ale ti, kteří mají méně, by se to mělo narovnat. A měl by být zaveden systém. Podívejte se vůbec, jak to naše zdravotnictví vypadá. Kdyby mělo zdravotnictví fungovat normálně, tak je tady jedna pojišťovna, ne pět, a všechny nemocnice jsou řízeny přes peníze. Ale to nefunguje. Máme 14 krajů, každý kraj má nemocnice, i města, takže je to totálně decentralizované, a proto vlastně to není řízeno přes peníze. A bylo to řízeno tak, že kdo měl větší lokty.

Podívejte se v Praze, jak vypadá Thomayerka. Děkujeme Tomášovi Garriguovi Masarykovi, že ji postavil. Ale jak vypadá? Nebo Všeobecná fakultní nemocnice, nebo Královské Vinohrady, to kolečko? Když tam přistane vrtulník a to popálené dítě potom dělá to vinohradské kolečko, vozí ho od pavilonu k pavilonu, kolik to stojí peněz! No a potom vypadá skvěle Motol. Krásná nemocnice. Nová dětská poliklinika. A IKEM vypadá výborně. A jinde vypadají skvěle nemocnice. V Plzni, úžasná nemocnice. Co se tam nainvestovalo. Hradec Králové, Olomouc a další. Takže ten systém byl, kdo měl větší vliv, větší lokty, tak takhle to fungovalo. No a ty úhrady. Takže ten DRG systém by bylo dobré, aby nový pan ministr v tom pokračoval.

Další jsou platy a personální situace. Jako první vláda jsme se postavili čelem k jednomu z největších problémů ve zdravotnictví, nedostatku zdravotníků a jejich nedostatečnému ohodnocení. Situaci se nám podařilo stabilizovat a negativní trend postupně zvrátit. Výsledkem například je, že poprvé po mnoha letech více nových praktických lékařů do našeho zdravotního systému vstupuje, než z něj odchází. Poprvé. Stejně tak začal stoupat počet sester v nemocnicích. Platy jsme navyšovali systematicky celou dobu tak, že v roce 2021 brali lékaři v průměru přes 101 000 korun, tedy více než 2,7násobek průměrné mzdy, a zdravotní sestry přes 58 200 korun hrubého měsíčně, tedy 1,6násobek průměrné mzdy. V roce 2013, kdy vládla tato koalice, která je teď u vlády, brali lékaři 58 989. Takže za nás 101, za stávající koalice, když končili, 58,9. A sestřičky 28 388, takže méně než polovinu. Takže za nás sestřičky dostaly o 100 % navíc, protože si to zkrátka zaslouží. Protože díky nim jsme vůbec zvládli ten covid. A než začínala samozřejmě naše vláda, tak to bylo podstatně méně.

Dbali jsme také na to, abychom měli dost lékařů i v budoucnu. Proto jsme navýšili kapacitu lékařských fakult až o 25 % a do roku 2029 na to vyčlenili celkem 7 miliard. Já si pamatuji na to září 2018, kdy jsem se ptal, proč je vůbec možné, že na lékařské fakulty se hlásí o dva a půl tisíce, nebo už si nepamatuji to číslo, více studentů, byli by přijati, ale nemůžou studovat! A na to mi řekli, že nejsou pedagogové! Proč nejsou pedagogové? Protože nejsou peníze! No tak jsme to zařídili, to bylo manažerské rozhodnutí, které mi trvalo minutu, logicky! V září 2018. Už tehdy jsme dali první peníze. A jaký je výsledek dneska? Výsledek je to, že na lékařských fakultách v průměru se navýšil počet studentů někde až o 30 %, 25 % tady se píše. Ale někteří až 30 %! Já to nechápu, neměli jsme lékaře, proč to nikdo neřešil v minulosti? Proč nikdo neřešil to komplikované vzdělávání? Proč se nikdo o to nestaral? Takže my jsme to vyřešili. Sedm miliard. Tak doufejme, že tam zůstanou!

Ve státních nemocnicích jsme zavedli stipendia pro studenty zdravotnických oborů. Já si pamatuju, když jsme otvírali dětskou polikliniku v Motole, tak mi ředitel Ludvík - já mu říkám: Proč nedáváte stipendia těm studentům? Proč je nemotivujete, jak to dělá privát, který si vyhlédne dobrého studenta, dobrou sestřičku nebo doktora a dá mu stipendium? Dá mu stipendium. A zaváže ho, aby k němu nastoupil po škole. No a tehdy mi řekl pan ředitel, že to není možné. Tak jsem řekl Vojtěchovi: Musíte to udělat! A udělal to. Takže stipendia pro studenty zdravotnického oboru.

Podpořili jsme skrze rezidenční místa vzdělávání praktických lékařů a praktických lékařů pro děti a dorost. A také jsme spustili kampaň Studuj zdrávku na podporu studia na středních zdravotnických školách. Atraktivitu zdravotnické profese jsme také se snažili zvýšit novými kompetencemi pro praktické lékaře a sestry, ale i snížením papírování. Snížili jsme administrativní zátěž samotných zdravotníků a podpořili jsme pozice administrativních pracovníků ve zdravotnictví a spustili pro ně speciální vzdělávací program. Tím jsme lékařům a sestřičkám rozvázali ruce k tomu, aby mohli pacienty léčit. A pro zdravotníky v těžkých pracovních i osobních situacích jsme spustili program psychosociální podpory. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP