(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Zdravotnictví skutečně byla pro mě priorita a já jsem se setkával s lidmi, kteří mají zásadní zdravotní problémy v rodinách. A tak jsem se setkal s panem Majzlíkem. A bylo to 26. března 2017. To jsem byl ministr financí v Sobotkově vládě. To bylo dva měsíce předtím, než mě vyhodil, kdy mě pan Majzlík informoval o obrovských problémech jeho dcery Martiny. Tři dny nato jsem napsal na Facebook: Jsem pro legalizaci lékařského konopí a proplácení pojišťovnami. A ukázal jsem fotky. Tohle je Martina Kafková, krásná holka. Byla vdaná, pracovala jako konstruktérka a ve volném čase učila hendikepované děti hrát na kytaru. Pak jednoho dne zakopla na rovném chodníku a doktoři jí diagnostikovali roztroušenou sklerózu v sedmadvaceti letech. Tělo postupně začalo vypovídat službu. Nepomohly žádné léky, které jí předepsali, některé dokonce uškodily. Martina skončila na vozíku, manžel ji opustil, ale táta s mámou zůstali stateční. Až do jejích padesáti let sami jako důchodci se o ni starali, nosili ji, pomáhali se vším, co bylo potřeba. Letos ji konečně - to bylo 2017 - přijali do specializovaného ústavu, kde dožívá.

Lidi si někdy myslí, že roztroušená skleróza je jen svalová dysfunkce, že člověk prostě jen tak leží. Omyl. Martina začala trpět takovými křečemi, až měla pocit, že se jí zlomí kosti v těle. Do toho má člověk smrtelnou úzkost, že se nemůže nadechnout, a doktoři pomoct nedokázali, protože víc prášků by ji zabilo. Byla to čirá hrůza, popisuje její táta, kterého Martina prosila, aby jí pomohl se sebevraždou. No a pak zkusila od kamaráda konopnou cigaretu. Křeč pominula, přátelé začali vozit Martině konopí pravidelně. Bylo to něco, co konečně fungovalo na rozdíl od syntetických léků. Pak pro ni táta začal konopí pěstovat sám. Potom mu naši policisté napsali, že ho zavřou. Martina dokonce nabrala váhu, i když jen na 40 kilo. A tady začíná ten háček: pěstovat konopí - byť pro vlastní potřebu - je u nás nelegální. Je možné ho koupit. Martinu by to vyšlo na 64 000 korun měsíčně, pokud jde o zahraniční preparát, nebo 23 000, pokud pochází z Česka. A pana Majzlíka by to vyšlo na 500 000 ročně. A i když je to právě konopí, co dělí Martinu od totálního pekla a života v rámci možností, zdravotní pojišťovna ho odmítá proplácet. Píše se rok 2017. Její otec už obeslal, obvolal, obchodil přes 20 institucí včetně vlády, Poslanecké sněmovny, Senátu, policajtů. Nestalo se nic. Přitom máme u nás 25 000 lidí s touhle děsivou nemocí, 4 000 jsou na tom podobně jako Martina.

Tak jsem se rozhodl, napíšu dopis ministru zdravotnictví, poradím se s doktory, přijdu s návrhem, jak těmhle lidem pomoct. Když už stát zakazuje pěstovat si konopí na zahradě pro svou potřebu, tak ať všem, kteří lékařské konopí potřebují, ho proplatí v plné výši. Čili prosím vás, pokud máte ve svém okolí někoho, komu lékařské konopí prokazatelně prospělo ke zlepšení zdravotního stavu, napište mi sem do komentáře svůj příběh, protože lidský příběh je nejpádnější.

No a co se dělo dál? První setkání - březen 2017. Já jsem říkal: to není možné, přece těm lidem musíme pomoci. S panem Majzlíkem jsem se setkal znovu v únoru 2018. Pozval jsem ho na Úřad vlády, abychom znovu tenhle problém vyřešili, a nejen já jako bývalý premiér, ale byl tam i ministr zdravotnictví a ředitelka SÚKLu a taky poradkyně vlády ve věci drogové politiky, paní Vedralová. A po necelé hodině jsme se všichni shodli na řešení, které od té doby platí. Cena lékařského konopí se pro pacienty snížila na jednu desetinu celkové ceny tohoto léku, 90 % pak hradí zdravotní pojišťovny. Také jsme se dohodli na tom, že pacienti, kteří potřebují měsíčně do 30 gramů, nebudou potřebovat pro jeho odběr v lékárně potvrzení revizního lékaře. V roce 2017 bralo léčebné konopí z lékárny 26 pacientů a lékárny ho vydaly celkem 3,66 kilo. Díky této naší změně se vše změnilo. Lékařské konopí není už lékem jen pro bohaté. V loňském roce již lékařské konopí bralo přes 4 400 pacientů a lékárny ho do listopadu 2021 vydaly 99 kilo. Takže 2017 - 3,6 kilo, 2021 - téměř 100 kilo.

A 3. 8. 2019 jsem napsal a dal na Facebook fotku pana Majzlíka a bylo to skvělé. Měl jsem radost, protože zkrátka díky panu Majzlíkovi, řadový občan, jsem měl pocit, že jsem něco udělal pro ty lidi. A pan Majzlík mi napsal, poslal fotku a říkal: Dobrý den, vážený pane premiére, před časem jsem vám slíbil, že až bude ukončena ta cesta k léčebnému konopí pro Martinu, tak vám dal vědět. Takže se stalo. Dnes jsme s manželkou vyzvedli v lékárně nemocnice ve Strakonicích 180 gramů léčebného konopí od české firmy Elkoplast. Trochu se to protáhlo, protože někde vznikly nějaké problémy, jejichž původ ale podrobně neznám. Prostě od května v lékárnách nebylo léčebné konopí s vyváženým poměrem THC-CBD, nyní ale je a já bych vám chtěl velice poděkovat, a budu se opakovat, že jste byl první vysoce postavený politik, který v době, kdy to vůbec neměl lehké, se postavil za jednu zcela invalidní ženskou a její přestárlé rodiče. No a tady ještě píše: Tehdy vás různí Kalouskové mohli obvinit z napomáhání šíření drog a bohužel je to stále dost lidí, kteří by mu naslouchali o nás, o těch, kteří jdou bez ohledu na své problémy za tím, co považují za správné. Jsou to frajeři. Přidal fotku.

Proč o tom mluvím? Já jsem se s panem Majzlíkem potkal tuto neděli potřetí. Ne, v sobotu to bylo. Pan Majzlík mě informoval o tom, že dostal z Izraele zprávu, že na jedné z tamních klinik provádějí velmi úspěšnou experimentální léčbu s těžce postiženými pacienty s roztroušenou sklerózou a jsou to pacienti, kteří jsou zcela ochrnutí. Izrael je neuvěřitelný, skutečně bychom se to od nich měli všechno naučit. A když říkám ochrnutí, tak to znamená, že nedokážou pohnout ani prstem na své ruce. Těmto pacientům začali dvakrát denně podávat naprosto miniaturní dávku drcených hub lysohlávek. Přestože tyto houby obsahují psychedelickou látku psilocybin a psilocin, ty dávky jsou tak malé, že u těch pacientů se psychedelický účinek nemůže nijak projevit. Koncem loňského roku pak jeden z těch lékařů, kteří tuto experimentální léčbu provádějí, vystoupil v izraelské televizi s tím, že dva z těch pacientů, účastníků této léčby, již zase chodí. Tyto informace panu Majzlíkovi poskytl náš světově známý a významný vědec, profesor doktor Lumír Ondřej Hanuš, se kterým jsem se potkal, když jsem byl v Izraeli, a tak vím, že to je člověk, který by v žádném případě žádné nesmysly nešířil.

Pan Majzlík asi nepatří k lidem, které by něco dokázalo zastavit, když se jedná o zdraví a život jeho blízkých, a tak si to ověřil pokusem. O jaký pokus se jedná, mi říci nechtěl, prý aby mě nepřivedl do nepříjemné situace. Za mnou přišel s tím, že by potřeboval prosadit, aby touto experimentální léčbou se zabýval některý váš výzkumný ústav, klinika nebo univerzita, a chtěl vědět, jestli bych v tom nějak nemohl pomoci, když jsem tak výrazně pomohl lidem, kteří ke svému léčení potřebují lékařské konopí. Bude to těžké. Já už samozřejmě nejsem premiér, jsem řadový poslanec. Pro média jsem samozřejmě fackovací panák, ale tady jde o 25 000 lidí, kteří mají roztroušenou sklerózu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP