(12.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A pokud se chcete o tom bavit, tak já rád vás navštívím a rád s vámi budu o tom diskutovat, protože toto vždycky bylo moje téma. Jako ministr financí, tak jako premiér. A samozřejmě jako ministr financí jsem držel kasu, nechtěl jsem utrácet. Ale jako premiér jsem měl jiný názor, protože zkrátka zdravotnictví se mezičasem stalo ještě větší prioritou než předtím. Takže já jen znovu opakuji, že... Ano, ten prospekt, proti tomu jste protestovali, říkali jste, že je to kampaň. A pokud se to dneska zpropagovalo a lidi o tom slyšeli a vyhledají si, tak to bude skvělé. A skvělé bude, když VZP to bude rozdávat, ten prospekt, protože ne všichni umí si elektronicky to stahovat.

REACT-EU, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, tak to je trapné, co jste tady říkal. Ano, možná na začátku tam něco bylo špatně. Ale podstatné je, že všichni, kteří chtěli peníze dostat, dostali. Dostali. Dostaly i krajské nemocnice, dostaly. Bylo to transparentní, nebylo to ovlivněné politicky. A já jsem přinesl z Bruselu pro zdravotnictví 50 miliard. Váš Nečas přinesl osm. Váš ne, pana ministra financí. Padesát osm. A já myslím, že na to jsou jasná data. Takže nevím, proč říkáte, že se nedostalo. Já mám informace, že se dostalo. A pokud se nedostalo, tak já bych rád viděl tedy ten seznam, kdo nedostal.

No, takže celkově ten resort - (Zpravodaj reaguje mimo mikrofon.) Říkáte, že nějací naši úředníci. Jací naši úředníci? Vždyť to jsou vaši úředníci. Vy jste tam seděl u šnajdroida, abyste hlídal zájmy KDU-ČSL. Vždyť si to pamatuji na ty debaty, kdy jsme dělali první vládu, Sobotka a pan kolega Bělobrádek, a říkali: Musíme mít všude náměstky. A já hovořím: Proč? Jaké náměstky? Ne, toto byl ten váš systém. Nabrali jste tam stovky vašich lidí. Jurečka, kolik jich nabral? Dvě stě na zemědělství. Všude dáváte ty straníky. No teď v tom pokračujete. Já jsem žádné neměl. Žádné jsem neměl. Já jsem je bral jako úředníky. Jako úředníky. Nemám. Já jsem nikdy neuplácel naši členskou základnu nějakými posty, tak nevím, o čem tady mluvíte jako. Já si pamatuju, když jsem seděl se Sobotkou a s kolegou Bělobrádkem, o tom, že kdo má být ministr zdravotnictví, a v podstatě nikdo neměl tu nabídku. A teď jsem zapomněl to jméno toho... no, Žaloudík. A já jsem říkal, říkal jsem Sobotkovi: Proč tam nedáte pana Žaloudíka? To by byl skvělý ministr. A to je onkolog ze Žluťáku z Brna. No ale Sobotka si tam dal toho šnajdroida, protože ten pokračoval v tom. Pokračoval. Pamatuju si na ty tweety. Už ve dvanáct nebyl schopen řídit. (Zpravodaj mimo mikrofon.) No co ale? Jak ale? Tak to bylo. Já jsem psal čtyřicet šest dopisů panu Němečkovi. Čtyřicet šest. No ale vy jste se staral o zájmy KDU. Tak já vás neviním. Já vám říkám, že vy jste tam byl proto, abyste lobboval za KDU, a to je v pořádku, no. Tak ty vaše výsledky byly takové, jaké byly. A změnilo se to, až když přišel ministr Ludvík, ten byl schopen něco vyjednat.

Takže co se týče těch peněz, já bych rád věděl od pana ministra Stanjury, kolik to bude miliard v roce (nesrozumitelné) výdaje. Kolik. Takže 550 miliard 583 na rok 2021, a kolik to bude miliard. A ten mechanismus, když nás pozvete, tak my budeme nadšeni. Když s námi nemluvíte, v podstatě všechno, co my řekneme, je špatně. A já potom nechápu, když já jsem tady říkal, že jste za čtyři měsíce dostal 40,3 miliardy navíc meziročně. Tady je nějaký titulek z antibabišovského Seznamu (ukazuje): Stanjura se zmýlil, na daních vybere o sto miliard navíc. Nevím, jak jste se zmýlil. Jasně že vyberete navíc, ne? Takže zkuste nám říct, jaký to bude mechanismus. Když já nechápu, když snižujete platbu na státního pojištěnce, tak jedině, jak to můžete udělat, je, že odčerpáte ty rezervy pojišťoven, pokud chcete navýšit výdaje zdravotnictví. Ale já nevím, co chcete. Takže by bylo dobré, abyste nám to řekl. Pokud teď, nebo někdy jindy, tak to je na vás.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s přednostním právem pan ministr Stanjura. A já chci avizovat, že dle dohody předsedů všech poslaneckých klubů bych následně vyhlásila přestávku na jednání grémia, abychom se dohodli na tom, jak budeme postupovat dále na této schůzi. Takže... A ještě chcete vystoupit s přednostním právem paní... Tak potom teprve grémium. Dobře. Tak tedy nyní pan ministr s přednostním právem.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak já mám jinou informaci, tak jsem se domníval, že přijdu na vládu, tak já nevím. Já jsem chtěl vlastně faktickou. Tak já to... Pan poslanec Babiš asi neví, jaké valorizační vzory jsou u penzistů, tak já to řeknu. Navýšení o inflaci a polovinu růstu reálné mzdy. Tohle u penzí, navrhujeme ten samý mechanismus. Já jsem připraven debatovat o číslech. Já jsem řekl, že ty peníze, o kterých mi říká, že jsou navíc, jsou už zapojeny a jsou ve schváleném rozpočtu. Jsou ve schváleném rozpočtu. Takže to nejsou žádné další příjmy, o kterých bychom mohli nyní přemýšlet, na jaké další výdaje použijeme. A to je realita.

A já bych potřeboval, aby ta debata byla rovnocenná, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedkyně. Vy jste říkal, že výdaje ve zdravotnictví byly v roce 2021 kolem 550 miliard. A já bych je potřeboval rozklíčovat, co všechno těch 550 miliard do oblasti zdravotnictví počítáte, protože evidentně to nejsou výdaje systému zdravotního pojištění. A aby ta debata měla smysl, tak musíme mít stejné vstupní podklady k té debatě, jinak budeme vycházet každý z jiných čísel a ta debata nikam nepovede. Takže po té přestávce - já myslím, že je dobře, když se grémium domluví na tom, jak budeme postupovat - by bylo dobré, kdybyste nejenom mně, ale všem ostatním poslankyním a poslancům řekl, z čeho se ta částka skládá. Záporné jsou výdaje v systému zdravotního pojištění plus - a to plus musíme slyšet, abychom pak mohli vést věcnou debatu nad tím číslem. Když nevím, z čeho se skládá, tak vám nemůžu dát číslo, které by se mělo podle vás s tím vaším 550 miliard. To je všechno, stihl jsem to do dvou minut.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak nyní tedy několik faktických poznámek. Nejdříve je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Tak já děkuji. Opět k tomu svému tématu. Omlouvám se všem, byl jsem zkontrolovat video a zvukový záznam.

Pan místopředseda Skopeček na začátku v 8 hodin, když zahajoval, tak řekl: Jsme v obecné rozpravě a máme tu přihlášky s přednostním právem. On ji neotevřel. Ten večer předtím ji taky nikdo neotevřel. A ani ji otevřít nemohl, protože tam byly přihlášky s přednostním právem. Já z toho nechci dělat prostě nic, prostě snad tady nějak v konsenzu budeme pokračovat. Jenom chci upozornit na to, že jsem měl pravdu, když jsem říkal, že obecnou rozpravu v podstatě řádně doteď nikdo neotevřel.

A když už mám tu faktickou poznámku, tak jsem se s vámi chtěl ještě podělit se zkušeností z minulého volebního období. Když byla také nějaká mimořádná schůze a opozice měla několik bodů, a protože samozřejmě tam docházelo k nějakým průtahům v diskusi, tak mě tenkrát taky napadlo, že bychom nějaký bod přerušili a dali ho až za nějaký méně kontroverzní bod. Nebo hlavně abychom projednali nějaký bod, komunikoval jsem to i s legislativou. Tenkrát mi bylo řečeno, že to je mimořádná schůze, kde je prostě podstatou a tím hlavním motivem a cílem, že se nemůže měnit pořadí té navržené schůze. Přesto se včera přerušil bod 1 a zařadil se až za bod 3. Je to věc, která nespadá pod jednací řád, jedná se o nějakou zvyklost, řekněme nějakou vnitřní logiku toho jednacího řádu. Ale došlo tady zase k porušení nějakých zaužívaných postupů. Stejně tak došlo k porušení zaužívaných postupů, že jsme hlasovali o zkrácení řečnické doby v době, kdy ještě nebyla otevřena rozprava. Opět to není výslovně proti jednacímu řádu. Takže jenom na to upozorňuji, nechci z toho nic dělat. Možná si to můžeme pak říct mimo mikrofon, ať nezdržujeme debatu lékařů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak nyní je tedy přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Babiš. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já bych chtěl reagovat na pana ministra Stanjuru. Já nechci tady vést tu debatu, pokud si na mě najdete čas, tak já rád jako navštívím. Já samozřejmě nejsem schopen odpovědět teď. Ale já vám to dodám, těch 550 miliard, jaké jsou to výdaje, z jakých zdrojů. Samozřejmě vám to vydám. Já jen jsem stále fascinován tím, že vy stále říkáte, že nemáte ty peníze. Tak mi zkuste teď vysvětlit, kde jste sehnal 8,5 miliardy na nákup plynu pro státní hmotné rezervy. To je jako zázrak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP