(11.50 hodin)
(pokračuje Anna Hubáčková)

Já jsem se dneska nad ránem vrátila z konference Stockholm 50, kde se hodně debatovalo o odpadech, o odpadech plastů v oceánech, takže ano, Evropská unie tvoří nějaké své strategie a dotýká se to i třetího světa, který se k tomu hlásí. A mě potěšilo, mě velmi potěšilo, skutečně, já to řeknu možná ještě jednou, že dokonce Stát Izrael se na mě obrátil s takovou žádostí o spolupráci právě v odpadovém hospodářství.

Děkuji za pozornost, prosím, vezměte v úvahu, že tento zákon nebo oba tyto tisky mají již infringementové řízení, děkuji za tuto debatu a doufám, že směřujeme - a děkuji vám za podporu - postoupit do dalšího čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. S přednostním právem paní předsedkyně Schillerová, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já si rozhodně v žádném případě netroufám mluvit k odpadovému hospodářství, jak říkám, do všeho nedělám, ale měla bych velmi laskavou prosbu na paní ministryni, aby reagovala na dotazy, které tady padaly. Já si myslím, že všechny byly věcné, erudovaně tady mluvila moje kolegyně Berenika Peštová, můj kolega Richard Brabec, Margita Balaštíková a další, nechci na někoho zapomenout. Já si myslím, že by neměla odpověď znít, že "odpovíme v rámci třetího čtení". V rámci třetího čtení už bychom především měli hlasovat o pozměňovacích návrzích a o zněním celém. Rozumím, ten zákon je důležitý, my ho určitě podpoříme v třetím čtení, dívám se na svou kolegyni Bereniku Peštovou, že ho podpoříme. My jsme jenom chtěli tuto debatu, protože je důležitá, a já bych moc prosila, jestli paní ministryně by mohla na ty dotazy reagovat, protože právě teď je to místo, kdy by se reagovat mohlo. Já vím, že nemohu ji úkolovat, proto ji velmi zdvořile prosím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: V současné době není otevřena rozprava, tedy pouze formou přednostních práv, jestli chce paní ministryně reagovat, prosím.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková: Ty dotazy byly dva. Bylo to na tu osvětovou činnost, takže tam jsem odpověděla, že vyhlášky jsou v průběhu zpracování. Nemám je dneska tady, abych je mohla předvést, ale jsme připraveni ke spolupráci.

Druhá otázka byla o tom, proč se nevěnujeme víc zákazu některých plastů. Toto je jeden z těch zákazů, který vlastně vede k omezování plastových výrobků.

Víc jsem si jich nepoznačila. Byla ta debata hodně o těch pozměňovacích návrzích, takže odpovídali jednotliví předkladatelé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Tímto se končí sloučená rozprava a vracíme se zpět v programu nejprve ke sněmovnímu tisku 55, bod číslo

 

6.
Vládní návrh zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků
na životní prostředí
/sněmovní tisk 55/ - druhé čtení

Pro pořádek říkám, podrobná rozprava sněmovního tisku 55, druhé čtení, a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. A jako první přihlášku do podrobné rozpravy k tomuto sněmovnímu tisku má pan poslanec Karel Haas. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, pane předsedající. Já se, kolegyně, kolegové, pouze rychle odkážu a přihlásím k pozměňovacímu návrhu pod číslem dokumentu 847, který věřím, že jsem detailně za skupinu předkladatelů odůvodnil v obecné rozpravě. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ptám se, zda někdo další se hlásí v podrobné rozpravě? Nikoho nevidím. Je-li tomu tak, končím podrobnou rozpravu.

Ptám se paní ministryně a paní zpravodajky, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Žádné další návrhy v podrobné rozpravě nepadly, a já tedy končím druhé čtení sněmovního tisku 55.

 

A nyní otevírám sněmovní tisk 56, bod číslo

 

7.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím
zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí
/sněmovní tisk 56/ - druhé čtení

Zahajuji zde podrobnou rozpravu a i zde připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v této podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. S přednostním právem se hlásí paní zpravodajka, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych se chtěla přihlásil k pozměňovacímu návrhu pod číslem 824 a odůvodnila jsem ho v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jako další je přihlášen pan poslanec Václav Král. Prosím.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji za slovo. Já si dovoluji předložit pozměňovací návrh pod číslem 859, který zpřesňuje zařazení kapslí do nápojových automatů. Mám za to, že stávající znění vládního návrhu není jednoznačné a je vhodné jasně definovat zařazení nápojových kapslí jako obal, což podpoří jejich třídění v rámci kolektivních systémů, a to by se mělo pozitivně projevit následně i v jejich recyklaci.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ptám se, zda někdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Prosím, paní zpravodajka.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Ještě se přihlásím, neboť jsem dávala dva pozměňovací návrhy: jeden 824 a druhý 825, který je díky legislativě, která zašla za mnou a řekla, že je lepší, takže se ještě přihlašuji k 825. Jsou oba dva, jeden je vylepšený. Já už jsem šla do té jednoduché formy, abych prošla.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Takže já se pro pořádek zeptám.

 

Poslankyně Berenika Peštová: 824 i 825, proběhne diskuse. (Porada s legislativou.: Ne, tamta je vylepšená. Ona třeba neprojde...)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Rozumím tomu, že se nejedná o jednoduchý proces. Požádám vás, kolegyně a kolegové, o chvíli strpení.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Omlouvám se, po diskusi s legislativou k 824 se nehlásím, hlásím se k 825.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak jsme nakonec dospěli ke shodě.

A pro pořádek se ještě zeptám, zda se ještě někdo další hlásí do podrobné rozpravy? Projednáváme vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí, je to sněmovní tisk 56, druhé čtení. Jestliže se nikdo další nehlásí, tak já končím podrobnou rozpravu tohoto bodu.

Ptám se, zda i v tomto případě chce paní ministryně, paní zpravodajka závěrečné slovo? Chcete závěrečné slovo, paní zpravodajko a paní ministryně? Ne, děkuji.

V tom případě jsme projednali všechny návrhy a já končím druhé čtení tohoto sněmovního tisku.

Přečtu omluvy. Dnes od 11 do 12 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Aleš Dufek a dále dnes od 9 do 13 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

 

Otevírám další bod jednání, bod číslo

 

18.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví
a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 207/ - prvé čtení

Z pověření vlády zde mám uvedeno, že návrh uvede pan ministr Martin Kupka, ale ten se řádně omlouvá a je zastoupen panem ministrem Baxou. Já vás tedy prosím, pane ministře, abyste se ujal slova a uvedl tento tisk.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Dobrý den, vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. S radostí si vám dovolím předložit v zastoupení svého kolegy Martina Kupky vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP