(11.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

S partnerem měli už desetiletého syna. Další děti neplánovali, proto brzy podstoupila preventivní odstranění dělohy, vaječníků a vejcovodů, odstranění prsních žláz a rekonstrukci plastickou operací. Největší oporou jí byli sourozenci. Všichni tři jsme si velmi blízcí, a když se dějí zásadní věci, řešíme to společně. Toto téma je proto pro mě spojeno neodmyslitelně s mou sestrou Martinou. Velkou podporu našla Radana také ve svém zaměstnání. Vyšli jí maximálně vstříc v těžkém období, kdy přicházela o své nejbližší a prodělávala vlastní operaci. Po těchto zkušenostech víme, jak zásadní je aktivně přistupovat k prevenci. Všichni si myslíme, že se nás to netýká, že se nám to nestane, a pak se divíme.

A tady je paní profesorka Králíková, specialistka léčby závislosti na tabáku. Co říká? Přestat kouřit není jednoduché. To všichni víme. Při pokusu jen tak se to podaří pouze třem až pěti ze sta, s odbornou pomocí to může být až desetkrát tolik. Paní profesorka Králíková je učitelkou na Ústavu hygieny a epidemiologie I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Svým pacientům je k dispozici v Centru pro závislé na tabáku III. interní kliniky. Tímto pracovištěm prošlo na 7 000 kuřáků. Epidemiologii, prevenci a léčbě závislosti na tabáku se věnuje téměř 30 let na národní a mezinárodní úrovni.

Tady je titulek: Každá (ne) vykouřená cigareta se počítá. Každý kouř je směsí řádově tisíců látek, v tom cigaretovém se jich uvádí 4 000 až 7 000. Pravděpodobnost vzniku rakoviny zvyšuje asi stovka z nich. To se týká prakticky všech typů nádorů. Riziko roste s počtem vykouřených cigaret. Každá cigareta poškozuje. Nikotin sám rakovinu nezpůsobuje, to jen kuřáka nutí kouřit.

Nekuřte. Když kouříte, snažte se přestat. Pokud se to nedaří, vyhledejte pomoc, říká paní profesorka. Zkoušeli jste opakovaně přestat kouřit, ale nepovedlo se? Nejste neschopný. Jste typický kuřák, který mívá za sebou řadu neúspěšných pokusů o odložení cigaret. Ke kouření vás vrací jednak naučené kouření v určitých situacích, určité společnosti, druhak fyzická závislost na nikotinu a s tím související abstinenční příznaky. Je to takový rituál. Já jsem také měl rituál, ještě když nebyly iPhony, byly Telexy. Tak jsem si dával každé ráno nalačno turka, marlborku a četl jsem telexy. A taky vysokou školu jsem takhle absolvoval. Takže já tomu rozumím, že je to těžké, ale tady paní profesorka říká, že je to problém.

Abstinenční příznaky je možné výrazně zmírnit. Abstinenční příznaky z nedostatku nikotinu se objevují už po hodinách od poslední cigarety a zahrnují především podrážděnost, úzkost, smutek, touhu kouřit, obtížné soustředění, zvýšenou chuť k jídlu, hlad, zvyšování hmotnosti, nespavost, obtížné usínání, buzení v noci, neschopnost odpočívat, zácpu, závratě, kašel, neobvyklé sny, noční můry, nevolnost, bolení v krku. Já jsem to vyřešil tak, že jsem měl v kanceláři na zdi obrázek z časopisu Týden - plíce kuřáka. Ty plíce byly rozříznuté a vevnitř byla rakovina. Takhle jsem to nacvičoval, a potom jsem přestal. A už jsem si nikdy nezapálil. Z dvaceti na nulu. A je potřeba také mít tu urputnost, když si člověk dá ten cíl.

Takže dobré zprávy jsou dvě. Většina abstinenčních příznaků odezní do dvou až čtyř týdnů, zvýšená chuť k jídlu a touha kouřit mohou trvat déle. Druhá dobrá zpráva je, že abstinenční příznaky je možné zcela potlačit nebo alespoň zmírnit léky.

Jaké léky pomohou při odvykání? Jsou to jednak různé formy čistého nikotinu, které se prodávají v lékárně bez receptu - náplasti, žvýkačky, ústní sprej; pastilky - Nicorette, Niquitin. Bez receptu je i Cytisin - Defumoxan - přírodní lék, který neobsahuje nikotin, ale nahrazuje jej, a přitom není návykový. Na jeho principu je pak syntetický vareniklin - Champix - ten je již vázaný na recept. Žádný lék však není "proti kouření". Tyto látky jsou proti abstinenčním příznakům a to je podstatný rozdíl: kouřit nikomu nezabrání, změnit své naučené chování musí každý sám.

A co elektronické cigarety? Stovky různých variant pod tímto názvem jsou na principu zahřívané tekutiny s nikotinem, nebo bez něho, za vzniku aerosolu, neprodukují tedy kouř. S tím souvisí minimální riziko v porovnání s kouřením. Neobsahují tabák, na rozdíl od zahřívaného tabáku, např. IQOS. Pokud se vám nepovedlo přestat kouřit s intenzivní podporou a léky, mohou být elektronické cigarety variantou, jak se cigaret zbavit, říká paní profesorka Králíková.

Kam se obrátit? Na webu Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku www.slzt.cz najdete kontakty na více než 40 center pro závislé na tabáku, poradenská centra ve zhruba 200 lékárnách, ambulantní lékaře či adiktologické ambulance, telefonickou linku pro odvykání kouření, mobilní aplikace zdarma v češtině a další webové stránky, jako jsou www.koureni-zabiji.cz nebo www.bezcigaret.cz.

Kouření po onkologické diagnóze - není to jedno? Pokud kouříte v době léčby rakoviny, je stále extrémně důležité, zda v tom budete pokračovat, či nikoli. Postoj "teď už je to jedno" je jednoznačně chybný. Není to jedno. Pokud přestanete, významně se zlepší vaše prognóza, účinnost onkologické léčby, její nežádoucí účinky, doba přežití, psychický stav - kouření překvapivě zhoršuje jak deprese, tak stres, v neposlední řadě se zlepší i finanční situace.

Co pro sebe můžete udělat? Nezačínejte kouřit. Pokud kouříte, přestaňte. Smysl to má kdykoli, i po onkologické diagnóze. Pokud se vám nedaří přestat, nechte si pomoci. Obraťte se na svého lékaře nebo některou možnost specializované léčby závislosti na tabáku. Udělejte vše pro to, aby vaše děti vyrůstaly v nekuřáckém prostředí, říká paní profesorka Eva Králíková.

No a potom tady máme pana profesora Michala Miovského, to je specialista na léčbu závislosti. Největší záludností vztahu mezi alkoholem a onkologickými onemocněními je, že o něm lidé často ani netuší, říká pan profesor. Pan profesor je klinický psycholog a psychoterapeut. Zaměřuje se na léčbu závislostí - adiktologii. Je přednostou Kliniky adiktologie I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Ta představuje unikátní pracoviště i v mezinárodním kontextu. Nabízí vysokoškolské vzdělání v adiktologii na bakalářském, magisterském i doktorském stupni. Profesor Miovský na fakultě působí jako proděkan pro nelékařské studijní programy. Je členem vědecké rady Univerzity Karlovy v Praze a členem vědecké rady ministra zdravotnictví ČR. Tehdy. Teď nevím, možná tam ještě je.

Důležité je vědět a nepodcenit. Drtivá většina lidí má alkohol spojený pouze se závislostí. Závislost samotná se přitom týká relativně malého počtu osob, alkohol však může významně ohrožovat zdraví a život v mnoha jiných oblastech - a sem patří i zvyšování rizika rakoviny. Alkohol je poměrně významný karcinogen, jinými slovy, podílí se na vzniku zhoubného bujení. Tento jeho efekt je přítomný bez ohledu na to, zda je někdo závislý, nebo ne. Záleží na celkovém množství alkoholu, které konzumujeme, a to každý z nás může ovlivnit.

Jak měříme a hodnotíme spotřebu alkoholu? Hodnotit spotřebu alkoholu jde jednoduše přepočtem na gramy, tedy zjištěním, kolik gramů čistého alkoholu do těla požitím dostaneme. Používáme k tomu pomůcku takzvaného standardního drinku, což je přibližně 16 až 18 gramů čistého alkoholu. To je množství, které je obsaženo v jednom velkém panáku destilátu, tedy pět centilitrů, nebo dvou decilitrech vína. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP