(16.10 hodin)
(pokračuje Petr Gazdík)

Do budoucna je řešením, a tak jsme se dohodli s Českou radou dětí a mládeže, že chceme tak, jak existuje zákon o podpoře sportu, tak bychom rádi začali pracovat v tom příštím pololetí na zákonu o podpoře mládeže a v rámci tohoto zákona o podpoře mládeže bychom definovali i ty podmínky. Představa ale, že každý vedoucí před každým táborem nebo před každou akcí musí doložit čistý výpis z rejstříku trestů, je byrokraticky velmi náročná a nejsem si jistý, že zrovna toto by vedlo k řešení.

Řešení vidím ještě v jiných cestách, ve zvýšené aktivitě právě mládežnických organizací, které by měly vědět, koho přijímají, osvětě a komunikaci uvnitř, ale o tom se s mládežnickými organizacemi bavíme.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně chce ještě reagovat.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo. Pane ministře, vaše odpověď mě absolutně neuspokojila, protože výpis z rejstříku trestů neřeší vůbec nic, protože v okamžiku, kdy jsou tresty zahlazeny tomu původně odsouzenému, tak se nezjistí, jestli je to člověk, který má nějakou trestní minulost, kterou páchal v souvislosti s dětmi. Takže já si myslím, že je potřeba k té problematice přistoupit úplně jinak.

Já vás zvu tímto na jednání podvýboru pro problematiku domácího sexuálního násilí, kdy bych byla ráda, abychom společně s Ministerstvem spravedlnosti, s vámi i s Ministerstvem vnitra k tomuto zasedli. Padlo tam na posledním jednání několik návrhů, kterými by se to dalo vyřešit, a mohlo by to být například osvědčení, které by vlastně nebylo ani výpisem z rejstříku ani ničím podobným, jenom by došlo k tomu, že bude vydáno osvědčení, že daný člověk je schopen pracovat s dětmi a nemá žádnou trestní minulost.

Ale ještě jedna věc. Já jsem vás dnes interpelovala podruhé a vy jste mi zase tady řekl, že neudělala něco naše vláda. Vy jste slibovali změnu, tak se pořád přestaňte (Předsedající: Čas) vymlouvat na nás.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr ještě chce reagovat.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík: Vidím, že jsem ťal do živého, ale chtěl bych vás ubezpečit, že s vámi naprosto souhlasím. Ten nápad na výpis z rejstříku trestů není můj, ale právě reportéra Českého rozhlasu, který mě tlačil k odpovědi, abych mu sdělil, že kdy už toto uděláme, a já jsem mu sděloval - vlastně souhlasím s vaším názorem - že toto není řešením toho problému, to, že si někdo, kdo zakládá spolek, přidá... Mimo jiné u pedagogů, ti to mají automaticky ze studia, to potvrzení, takže pedagogové to mít nemusí, a každý, kdo se hlásí do školy, to potvrzení, právě proto, že ten rejstřík trestů musí svému řediteli při vstupu do školy odevzdat, takže u pedagogů je toto vyřešeno, ten problém je skutečně u mládežnických organizací.

Rád přijímám vaši výzvu, velmi rád přijdu na ten podvýbor a budeme hledat společné řešení. A jsem strašně rád, že jste mně tu interpelaci podala a že jsme se shodli na tom, že výpis z rejstříku trestů zakladatele není řešení tohoto problému. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak děkuji. Další z poslanců, který má zájem interpelovat pana vicepremiéra Rakušana, je paní Lenka Dražilová. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Vážený pane ministře, moje interpelace bude velice krátká a v podstatě vyplynula z dotazu občanů mého volebního kraje. Já bych se ráda zeptala, zda už má Ministerstvo vnitra strategii či plán, jak bude nadále probíhat ubytování běženců z Ukrajiny, které společně nyní s kraji ubytovávají podnikající fyzické osoby. Bylo mi sděleno a vím, že tyto osoby mají uzavřené dohody, které jsou většinou do konce roku, a já se tedy ptám, jestli se plánuje, že tyto dohody potom, samozřejmě v případě, že ta válka bude pokračovat, jestli budou prodlouženy, nebo jak to bude dál, protože lidé, kteří pronajímají svoje chaty nebo nějaké rekreační objekty, samozřejmě mají takové ty objednávkové kalendáře, tak by rádi věděli, co plánujete dál. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, a než pan místopředseda vlády dojde ještě k pultíku, omluvím paní poslankyni Peštovou z dneška od 18 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů a pana poslance Výborného od 16 hodin do konce jednacího dne, tentokrát z rodinných důvodů.

Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, pane místopředsedo, za slovo. Kolegyně, kolegové, vážená paní poslankyně, v rámci teď schváleného, zatím ve Sněmovně schváleného lex Ukrajina III dáváme krajům možnost uzavírat smlouvy s poskytovateli ubytování tím způsobem, jako to bylo doposavad, až na to, že teď to bylo na základě vládních krizových nařízení, u lex Ukrajina III ten zákonný způsob bude jiný, bude to vytváření jakýchsi veřejnoprávních smluv a bude se jednat o veřejnou službu, která je zakotvena přímo v zákoně. Ten návrh vznikal přímo v koordinaci s kraji a v kooperaci s kraji.

Co se těch ubytovatelů týká, tak ty smlouvy, které byly uzavřeny, budou platit nadále, to znamená i po skončení nouzového stavu se ty smlouvy, které jsou uvedeny v systému ubytování, přelévají dál. Ty změny i v té koncepci dané smlouvy, smluvního dokumentu, budou i pro budoucnost jenom velmi malé, a pokud by se prodlužoval i na evropské úrovni institut dočasné ochrany, tak my samozřejmě na to budeme reagovat i tím, jakým způsobem se budou nadále uzavírat smlouvy. Ale tady bych chtěl říci, že ta kompetence se v té chvíli přenáší na kraje.

K té dočasné ochraně jako takové, to není rozhodnutí České republiky. Zatím dočasná ochrana je celoevropsky datována do 31. 3. Pokud by válka pokračovala, tak by se hledaly možné způsoby a cesty toho, v jakém právním titulu by ti lidé nadále pobývali na území České republiky, zda by se - nebo vůbec Evropské unie - zda by se zastavila dočasná ochrana a přešli bychom potom do režimu běžných azylových žádostí, anebo nezastavila. A tomu určitě bude v důsledku odpovídat i ten systém ubytování jako takový.

V této chvíli ale ty staré smlouvy budou platit. Jenom tedy záleží na krajích, jestli je bude v případě potřeby prodlužovat dále, nebo nebude prodlužovat. Já doufám, že jsme se věcně setkali v té odpovědi. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Je zájem ještě s doplňující otázkou? Není, tak můžeme přikročit k další interpelaci a to je pan poslanec Nacher, který má zájem interpelovat pana ministra Gazdíka. Pan poslanec tady není, takže interpelace propadá. A další v pořadí je paní poslankyně Mádlová, která bude interpelovat pana ministra Gazdíka. Máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Dobrý den. Vážený pane ministře, obracím se na vás s dotazem, jak je systémově řešeno předškolní vzdělávání v souvislosti s válečnou krizí na Ukrajině. Z dostupných dat a informací od představitelů obcí, pedagogických pracovníků, rodičů a i ze samospráv je známo, že kapacity mateřských škol jsou a budou v některých krajích nedostačující. Například v Plzeňském kraji, oblast Tachovska, Praha, Středočeský kraj a tak dále, těch obcí, nebo jižní Čechy, těch krajů a obcí je v podstatě hodně. Je pravdou, že je to primárně problematika samospráv, ale nicméně válečná krize prostě je věcí státu a bez pomoci státu se samosprávy neobejdou.

Zaznamenala jsem i vaše vyjádření, kde sdílíte obavy mnoha lidí, že v podstatě budou nedostatečné kapacity v předškolním vzdělávání, a v souvislosti s tím bych se vás ráda zeptala, zda má váš rezort k dispozici konkrétní data o tom, jak budou v září kapacitně vypadat situace v českých školkách po krajích, a to konkrétně ve věkové kategorii pěti let, kdy je dáno zákonem povinné předškolní vzdělávání. A jestliže jsou, nebo předpokládáte, že budou někde nedostatečné kapacity, tak jak konkrétně budete tuto situaci řešit a jak konkrétně budete řešit z hlediska finančního, personálního, technického a materiálního vybavení pomoc těm samosprávám. Chtěla bych vás požádat o nějakou realistickou a případně i pesimistickou variantu. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP