(16.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Jestli dojde k nějaké dohodě, není úplně jisté. Vypadá to, že se francouzskému předsednictví, ale já to nechci předjímat, třeba se mýlím, že se jim nepodaří dosáhnout shody mezi členskými státy, a potom bude úkolem českého předsednictví vyjednávat s Evropským parlamentem ten výsledek podle schválené pozice Rady. A tady si dovolím předjímat, že ta jednání nebudou ani jednoduchá ani krátká. Pozice České republiky je, že podporujeme postupné snižování emisí u nově vyráběných automobilů, ale považujeme za nevhodný plošný zákaz spalovacích motorů s datem 2035.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A je prostor pro doplňující otázku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, využiji svůj prostor. Děkuji za odpověď, pane premiére. Vnímám tedy vaše slova nebo chápu je tak, že pozice české vlády bude proti, že se budete snažit dále jednat o nějaké výjimce nebo zmírnění, za to děkuji. Zaznamenal jsem to. Za nás v tomto určitě tu podporu máte.

Moje doplňující otázky jsou dvě. Za prvé víme, že to nějak dopadne a že se na to musíme připravit, tudíž už s předstihem budovat infrastrukturu, dobíjecí stanice a tak dále. Vím, že pan ministr Kupka nedávno zrovna jednu další stanici otvíral. Proti tomu ale jde zatím váš současný návrh, aktuální návrh státního rozpočtu na příští rok, kde Ministerstvo dopravy přichází o peníze, tuším nějakých 45 miliard. Takže se ptám a prosím o jasnou, stručnou odpověď, jestli když si Ministerstvo dopravy řekne o více peněz právě na tuto infrastrukturu, jestli bude vyslyšeno, a za druhé - jak chcete zabránit tomu, aby ta auta pro lidi nebyla drahá, jestli uvažujete o nějakých dotacích elektromobilů, vodíkových vozů a podobně, anebo jestli zatím nic takového v plánu nemáte.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas, děkuji. Reakce, prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji za doplňující otázku. Pokusím se odpovědět velmi stručně. To, co jsme v souladu se zákonem, pokud jde o rozpočet, museli v tuto chvíli předložit, to opravdu bude ještě upraveno a dozná to výrazných změn, protože jsme v tak turbulentní situaci, že v tuto chvíli prostě nelze ta čísla dát přesně. My jsme už letos navýšili prostředky, které šly na investice, a hodláme v tom pokračovat.

Ale chci s vámi opravdu souhlasit v jedné věci. My budeme bojovat za zmírnění toho zákazu a za nějaké rozumné řešení, to nepochybně ano. Ale musíme si všichni uvědomit, co už se vlastně stalo, k čemu ten vývoj v Evropě směřuje a být na to připraveni. Proto jsem přesvědčen o tom, a vy jste to sám řekl, že se musíme soustředit na budování potřebné infrastruktury, dobíjecích stanic a dalších věcí proto, abychom pak nebyli překvapeni, že jsou tu najednou auta, lidé si je pořizují, že se je podařilo třeba vyrábět za cenu, která je srovnatelná nebo lepší, než jsou dnes auta se spalovacími motory, lidé je chtějí a my tady nemáme tu potřebnou infrastrukturu.

Musíme přemýšlet také nad tím, jak ta elektroauta pro lidi zlevnit, to s vámi taky naprosto souhlasím. Cesta, kterou jde Německo, že na každé elektroauto dá 9 000 euro, to asi není cesta, kterou by si český rozpočet mohl dovolit. My jsme uvažovali o jiných nástrojích. Pojďme se o nich společně bavit, může to být třeba zkrácení odpisů na elektroauta, které by vedlo k tomu, že firmy je budou rychleji vyměňovat, tím dostaneme víc ojetých elektroaut na trh, kde budou cenově dostupnější pro občany. To je třeba jedna z cest, kterou se dá jít. Ale pojďme ty cesty hledat, protože si myslím, že směr, kterým se automobilky už vydaly, je taky jasný. A my jako stát bychom měli pro občany vytvořit podmínky, aby se v tom mohli dobře pohybovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a tímto jsme vyčerpali čas, kdy je možné podávat interpelace na pana předsedu vlády. Nyní budou následovat interpelace na ostatní členy vlády a my se vystřídáme v řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji ústní interpelace a vyzývám tímto paní poslankyni Margitu Balaštíkovou, aby přednesla interpelaci na ministra zemědělství Zdeňka Nekulu a zahájila tak blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. A prosím, aby se připravila paní poslankyně Malá. Máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, dámy a pánové. Já se vzdávám, protože pan ministr není přítomen, takže ho budu interpelovat příště.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, pan ministr je omluven. Takže bych poprosil paní poslankyni Malou, aby přednesla interpelaci na pana ministra vnitra, pana místopředsedu vlády Rakušana. Máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobré odpoledne. Vážený pane ministře, jistě jste zaznamenal v posledních dnech několik článků v tisku, jejichž tématem je sexuální zneužívání desítek dětí ročně, kdy je pachatelem člověk, který má na děti dohlížet. Jsou trenéry, učiteli, vedoucími kroužků, a to i přesto, že zneužívají děti opakovaně, pak dál pořádají dětské tábory nebo zakládají dětské spolky. Jak je to možné? Bude stát s tím něco dělat? Tyto otázky vznesl Český rozhlas v souvislosti s absurdní situací, kdy lidé, kteří opakovaně zneužívají děti, mohou kvůli značným mezerám v českých zákonech s dětmi dál pracovat. Naše zákony umožňují zakázat sexuálnímu delikventu pracovat s dětmi jen v případech, kdy už s nimi pracoval v době spáchání trestného činu, kvůli kterému je před soudem. Kromě toho ten trestný čin musel provést v souvislosti vlastně s tou danou činností. Kriminalisté dle statistik Policejního prezídia loni vyšetřovali 36 takových případů. Prezident soudcovské unie Vávra řekl, že pokud stát umožní zakazovat práci s dětmi jen tomu, kdo už s nimi pracoval a kvůli tomu spáchal zločin, je to jasná mezera v zákonech. Na Slovensku mají možnost udělovat zákony (zákazy?) činnosti preventivně i do budoucna, a to i když daná osoba aktuálně nevykonává žádnou činnost s dětmi, ale hrozí, že by do budoucna mohla. Co se týká doživotního zákazu činnosti s dětmi, tak jej využívá 11 států Evropské unie.

Co se týká vás, tak vy sám jste údajně podle serveru iRozhlas reagoval na všechny mezery v zákoně tak, že v České republice je v tuto chvíli 130 000 Ukrajinců a musíte dělat jiné věci a nezvládáte všechno. Jakým způsobem tedy budete řešit bezpečnost dětí a dospívajících, kteří chodí do školy, účastní se kroužků, mimoškolních aktivit nebo jezdí na tábory? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Interpelace byla na pana ministra Gazdíka, omlouvám se, že jsem to přehodil. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík: Hezké dobré odpoledne, vážený pane předsedající, vážená paní poslankyně. Rozhodně tu situaci nechci zlehčovat. Sexuální zneužívání dětí jejich vedoucími či vychovateli je otřesné. Mám sám čtyři děti, takže znám starost rodiče o ně a jejich blaho. Ten problém je bohužel dlouhodobý, kdy vaše vláda měla osm let na to, aby to vyřešila, ale neudělala v tom vůbec nic.

Každý z těch případů, kterých jsou naštěstí asi čtyři desítky za rok, vrhá špatné světlo na všechny vychovatele nebo vedoucí letních táborů. Nyní po široce medializovaném případu zneužití se objevují názory, zda by nebylo vhodné nějakým způsobem ukotvit zákaz práce s dětmi pro lidi s nějakým deliktem v minulosti nebo chtít po každém pracovníkovi s dětmi a mládeží výpis z rejstříku trestů. Částečně to tak mají skutečně ošetřeno na Slovensku. Chtěl bych ale dodat, že právě zapsané spolky neeviduje Ministerstvo školství, tudíž ten dotaz by byl spíše na ministra spravedlnosti. Nicméně jsme připraveni, já jsem se o tom s panem ministrem spravedlnosti bavil, a jsme připraveni tu situaci řešit. To, co jsem k tomu potřeboval a proč jsem i Českému rozhlasu říkal, že prosím o posečkání, je schůzka s Českou radou dětí a mládeže, kde se příliš nedomnívají, že povinnost a tak, jak to navrhoval onen reportér Českého rozhlasu, že ten, kdo vlastně zakládá tu organizaci, musí předat trestní rejstřík - to sice určitě možné je v zákoně upravit, že musí mít čistý trestní rejstřík, když zapisuje spolek, ale to samozřejmě neřeší to, kdo s těmi dětmi pracuje, protože v tom spolku pracuje celá řada dětí (lidí?). Sám jsem členem Junáka a skauti mají velmi vypracovaný, poměrně vypracovaný systém růstu, ať už je to čekatelská zkouška nebo vůdcovská zkouška, kde už ty podmínky jsou poměrně přísné a k té filtraci dochází. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP