(9.10 hodin)

 

Poslanec Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Já jsem skončil ty reformy péče o duševní zdraví. To je fakt problém. My jsme měli reformu, to znamená, že jsme chtěli anglický model, chtěli jsme lidem, kteří mají problémy s duševním zdravím, pomáhat hlavně u nich doma, ne je zavřít do Bohnic a tam do nich strkat léky. Vypadá to tak, a to je úplně absurdní, že lidé, kteří pracovali pro stát, byli označeni, že jsou od Babiše. Paní Schillerová pracovala na Finanční správě, nepracovala v Agrofertu ani se mnou. A takových lidí je strašně moc. A ti lidé, kteří chtěli přispět k té reformě, tak to, že my jsme na tom dělali, je vlastně pro ně diskvalifikační. Plno poctivých úředníků, kteří pracovali pro tento stát, muselo odejít, protože vlastně dělali s Babišem. No tak to je skutečně zvláštní přístup. Já bych byl velice rád, kdyby pan ministr pokračoval v té reformě. To je strašně důležité. A covid dal všem zabrat.

Dneska není dostatek dětských psychiatrů. Tam čekáte i rok, rodiče jsou zoufalí, psychiatři zkrátka nejsou. A pokud se vám povede získat nějaký termín pro vaše dítě a chcete další termín, tak vám řekne: nemám čas, já mám tolik pacientů, že to nestíhám. Takže měl by resort zdravotnictví identifikovat, které profese nemáme, a tam vymyslet systém motivace. Nemáme radiology, nemáme dětské psychiatry, nemáme pediatry. Takže to je problém. Reforma péče o duševní zdraví - já slyším, že skončila. Všichni lidé, kteří se angažovali, byli označeni: ty jsi dělal s Babišem, tak máš smůlu. Neuvěřitelné.

Domácí péče. Domácí péče byla v minulosti výrazně podfinancována a na její úkor byly upřednostňovány jiné oblasti, jako například nemocnice. Naše vláda přišla s novou koncepcí domácí péče. Hnutí ANO prosadilo výrazné zvýšení úhrad za domácí péči. Mezi lety 2017 až 2021 se úhrady segmentu domácí péče zdvojnásobily z 1,9 miliardy korun na 3,8 miliardy korun. Od 1. ledna 2022 může domácí péči indikovat širší okruh lékařů, jako například ambulantní specialisté, lékaři na pohotovosti či urgentním příjmu, a sestry v domácí péči získaly větší kompetence, například budou moci předepisovat pacientům zdravotnické pomůcky, ale také větší samostatnost při poskytování zdravotní péče ve vlastním sociálním prostředí. Pro vozidla poskytovatelů domácí péče jsme vydobyli výjimku ze zákazu stání. Možná malichernost, ale důležité pro ně.

Za další - rozvoj paliativní a duchovní péče. V České republice stále asi 70 % pacientů umírá v nemocnicích. Naprostá většina by ale chtěla prožít své poslední chvíle v kruhu rodiny. Každý pacient má mít možnost zvolit si prostředí, kde stráví s nevyléčitelnou chorobou bohužel i závěr svého života. Proto podpora paliativní péče a jejího rozvoje patřila k našim dalším zásadním tématům. Zaměřili jsme se na zvyšování dostupnosti a kvality paliativní péče v domácím prostředí pacienta a spustili jsme projekt její podpory. V porovnání let 2018 až 2020 se počet pacientů, kteří díky mobilním hospicům dožili doma, více než zdvojnásobil. V roce 2020 to bylo už 5 874 pacientů. Paliativní péči jsme také úspěšně řešili pomoci pilotního projektu v šesti nemocnicích. Na začátku bylo v péči sedm pacientů, na konci roku 2020 už přes 3 000. Od roku 2022 pojišťovny platí týmy v 25 nemocnicích. V nemocnicích jsme také rozvinuli podporu duchovní péče, která není určena jen pro těžce nemocné pacienty a seniory, slouží i jejich rodinným příslušníkům, případně pozůstalým. Podpořili jsme tak činnost nemocničních kaplanů.

Za další - podpora péče o bezdomovce. Spustili jsme program na podporu poskytování zdravotně-sociálních služeb osobám bez přístřeší a osobám ohroženým ztrátou přístřeší. Za dobu realizace projektu bylo ošetřeno nebo poučeno 2 166 bezdomovců. Součástí programu kromě ošetření byla i prevence užívání návykových látek a zlepšení informovanosti o infekčních onemocněních.

Za další - podpora dobrovolnické činnosti. Zapojení dobrovolnické laické pomoci do systému zdravotní péče je v zahraničí běžné. U nás byla tato oblast dosud v pozadí. Proto Ministerstvo zdravotnictví v červnu 2019 spustilo tříletý projekt, který má za cíl nastavit podmínky pro ukotvení a profesionální řízení dobrovolnictví v lůžkových zdravotnických zařízeních.

Letecká záchranná služba. No to je historicky zajímavý příběh. Rozšířili jsme i zásadně zlepšili služby systému letecké záchranné služby. V minulosti tendry na leteckou záchrannou službu provázel klientelismus a různé problémy. Z různých důvodů se musela opakovat výběrová řízení. My jsme veřejnou zakázku od začátku připravovali transparentně. Vyhlásili jsme výběrové řízení a na základě dlouhodobé přípravy se podařilo nastavit náročné, ale i splnitelné podmínky pro uchazeče. Výběrové řízení přineslo pokrytí celé republiky včetně zajištění nočních letů a speciální činnosti, podvěsu pod vrtulníkem. Přitom jsme za větší rozsah služeb ušetřili miliardu korun a nově provozovatele letecké záchranné služby jsme vybrali s téměř ročním předstihem.

Za další - odškodnění za újmu způsobenou očkováním. S vědomím nutnosti podporovat povinné očkování tam, kde je to opravdu třeba, jsme prosadili zákon, podle něhož všem, kterým kvůli povinnému očkování vznikla újma na zdraví, stát poskytne odškodnění. Je to správný krok. Stanoví-li stát vakcinaci jako povinnou, má také odpovídat za její případné komplikace a to jsme napravili.

Revoluce v nemocničním stravování. Strava je důležitou součástí zdravotní péče poskytované v nemocnicích a úzce souvisí se spokojeností pacientů. Po 65 letech došlo ke změně standardu pro stravování pacientů v nemocnicích tak, aby odpovídaly 21. století. Pacientům tak dopřejeme chutnou, zdravou a také nutričně vyváženou stravu. Můžu to potvrdit, ležel jsem více než týden v IKEMu a kvalita stravování se zlepšuje napříč celou republikou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP