(9.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Teď vám řeknu, že vy tedy chcete v tom návrhu dát na těch funkcích, to znamená ředitelům sekce nebo popřípadě ředitelům odborů, funkční období po dobu pěti let, Takže lidé, kteří dneska pracují na úřadech práce, jsou neskutečně přetíženi, tak jim ještě řeknete, že po pěti letech třeba tu práci ztratí. Chci říct jediné: myslíte si, že ti lidé budou mít zájem se do těch výběrových řízení hlásit, když tam budou mít tuhle dobu na dobu určitou? Nechcete se ještě zamyslet nad tím - a já určitě v této věci budu dávat pozměňovací návrh - protože jestliže tedy říkáte, že chcete politickou rovinu v rámci politických náměstků, tak si v žádném případě nemyslím, že by se mělo zasahovat už do té odborné, to znamená do ředitelů sekcí, do ředitelů odborů. Tam to prostě musí být na dobu neurčitou a není možné to omezovat pětiletou lhůtou. Znovu říkám, jsou tam pozemkové úřady, jsou tam archivy, 65 000 lidí. My si stěžujeme na to, že máme nedostatek kvalitních lidí, že nechtějí nastoupit na ta místa. Jste přesvědčeni o tom, že pokud se tam dá ta pětiletá funkční lhůta, tak že bude zájem o ta místa? Myslíte si, že ten člověk bude v nejistotě, a prakticky to pak bude tak, že když se tedy změní v uvozovkách vláda, přijde nový ministr, noví náměstci, tak přece je jasné, že každý to bude vnímat, že si tam právě ten člověk může někoho přivést. My tedy říkáme, že chceme udělat politickou a nepolitickou rovinu. Jestliže chceme tu nepolitickou, tak ředitelé sekcí a ředitelé odborů, přece nemůžeme jim dávat na dobu určitou pěti let, a jestliže ano, tak to udělejme tedy i v zákoně o úřednících.

Doufám, že jsem to nějakým způsobem dostatečně vysvětlila, a chtěla bych, abyste se nad tím opravdu zamysleli. Samozřejmě, bude prostor - druhé čtení - dát pozměňovací návrhy, ale myslím si, že to nastavení - a znovu říkám, že to chcete zefektivnit v rámci výběrových řízeních, aby to bylo flexibilnější, aby to bylo rychlejší, s tím nemám sebemenší problém, to si myslím, že určitě všichni v uvozovkách ocení, a mohu vám říct, že když jsem seděla na ministerstvu vnitra v rámci některých věcí a právě některých kroků, když jsem viděla, kolik musel státní tajemník udělat kroků a kolik lejster se muselo podepsat a napsat, tak jsem se také kolikrát pozastavovala nad tím, proč je to tak administrativně náročné a jaká armáda lidí se popřípadě na ty dokumenty musí zaměstnat. Chtěla bych se s vámi zamyslet nad tím, jakým způsobem vy to teď chcete nastavit.

A ještě mě mrzí, že tady není v tuto chvíli pan předseda klubu České pirátské strany. Já bych ho pořád chtěla moc poprosit, protože on tady včera řekl, že s tím návrhem souhlasí protikorupční organizace Rekonstrukce státu. No, jestli s tímto souhlasí protikorupční organizace, tak už si snad budu myslet, že to protikorupční organizace není. A já bych opravdu chtěla, jestli by mi to mohl přinést, jestli by mi to mohl přinést také napsané černé na bílém, nebo popřípadě vyzývám protikorupční organizace, jestli by se k tomuto návrhu služebního zákona mohly vyjádřit. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní je s přednostním právem přihlášen pan ministr Válek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Rozhodně nemám ambice zasahovat do odborné diskuse, protože služební zákon je záležitost, která se týká právníků, ale při vší úctě, vaším prostřednictvím, k paní poslankyni Vildumetzové se musím ohradit vůči slůvku trafiky. Mám na ministerstvu zdravotnictví dva politické náměstky, neznám více pracovité lidi než je pan náměstek Dvořáček a pan náměstek Pavlovic. Velmi bych ocenil, kdyby členové zdravotního výboru toto potvrdili, a popřeli, že se v jejich případě jedná o jakoukoliv trafiku, protože opravdu jsou to lidé, kteří tam jsou o soboty, o neděle, jsou tam o víkendech, jsou tam ve všední dny do večera, intenzivně pracují, a pokud to srovnám s tím, co bylo předtím, tak se za jeden rok odborných náměstků vystřídalo pět na zdravotním úseku. Já bych je mohl jmenovat: pan profesor Černý, pan profesor Šedo, bývalý děkan 1. lékařské fakulty, pan profesor Prymula, finálně paní profesorka Vašáková. Jejich odbornost nezpochybňuji, ale to, že to byli odborní náměstci, neznamená, že se nestřídali jak apoštolové na orloji. Stejně tak si vzpomeňme, jak rychle se střídali hlavní hygienici. To člověk ani nestíhal, kdo je zrovna hlavní hygienik, a byli to odborní náměstci. To znamená, z mého pohledu nejde o slůvka, o slovíčka, ale jde o to, jestli ten člověk je pracovitý, jestli tu práci opravdu chce profesionálně dělat, jestli se jí věnuje. Všichni, které jsem jmenoval, jsou profesionálové ve svých oborech, Aleksi Šedo byl vynikající děkan, nicméně jako náměstek ministerstva zdravotnictví vydržel poměrně krátkou dobu. Paní profesorka Vašáková je špičková odbornice přes plicní problematiku, ale jako náměstkyně vydržela krátkou dobu. Pan profesor Prymula je jistě expert, ale také jako odborný náměstek vydržel krátkou dobu. A já bych si opravdu myslel, že klíčové je, aby ti náměstci byli ti, kteří intenzivně pracují, proto řada náměstků na ministerstvu zůstala a řada náměstků z ministerstva odešla. Alespoň na zdravotnictví to tak je, jsou tam neskutečně pracovití odborníci, někteří ředitelé odborů jsou špičkoví pracovníci.

A já bych to chtěl říct na konkrétním případě. Já jsem vlastně nevypsal výběrové řízení na náměstka pro zdravotnickou problematiku, co byli ti střídající se profesor Černý, profesor Prymula, profesor Šedo, profesorka Vašáková, z prostého důvodu, že tento úsek je skutečně velmi odborným úsekem, který má dvě sekce. Jedna sekce se věnuje vzdělávání a druhá sekce se věnuje zdravotnické problematice, spolupráci s kraji, spolupráci se zdravotními rady krajů - dnes v deset bude setkání se zdravotními rady krajů - a řeší se tam opravdu praktické věci. Já jsem se nakonec rozhodl, že oba dva ředitelé příslušných odborů jsou daleko podstatnější pro fungování činnosti než ten vlastní náměstek. V podstatě nedokážu žádným způsobem vybrat kvalitního náměstka, který by oba dva ty úseky řídil lépe, než je řídí jednotliví ředitelé odborů. Proto ti ředitelé odborů chodí na porady ministra a já je považuji za naprosto zásadní spolupracovníky, protože jeden se specializuje s celým týmem svých podřízených na vzdělávání, a já jsem se rozhodl, že požádám Asociaci děkanů, aby vybrala ze svého středu někoho, kdo bude ve spolupráci s tímto vzděláváním koordinovat.

Ano, pokud služební zákon projde, bude to politický náměstek, protože tak, jak se mění co čtyři roky složení Asociace děkanů, mění se děkani a možná i předseda, tak se bude měnit ten, co je bude reprezentovat, protože tady mi jde především o co nejlepší spolupráci, co se vzdělávání týče, ministerstva, Asociace děkanů a doškolováků, obou. A tady z logiky věci je pak lepší, aby ten člověk byl spíše ten, který je tam po určitou dobu a střídá se tak, jak se lehce mění trendy ve vzdělávání. Na druhou stranu úsek zdravotní, to je čistě odborně administrativní záležitost, velmi komplikovaná, a tady naprosto souhlasím s příkladem, který tady zazněl, vaším prostřednictvím, z úst paní poslankyně, která vystupovala jako první, že tady se jedná o záležitost například stanovení některých legislativních předpisů ve zdravotnictví a tam opravdu náměstek, ať je odborný, nebo politický, úplně nepomůže. Tam musí ministr přímo do toho děje vstupovat. Je to podobné jako u některých dalších činností.

Z toho důvodu bych opravdu preferoval, abychom se bavili o kvalitě lidí, a chtěl bych říct, že jak pan náměstek Dvořáček, tak pan náměstek Pavlovic jsou nesmírně, nesmírně schopní odborníci, kteří se věnují na full-time té práci, věnují se jí extrémně intenzivně a členové zdravotního výboru, pokud tady některý z nich je, to jistě potvrdí. Ano, jsou to političtí náměstci, ale jsou obrovským přínosem pro české zdravotnictví, pro mě a pro ministerstvo zdravotnictví. Na druhé straně je tam obrovské množství nesmírně pracovitých úředníků a budu rád, když se posílí pozice ředitelů odborů, protože ty považuji za klíčové pracovníky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Na vaše vystoupení bude faktickou poznámkou reagovat paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Chtěla bych jen vysvětlit. Já jsem řekla, pane ministře, že v roce 2014, když se do služebního zákona implementovalo, že mohou být dva političtí náměstci, že to lidé brali a berou, že jsou to trafiky, a málokterý ministr si ty politické náměstky obsazoval, protože politický náměstek, a to zůstane, nemusí projít žádným výběrovým řízením, nemusí mít žádnou odbornost, nikoho neřídí, za nikoho nezodpovídá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP