(13.50 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Já mám ještě vystoupení, ale teď jsem v rámci faktické poznámky jenom stručná, a myslím si, že by bylo dobré tohle vzít na vědomí a rozhodnout se třeba i v rámci nějaké dohody, jestli tedy opravdu chceme na sílu takovouto reformu... (Předsedající: Paní poslankyně, čas vám vypršel!) Dobře, děkuji... prosazovat nebo ne.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je přihlášen pan poslanec Michálek. Máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, připomeňme si, co se tehdy stalo, když byl předkládán návrh zákona. Tehdy, za vlády hnutí ANO, "Evropská komise se obává o nezávislost české státy služby", píše iRozhlas.cz článek z doby, kdy je 27. února 2019: "Evropská komise se obává o nezávislost české státní služby, vláda ji o služebním zákonu nepřesvědčila." Tehdy skutečně Evropská komise vznesla výhrady. Pokud by tady byly dnes výhrady vůči tomuto návrhu, který je ovšem ale v evropských státech standardní, to, že je oddělena politická úroveň a úřední úroveň, to, že jsou funkční období, to je standardní mechanismus. To, co jste chtěli udělat vy, bylo opravdu zavést urychlené vyhazovy takzvaně, a tam Evropská komise řekla, že se jí to nelíbí. A tehdy, když jste to připravovali a přinesli jste to na ten ústavně-právní výbor, to nebyla kreativita poslanců, jak říkala paní kolegyně Peštová, to bylo, že to napsalo nějaké ministerstvo, možná Ministerstvo pro místní rozvoj, tehdy pod paní kolegyní Dostálovou, a přineslo se to sem až na výbor, kde s tím nešlo nic dělat.

Ještě k těm mladým odborníkům. Já jsem nerozděloval odborníky na mladé, staré, jakékoli, já jsem jenom řekl, že se na mě obrátili mladí odborníci, zkrátka mladší lidé ve věku 35, 45 let a tak dále, kteří si stěžovali, že celý ten systém je příliš zabetonovaný a udržuje na těch místech lidi nepřiměřeně dlouho bez možnosti nějaké soutěže. To je ten soutěžní prvek, který zavádíme do systému. Já bych byl velmi nerad, aby toto sousloví bylo využíváno k tomu, že se bude nějakým způsobem prohlubovat napětí mezi generacemi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane předsedo, a další s faktickou je paní poslankyně a místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Děkuji Marku Bendovi za to, co mi tady ocitoval. Chtěla bych ho poprosit, jestli by mi to mohl poslat, já bych se na to ráda podívala - to, co tedy dostal od státního tajemníka, protože já ten návrh v tuto chvíli vnímám, že se vrací před rok 2015, protože v roce 2014 byli také političtí náměstci, všichni byli političtí, a vlastně tím, že se přijal zákon o státní službě samozřejmě na základě podmínky Evropské komise, že musí být odpolitizování státní správy, tak vlastně došlo k přesoutěžení všech těchto náměstků. To znamenalo, že ten náměstek se hlásil do výběrového řízení, a mohl se přihlásit pak kdokoli další. Nevím tedy, jestli to bylo v prvním kole, jakým způsobem, jestli si to ještě i dobře pamatuji, ale jde prostě o to, že mně tedy opravdu nedává rozum, že když tedy předešlá vláda přišla s některými změnami, o čemž mluvila Klára Dostálová, a přišli, že z tříkolového by bylo dvoukolové, a bylo to pod drobnohledem Evropské komise, tak že teď by to pod drobnohledem Evropské komise nebylo? Vždyť prakticky nesplníme to, co chtěli. Já se nechci přít, ale určitě bych se na to ráda podívala.

A ještě reakce na pana Žáčka. Dneska - ano, vy říkáte, že státní tajemník rozhoduje o personáliích, ale když dneska řekne pan ministr, že souhlasí s tím, aby byl popřípadě - on k tomu určitě, tomu odbornému náměstkovi řekne, že popřípadě splnil ta kritéria, tak je to vždycky na tom státním tajemníkovi. Ten je tou hlavní osobou. Jestli státní tajemník řekne, že nebude ten člověk náměstkem, že nebude ten člověk ředitelem, tak tu pravomoc má pouze státní tajemník. Rozhoduje prakticky o všech věcech v rámci toho rezortu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení času. S faktickou je přihlášena paní poslankyně Ožanová.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane předsedající. Víte, k tomuto návrhu zákona se nestihl ještě nikdo ve své podstatě vyjádřit, protože připomeňme si, tento návrh zákona byl rozeslán poslancům dne 13. 5., to je pár dnů zpátky, 18. 5. už vydala vláda souhlasné stanovisko a 1. 6. je na plénu. Ve své podstatě to je taková rychlost, kdy se k tomu odborné kruhy a kdokoli jiný ani nemohl vyjádřit.

Já si jenom dovolím zrekapitulovat jednu větu, kterou jsem dnes již uvedla. Jako zpravodajka si dovoluji upozornit, že nezbytnost postupného a uvážlivého vyhlašování výběrových řízení je pouze v důvodové zprávě, avšak není zakomponována v návrhu zákona. To bych jenom chtěla říct, že pro mě to bylo takové překvapivé. Já jsem to pouze konstatovala jako fakt, že něco uvádí důvodová zpráva, v návrhu to není. A domnívám se, že pokud skutečně v ústavě máme, kdo koho zastupuje na jednání pléna či při jednání poslaneckých výborů, že by to opravdu tento návrh zákona měl reflektovat, a domnívám se, že to je právě jedna z vad, která by se v legislativním kolečku projevila.

Dále jsem již dnes řekla, abych panu Michálkovi odpověděla, že mi nevadí, když návrhy předkládají poslanci, ale je špatné, když si to dáte do programového prohlášení, že tak činit nebudete, a děláte. Není samotný ten postup, že to dá poslanec, ale to, že proklamujete něco jiného a děláte něco jiného.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji paní poslankyni. Dalším přihlášeným s faktickou poznámkou je pan poslanec Žáček, pokud mu tam někdo nenamáčknul jeho jméno.

 

Poslanec Pavel Žáček: Ano, děkuji, teď jsem to zmáčkl já, přiznávám se k tomu. Já bych jenom upřesnil. Paní místopředsedkyně v podstatě teď potvrdila, co jsem říkal, tak já to radši ocituji, aby bylo jasno podle zákona: "Státní tajemník řídí činnosti související se zajišťováním organizačních věcí služby, správy služebních vztahů a odměňování státních zaměstnanců a vedoucího služebního úřadu podřízeného ministerstvu. Státní tajemník dále plní úkoly související s pracovněprávními vztahy zaměstnanců ve správním úřadu." Ministerstvo řídí ministr, je to jeho ústavní povinnost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou se nám hlásí - a to není možné - pan ministr Válek! (Ministr Válek se předvádí Sněmovně. Pobavení v sále.) Tak já se omlouvám, jste to vy... (Potlesk.) Tak to poprvé klaplo dneska. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já se omlouvám, pane předsedající, a nepopírám, byl to určitý test funkčnosti systému a systém, pokud ho umíme dobře užívat, funguje dobře. Tak nic, i starý muž mého věku ho umí dobře užívat. Nicméně já bych se vůbec nechtěl plést do debaty, která je debatou odborníků, nejsem v tomto směru odborník. Nicméně šéfové krajských hygien jsou státní úředníci a všichni ostatní zaměstnanci krajských hygien nejsou. Je s tím v praxi obrovský problém. Nestěžují si na to jenom zaměstnanci hygien, odborová organizace na hygienách, ale stěžoval si na to i můj předchůdce na Ministerstvu zdravotnictví. Služební zákon, který měl vybírat opravdu špičkové odborníky na úseku zdravotní péče, vlastně vedl k tomu, že se tam za rok vystřídalo pět náměstků. Já bych je mohl jmenovat, všechno to byli profesoři, všichni skončili. Nevím, jestli to je dobře nebo špatně, ale já bych se chtěl bavit o tom, aby ten systém pak lépe fungoval, a strašně se na tu debatu těším. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Mockrát děkuji a s faktickou poznámkou, dnes už jako poslední, protože za dvě minuty končíme, je paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych na pana Žáčka, prostřednictvím pana předsedajícího. Pořád nevím, vy jste to asi nepochopili. Zákon o státní službě se vztahuje na úředníky, respektive na ty, postavené v rámci služebního úřadu. Tou novelou, se kterou vy přicházíte, náměstky, kteří jsou dnes pod zákonem o státní službě, tak je z toho vyjímáme a ti náměstci nebudou pod zákonem o státní službě. To znamená, že ti náměstci nebudou podřízeni státnímu tajemníkovi. Ano, oni budou samozřejmě podřízeni panu ministrovi, to chápu z jedné strany, ale ta funkce, ten odborný náměstek, který dneska byl náměstek odborný, bude ředitel vrchní sekce a k tomu ještě uděláme náměstka, takže z jedné funkce uděláme dvě, ano? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP