(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pan Majzlík tady popisuje, jak Martině pomáhá s těmi lysohlávkami. Umíte si představit, vážení kolegové, že máte dítě - tady je fotka (ukazuje), 21. 12. 2017, Martina má takhle zavřenou ruku. A to je pokus o otevření rukou s vynaložením úsilí. A po tom, co pan Majzlík jí pomáhal touhle metodou, lysohlávkami, tak tady je fotka z 22. března, ne 28. března 2022 - pokus o otevření rukou s mírným úsilím. Takže za pět let Martina dokázala tohle. Umíte si to představit, že to nedokážeme? Tohle? Za pět let. Peklo. Takže proto bych chtěl vyzvat pana ministra Válka, aby pomohl těm lidem, kteří bohužel jsou odsouzeni ke svému osudu, a aby jim zlepšil život. Aby dal peníze na ten výzkum, protože si myslím, že ti lidé si to zaslouží. Tak tolik k Martině léčebnému konopí.

A proto já říkám, že pan ministr financí říká, že peněz ve zdravotnictví, pojišťovnách je dost. Já mu rozumím. Já když jsem byl ministr financí, taky jsem nechtěl dávat pro státní pojištěnce peníze a dohadovali jsme se s Němečkem, a potom přišel Ludvík, tak jsme se domluvili. A stále jsem argumentoval: vy máte velké zůstatky na účtech. Ale podle mých informací ty pojišťovny v podstatě budou mít zůstatky na účtech koncem roku jenom 25 miliard. A pokud je tam plán snižovat ten příspěvek na státní pojištěnce, tak si myslím, že to není dobře. A samozřejmě ten nápor na pojišťovny bude velký, protože samozřejmě nikdo nepočítal s tím, že Putin udělá tu hroznou věc a napadne Ukrajinu a že přijde k nám tolik uprchlíků, kteří samozřejmě potřebují taky zdravotní péči. A proto je dobré, aby zdravotnictví dostávalo nadále peníze. A samozřejmě ty argumenty, že jsme zadlužení, tak to s panem ministrem jsme si vyříkali x-krát.

Samo Ministerstvo financí říká, že navzdory hrubé ekonomické a zdravotní covidové krizi potvrdily všechny významné agentury s mezinárodní působností v průběhu roku 2021 svá ratingová hodnocení České republiky včetně zachování stabilních výhledů. Ratingové agentury si pravidelně kromě nízké úrovně zadlužení a odolné ekonomiky všímají také zdravého a stabilního bankovního sektoru. Takže i v tom trendu zadlužování - to jsme si už vysvětlovali, že paní Schillerová (si) napůjčovala dopředu za dobrých podmínek.

Další věc, které jsem se významně věnoval, byl ten rakovinový projekt Národní boj proti rakovině. A měl jsem tady projev. A bylo to v rámci období covidu, to přicházela delta a my jsme připravili ten projekt. A znovu opakuji, proti rakovině není žádná vakcína. Rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí vůbec. Každý rok kvůli ní zemře po celém světě téměř 10 milionů lidí a očekává se, že v roce 2035 bude rakovina hlavní příčinou úmrtí obyvatel Evropské unie. A to ani nemluvím o ekonomických dopadech. Kromě vlastních nákladů na onkologickou léčbu jsou nepřímé celkové ekonomické dopady rakoviny spojené s předčasnými úmrtími nebo ztráty produktivity odhadovány na 1,16 bilionu dolarů ročně. Celkový hospodářský dopad rakoviny v Evropě ročně přesáhne 100 miliard eur, to je asi 2,5 bilionu korun, tedy asi o bilion víc než náš celý rozpočet. Jen v České republice každoročně rakovinou onemocní přes 85 000 našich spoluobčanů a přibližně 27 000 této chorobě podlehne.

Smutným faktem je, že počet úmrtí na onkologické onemocnění je v Česku vyšší než průměr v Evropské unii. Zhoubné nádory přitom patří mezi onemocnění, kterým lze do velké míry předcházet. Více než polovině úmrtí na rakovinu je možné předejít. Různé preventivní a screeningové programy snižují nejen úmrtnost, ale i šetří náklady na velmi drahou léčbu pokročilých stadií onemocnění.

Bohužel během pandemie, zvlášť v době největšího náporu na naše nemocnice, probíhala jen neodkladná zdravotní péče. To znamená, že sice nedošlo k žádnému omezení onkologické léčby jako takové, na druhou stranu kvůli pandemii klesl počet preventivních prohlídek a kontrol již vyléčených pacientů. Navíc nápor pacientů s covidem ve zdravotnických zařízeních a obavy pacientů vypravit se do nemocnice na vyšetření způsobily prodloužení diagnostiky nových recidivujících onkologických onemocnění. Dle dat Národního registru zdravotních služeb bylo v roce 2020 provedeno až o 17 % méně screeningových vyšetření ve srovnání s rokem 2019. Pokud nám covid zase neudělá čáru přes rozpočet, výpadek do jednoho roku či maximálně dvou let vyrovnáme. - To je samozřejmě deklarace tehdy.

Prevence a screening jsou opravdu naprosto klíčové. Ale překonat obavy z vyšetření není nic lehkého. Ano, já jsem o tom mluvil, že když jsem měl PSA deset a půl, tak jsem měl těžké noci, protože mít pocit, že máte rakovinu a můžete zemřít, není samozřejmě ideální stav. A o to víc, ano, může někdo říct, že mám střet zájmů, jsem se v tom angažoval. A proto je potřeba v tom pokračovat.

Takže ten Národní onkologický program, který jsme vytvořili do roku 2030, na který jsme sehnali peníze, na tu onkologii bylo 15 miliard v tom Fondu obnovy. A teď - ano, všichni to berou, no tak to je Babišův projekt, tak to je vlastně zase, to uděláme všechno pro to, aby to nebylo. Tomu nerozumím. Nerozumím tomu, že proč kvůli nenávisti vůči Babišovi vlastně lidé nemůžou mít skvělou a nejlepší péči. Takže ten projekt, který, hlavně ten Český onkologický institut, který já jsem si představoval, že postavíme na zelené louce, že to bude jak ta nejlepší centra v Norsku, Španělsku, Paříži, Texasu. Tak si myslím, že by to bylo skvělé a že by to byla nejlepší onkologická nemocnice na světě. O tom jsem přesvědčen, protože my máme skutečně nejlepší, jedny z nejlepších, ale jsem přesvědčen, že nejlepší lékaře na světě, a v Evropě určitě, bezkonkurenčně. A proto by si zkrátka občané a zdravotníci tenhle projekt zasloužili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP