(17.20 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

Já si myslím to, že když tam bude člověk, který je z Armády České republiky s více než 20letou zkušeností, se zkušenostmi jak z bojových operací, tak i s trestním řízením, že to bude ku prospěchu Vojenské policie, která skutečně se těší, řadoví policisté se těší na to, že tam konečně bude nějaká změna, že to nebudou žádní lidé, kteří se tam dostávali z protekce, jako se tam dostal pan plukovník, respektive podplukovník Kříž, dneska generál, za pana ministra Stropnického. Pan Otakar Foltýn na rozdíl od všech těchto pozic, nebo i jednoho jsem jmenovala, pana podplukovníka Kříže, splňuje náležitosti dané zákonem 221 a nic nebrání tomu, aby se stal náčelníkem Vojenské policie.

A já vám garantuji, a ano, jde to za mnou, je to moje rozhodnutí, že pan plukovník Otakar Foltýn bude dobrým náčelníkem Vojenské policie, který policii posune dál dopředu tak, aby Vojenská policie měla odpovídající vybavení, které mimochodem stále ještě nemá. Zeptejte se pana bývalého ministra obrany Metnara, s čím chodí Vojenská policie, s jakou technikou chodili jeho ochránci. Tohle je všechno důsledek zanedbané práce u tohoto sboru ze strany ministrů obrany ANO, kteří tady byli na rezortu Ministerstva obrany posledních osm let. A já to tady po vás napravuji!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní ministryně, a prosím o doplňující dotaz pana poslance, pokud je zájem.

 

Poslanec Pavel Růžička: Určitě zájem je. No, paní ministryně, super, ale vy jste interpelovala mě! To je super! Vy jste neodpověděla vůbec na nic, mě jste interpelovala. Já vám držím palce. O lidech u Vojenské policie, co jste řekla, mě to hrozně moc mrzí, protože jsou tam skvělí lidé, skvělí vojenští policisté. Je to vaše rozhodnutí, vybrala jste si nevojenského policistu, který se všechno bude muset učit. A samozřejmě, všechno ostatní půjde za vámi. No ale je tedy pan plukovník Foltýn v současné době vojenský policista, nebo není? Musí do kurzu, že jo?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím o reakci.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Pan náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn má již jmenovací dekret a od 1. 7. - věřím, že se potkáme všichni 30. 6. na Vítkově - tak od 1. 7. bude náčelníkem Vojenské policie. Tedy bude vojenským policistou, samozřejmě.

Co se týče toho podivení se nad tím, že tedy není vojenský policista - chcete mi říct, pane kolego Růžičko, že když vybíral pan bývalý ministr obrany Metnar, respektive Stropnický, když vybíral bývalého náčelníka generálního štábu pana Bečváře, který zase shodou okolností byl vojenský policista, že to byla chyba? Prostě Vojenské policie i Armáda České republiky k sobě mají velice blízko. Tito lidé samozřejmě se i na těch pozicích nějakým způsobem v rámci služebního zákona, tak chodí z jednoho orgánu do druhého orgánu. Dokonce tady můžu i zmínit to, a já jsem strašně ráda, že tam pana generálporučíka Berouna mám, ale víte, jak se dostal pan dneska generálporučík Beroun do Vojenského zpravodajství za pana ministra Stropnického? Přišel tam z privátu. On nebyl ani voják a policistou byl kdysi dávno v nějaké minulosti. Přesto jsme tento postup nekritizovali, pan generál Beroun vždycky měl naši podporu, dělá svoji práci skvěle. A pevně věřím, že svoji práci skvěle bude dělat i plukovník Otakar Foltýn, který se stane 1. 7. náčelníkem Vojenské policie. A pevně věřím, že to bude skutečně i znamenat zklidnění u Vojenské policie, která je nyní rozhádaná do několika skupin.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dalším, kdo má zájem interpelovat, je paní poslankyně Andrea Babišová, a to na nepřítomného pana ministra Jurečku. Máte slovo.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěla bych interpelovat pana ministra Jurečku ve věci vyplácení vdovských důchodů. Tato interpelace je na popud občanů České republiky. Tak, jak bylo mnou zjištěno, tak v Moravskoslezském kraji, ale také třeba v Jihočeském kraji velice vázne vyplácení vdovských důchodů. V době, kdy tady máme hospodářskou a energetickou krizi, kdy tito lidé přišli o svého partnera, který se s nimi podílel na chodu domácnosti, tito lidé po úmrtí těchto partnerů zůstávají sami a samozřejmě veškerá platba jde pouze za nimi. Proto je mi velice líto, že i po řádné lhůtě 90 dnů zůstává obrovské množství nevyřízených žádostí o vdovské důchody, a musím říct, že se jedná v řádech stovek těchto žádostí.

Tito lidé se na mě obrátili s tím, abychom se pokusili najít příčinu, jakým způsobem a proč se toto děje a proč čekají skoro rok na to, než jim je vůbec vyplacen vdovský důchod. Bylo mi sděleno na úřadech ať Jihočeského, či Severomoravského kraje, že od nich veškerá dokumentace odešla dobře zprocesovaná, byla odeslána na centrálu do Prahy a zde to vázne.

Já bych chtěla jenom pana ministra poprosit, že samozřejmě v této chvíli se řeší důležité věci, ale aby se nezapomínalo na české občany a že by bylo třeba zajistit, aby lidé dostávali tento vdovský důchod včas a aby nebyli uvrženi do nějaké existenční krize. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k nepřítomnosti pana ministra jdeme na další interpelaci a interpelujícím je pan poslanec Richard Brabec, který bude interpelovat paní ministryni Hubáčkovou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážená paní ministryně, děkuji, že jste přišla na tu interpelaci. Dneska je to hezký zvyk, udržte si ho. Já jsem se o toto za dobu svého ministerského úřadování také pokoušel si udržet ten zvyk chodit sem, byť tady mezi těmi pozůstalými jsme tady nakonec zůstali, tak je to vždycky takové spíš vzácnější. Já myslím, že už z názvu té mé interpelace je celkem asi jasné, na co bych se chtěl zeptat.

Ministerstvo životního prostředí po kritice v podstatě celého regionu nebo skupiny desítek starostů z Křivoklátska odložilo zahájení procesu vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Původně k němu mělo dojít 9. června, ale protože jste tam několikrát byla, mluvila jste s těmi starostkami a starosty a ten odpor byl poměrně značný, tak já považuji za rozumný krok - protože říkám na rovinu, že jsem ho považoval za velmi uspěchaný ten krok původně - aby ten proces byl odložen na září. Ale i tak zůstává obava určité části starostů, že vzhledem k termínu komunálních voleb ke konci září a vzhledem ke lhůtě pro ustavující zastupitelstva může být i tato lhůta relativně krátká pro to, aby nová vedení obcí, až se ustanoví, stačila důkladně projednat připomínky k tomuto záměru.

Já bych se chtěl zeptat paní ministryně, zda garantujete, že Ministerstvo životního prostředí dá obcím opravdu dostatečný prostor, aby to nebylo opět uspěcháno? Já si myslím, že nějaký jeden, dva měsíce v tom nehraje roli. Koneckonců, ten záměr bude trvat několik let. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP