(13.40 hodin)
(pokračuje Pavel Žáček)

Čili to rozhodně bych protestoval proti tomu, co tady bylo řečeno paní místopředsedkyní, vaším prostřednictvím, že by ministerstvu šéfoval státní tajemník, to prostě není pravda. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji za improvizaci a s faktickou je přihlášen pan ministr Blažek. Zde není, tak ho vymažu. S faktickou je přihlášen dále pan poslanec, pan předseda Michálek. Máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já jsem rád, že se věnujeme technice legislativního procesu. Já si dovolím pouze jeden dotaz na paní kolegyni Ožanovou, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. Mohli byste nám, prosím, připomenout, jak se schvalovala změna zákona o státní službě v minulém volebním období? Jak jsme seděli na ústavně-právním výboru a jak tam někdy před druhým čtením přistál na stůl osmistránkový fascikl s legislativními změnami zákona o státní službě, takže se to dělalo na místě, až potom vlastně nebylo vůbec možné k tomu uplatnit žádné pozměňovací návrhy, takže ani opravit chyby, které tam byly?

My jsme byli aspoň natolik solidní, že jsme to předložili do systému, probíhá k tomu první čtení, probíhá k tomu diskuse, ale nebylo to předloženo jako pozměňovací návrh v podstatě komplexní podoby ve druhém čtení, aby na to vlastně už nikdo vůbec nemohl reagovat. Takže připomeňme si, jak v minulém volebním období probíhala diskuse o zákonu o státní službě, a v tomto ohledu si myslím, že mírné zlepšení jsme zaznamenali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou se přihlásila paní poslankyně Ožanová a poté je přihlášena s faktickou paní poslankyně Peštová. Máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane předsedající. Mě překvapila ta otázka na mě, když jsem se za celou dobu nezmínila o tom, jak bylo či nebylo minule projednáváno, o tom hovořili kolegové, já jsem se toho nedotkla ani jednou. Já jsem před chvilkou reagovala na to, že pan poslanec Michálek považuje za odborníky pouze mladé lidi, a já jsem se vyvarovala toho, jak to bylo či nebylo schvalováno.

Jediné, co já říkám: Dali jste si do svého programového prohlášení něco, co ignorujete, a to je všechno. Opravdu já teď nebudu dohledávat, jak to bylo v minulém volebním období, já jsem se k tomu ani nevyjadřovala, tak mě tento odkaz na mě hodně překvapil. Promiňte, pane Michálku, prostřednictvím pana předsedajícího, zkuste ho směřovat na ty, kdo k tomu mluvili, ale já jsem tady k tomuhle nemluvila. Bylo by dobré poslouchat celou debatu a o tom, jak byl v minulosti projednáván tento zákon, já jsem nemluvila.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou paní poslankyně Peštová. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Jsem ráda, že se na mě usmívá pan poslanec Michálek, prostřednictvím pana předsedajícího: 2018, to byl vládní návrh, to se shodneme určitě spolu, takže to prošlo legislativním procesem, pak se to dostalo do Poslanecké sněmovny a tady jsou ty pozměňovací návrhy, kreativita poslanců. Je to tak, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího? Ale tady se bavíme o něčem jiném. Tady se bavíme o tom, že vy jste řekl - a to tady je zaznamenané - že toto je návrh Ministerstva vnitra, které to dalo do mezirezortu, v uvozovkách to strčilo do eKLEPu, ještě tentýž den to stáhlo, místo toho si našlo jinou cestu a nešlo řádným legislativním procesem. A to je to, co já se vás tady ptala, nebo respektive na co jsem poukazovala, že vy jste byli ti, kteří říkali, že takovéhle prasárny už tedy ne! To už ne, my půjdeme řádnou cestou. A udělali jste ještě horší. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji paní poslankyni. Další s faktickou je pan ministr Blažek. (Ministr Blažek není přítomen.) Nevím, kdo nám tady mačká pořád pana ministra Blažka? Vy ho mačkáte? (Poslanec Benda sedí místo ministra Blažka.) (Pobavení a smích v sále.) To jste vy?

 

Poslanec Marek Benda: Já tedy pevně doufám, že teď už jsem řádně přihlášený k faktické poznámce já, protože jsem právě zjišťoval, proč se přihlašuje Blažek, tak jsem pochopil, že na tom místě je přihlášen a já jsem přihlášen ve své lavici, a když si mačkám... nevím, jestli je to porušení ústavy, doufám, že ne, když nehlasuji, když mačkám před sebou červené tlačítko, když se chci přihlásit, tak se hlásí ministr Blažek. Ale teď už jsem snad řádně přihlášen já, doufám?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Nejste, ale mluvte. (Pobavení a smích v sále.) Zase Blažek... (Veselost v sále.) Tak je tady pořád pan Blažek, ale máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Jestli mi tedy pan předsedající dá slovo... (Předsedající: Ale máte slovo, jako by to byl pan Blažek.) Po této komické vložce možná že bychom se pak mohli odhlásit, ale to asi do těch dvou není potřeba. Já jsem chtěl jenom zareagovat na paní kolegyni Vildumetzovou. Podle informací, které mám od nejvyššího státního tajemníka, dnes je situace taková, že již postačuje naplňovat doporučení EU ohledně principu služebních vztahů. Od roku 2020 není potřeba konzultace a vyjádření Evropské komise k tomu, jakým způsobem je u nás upravena státní služba, tak to jenom na vysvětlenou.

K tomu, jak se to tady projednávalo v minulosti, se vracet nebudu, ale musím říct, že když jste začali tahat jako opozice, co tady kdo řekl, tak jsem si pro jistotu honem prošel, co jsem před těmi čtyřmi lety říkal, a kromě toho, že jsme kritizovali velmi výrazně, že jste nám veškerou změnu proti vládnímu návrhu přinesli až na stůl, opravdu až tady na stůl ve Sněmovně, tak jediné, o co jsem bojoval, že jste chtěli odvolávat i státní tajemníky bez jakékoliv - nebo nejvyšší státní úředníky - bez jakékoliv kontroly. To si všimněte, že do toho zákona nedáváme, protože opravdu necháváme zvlášť stojící strukturu služebního úřadu a zvlášť stojící politické vedení ministerstva.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nebudete tomu věřit, vyskočil jste mi tady už s faktickou poznámkou, takže já ji samozřejmě zruším. (Pobavení a smích v sále.) A nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Válková. Máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo, kupodivu tedy Válková má faktickou a není to nikdo jiný, takže to funguje, to naše přihlašovací zařízení.

Ona to tady řekla kolegyně, paní poslankyně Peštová, vaším prostřednictvím, takovým brutálnějším způsobem, ale já bych ráda to řekla také jasně, protože mě k tomu vyprovokovala poznámka pana poslance Michálka, vaším prostřednictvím, protože jsem byla členkou ústavně-právního výboru, a myslím si, že to, co nelze srovnávat, je povaha té změny. A ono to tady zaznívá ve všech projevech opozičních poslankyň a poslanců. Tady jde o politickou reformu, která se téměř rovná takové revoluci. Já to chápu jako ministryně spravedlnosti, rok a půl máte přehled přesně o těch lidech, kterých byste se potřebovali zbavit, a nemůžete se jich zbavit, a o těch, které byste si vzal, a nemůžete si je vzít. Takže to po té stránce - a to to říkám otevřeně apoliticky - odborné naprosto chápu. Nemyslím si, že státní tajemník chtě nechtě se nepodílí na odborných procesech už jenom tím, že má v rukách tu velmi významnou personální kartu. Takže ovlivňuje chod toho rezortu, v tom se i shodnu s panem ministrem Blažkem, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, a myslím si, že v tomto ohledu i můžeme nějaké kompromisy udělat. Ale to, co jste předložili bez řádného legislativního projednání, je skutečně velká reforma, která bude mít dopady i vedlejší negativní dopady, na které jsme tady upozornili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP