(18.00 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

A vy v podstatě tápete dokonce v tom, kolik tady vlastně Ukrajinců máme - a bavíme se o makročíslech - jestli jich tady máme těch 360 000 zaregistrovaných. Potom tam od vás padl mediálně výrok, že možná 140 000 už tady není. Když jsme se vás na to ptali, tak jste mlžil s tím, že jsou to údaje Frontexu a že jste to takhle nemyslel, a zase se ten počet Ukrajinců v České republice najednou den ze dne zvýšil, zase o 80 000 zpátky. Takže to jsou data, ze kterých se opravdu nedá na nic usuzovat.

A chápu to vcelku, že ten migrační plán se potom omezí na to, že máme nějaké globální úmysly, jak to dělat v jednotlivých rezortech. Nevíme přesná čísla, ve školství budeme muset počkat do 15. 7., až jestli se nám děti do škol skutečně přihlásí, nebo nepřihlásí, protože do té doby neumíme vůbec nic predikovat, takže ta situace je taková, jaká je. A já jenom připomínám, že kdyby bylo alespoň částečně naslechnuto našim návrhům, tak ta situace mohla být výrazně lepší. Dovedu si představit i takovou věc, že když přicházím jako migrant do nějaké země, nejenom že vyjádřím ochotu v té zemi pracovat, ale měl bych vyjádřit i ochotu podepsat souhlas s pravidly hry v té zemi - myšleno to, co teď zase doháníme, že když budu mít nějaké bydliště, které mi bylo určeno KACPU, nebo jsem si ho sám našel, takže v tom bydlišti se budu zdržovat a podepíšu závazek hned na začátku, že pokud se z toho bydliště někam pohnu, teď řeknu po několika dnech, týdnech, nevím, ale dalo se to nějak vyspecifikovat, tak by to znamenalo, že to budu někde nahlašovat, což se teď dohání zase zpětně a podmínkou vyplacení humanitárních dávek dneska je to, že ten člověk musí prokázat místo pobytu. Takže všechno to jde, ale jde to pomalu, jde to špatně, mohli jsme řadu věcí mít opravdu podchycených a mohli jsme ty informace dostávat. Jako starostu města by mě určitě neuspokojila nepřesná celorepubliková čísla, ta mně opravdu dneska v tom nemůžou pomoct. Takže všechna čísla z mého pohledu dneska, která máme, i ta makročísla, jsou tak trochu na vodě a vidíme, že na nich migrační plán, jak jsme ho požadovali, určitě nejde postavit.

Nebudu se tady věnovat otázkám dalším, protože bych mohl mluvit nejenom o bezpečnosti, což tady říkal pan Lang, mohl bych mluvit o zdravotnictví, což je samostatná problematika, zdravotní pojištění. A zase jsme v extrémech, že na jednu stranu možná to vypadá, že za Ukrajince jako za zdravotní pojištěnce dostáváme málo peněz a pojišťovny se dostanou do deficitu, a na druhou stranu ale, když to úplně přeženu, kdyby nám tady těch 140 000 Ukrajinců, kteří jsou tady zaregistrovaní a odešli, pokud by to byla pravda, tak naopak do toho systému zase lejeme peníze, které by se tam dávat neměly, protože tady ti Ukrajinci fyzicky nejsou.

My jsme dneska v situaci, že opravdu nevíme téměř nic, a trošku mě znepokojuje, protože vždycky pan ministr, když o tom mluvíme na výboru pro bezpečnost, už začíná být alergický na to, že jsme něco 3. a 10. března říkali a že už to ani nechce slyšet a už ho to v podstatě otravuje. Ale já prostě to tady připomenout musím, protože podle mě je to velmi důležité. Měli bychom se z toho nějakým způsobem poučit a situace, která v současnosti tady v České republice je, je nepřehledná. Čísla neznáme, musíme se nechat překvapit tím, co bude na podzim, například v těch školách a podobně, a v každém případě to není dobře.

Takže jenom to jsou moje připomínky k tomu lex Ukrajina II. Chápu jeho potřebu, řadu těch bodů, jeho členění si myslím, že je logické, a moji kolegové u dvou bodů navrhují pozměňovací návrhy. Tak vás prosím o jejich podporu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S faktickou poznámkou na vaše vystoupení se, pane poslanče, přihlásil pan poslanec Lochman. Než dojde k řečnickému stolku, jenom načtu omluvu. Paní poslankyně Pastuchová do 18.30 se omlouvá, naopak pan poslanec Navrátil Jiří ruší dnešní omluvu.

Pane poslanče, prosím, máte dvě minuty na faktickou poznámku.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, pane předsedající. Vážení kolegové, pěkné odpoledne. Já bych chtěl jenom konkrétně reagovat na pár věcí, které zde řekl můj kolega pan Mašek, prostřednictvím předsedajícího. Pan Mašek několikrát říkal, že čísla neznáme a musíme se nechat překvapit. My je ani znát nikdy pořádně nebudeme. Několikrát jsem tady slyšel, že je potřeba a že už někteří se vracejí na Ukrajinu, tam, kde je bezpečí, a že někteří třeba odešli někam jinam. Rozhodně budeme rádi, když se budou vracet na Ukrajinu, když se tam budou cítit bezpeční. A teď, když máme speciální zápisy pro ukrajinské děti do škol, tak zase nebudeme vědět za dva měsíce, jestli tady budou. Nebuďme naivní, přece tak to je, všichni si přejeme, aby se vrátili domů. Prostřednictvím předsedajícího, pane Mašku, vy přece nevíte, jak to bude vypadat na té frontě za dva měsíce a jestli tady budeme mít o 100 000 lidí méně nebo více. To neví nikdo z nás. Ten systém je tady vytvořený a několikrát tady zaznělo, že jako starosta by nechtěl slyšet to, že máme čísla, která jsou nepřesná. Musím říct, že jako starosta obce s rozšířenou působností jsem dostal přesná čísla, kolik mám zaregistrovaných lidí na oerpéčku, vím, kolik lidí mám v jednotlivých obcích, co neodfiltruje stát, a chápu, že když jsme zdědili, tato vláda zdědila krizové plány, které byly na 20 000 migrantů za měsíc, a přicházelo jich až téměř 20 000 za den, no, tak se jaksi nedalo stíhat všechno.

Potom tady mám plno otázek, proč tedy vlastně, když tady byla jiná migrační vlna v roce 2015, proč jsme nezdědili lepší krizové plány, proč jsme neměli připravenou dokonalou identifikaci, proč jsme neměli všechny ty věci nastavené, které zde pan kolega říkal. Mně to přijde trošku takové hraběcí rady z poslanecké lavice, protože kdybychom to měli připravené, tak jsme to mohli využít. A je logické, že když se vám sem nahrne 200 000 lidí (Hlas z pléna: Čas!) za dva týdny, tak nemůžete zvládnout, toto všechno správně nastavit.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane poslanče, právě teď uplynul. (Poslanec Lochman: Děkuji.) Děkuji kolegům, že mě pár vteřin předtím upozornili. A vaše faktická poznámka vzbudila tři další faktické poznámky: první v pořadí pan poslanec Králíček.

 

Poslanec Robert Králíček: Děkuji, pane předsedající. Já bych krátce zareagoval na pana kolegu Lochmana. Mě vážně strašně mrzí, že jste tu nebyl v minulém volebním období, mě to fakt mrzí. Mně se ten váš projev tak líbil. Škoda že jste ho vašemu předsedovi neříkal minulý rok, protože já s vámi můžu i souhlasit vlastně, že některé věci jsou proměnlivé. Ale škoda, že ten minulý rok, když tu byl covid, zrovna vaše hnutí chtělo exaktní věci: kolik nakažených, kde, jak, v kolik, přesně, za týden, za čtrnáct dní, dejte nám to. A teď je všechno plovoucí. Mě to mrzí, že jste tu nebyl. Já s vámi souhlasím. (Potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek, připraví se paní poslankyně Oulehlová. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Jenom ke kolegovi, který měl ty připomínky tady. Já s ním také souhlasím, vím, že to není jednoduché, ale porovnávat třeba migrační vlnu, kde všichni chtěli do Německa a bylo to všechno Mutti Merkel a jednosměrné a u nás bylo migrantů minimum, porovnávat to s touto vlnou, která nás takhle zasáhla, a chtít přípravu na desítky, stovky tisíc na základě předchozí migrační vlny, tak si myslím, to asi ne, že příprava na těch 20 000 dlouhodobá asi byla přiměřená.

Tohleto nás skutečně zasáhlo všechny, tahleta migrační vlna, a já tam prostě vidím problém opravdu v přípravě a v naslouchání si. Vy nejste členem bezpečnostního výboru, nevíte, že jsme to připomínkovali, byť i tady na plénu byly připomínky k registraci. Stačilo to podchytit dříve. My jsme s těmi připomínkami opravdu přišli už 3. a 10. března, takže to nejsou hraběcí rady nějaké zpětně, ale byly on-line a byla otázka je využít v práci. To je všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Oulehlová, připraví se pan poslanec Lang, následuje pan poslanec Lochman. Prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěla reagovat, prostřednictvím pana předsedajícího, na pana starostu ORP, který tady měl věcnou poznámku. Já jsem také starostka ORP. Přesná čísla opravdu nemám. I vláda připouští, že 30 % lidí je někde, někde migruje, takže se opravdu divím, že vy tento přesný údaj máte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP