(8.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Elektronizace zdravotnictví. Po skandálních tunelech typu dvoumiliardového IZIPu, ODS, pamatujete, pod taktovkou tradičních politických stran, kdy se o elektronizaci zdravotnictví jen mluvilo, jsme za naší vlády udělali obrovský posun vpřed. Asi nejdůležitější změna pro občany bylo zavedení eReceptu. Ten zvyšuje nejenom bezpečnost při výdeji léků, ale zejména komfort pro pacienty, jelikož eRecept může lékař předepsat na dálku a poslat esemeskou, e-mailem nebo přes aplikaci. Lidé tak už konečně nemusí pro recept nejdřív do ordinace, ale můžou rovnou vyrazit do lékárny. Všichni jsme výhody eReceptu pocítili zejména během pandemie. Od 1. ledna 2022 lze na eRecept předepsat léčivé přípravky s obsahem vysoce návykových látek, které byly k dostání jen prostřednictvím receptů s modrým pruhem. Od 1. března 2022 funguje na stejném principu také ePoukaz na zdravotnické pomůcky.

Elektronizace zdravotnictví ale nebyla jen o eReceptu. Mimochodem, ročně tady zemřelo 200 až 300 lidí, protože nebyla koordinace předepsaných léků. Často se stalo, že ty léky v kombinaci byly toxické a způsobily smrt pacienta.

Kvůli pandemii vznikla Chytrá karanténa. Ano. My jsme zdědili ty hygieny. Tam neměli ani telefon. Všechno decentralizované. Zprivatizované laboratoře, které potom vydělávaly od pojišťoven. Proč si to ten stát nenechal? Proč to nikdo nekoordinoval? Takže Chytrá karanténa. Pamatuji si, v březnu 2020, když začal covid, jak jsme seděli a ajťáci nám pomohli zavést tyto systémy. Takže vznikla Chytrá karanténa, eRouška, Tečka, Čtečka. Rozvinuli jsme telemedicínu, protože má přínos zejména pro chronické pacienty, kteří tak nemusí často dojíždět za lékařem. Za nás vznikla dvě telemedicínská centra - ve Fakultní nemocnici Olomouc a Fakultní nemocnici Ostrava.

Prosadili jsme úplně první zákon, který rozvíjí elektronickou komunikaci ve zdravotnictví, s účinností od 1. ledna 2022. Díky němu bude možné bezpečné elektronické sdílení dat mezi poskytovateli, zdravotními pojišťovnami a pacienty, čímž se sníží administrativní zátěž zdravotníků. Pacienti budou mít rychle a jednoduše dostupné informace ze své zdravotnické dokumentace. Funguje tady sdílený lékový záznam pacienta, díky kterému lékař ví, jaké léky pacient užívá, a může tak lépe nastavit a hlídat jeho léčbu. Předchází nejen duplicitám léků, ale zároveň chrání pacienta před nežádoucími kombinacemi léků, které by mohly poškodit jeho zdraví. O tom jsem mluvil.

Od 1. ledna 2022 také funguje eOčkování. Vedle přehledu o předepsaných lécích bude mít každý nově elektronicky evidovány i záznamy o všech absolvovaných očkováních. Zřídili jsme Národní zdravotnický informační portál www.nzip.cz s ověřenými informacemi ze zdravotnictví na jednom místě a pod záštitou Ministerstva zdravotnictví. Občané zde najdou informace o nemocech, zdravé výživě, očkování a jiné. Portál nabízí rady v různých životních situacích, pomoc, kde najít lékaře a kde hledat informace. A konečně jsme zpřístupnili data Ministerstva zdravotnictví i Státního ústavu pro kontrolu léčiv, což zvyšuje informovanost veřejnosti o kvalitě, výkonnosti a dostupnosti zdravotnictví. Ostatně kvalitu péče, pokud jde o počty výkonů a jejich výsledky v jednotlivých zdravotnických zařízeních, jsme už začali měřit. Vytvořili jsme společně s Kanceláří zdravotního pojištění portál ukazatelů kvality zdravotních služeb. Rozjeli jsme systém Národní hodnocení spokojenosti pacientů. Samozřejmě, ti pacienti jsou, vždy byli, pro nás nejdůležitější.

Léky a zdravotnické pomůcky. Naším cílem bylo zvýšit dostupnost inovativních léků a zpřístupnit pacientům léky na vzácná onemocnění. Od 1. ledna 2022 platí nový systém schvalování úhrad, kdy klíčovou roli při rozhodování o vstupu takového léku do systému bude hrát kolektivní poradní orgán. Poprvé v historii jsme zapojili do rozhodování o úhradě léků také samotné pacienty. Jde například o léky na cystickou fibrózu. A já zdravím mé přátele v Mariánských Lázních. Tam jsem se dozvěděl, co to je za pekelnou chorobu. Cystická fibróza! Že se dusíte, celý den. Katastrofa. A v tom jsem se angažoval! A kolik to stojí peněz. A dnes se to, od 1. července, konečně hradí. Protože ti lidé na to neměli peníze. A si to zkrátka zaslouží. Cystická fibróza. Svalovou dystrofii nebo různé hematoonkologické diagnózy.

Pro pacienty trpící chronickou bolestí, na kterou nezabírají jiné léky, jsme prosadili, aby zdravotní pojišťovna hradila léčebné konopí, čímž je výše doplatku dnes srovnatelná s tím u běžných léků na bolest. A já zdravím pana Majzlíka. A já ještě o tom budu mluvit, kdo je pan Majzlík, který má dceru, která má roztroušenou sklerózu. Který za mnou přišel a říká: Mně to vyjde na 500 000 ročně. A k tomu já budu dlouze mluvit. Protože my máme tady 25 000 lidí, kteří mají roztroušenou sklerózu. A to jsou věci, kde skutečně stát by se měl postarat a těm lidem pomoci. A díky panu Majzlíkovi dneska pojišťovny hradí léky - léčebné konopí. Takže dnes je doplatek na léčebné konopí srovnatelný s tím, jaký je u běžných léků na bolest. Devadesát procent dneska hradí pojišťovny. Díky nám. Díky tomu, že jsme se angažovali. Díky tomu, že pan Majzlík za mnou přišel. Ano, on asi tajně pěstoval konopí. A psal všem politikům. A co mu napsali politici? No politici mu napsali, že porušuje zákon, a že pokud bude pokračovat v pěstování konopí, tak ho zavřou. Ale to mám samostatný příběh. To vás určitě zaujme, protože pan Majzlík dneska přichází s tím, aby stát dal peníze na výzkum lysohlávek. To je taková houba. Ale k tomu se dostanu. To zatím nechám. K tomu se vrátím. A to my máme vnímat. Jak pomoci lidem. Jak pomoci, aby jejich děti a oni sami se vyzdravili.

Navíc jsme změnili zákon tak, že výrazně rozšiřuje počet pěstitelů léčebného konopí. Já jsem byl v Izraeli. To je neuvěřitelné, co oni dokázali s léčebným konopím. Také jsme tady dělali seminář, aby i naše zdravotnictví léčebné konopí více aplikovalo. To povede ke zvýšení jeho dostupnosti a snížení ceny, tedy i doplatku pro pacienty. Takže je to léčebné konopí. Není to, jak chtějí Piráti, konopí pro všechny.

Zvýšili jsme také ochranu lidí před padělky, a tak podle vzoru regulace hazardních stránek od 1. ledna 2022 Státní ústav pro kontrolu léčiv má pravomoc blokovat internetové stránky s nabídkou neprověřených či falešných léků. Podobně jako u léků jsme zapojili pacienty do rozhodování o úhradě zdravotnických pomůcek. Ostatně počet hrazených zdravotnických pomůcek se za naší vlády výrazně rozšířil. Příkladem jsou invalidní vozíky, kdy je v současnosti pacientům hrazen i druhý mechanický vozík. Zpřísnili jsme také kontrolu kvality zdravotnických pomůcek a podmínky reklamy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP