(8.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Boj proti rakovině. Ale rakovina je velké téma pro mě a o tom budu dneska dlouho mluvit ještě. Populace stárne. Jsme svědky epidemie nejen chronických nemocí, ale epidemie rakoviny, která se během několika málo let u nás stala tím největším zabijákem. Ano. Já jsem mluvil i se Stellou, evropskou komisařkou. Ví, o čem mluví. Měla taky rakovinu prsu a taky má na to stejný názor. V Evropě onemocní ročně 1 350 000 lidí rakovinou. A rakovina do roku 2035 bude největší příčinou úmrtí obyvatelstva. U nás jsou to zatím ischemické choroby, 48 000 lidí bohužel zemře, infarkty a tak dále. Rakovina 27 000. Ale těch případů, kdy mladí lidé, kteří mají dvacet let i méně, mají rakovinu, to jsou skutečně příběhy katastrofální. A rakovina je svinstvo. Je to největší zabiják. Není na to vakcína.

Celé čtyři roky naší vlády jsme se právě proto zaměřili na boj proti onkologickým onemocněním, který dočasně zastínila pandemie covidu. Ano, já jsem přišel s programem Národní boj proti rakovině. Co to je? To je Joe Biden, 2016 - Moonshot. Zdravím pana docenta Hajdúcha. Ten byl u toho, když to Biden vyhlásil. Jeho syn bohužel zemřel na rakovinu mozku. Takže my jsme to jenom okopčili. My jsme jenom zjistili, co se děje ve světě. To jste měli tady dělat po revoluci, se jít navštívit, jak to funguje, ten kapitalismus. A transformovali jsme to. Národní boj proti rakovině, který... samozřejmě, to nejsou jenom investice. To je věda a výzkum, to jsou nejmodernější technologie.

My jsme bohužel v těch projektech nemohli dostatečně pokračovat, protože dva roky jsme řešili covid. A proto jsme podpořili rozvoj rozsáhlých screeningových programů. Od 1. ledna 2020 jsme nově spustili plošný screening zaměřený na karcinom plic. A věkovou hranici pro preventivní kolonoskopii jsme snížili na 50 let. Kdysi jsme byli nejhorší v rakovině tlustého střeva. Dneska jsme myslím v Evropě dvanáctí. Nejhorší je myslím Maďarsko a Slovensko. A lidi nemají dostatek informací. Na rakovinu plic zemře 7 000 lidí ročně. A každý si myslí, že když má rakovinu plic, tak že zemře. Ale není to pravda. Není to pravda. Jde o to... My jsme měli v plánu takový marketing, že zorganizujeme mobilní mamograf a mobilní plicní screening a že půjdeme někam na parkoviště nějakého velkého řetězce a tam budeme říkat lidem: pojďte sem do toho kamionu a uděláme vám screening plic, trvá to chvilku. Mamograf. Kdyby ti lidi chodili více na prevenci, tak plno z nich nezemře na rakovinu prostaty nebo rakovinu prsa. To jsou všechno rakoviny, které když se zjistí včas, tak se ti lidi vyléčí. Takže to byl ten projekt. Do léčby a onkologických onemocnění jsme nasměřovali 10,5 miliardy korun a dalších 14,5 miliardy se podařilo dojednat z evropských fondů. Já jsem osobně jednal s Ursulou von der Leyen o evropských fondech. A byla nadšená. Ona je lékařka. Ona věděla, o čem mluvím, a podporovala to.

Vypracovali jsme Národní plán boje proti rakovině. Vydali jsme skvělou brožuru - tu jste nám tady zakázali, protože to údajně byla kampaň - která informuje o nebezpečí onkologických onemocnění. A iniciovali jsme vznik Českého onkologického institutu v Praze, protože stejně kvalitní specializovanou onkologickou nemocnici, jako je Masarykův onkologický ústav v Brně, by si zasloužili i v Praze, ale v Čechách, ale bylo by to pro všechny. Jsem přesvědčen, kdyby to centrum vzniklo, tak by sem chodili z celého světa lidi, pacienti, protože my máme jedny z nejlepších lékařů na světě, kardiology a v dalších oborech. A samozřejmě by to bylo v koordinaci s rozvojem regionálních komplexních onkologických center. To byl společný projekt.

Prevenci jsme se ale věnovali i obecně. Rozšířili jsme úhradu nepovinných očkování a podpořili jsme rozličné programy podporující pohyb a zdravý životní styl u dětí i dospělých.

Reforma primární péče. Pokud má dobře fungovat zdravotní systém, musí v prvé řadě efektivně fungovat primární péče, tedy praktičtí lékaři. A jejich potenciál nebyl dostatečně využit. Proto reforma primární péče byla jednou z priorit hnutí ANO v naší vládě. Posílili jsme roli praktiků, dali jsme jim větší možnosti při předepisování léků a umožnili jim poskytovat nové služby zejména chronicky nemocným pacientům. Podpořili jsme i vznik sdružených praxí, aby více lékařů mohlo využívat jednu ordinaci. Celá reforma směřuje k tomu, aby se praktický lékař konečně stal základním kontaktním místem pro pacienta. Ano, my bychom potřebovali rodinného lékaře. Rodinného lékaře. Protože kdyby byl rodinný lékař, tak generace nazpátek jsou informace. Když měli lékaři podezření, že mám rakovinu prostaty, a bohužel moji rodiče zemřeli, tak jsem volal bráchovi a ptal jsem se ho, jak to bylo s našimi rodiči, jak to bylo s jejich zdravím. Mě se na to ptali, já jsem nevěděl. Kdybychom měli rodinného lékaře, tak to všichni víme generace nazpátek. Protože u té rakoviny - 20 % je to dědičné, respektive ne dědičné, ale výskyt tam zkrátka je, to říkají experti. To já jen opakuji to, co jsem se naučil, protože skutečně zdravotnictví jsem se jako premiér věnoval strašně moc času. A pokud mě něco mrzí, že nejsme teď ve vládě, tak je to právě zdravotnictví. Mohli jsme pokračovat v projektech, v těch skvělých projektech pro naše lidi a pro lékaře.

Kromě toho jsme představili nový koncept lékařských pohotovostních služeb. Vypracovali jsme plán, podle kterého se pohotovosti přidruží k urgentním příjmům, aby v akutních případech měl praktik za zády plnou podporu nemocnice a jejích specialistů.

Koncepce urgentní péče. Ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami jsme vytvořili vůbec první koncepci urgentní péče v České republice s jasnou strukturou a standardy. Postupně podle ní vzniká státem garantovaná síť urgentních příjmů v krajských i okresních městech. Vytvořili jsme jejich mapu. Vyřešili jsme jejich financování s využitím dotačních titulů, na které mohou dosáhnout všichni zřizovatelé vybrané garantované sítě nemocnic. Dále jsme vydali metodiku, jak by měly urgentní příjmy vypadat, a vytvořili klinicky doporučený postup péče o pacienty na urgentním příjmu. Nový model zajistí dostupnou a kvalitní péči o akutní pacienty ve všech okresech 24 hodin denně. Stanovením sítě urgentních příjmů jsme stanovili i garantovanou minimální síť lékařských pohotovostí.

Reforma péče o duševní zdraví. Ano, tak to je velký problém. A s covidem to byl skutečně obrovský problém. Zastaralý systém velkých léčeben jsme začali měnit v kombinaci s páteřní sítí akutní ambulantní a komunitní péče. Výrazně jsme zvýšili objem peněz pro psychiatrii a zlepšili kvalitu péče o duševně nemocné. Založili jsme 30 center duševního zdraví s cílem mít jich 100, aby jejich dosah pokryl celou Českou republiku. Díky nim pacienti už nemusejí žít roky v léčebnách a mohou se vrátit do běžného života. Podpořili jsme vznik psychiatrických ambulancí a zahájili výstavbu nových psychiatrických klinik po celé České republice. Zaměřili jsme se také na řešení palčivého nedostatku dětských psychiatrů. Ale ono to tak vypadá, že nový pan ministr - jeho to nezajímá, protože ty nesmysly, které tady vlastně nová vláda říká, že někde jsou Babišovi lidi...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane předsedo, omlouvám se, musím vás přerušit. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, končím dnešní jednací den a přerušuji 20. schůzi Poslanecké sněmovny do dnes do 9 hodin ráno, kdy budeme v této schůzi pokračovat. Děkuju.

 

(Jednání skončilo v 8.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP