(11.40 hodin)
(pokračuje Karel Haas)

Takže stát opravdu do toho vstupovat nijak nebude s výjimkou toho, že do samotného zákona dal tyto tři obecně formulované - ale zcela konkrétní ve smyslu tom, že snad vyvolají pozitivní efekt pro obce - tyto tři korektivy.

A pak jsem zavnímal dotaz pana poslance Kobzy, opět prostřednictvím pana předsedajícího, že neřešíme vstup. Ono se to tedy netýká pozměňovacího návrhu, ale dovolím si tady odpovědět, a myslím si, že možná by to pak paní ministryně v závěrečném slovu řekla sama, opět prostřednictvím pana předsedajícího. No, základní povinnost, ta se nijak netýká pozměňováku, nikdo na ni nesahal, základní povinnost tohoto nového zákona v § 6 je zákaz distribuce některých plastových výrobků. Jinými slovy řeknu, první vstup vůbec a generování plastového odpadu u vybraných plastových výrobků je řešeno v prvním povinnostním paragrafu nového zákona, v § 6. Děkuji, snad už jsou všechny dotazy zodpovězeny.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Ještě paní zpravodajka s faktickou poznámkou, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla ještě zareagovat na pana poslance. Vy samozřejmě jdete nějakou cestou, v každém případě tady máme autorizovanou obalovou společnost. Ta sice - je to jiný zákon, není to teď o jednorázových plastech - ale už vlastně ve své podstatě funguje, že ano, už má pokrytou síť, má uzavřené smlouvy s 6 200 obcemi, možná kolem 90, možná 94 % má pokrytých v celé naší republice. Já se jenom chci zeptat, jestli jste třeba i vedli s nimi nějakou diskusi, protože ve své podstatě tím, že ony už mají zasmluvněno, ty obce už mají, a vy se vydáváte cestou novou, byť ta cesta už tady je, ta síť už tady funguje, a dáváte si na to tři roky. Kdybyste spojili to, co už zde na trhu je, tak si myslím, že ta cesta by nemusela být tříletá, ale třeba byste to do dvou let, možná i do roku zvládli, protože říkám - zasmluvněno už tady je.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní zpravodajko. Faktická poznámka, pokračujeme v sérii faktických poznámek, nyní pan poslanec Karel Haas a jeho faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Ode mě poslední faktická. Já myslím, že tady - omlouvám se, že teď to řeknu úplně naplacato - asi nečteme nový vládní návrh. Stávající provozovatelé kolektivních systémů existují, mají smlouvy s obcemi, ale prosím vás - já jsem to tedy říkal v úvodním slově a možná ten čas už opravdu uplynul - ten vládní návrh přináší něco, co v této zemi neexistuje. Stávající smlouvy neobsahují žádné finanční plnění ve smyslu tohoto nového zákona vůči obcím, to je to, co se musí nově zasmluvnit, to s těmi stávajícími smlouvami nemá vůbec nic společného. Nový zákon přináší novou smluvní povinnost a to, co v ní bude, úplně diametrální skok pro české právní prostředí, pro české podnikatelské prostředí, jsou ty finanční náhrady. Já už nevím, jak to jinak vysvětlit. To znamená, stávající smluvní systém lze těžko použít.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Paní zpravodajka, dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, vy mi chcete říct, že autorizovaná obalová společnost obcím nedává žádné peníze, že to ty obce dělají za normu? Vždyť ten smluvní vztah tam je taky! Taky je finančního charakteru. Obec něco dělá, dělá nějakou povinnost nebo respektive sbírá odpad, obalový odpad, vykazuje a za to dostává odměnu, za ten obalový odpad. Nedostává za všechno, to je pravda, ale za ten obalový dostává. Takže říkám, že ten systém už tady funguje. Neříkám, že jste měli à la styl autorizovaná obalová společnost, já pouze říkám, že ta autorizovaná obalová společnost už má zasmluvněno, takže ty cesty už tam jsou. Neříkám, že jste se měli přidružit k tomu a dát tam dodatek ke smlouvě, to jsem taky neřekla, ale jelikož vím, že ta autorizovaná obalová společnost bude aktualizovat svoje smlouvy se všemi obcemi, tak jste to mohli využít a udělat to v rámci toho, protože taky musíme zasmluvnit 6 200 obcí. A neříkejte mi, že to nefunguje. Funguje to, jenom stačí se bavit.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Táži se tedy, zda se někdo hlásí ještě do sloučené obecné rozpravy? Řádná přihláška? Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji. Dobrý den, kolegyně a kolegové, jenom přispěju troškou do mlýna. Já tady poslouchám tu odbornou debatu, nejsem na toto téma odborník. Za mě, pokud vím, obecně v Evropě se pracuje s obaly už dlouhodobě. Co se týká celkového znečišťování v rámci celého světa, bohužel tady je problém, že jsme pouhý zlomek. V žádném případě nebudu tvrdit, že tím pádem na to rezignujeme, že to je jenom ta kapka, naopak, je to dobře. Ale pokud se neudělá i ten následující krok, to znamená v rámci celosvětovém, tak ve své podstatě se tady můžeme dva, tři dny dohadovat, budeme to cizelovat, ale celosvětový účinek bude bohužel mizivý.

Stačí se podívat na některé záběry z Indie, z jižní Ameriky. Přijede popelářský vůz, přijede k řece, všechno to tam vysype. To znamená, že my tady, Evropané, myslím si, že se na tom podílíme málo, děláme všechno pro to, ale pozornost by se měla zaměřit i na celosvětový trh. A pokud nezačne spolupracovat Čína, nezačne spolupracovat Indie, tak my tady děláme nějaké kosmetické úpravy a výsledný efekt bohužel není takový, jaký by měl být.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Faktická poznámka pana poslance Richarda Brabce. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, já ještě s omluvou - vaším prostřednictvím, ale i bez vašeho prostřednictví se omlouvám panu kolegovi Haasovi za dotaz, který když jsem to teď poslouchal, tak jsem si pak nebyl úplně jistý, s kým to je vlastně projednáno. Vy jste hovořil, že vaše pozměňovací návrhy jsou otázkou dohody určité skupiny poslanců, tomu rozumím. Pak jste hovořil o tom, že jsou konzultovány i se starosty, vašimi starosty nebo starostkami - předpokládám asi - stran a hnutí, které je dávají, tomu také rozumím, ale jenom, aby to bylo úplně položeno najisto nebo postaveno najisto, tak jestli z odborných asociací, jako je Svaz měst a obcí, Asociace krajů, prostě další, popřípadě nějaké podnikatelské svazy, nejvíce asi Hospodářská komora, jestli tedy máte nějaké stanovisko, jestli je to konzultováno, a popřípadě jaké je, protože to si myslím, že je docela, docela podstatné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. V současné době neeviduji žádnou přihlášku. Paní zpravodajka s přednostním právem. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: To bude rychlé. Chci jenom, jelikož jsem si tam dala pozměňovací návrh, tak bych ho ráda odůvodnila. Já už jsem tedy ten pozměňovací návrh dávala na výboru životního prostředí, tam jsem byla upozorněna na drobné nuance. Nevím tedy, jestli dostanu kladné stanovisko, já na tom nejsem jako vy. Byla bych, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, byla bych ráda, kdyby to kladné stanovisko bylo, protože jsou to většinou spíše věci, které se snaží napravit skutečnost, která tady v současné době je, to znamená, máme třídící linky, víme, že na třídících linkách je obalová i neobalová složka, a samozřejmě potom autorizované obalové společnosti platí pouze za část, která je tou obalovou, protože dostává od těch výrobců, musí se chovat s péčí řádného hospodáře, a pokud chtějí dotovat třídicí linky, tak samozřejmě by tam měla být zmínka i o tom, že jsou tam obě dvě složky. Říkám, je to spíše technického charakteru, a samozřejmě, pokud jste všichni z praxe a byli jste v určitých podnicích, nebo respektive když jste se pohybovali v těch vrcholných patrech, tak určitě víte, že péče řádného hospodáře je opravdu důležitá, a jestliže někam chcete investovat svoje peníze, tak prostě jako správný akcionář z dané společnosti budete chtít vidět, jestli opravdu ty peníze šly na obaly, anebo kam šly. Takže opravdu to je můj pozměňovací návrh, který nemá nic kontaminovaného v sobě, a byla bych ráda, kdyby potom dostal souhlas. Říkám, upravila jsem ho tak, jak chtělo Ministerstvo životního prostředí, i jsem to zredukovala, ale je to opravdu pouze narovnání současného stavu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a pak požádám o načtení v podrobné rozpravě.

Táži se, zda se ještě někdo další hlásí? Nikoho nevidím. Je-li tomu tak, v tom případě končím sloučenou rozpravu sněmovního tisku 5556.

Táži se, zda si chce vzít paní ministryně nebo paní zpravodajka závěrečné slovo? Paní ministryně, prosím, závěrečné slovo.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková: Velmi děkuji za tuto bohatou a myslím si, že plodnou diskusi. Na spoustu dotazů samozřejmě odpovíme v rámci třetího čtení, jenom bych teď k osvětové činnosti a vyhláškám - ano, připravují se, nemám je samozřejmě tady, ale jsou u nás na ministerstvu k nahlédnutí, případně k nějaké spolupráci budeme připraveni. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP