(17.10 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Zareaguji. Ten zákon tak, jak jsme ho předložili, i včetně třeba spolupracujícího Ministerstva životního prostředí - ještě jednou děkuji za jednotné environmentální stanovisko - tak jeho součástí je RIA. V úbytku těch úkonů je to snížení náročnosti úkonů na 60 %. Musím říct, a to jsme nikdy nebyli ve sporu, že jsme šli tou cestou, a to jsme i podporovali v tom návrhu zákona, to je to jedno stavební řízení, na konci jedno razítko, jedno odvolání, takže ty lhůty, které jsou v tom procesně integrovaném, jsou dány i včetně odvolání, takže tam dochází ke snížení úkonů. Je tam vymahatelnost lhůt. Není to to dvoufázové stavební řízení, ale pouze jeden proces. A i v přiložené RIA, která je u návrhu zákona, dělali jsme ji paralelně, tak jak vznikaly jednotlivé paragrafy, které měníme, použili jsme i část, kterou jsme považovali za validní z té RIA, která byla k původnímu návrhu zákona, takže i ty očekávané úspory časové a finanční vám s tím můžeme ukázat a doložit. Velká část je zachycena v té RIA. Pokud tam budou nějaké další kalkulace nad rámec, o tom se můžeme bavit, jestli je třeba ještě něco dopočítat.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dalším interpelujícím je pan poslanec Babiš, který bude interpelovat nepřítomného pana ministra Jurečku. Máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já bych se rád zeptal pana ministra práce a sociálních věcí, jak se vláda po dlouhých měsících analyzování rozhodla v otázce navýšení příspěvku na mobilitu pro zdravotně postižené občany. Jak všichni vidíme u benzinových stanic, cena benzinu a nafty raketově stoupá, což jen potvrzuje, že vládou tolik vychvalované snížení spotřební daně absolutně nezafungovalo. To pochopitelně trápí úplně všechny v naší zemi, extrémně to ale ohrožuje lidi s postižením. Teď je příspěvek na mobilitu 550 korun měsíčně, to je čtvrtina nádrže, pane ministře. Rád bych upozornil, že lidé s průkazem ZTP, či dokonce ZTP/P, tedy ti, kteří mají na tento příspěvek nárok, se bez auta neobejdou. Mluvíme tady o 261 000 lidí s průkazem ZTP a téměř 100 000 lidí s průkazem ZTP/P, jejichž osudy jsou vám zcela lhostejné, bohužel. Vaše rady, ať jezdí méně, jsou v jejich případě zcela nemístné, protože oni se prostě jinak než autem dopravovat nemohou. Potřebují dovézt dítě s postižením do školy či stacionáře, přitom není vůbec výjimkou, že speciální školu mají vzdálenu i několik desítek kilometrů od domova. Potřebují tedy k lékaři, na nutné rehabilitace nebo prostě na nákup, aby měli co jíst.

Zároveň těmto rodinám raketově stoupají náklady na energie a na potraviny, kdy celá řada dětí s postižením navíc musí dodržovat speciální dietu. Pan Křeček, ekonomický poradce pana Fialy, lidem radí, ať sobě a svým dětem zmenší porce, takže to už snad nikdo nemyslí vážně. Zaznělo to na CNN Prima. Jezte menší porce, děti! Co má dělat matka, která vozí své postižené dítě každý den 30 kilometrů do školy a odpoledne ho zase musí přivést zpět? Má ho přestat do školy vozit? Takže tu budeme mít děti, které se nebudou moct vzdělávat. Jak dlouho ještě budete o navýšení příspěvku na mobilitu přemýšlet? Upozorňuji přitom, že se jedná o jednoduché a téměř okamžitě aplikovatelné opatření. Není nutné vymýšlet složité nové procesy jako u pětitisícového příspěvku pro děti. Máme konec června a o navýšení příspěvku na mobilitu se tady bavíme od února, tedy půl roku, a zatím jste neudělali vůbec nic!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že pan ministr není přítomen, tak přejdeme k další interpelaci, a to je pan poslanec Růžička, který bude interpelovat paní ministryni Janu Černochovou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji. Vážená paní ministryně, služební orgány jsou povinny zajišťovat rovný přístup a rovné zacházení se všemi uchazeči o povolání do služebního poměru a se všemi vojáky při vytváření podmínek při výkonu služby, zejména pokud jde o odbornou přípravu a dosažení služebního postupu. Já bych se vás chtěl zeptat, jakým způsobem je to naplňováno na Ministerstvu obrany.

Proces výběru nového náčelníka Vojenské policie je skandální, protizákonný a diskriminační. Je to flagrantní porušení kariérního řádu v rezortu Ministerstva obrany a nevyhlášení výběrového řízení je možno považovat za omezení práv potenciálních uchazečů nejen z řad příslušníků Vojenské policie, ale i z řad příslušníků Armády České republiky. Výsledkem je předložení nevhodného kandidáta. Jaké má zkušenosti pan plukovník Foltýn z policejních činností? Já na to odpovím: vůbec žádné. On totiž není ještě vůbec vojenský policista a musí absolvovat základní kurz. Vojenská policie je podpůrnou službou pro bojové jednotky. Tady svoji specializaci - nasazení vojsk v boji - moc neuplatní. V dosavadní praxí podle přiloženého životopisu, který jsme dostali z Ministerstva obrany, mu rozhodně bude chybět zkušenost z řídící práce. Nikdy nikoho neřídil, nikdy nikomu nevelel. Nevelel družstvu, četě, dokonce nebyl ani náčelník oddělení. Vždy vykonával pouze funkci vedoucího staršího důstojníka-specialisty. Jak zvládne řídit sbor o 1 400 lidech, čtyřech velitelstvích, šesti policejních odbornostech, s ročním rozpočtem skoro 2 miliardy korun? Byl povýšen do hodnosti plukovníka teprve v dubnu, a to na místě vedoucího staršího důstojníka. Čím si vysloužil to, že je takto výjimečný a přeskočil všechny odpovídající funkcionáře? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím paní ministryni obrany Černochovou. Máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji. Je mi líto, že pan kolega Růžička poměrně dlouho sloužil této zemi v Armádě České republiky a neví, že na tyto pozice se skutečně výběrové řízení nevypisuje. Je tady nějaký okruh lidí, kteří mají buďto příslušnou hodnost, nebo mají příslušné vzdělání, mají případně příslušné kurzy, a to je podle služebního zákona tím kritériem pro výběr, ať už tedy náčelníka Vojenské policie, nebo i náčelníka generálního štábu. Já bych tady chtěla připomenout - a možná se může zeptat nebo se mohl zeptat pan kolega Růžička pana bývalého ministra obrany Stropnického, se kterým teď trávil týden pracovně v Izraeli - jestli když jmenoval pana podplukovníka Kříže po osmi letech služby u Vojenské policie, jestli na něj vypisoval výběrové řízení. Já vám, pane kolego, odpovím sama. nevypisoval. A byl podplukovníkem a sloužil u Vojenské policie pouze a jenom osm let na rozdíl od pana plukovníka Foltýna, který slouží v Armádě České republiky více než let dvacet. Pan plukovník Foltýn je vzděláním právník, takže má zcela stoprocentní přednost před jinými možnými uchazeči z řad Vojenské policie, kteří ani nesplňují to, co splňuje pan plukovník Foltýn. Například zástupce náčelníka Vojenské policie nesplňuje jazyk. Náčelník štábu hlavního velitelství nesplňuje jazyk ani kurz Generálního štábu. Velitel Vojenské policie v Táboře nesplňuje jazyk ani kurz Generálního štábu. Velitel ochranné služby nesplňuje jazyk. Tohle je výsledek osmi let práce ministrů obrany za ANO, že většina příslušníků Vojenské policie nemá kariérní kurzy, druhá polovina - ta, co kariérní kurzy má - zase pro změnu nemá jazyk! Do toho jsou rozhádaní tak, že atmosféra u Vojenské policie vyústila v to, že vedení Vojenské policie z obavy, že je někdo odposlouchává - a teď používám veřejné zdroje, aby tady nedošlo k mýlce, že tady zveřejňuji něco, co snad vím z nějakých spisů - vedení Vojenské policie si neoprávněně pořídilo detektor odposlechů a tímto detektorem odposlechů si testovali, jestli mají čisto na ubytovně! Vždyť to je absurdní! A z těchto lidí, pane kolego Růžičko, já mám vybírat nového náčelníka Vojenské policie? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP