(18.10 hodin)
(pokračuje Renata Oulehlová)

Co se týče toho, že předešlá vláda nepřipravila plán na takto velkou migrační vlnu - já si myslím, že s takto velkou migrační vlnou opravdu nikdo nepočítal, a stejně tak nikdo nepočítal s pandemií covidu, kde jsem opravdu sledovala, jak to minulá vláda opravdu schytávala od opozice a v jak těžké situaci byli. Takže se nedivte, že my se teď také ptáme. A to si myslím, že jsme ještě slušní proti tomu, co tady bylo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další v pořadí pan poslanec Lang, připraví se pan poslanec Lochman. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane předsedající. Já bych také chtěl reagovat na předřečníka pana Lochmana, prostřednictvím vás, pane předsedající. Proč jsme tam, kde jsme? Já vám to řeknu, proč. Protože v roce 2010 až 2013 tady vládly pravicové vlády, něco podobného jako dnes, a v té době, když se podíváme zpátky, byla provedena například redukce Služby cizinecké a pohraniční policie na Službu cizinecké policie.

Nemusí tady na mě vykřikovat pan poslanec nějaký "ty vole" a takovýhle. Prosím vás, jsme na půdě Poslanecké sněmovny, tak byste se mohl chovat slušně, nebo běžte ven a můžeme si to tam vyříkat!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Poprosím, aby se poslanci oslovovali nikoliv přímo, ale prostřednictvím předsedajícího.

 

Poslanec Hubert Lang: Tak děkuji, prostřednictvím pana předsedajícího bych chtěl, aby se pan kolega buď vyjádřil tady na mikrofon, nebo mlčel.

V té době, prosím vás, byla provedena zásadní reorganizace Služby cizinecké a pohraniční policie na Službu cizinecké policie. Byly rozpuštěny útvary pod jednotlivé správy krajů. Došlo k přenesení kompetencí pod odbory azylové a migrační politiky, spousta lidí odešla, nikdo nepřišel. Jestliže dnes jsme v situaci, ve které jsme, tak jsme i díky tomu, kdy tehdy v tom roce 2010 a 2013, a věřte mi, že vím, o čem hovořím, došlo k redukci a k restrikci, kterou dneska sklízíme, ty plody. Takže nelze říkat, že za to může předchozí vláda pana Babiše. Je to dlouhodobá podfinancovanost těchto speciálních složek, které každý stát, který si uvědomuje a má zájem o svoji bezpečnost, tak si ji chová - ti lidé prostě nevyrostou jako brambory. Já jsem vždycky používal takové rčení: Jestli si myslíte, že někde někoho zasadíte na jaře a na podzim ho sklidíte, tak to, pane kolego, tak není. Musíme se o ty lidi starat, musíme je dostatečně zafinancovat, musíme se prostě nějakým způsobem o ně postarat. Takže já jsem tady navrhoval, a ten bod nebyl schválen, abychom znovu začali uvažovat o tom, jestli náhodou nepotřebujeme Službu cizinecké policie jako celorepublikový útvar s jednotným vedením, s jednotnou metodikou, s jednotnou instrukcí, s jednotným výcvikem těchto policistů, a rozhodně si myslím (Předsedající: Čas, pane poslanče!), že si zaslouží finance. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, čas - když tak se přihlaste znovu. Děkuji pěkně. A poslední přihláška k faktické poznámce, pan poslanec Lochman. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji za slovo. Já možná začnu odzadu. Mně jenom přijde trošku úsměvné, když tady ANO bylo osm let u vlády, že nezměnilo, pane Huberte Langu, prostřednictvím předsedajícího, to, co bylo tak špatné, co říkáte, že v roce 2012, 2013 se tady něco měnilo. Měli jste osm let na to, to změnit, jestli tam je ten problém.

Co se týká migrační vlny, prostřednictvím předsedajícího, bych chtěl reagovat na pana Maška. Já bych jenom měl za to, že když se tady valil Evropou 1,5 milionu uprchlíků, že jako správní hospodáři a jako správní pečovatelé o stát se vláda připravila a vytvořila si analýzu rizik a připravila si všechno to, o čem pan Mašek mluvil. Evidentně se tomu tak nestalo a tato vláda musela narychlo se snažit pojmout tak veliký počet uprchlíků.

A na pana, prostřednictvím předsedajícího, kolegu Králíčka, že jsem tu nebyl - nebyl. Jsem kolikrát velmi překvapen z toho, jaké naschvály se tady dělají. Sto lidí se tady vyměnilo a možná že ty naschvály by se nemusely opakovat. Chápu, že to tady mohlo nějakým způsobem čtyři roky vypadat, já jsem tu nebyl, ale nemrzí mě to. Protože mám za to, že tato vláda zvládla uprchlickou krizi, přijmout 300 000 lidí, a na našem oerpéčku, kontroloval jsem si to právě teď, ještě dneska, u Policie ČR, se rozhodně nezvedla kriminalita. Takže mně je jedno, že nevím přesně, kde je dotyčný uprchlík ten den, protože nepáchá trestnou činnost a šel do práce. A to je to, co bych potřeboval jako starosta, protože se cítím v bezpečí a cítím, že moji občané jsou v bezpečí.

Takže mě to opravdu nemrzí, že jsem tady nebyl, protože mám za to, že to bylo mnohem chaotičtější, než je dneska, a stačí mi, že jsem to viděl z televize.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K faktické poznámce se přihlásil pan poslanec Králíček, připraví se pan poslanec Letocha, po něm s faktickou poznámkou bude následovat pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Jak říkal pan kolega Nacher: Já jsem už nechtěl vystupovat, ale musím. Vy, když se vám to hodí, řeknete, že jsme tady byli ve vládě osm let, abyste mohli zase kopnout do předsedy Babiše. Ale v té vládě, kdy vládl pan Sobotka, byli i lidovci, vaši koaliční partneři, mimochodem, takže když do nich kopete a říkáte, že tady někdo něco dělal blbě minulých osm let, tak kopete i do vlastních koaličních partnerů. To jen tak mimochodem.

A to další, co jsem chtěl říct: Vy říkáte, že jsme si měli v roce 2015 udělat analýzu rizik a že jsme osm let měli něco dělat. Tak ale znovu: My jsme ani v jedné vládě neměli ministra vnitra, to za prvé. A za druhé, my jsme chtěli po současném ministru vnitra plán. Vy jste tu analýzu rizik nemuseli dělat, ale vy nemáte ani plán. To je ten rozdíl.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Následuje pan poslanec Letocha a jeho faktická poznámka, připraví se pan poslanec Mašek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Já bych chtěl reagovat ohledně toho, co se dělo na výboru 3. a 10., a jak je nám tady neustále předhazováno, že bylo dotazováno třeba na to, aby se ti uprchlíci fotili. Pokud si dobře vzpomínám, tehdy ten dotaz nezůstal bez odpovědi, a pokud vím, pan ministr nás informoval o tom, jak to probíhá, že uprchlíci, kteří mají s sebou pas, foceni nebyli, ale pakliže pas s sebou neměli, to znamená, nebyli schopni prokázat totožnost, byli od počátku této krize, uprchlické krize, foceni, lustrováni v nejrůznějších databázích a ta lustrace tady probíhala. Takže to, že to padalo, ty otázky, je sice pravda, ale druhá věc je, že tehdy na výboru odpovědi na to taky padaly a tehdy vám to stačilo. Mám trošku pocit, že se na to zapomíná. Ta lustrace lidí, kteří skutečně neprokázali původ, respektive pas z Ukrajiny - lustrováni byli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Mašek, připraví se paní poslankyně Oulehlová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo, už budu opravdu stručný. Takže nestačilo nám to, chtěli jsme to focení, focení nastalo až 25. 4., plošně. Do té doby možná nahodile, ale rozhodně na řadě KACPU se vůbec nefotilo, to jsme si tehdy ověřovali, a proto jsme to chtěli.

Další věc, kterou bych tady chtěl zareagovat, byla otázka právě úlohy těch minulých vlád a redukce cizinecké policie a těchto útvarů, které teď velmi citelně chybí, čili bylo to opravdu za pravicových vlád. My jsme to nenapravili asi, to je možná naše chyba, ale neiniciovali jsme ten pokles.

A chtěl bych připomenout ještě jednu věc, poměrně zajímavou. Když jste nás pérovali na covidu, tak víte, že selhávala hygiena. A víte, kdo hygienu tehdy oslabil? Byl to tehdy za TOP 09 ministr Heger. Čili zase všude ta úsporná opatření se nám teď vymstila - na Ukrajině, předtím se nám vymstila na covidu. U covidu byl to předmět vaší kritiky, my jsme na to tehdy reagovali, ministr Adam Vojtěch tehdy velmi rychle zareagoval a posílil hygieny o 80 lidí, i když to nebylo tak jednoduché, sehnat lékaře a odborné pracovníky na hygieny, ale zachránit se to úplně nedalo. Takže zase ty kořeny hledejte ve vašich úsporách a obávám se, že tenhle národ se zase do těch úspor řítí, a to je špatně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Další s faktickou poznámkou paní poslankyně Oulehlová. Poprosím, aby se připravil pan poslanec Zlínský. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Já bych ještě chtěla reagovat zpětně: 24. února ve čtvrtek začala válka na Ukrajině, 27. února v neděli nám začaly chodit do města první maminky, které byly opravdu zbědované, unavené po 40hodinové cestě, jedna třeba s dvouměsíčním miminkem v náručí. Ještě v úterý jsem byla do půlnoci na KACPU s hasiči v našem kraji. Přijela jsem, bylo to emočně strašně náročné pro nás, bylo to prostě složité. Přijela jsem v úterý do Poslanecké sněmovny, která zasedala, a naivně - uznávám, jsem nováček, nevěděla jsem, jak to chodí - jsem čekala, že všeho necháme a budeme řešit krizi, kterou zvládali hejtmani, kterou zvládali starostové, kterou zvládali obyčejní čeští lidé. A my jsme tady řešili - víte co? Srážky na moři, ochranu chmele, takže vláda se na nás všechny úplně... zapomněla. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP