(16.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Než pan ministr přijde k pultíku, tak jedna zrušená omluvenka, a to pana ministra Lipavského od 16.45. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík: Vážená paní poslankyně, začnu u těch kapacit. Kapacity mateřských škol, jejichž šetření realizovalo Ministerstvo školství od 28. 3. do 7. 4. tohoto roku v mimořádném screeningovém šetření ve vazbě na dopady ukrajinské krize, celkem k 7. dubnu 2022 vykázalo ze strany mateřských škol v České republice 12 896 volných míst. Celorepublikově jsou kapacity mateřských a základních škol dostatečné, problémy jsou, jak se shodneme, lokální, v Praze, v prstenci kolem Prahy, v Plzni, v Brně a také na Tachovsku, jak jste říkala. Nejvyšší aktuální volné kapacity mateřských škol pro umístění dalších dětí příchozích z Ukrajiny vykazuje Moravskoslezský kraj, který má v současné době 1 667 volných míst, to je 12,9 % ze všech volných kapacit mateřských škol, z toho 1 530 ve školách veřejných zřizovatelů.

Podle dat k 10. červnu 2022 je v mateřských školách, to jest řekněme k 10. červnu po zápisech, 11 600 volných míst. V mateřských školách je nyní 4 000 ukrajinských dětí a od září může být vytvořeno až dalších 9 000 míst. My jsme se tam také ptali v tom dotazníku a tu databázi vedeme, ona se průběžně aktualizuje od ředitelů škol. My víme detailně, kolik každá škola má těch volných míst, a ty informace také poskytujeme řekněme centrálnímu krizovému štábu.

V základních školách je mimo jiné k 10. červnu 146 000 volných míst, základní školy nyní navštěvuje 27 000 ukrajinských dětí a dalších 33 000 může být rozšířeno od září, takže 146 plus 33 tisíc může být rozšířeno. V tom případě jsou kapacity dostatečné. Ten problém samozřejmě bude lokálně, zejména v Praze, v prstenci kolem Prahy a opět v Brně, v Plzni, a navíc v Českých Budějovicích.

V souladu se zákony a opatřeními v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem jsme společně - věřím, že i vy jste pro něj zvedla ruku - schválili v tomto týdnu zákon lex Ukrajina II. Ten je určen pouze dětem, na které se vztahuje dočasná ochrana. Platí pro spádové školy včetně těch, které mají plnou kapacitu. On určuje, že ty školy vlastně nemusí dodržovat běžné hygienické podmínky ani kapacity, mohou si požádat o navýšení kapacit v případě, že je to potřeba. Ukrajinské děti mají teď do 15. července zápis, takže my 15. července kompletně budeme vědět, kde je problém.

V metodickém komentáři k zákonu je uveden přesný postup ředitelů mateřských škol pro průběh správního nebo zvláštního zápisu, postup, který při nepřijetí z důvodu plné kapacity nastává, tak pokud ředitel spádové školy z důvodu plné kapacity dítě nepřijme, bezodkladně informuje zřizovatele, zřizovatel projedná s řediteli ostatních mateřských škol, které zřizuje, možnost přijetí dítěte v některé z těchto škol. Pokud zřizovatel žádnou další školu nezřizuje nebo do žádné z ostatních jiných zřizovaných škol není z důvodu kapacity možné dítě přijmout, informuje zřizovatel příslušný krajský úřad. Krajský úřad určí po projednání s ostatními zřizovateli a řediteli škol jinou školu ve své působnosti, kam může dítě přijmout. Krajský úřad je oprávněn tímto postupem pro projednání určit nejen školu zřizovatelů, kterými jsou obce či svazky obcí, ale také školu soukromého či církevního zřizovatele. Pokud z důvodu plné kapacity všech škol zřizovaných v určitém kraji nelze dítě přijmout, krajský úřad o té situaci informuje Ministerstvo školství, odbor regionálního školství a my tu situaci budeme řešit.

Druhou možností, když nastane, hlavní možností, která je využívána už roky, jsou takzvané dětské skupiny a my v současné době spolupracujeme. Dětské skupiny patří pod Ministerstvo práce a sociálních věcí, nicméně spolupracujeme a jsme připraveni v případě, že budeme vědět 15. července, že nastává problém masivně, administrativně co nejjednodušeji pomoci zřizovatelům ve zřizování dětských skupin tam, kde je to skutečně potřeba.

Další kroky budou v šetření volných kapacit od 15. 7. a právě ten zákon lex Ukrajina II.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Je zájem o doplňující otázku. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Pane ministře, děkuji za odpovědi, nicméně úplně konkrétně jste mi neodpověděl. Chci se zeptat, jestli máte konkrétní přehled, kolik pětiletých dětí doteď je zejména v těch kritických oblastech, kde je nedostatečná kapacita, protože ony musí nastoupit. To se vztahuje i na cizince, kdy do 90 dnů se musí prostě účastnit předškolního vzdělání, čili jestli si vedete evidenci těch pětiletých dětí.

Potom by mě zajímalo, moc jste mi nenastínil ani tu realistickou, ani tu pesimistickou variantu v těch kritických oblastech, jestli to skutečně vyřeší, protože se jedná i o finance, jelikož třeba v Praze školky jsou ve starých budovách a tam není možné kapacity rozšiřovat. Budou muset být nějaká detašovaná pracoviště? Pak je otázka, jestli budou jenom ukrajinské třídy, nebo jestli se budete snažit je dávat dohromady, což by mělo logiku, ale ne všude to půjde.

Čili neodpověděl jste mi na tu druhou otázku. Budou nějaké výjimky z toho, že se někdo nebude moci účastnit předškolního vzdělávání z nějakého důvodu, co se týče třeba ukrajinských dětí pětiletých? Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Čas, čas.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík: Moc se omlouvám, nepochopil jsem nebo nezaznamenal jsem, že jste se ptala na pětileté děti konkrétně. Ano, ty evidujeme a tam by problém být neměl pouze kromě skutečně výjimečných oblastí Prahy podle těch dat, která v tuto chvíli máme.

Co se týká dalších věcí, omlouvám se, já jsem právě zmiňoval zákon lex Ukrajina II, ve kterém jsou všechny tyto věci a jednotlivé kroky popsány.

Co se týká financování, když se školám navýší počet žáků či počet tříd, tak se z toho stane běžný mandatorní výdaj.

Pokud se bavíme o vytváření čistě ukrajinských tříd, ano, je to možné podle zákona lex Ukrajina II. Naší snahou je maximální adaptace, ale tam, kde skutečně nejsou místa ve školách včetně mateřských, tak tam je možno vytvářet ukrajinské třídy i v jiných prostorách.

A co se týká finanční pomoci, to je spíše věcí Ministerstva pro místní rozvoj, na to se ale nechci vymlouvat, a samozřejmě věcí zřizovatele. V tuto chvíli se bavíme u mateřských škol zejména o IROPu, který v příštích letech přispěje k budování nových mateřských škol, to ale skutečně není otázka do září. Do září samozřejmě žádnou novou mateřskou školu nevybudujete. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuju. Další, kdo bude interpelovat, tentokrát pana ministra Baxu, je paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová. Máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane ministře Baxo, dnes se na vás obracím v souvislosti s Národním divadlem. V poslední době, a není to otázka dnů nebo týdnů, ale měsíců, se kolem mě množí velká kritika na vedení Národního divadla. Já myslím, že ta kritika doputovala i k vám. Já jsem si k tomu zjistila pár podkladů. Setkala jsem se s panem ředitelem a chci se vás zeptat, jak budete řešit tu situaci, že Národní divadlo se stává čím dál tím více závislejší na státu, to znamená, že jeho soběstačnost, to procento, se velmi rapidně snižuje a v tuhle chvíli je na 16 %. To znamená, že když se to přepočítá, na jednu vstupenku se doplácí částka 6 355 korun plus minus, není to možná úplně přesné. Je to více než pětinásobek toho, než nastoupil pan ředitel Burian. Je to samozřejmě dáno i tím, že je v tom covidová doba, ale na to se nedá úplně vymlouvat, protože ta doba nebude teď o moc lepší.

Ale jiným velkým problémem jsou také náklady na obsazování umělců, kdy vedle stálého souboru jsou velmi často obsazováni zahraniční hosté za vysoký honorář, a to i na vedlejší role. A to slyším ze všech stran. Naši domácí umělci jsou zatlačováni do pozadí a nejsou využíváni. A já to považuji za velmi špatný přístup a chci se vás zeptat, zda se Ministerstvo kultury seriózně zabývá kritikou, která putuje stoprocentně i k vám, stejně jako ke mně, zda prověřujete hospodaření první scény, anebo dokonce připravujete nějaký scénář na zvrácení nepříznivého vývoje našeho největšího, nejvýznamnějšího kulturního stánku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP