(9.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Vy jste hovořil o kvalitě lidí, ale kvalita lidí je přece o tom, že projdou výběrovým řízením, že mají odbornost. Když vezmu - a nechci se vás nějakým způsobem dotknout - máte dva politické náměstky. Jeden politický náměstek je zrovna z našeho kraje, pan Pavlovic, a jak mám informaci, nemá žádné vzdělání v rámci zdravotnictví, byl asistentem pana poslance Třešňáka za Českou pirátskou stranu a byl to fotograf. No, tak já nevím, a dělá dneska politického náměstka na Ministerstvu zdravotnictví. To je přesně to, co by přece v žádném případě nemělo být. A vy hovoříte o kvalitě lidí, ano, ale i kvalita lidí přece musí být v pozicích náměstků, když jsou to ti nejdůležitější lidé, kteří jsou pravou rukou ministra. A proto se to dávalo na úroveň odborných náměstků, že museli mít odbornost, museli mít kvalifikaci, museli projít výběrovým řízením.

Takže to je jenom moje reakce na vaše vystoupení. Děkuji. (Malý potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně, a nyní s faktickou je přihlášena paní poslankyně Balaštíková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Částečně mi odpověděla kolegyně Vildumetzová, ale já jsem se vás chtěla, pane ministře, zeptat, že když jste řekl, že jsou tam soboty, neděle a pořád pracují, jaké jsou prosím jejich původní profese? Protože já jsem chtěla vědět, na čem takový politický náměstek může pracovat. Přece si nemůžeme myslet, že třeba zrovna ten pan fotograf může být hrozně pracovitý, ale že se snad nenaučí nic z toho, co potřebují lékaři. Já tedy nevím, já se chci zeptat, jaké jsou jejich profese a co tam tedy dělají, úplně konkrétně. Je to politický náměstek, navíc zjišťuji, že není vůbec vzdělán v oboru. Co tam tedy proboha ty soboty, neděle a celý týden dělá? (Malý potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou je přihlášena paní poslankyně Peštová, poté pan ministr a poté pan poslanec Žáček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych také chtěla zareagovat na pana ministra. To, že tady říkáte, že na vašem ministerstvu se to neděje, to je hezké, ale vy můžete zaručit, co se děje na všech ostatních ministerstvech? Jakým způsobem to dopadne na ta ministerstva, na ty úředníky, kteří tam jsou, jak to dopadne na kraje? Ale to se bavíme zatím stále jenom o ministerstvech a bavíme se o krajích. Kde je přenesená působnost? Ale každé ministerstvo má odbory výkonu státní správy. A takhle bych mohla pokračovat dál a dál a tam bude také docházet k této obměně. A já se ptám: Dochází k této obměně právě proto, že je to třeba, anebo že je to třeba? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí pan ministr Válek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já bych znovu požádal kohokoliv z poslanců ze zdravotního výboru, z opozice, pokud mají výhrady k mým náměstkům, k panu Pavlovicovi, pokud mají pocit, že na zdravotním výboru funguje špatně, pokud mají pocit, že špatně řídí Chytrou karanténu, ať to tady řeknou do mikrofonu, ať seberou tu odvahu. Přijde mně opravdu, opravdu úsměvné, když lidé, kteří vůbec netuší, co pan náměstek Pavlovic dělá, ho kritizují. A fascinuje mě, že jsou to lidé ze stran, kdy za ministra Vojtěcha byl odborný náměstek - ne odborný, ale politický náměstek - pan náměstek Vrubel, lobbista za farmaceutický průmysl, a členové zdravotního výboru, kterým to vadilo, to kritizovali. Odborná náměstkyně - ne odborná náměstkyně, ale politická náměstkyně - byla paní doktorka Šteflová, kterou pak následující ministr vyhodil jako politickou, další přijal, pak se stala šéfkou zdravotního odboru. Já jsem byl ten, který jsem hájil její odbornost tady, před kolegy poslanci z hnutí ANO. Přátelé, já se snažím chovat korektně, tak laskavě neurážejte moje náměstky. (Potlesk z pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, a nyní s faktickou je přihlášen pan poslanec Žáček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já nemusím být tak korektní jako pan ministr, a proto řeknu jednu praxi, která zde byla za vlády Andreje Babiše, o které řada z nás ví, která se týkala odborných náměstků, to znamená těch nepolitických, kteří neměli podléhat politickým vlivům a které pan premiér řídil tak, že když měl svoji vládu svolanou na šestou na ráno, ještě v jedenáct, v půl dvanácté těmto náměstkům, aniž by o tom jejich ministři, dokonce z druhého koaličního subjektu, věděli, nařizoval, jak mají předělat materiály, jaké mají dodat materiály a dodělat je přes noc do té šesté hodiny. Tak jestli toto není politické zneužití pozice premiéra a jestli toto není politické řízení odborných náměstků, tak už nevím co, čili bavme se i o této praxi, která zde byla za Babišovy vlády. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní bude reagovat s faktickou poznámkou paní poslankyně Balaštíková, poté paní místopředsedkyně. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Ještě jednou dobrý den. Já se omlouvám, ale prostřednictvím paní předsedající, pane ministře, já jsem určitě nikoho neurážela, ale chtěla jsem se zeptat, co ti lidé tedy od pondělí do neděle dělají, když tam stráví celé dny, jak jste řekl, jak jsou pracovití zvláště, a chtěla jsem vědět, jaká je jejich odborná příslušnost, když tedy na tom pracují. Protože já bych pochopila, že pan politický náměstek tam vůbec nemusí třeba chodit, když nic neřídí.

A pane kolego, jestliže někoho řídíte... (Poslanec Žáček z místa: Prostřednictvím paní předsedající.) ... a řeknete mu, že nachystá - na pana kolegu Žáčka bych ještě chtěla reagovat - že má nachystat materiály, prostřednictvím paní předsedající - prosím, omlouvám se - že tedy mají se nachystat do rána materiály - víte, já jsem zvyklá, že když je to potřeba, tak to dělají všichni. A pro mě bylo vždycky důležité, jestli ten, kdo to po mně chce, je sám ochotný potom přes noc pracovat a něco udělat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych také chtěla panu ministrovi zdravotnictví určitě říct, že v žádném případě bych si nedovolila nikoho urazit v rámci politického náměstka. Opravdu, politický náměstek je pouze ve vaší rozhodovací pravomoci, vy si ho vybíráte. Já jsem pouze, pane ministře zdravotnictví, reagovala na rozlišení, kdy vy jste řekl, že je důležitá odbornost, a já jsem vlastně chtěla ukázat, že u politického náměstka není prakticky nutné vůbec nic, protože politického náměstka si pouze vybere ministr. Neprochází žádným výběrovým řízením, nikomu není podřízen, nikoho neřídí, je zodpovědný jen ministrovi. Do dnešního dne mohli být pouze dva političtí náměstci a vy chcete, aby jich teď bylo nespočet. Takže vy třeba, až pokud se služební zákon schválí, nebudete mít dva, ale budete jich mít sedm. Ano, budou spadat pod vás, nebudou sice nikoho řídit, a odborní náměstci, kteří prochází výběrovým řízením, musí mít kvalifikaci, musí mít vysokoškolské vzdělání, musí být popřípadě v oboru, řídí lidi, mají odbornost a jsou podřízeni státnímu tajemníkovi. Takže já se to snažím nějakým způsobem vysvětlit. Je to o vás a je jasné, že asi to, že jste si vybral politické náměstky, je třeba pak i na nějaké politické dohodě. Ale proto my pořád říkáme, že musí být odpolitizování státní správy, to, co se chtělo v roce 2014, 2015, kdy jsme toho přijetím služebního zákona docílili. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou vystoupí paní poslankyně Peštová, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Žáčka, prostřednictvím paní předsedající. Já jsem se s tím v životě nesetkala, pane poslanče. Byla jsem odborný náměstek osm let a nesetkala jsem se s tím, že by mě úkoloval premiér. A mě by docela zajímalo, jak tyto informace můžete vědět, když v té době jste byl v opozici? To znamená, že jste měl přímý kontakt na odborné náměstky? Mohl byste mi říct, jaké informace vám odborní náměstci dávali?

Děkuji. (Malý potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou paní předsedkyně Schillerová. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP