Úterý 14. června 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Olga Richterová)

144.
Vládní návrh zákona o jednorázovém příspěvku na dítě
/sněmovní tisk 242/ - zkrácené jednání

Jsme stále ve zkráceném jednání, nyní ve třetím čtení. Nyní poprosím pana zpravodaje výboru pro sociální politiku Jana Bauera, aby sledoval spolu se mnou u stolku zpravodajů rozpravu, kterou tímto otevírám. Ano, hlásí se paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem si vzala pauzu na jednání klubu dvacet minut, protože jsme se potřebovali seznámit s tím narychlo předloženým pozměňovacím návrhem. Já už nebudu opakovat, co tady řekli mí kolegové, prostě nebylo to fér. Bylo tady tisíc důvodů, které bych tady mohla zopakovat, kdy mě moje kolegyně Jana Mračková Vildumetzová upozorňovala, že už se to řešilo na krizovém štábu a tak dále, čili věděli jste to. Nechme to být. Já jenom trošku si vzpomínám, a nechci to připomínat, protože jsem velkorysý člověk, vzpomínám ty všechny výčitky během covidu, jak co nemáme zkoordinované a nachystané a probrané a chaotické, tak říkám, vítejte v klubu.

My jsme si probrali důvody toho pozměňovacího návrhu, toho, že vlastně je důležité, aby ukrajinští uprchlíci - jak dospělí, tak děti - pobírali vlastně i v době, kdy už skončí nouzový stav, humanitární dávku, která bude diferencovaná ve výši částky životního minima. V současné době tedy je to 4 250 na dospělého jedince a na dítě ve věku 15 až 25 let v současné době 3 050. Čili pracuje se tady s pojmem nezaopatřené dítě a je to dobře. Říkám, je to dobře.

A chci říct, že já osobně tomu rozumím, tomu pozměňovacímu návrhu, byť samozřejmě máme určitě i výhrady, o kterých tady mluvila kolegyně Mračková Vildumetzová k tomu, že nemáme pořádnou evidenci a tak dále. Já osobně pro něj zvednu ruku. V našem klubu se každý rozhodne podle svého vědomí a svědomí. Já říkám, že pro něj zvednu ruku, ale zrovna když projednáváme tento vládní návrh o jednorázovém příspěvku, tak na vás znovu apeluji. Proč tady mluvíme o nezaopatřeném dítěti - a je to dobře, prosím, je to dobře - a když rozhodujeme o pětitisícovém příspěvku pro děti rodin, našich rodin, které jsou ve velkých problémech, ve stejných velkých problémech nebo obdobných, jiného druhu, tak mluvíme o zletilosti? Proč nehovoříme o nezaopatřeném dítěti? Proč tady vykopáváte tyto příkopy, protože přesně toto si ti lidé z toho odnesou a toto budou řešit. To je přece úplně zbytečné.

Akceptujte - já jsem pochopila v rámci rozpravy, že nechcete akceptovat většinu našich pozměňovacích návrhů - akceptujte alespoň ten, že i tuto dávku dáte na nezaopatřené dítě. Poskytněte 1,7 miliardy. Vždyť tady jsem se dívala, že to bude částka myslím, že 2,87 miliardy tady vidím v odůvodnění. Obětujte 1,7 miliardy a dejte to dětem, které to potřebují. Dejte to matkám samoživitelkám, dejte to rodinám, které jsou ve složitých problémech. Dejte to jak ukrajinským rodinám, a říkám, podporuji to, tak to dejte i českým rodinám. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A pokud se nikdo nehlásí, což nevnímám, rozpravu končím.

A ptám se pana ministra, zda má zájem o závěrečné slovo? Nemá. Pana zpravodaje? Také není zájem o závěrečné slovo nyní, takže poprosím pana zpravodaje, aby nás seznámil rovnou s procedurou hlasování. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážená paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, milé dámy a pánové, navrhuji následující proceduru. Po dohodě s legislativou bychom

1. hlasovali o legislativně technických úpravách, pokud budou nějaké předneseny.

2. Pozměňovací návrh A1. Je to ze strany paní poslankyně Šafránkové. V případě schválení budou nehlasovatelné A2, A3, C, B1, B3 a D.

3. Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A2 rovněž ze strany paní poslankyně Šafránkové. V případě schválení budou nehlasovatelné C, B1, B3 a D.

4. Hlasujeme o A3. V případě schválení tohoto pozměňovacího návrhu jsou nehlasovatelné C, B1, B3 a D.

5. Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Richarda Brabce. V případě schválení budou nehlasovatelné B1až B3 a D.

6. B3, což je pozměňovací návrh pana poslance Juchelky. V případě schválení nehlasovatelné B1 a B2.

7. B1. V případě přijetí bude nehlasovatelné D.

8. B2.

9. Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem D, což je pan poslanec Hendrych.

A na závěr hlasování o návrhu jako o celku. Relativně jednoduché hlasování. Nebojte se, na nikoho nezapomenu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane zpravodaji, a ptám se, zda všichni souhlasí s procedurou, nebo je nějaký jiný návrh? Nevnímám, a mohu tedy zagongovat, přivolat paní poslankyně a pány poslance a pojďme...

Ano, odhlásím vás všechny, vnímám. Takže všichni se prosím znovu přihlaste svými registračními kartami.

 

A můžeme tedy přistoupit k hlasování o proceduře, tak jak byla přednesena.

Prosím, kdo je pro proceduru v navržené podobě? Kdo je proti?

hlasování číslo 92 bylo přihlášeno 165 poslanců a poslankyň, pro 164, proti 0. Konstatuji tedy, že procedura byla schválena.

 

A my můžeme postoupit. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Bauer: Takže za prvé, jak jsem řekl, žádné legislativně technické úpravy nebyly předneseny, takže tento bod máme za sebou. Jenom pro vaši informaci, já se budu snažit aspoň v jedné větě říci, o čem hlasujeme, abychom věděli, o čem je předmětné hlasování. Hlasujeme o pozměňovacím návrhu pod písmenem A1, který podala paní poslankyně Lucie Šafránková. Zkráceně je to příspěvek i pro nezaopatřené děti do 26 let a vypuštění kritéria příjmu, to je ten 1 milion korun.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo je pro? (Poslanci upozorňují, že zapomněla na stanoviska.)

Pardon, stanoviska, ano. Prohlašuji hlasování (číslo 93) za zmatečné. Ano, stanoviska. Stanovisko pana navrhovatele prosím. (Negativní.) Děkuji. Výbor neprojednal, takže tam stanovisko být nemůže.

 

Nyní tedy zahajuji hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. Prosím, kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 94 bylo přihlášeno 166 poslanců a poslankyň, pro 77, proti 81. Tento pozměňovací návrh byl zamítnut. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Bauer: Dále bychom se vypořádali s pozměňovacím návrhem pod písmenem A2, rovněž ze strany paní poslankyně Lucie Šafránkové. Zkráceně se jedná o vypuštění toho kritéria příjmu, to znamená 1 milion korun hrubého.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Prosím o stanovisko pana ministra. (Negativní.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 95 bylo přihlášeno 166 poslanců a poslankyň, pro 75, proti 83. Tento pozměňovací návrh byl zamítnut. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Bauer: Dále bychom se vypořádali s pozměňovacím návrhem pod písmenem A3, rovněž ze strany paní poslankyně Lucie Šafránkové. Jenom zkráceně, je to příspěvek i pro nezaopatřené děti do 26 let oproti tomu vládnímu návrhu, kde je 18 let.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Prosím o stanovisko pana ministra. (Negativní.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 96 bylo přihlášeno 166 poslanců a poslankyň, pro 76, proti 77. Tento pozměňovací návrh nebyl přijat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Bauer: Dále bychom se vypořádali s pozměňovacím návrhem pod písmenem C, což je pan poslanec Richard Brabec. Zkráceně je to ten rozpočtově nejobsáhlejší návrh novely. Je to příspěvek i pro nezaopatřené děti do 26 let a pravidelné vyplácení po dobu šesti měsíců.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Prosím o stanovisko pana ministra. (Negativní.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 97 bylo přihlášeno 166 poslanců a poslankyň, pro 76, proti 81. Tento pozměňovací návrh taktéž nebyl přijat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Bauer: Dále bychom se vypořádali s pozměňovacími návrhy pod písmenem B, které předkládá pan poslanec Aleš Juchelka. Nejprve tedy B3. Opět zkráceně, o čem to je. Je to příspěvek i pro nezaopatřené děti do 26 let a pravidelné vyplácení do konce roku 2022, jestli jsem si správně poznamenal.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Je vše jasné? Děkuji. Prosím o stanovisko pana ministra. (Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 98 bylo přihlášeno 166 poslanců a poslankyň, pro 75, proti 82. Tento pozměňovací návrh byl taktéž zamítnut. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Bauer: Dále se vypořádáme s pozměňovacím návrhem B1. Opět zkráceně, je to návrh 5 000 korun i pro nezaopatřené děti do věku 26 let.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Prosím o stanovisko pana ministra. (Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 99 bylo přihlášeno 166 poslanců a poslankyň, pro 75, proti 77. Tento pozměňovací návrh byl taktéž zamítnut. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Bauer: Další návrh je pod písmenem B2. Je to pravidelné vyplácení dávky 5 000 korun oproti tomu vládnímu návrhu, což je jednorázové. V tomto případě je to do konce roku 2022, jestli mám správně poznamenáno.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Prosím o stanovisko pana ministra. (Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 100 bylo přihlášeno 166 poslanců a poslankyň, pro 75, proti 84. Tento pozměňovací návrh byl taktéž zamítnut. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Bauer: Předposlední hlasování. Pozměňovací návrh pod písmenem D pana poslance Hendrycha. Jenom zase zkráceně ten obsáhlý pozměňovací návrh, nebo jak bych ho nazval. Je to vyplácení dávky i pro děti, které se pravidelně připravují na výkon povolání, hlavně na středních školách do 21 let, jestli to správně formuluji zkráceně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, nevnímám nesouhlas. Děkuji. Prosím o stanovisko pana ministra. (Nesouhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? Kdo je proti?

hlasování číslo 101 bylo přihlášeno 166 poslanců a poslankyň, pro 76, proti 72. Tento pozměňovací návrh byl zamítnut. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Bauer: Tím jsme se podle mého názoru vypořádali, vážená paní místopředsedkyně, se všemi pozměňovacími návrhy. Takže nás čeká asi poslední hlasování, což je hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, i mně to tak vychází z poznámek. Já tedy mohu přednést návrh usnesení, pane zpravodaji. Je to tak? (Ano.)

 

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o jednorázovém příspěvku na dítě, podle sněmovního tisku 242, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 102 bylo přihlášeno 166 poslanců a poslankyň, pro bylo 158, proti 0. Výsledek je, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji, děkuji i panu navrhovateli. Vnímala jsem, že je žádost o přednostní právo pana předsedy Tomia Okamury. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, právě skončilo hlasování. Vládní poslanci hlasovali proti tomu, aby příspěvek 5 000 na dítě dostali rodiče dětí do 26 let, ti, kteří mají děti, které studují, včetně vysokoškoláků, nebo děti, které nemohou studovat ani pracovat z důvodu vážného zdravotního postižení. Hlasovali proti tomuto návrhu SPD. SPD chtělo, aby ten příspěvek 5 000 na dítě dostali všichni rodiče s dětmi do 26 let, rodiče studujících dětí, rodiče dětí, kteří jsou zdravotně postiženi. Vláda Petra Fialy připravila svým hlasováním děti a rodiče o tento příspěvek. Vy jste si prohlasovali návrh, že to budou mít jenom děti do 18 let. Takže to je potřeba si tady říci. My jsme navrhovali, aby to dostaly všechny děti, ti, kteří ještě studují, nebo jsou zdravotně postiženi do 26 let, vy jste je o to připravili. Takže to je dneska to hlasování. My jsme samozřejmě jako SPD podpořili těch 5 000 na dítě alespoň pro ty děti do 18 let, protože něco je lepší než nic. Ale toto je potřeba pojmenovat, to hlasování vládní koalice.

Dále my jsme navrhovali jako SPD, aby to byly pozměňovací návrhy naší poslankyně Lucie Šafránkové, aby pětitisícový příspěvek nebyl podmíněn tou výší příjmu, tou hranicí milion korun. My jsme chtěli, aby, protože to zdražování se týká všech, všem rodinám v České republice se zdražuje, a my jsme chtěli, protože je to v podstatě jediná, jediná pomoc, kterou vláda za půl roku působení tady vůbec navrhla, a to ještě jenom jednorázová, dílčí, je to nedostatečné, samozřejmě, není to ani plošné, takže my jsme to samozřejmě podpořili. Ale ten váš návrh je nedostatečný, byl nekvalitně připraven, jak vidíme, je nesystémový, nespravedlivý a přišel pozdě. My jsme samozřejmě chtěli, aby na to měli nárok všichni rodiče dětí za těch podmínek, co jsem říkal, a ono by to zlevnilo i tu administraci.

A musí za každou cenu vládní poslankyně za mnou mluvit a rušit mě, opravdu? Za každou cenu? Neumíte to vydržet? Tak, to je opravdu dobře, je to dáma, tak já nebudu nic říkat. Zajímavé chování. Tak.

A já jsem - a ono by to snížilo i tu administrativní zátěž úřadům práce, protože takhle se zatíží velmi ty úřady práce. To znamená, toto jsem chtěl pojmenovat, tady jsem chtěl říci na rovinu, aby to slyšeli občané, že co byl návrh SPD, pro koho jsme to navrhovali my a čemu vláda tady zabránila, čemu zamezila. Vláda poškodila rodiče dětí od 18 do 26 let, kteří mají děti, které studují nebo mají zdravotně postižené nezaopatřené děti, prostě všech nezaopatřených dětí se to týká. Bohužel, to je vláda Petra Fialy, takže takhle to bohužel dopadlo. A SPD dál bude bojovat za všechny slušné občany. Pro SPD je skutečně rodina na prvním místě.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a nyní tedy ukončuji projednávání tohoto bodu, formálně i bodu 144.

 

A my můžeme přikročit k projednávání bodu 145, je ve třetím čtení. Já tedy otevírám tento přerušený bod číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP