(11.50 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

K těm procentům: já myslím, pane místopředsedo, prostřednictvím jiného pana místopředsedy, že vycházíme z jiné základny. Já se nechci přít, podle mých informací mají zásobníky kapacitu 3,4 miliardy, vy jste říkal 2,9, a pak nesedí ta procenta, ale o to se nepřeme. Důležité je, že tam je k dnešku 1,86 miliardy. To je to absolutní číslo a platí, že samozřejmě jiná spotřeba je v létě a jiná spotřeba je v zimě, a roční spotřebu samozřejmě ovlivňuje průběh zimy, to je naprosto logické. Jenom připomenu, že z roční spotřeby zhruba 2,5 miliardy kubíků je spotřeba našich domácností.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Prosím, pane ministře?

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: A poslední věc: já jsem se seznámil s pozměňovacím návrhem, který přijal hospodářský výbor, a po konzultaci s panem ministrem průmyslu a obchodu, až o tom budeme hlasovat, stanovisko bude kladné.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já jsem chtěl poděkovat za všechny odpovědi. Pro mě je důležité to, že se motivují obchodníci, ad 1. Ad 2 rozumím přístupu v rámci spoluvlastnictví nebo vlastnictví těch zásobníků. Věřím, že to dopadne tak, jak jsem předsevzal, respektive jak by bylo ideální podle našeho názoru, to znamená, aby stát nakonec měl vlastnictví pod kontrolou. A co se týká těch zásobníků, tam si taky nejsem úplně stoprocentně jistý. Já jsem vycházel z toho, že ta kapacita je 2,9 miliardy a že to jsou ty RWE zásobníky. Možná že se tam teď třeba něco zvětšilo, ale to není podstatné, jestli je to 55 nebo 60 %. Důležité je to, že se to naplňuje, takže z mého pohledu děkuji za všechny odpovědi.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Než ukončím obecnou rozpravu, ptám se, zda se ještě někdo hlásí? Nikoho nevidím. V tom případě končím obecnou rozpravu.

A ptám se pana ministra, pana zpravodaje, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Otevírám podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Ptám se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy? Jestliže se nikdo nehlásí... Pozměňovací návrh je součástí materiálu, o tom případně dáme hlasovat potom v rámci procedury. Žádnou jinou další přihlášku do podrobné rozpravy nevidím. Jestliže je tomu tak, tak končím podrobnou rozpravu.

A ptám se, zda se pan zpravodaj nebo pan ministr hlásí o závěrečné slovo? Není tomu tak.

Zde se chci zeptat, zda je možné, abychom rovnou přistoupili ke třetímu čtení, protože máme pouze jeden pozměňovací návrh, anebo zda trváte na tom, aby se materiál vytiskl a rozdal na stoly? Za předpokladu, že nikdo nerozporuje tento postup, budeme pokračovat dál třetím čtením.

Nikdo nerozporuje, a tedy, protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém, zahajuji třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona a očekávám, že zpravodaj hospodářského výboru, poslanec Ivan Adamec, bude spolu se mnou sledovat od stolku zpravodajů rozpravu, kterou tímto otevírám. Nikdo se nehlásí. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

I zde se táži na závěrečná slova, zda pan ministr, pan zpravodaj chce promluvit? Není tomu tak.

Nyní prosím zpravodaje pana poslance Ivana Adamce, aby nás seznámil s procedurou hlasování a touto procedurou nás potom provedl. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane předsedající, vážení ministři, kolegyně, kolegové, já si teď nejsem jistý, jestli můžeme hlasovat rovnou o návrhu jako celku, protože pozměňovací návrh už je součástí ale návrhu usnesení. Musíme tedy o tom pozměňovacím návrhu? Dobře, omlouvám se, budeme nejdřív hlasovat o pozměňovacím návrhu a potom o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Přesně tak, to je standardní postup. To znamená, návrh je, že dáme hlasovat o pozměňovacím návrhu hospodářského výboru a potom o zákonu jako celku. Je zde nějaký rozpor s navrženou procedurou? Není.

Eviduji žádost o vaše odhlášení. Já vás odhlásím, požádám vás o opětovné přihlášení. A nyní vás požádám, abyste nás provedl procedurou hlasování, a já dám hlasovat. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, nyní bychom měli hlasovat o pozměňovacím návrhu hospodářského výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko pana ministra? (Ministr Stanjura: Souhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 44, přihlášeno je 154 poslankyň a poslanců, pro návrh 152. Tento pozměňovací návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: A nyní můžeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a já přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 382/2021 Sb., kterým se mění zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 225, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 45, přihlášeno je 154 poslankyň a poslanců, pro návrh 153, proti žádný. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

A já končím projednávání tohoto bodu.

Přečtu omluvy, které dorazily. Ve čtvrtek 2. 6. od 13.00 do konce jednacího dne se z pracovních důvodů omlouvá pan ministr Vlastimil Válek. Dále upravuji omluvu paní poslankyně Knechtové, která se omlouvá dnes od 18 hodin do konce jednacího dne, a dále dnes od 9.40 do 11.15 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Marek Výborný.

A nyní budeme pokračovat v projednávání bodů tak, jak byly schváleny na pořad dnešní schůze.

 

Otevírám další bod jednání

 

15.
Vládní návrh zákona o vstupu a dovozu některých kulturních statků
na celní území Evropské unie a o změně některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 150/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr kultury Martin Baxa a já vás žádám, pane ministře, abyste se ujal slova. Již jste zcela připraven a máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP