(17.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a slovo má paní ministryně Hubáčková. Ještě předtím, než dojdete ke stolku, tak omlouvám pana ministra Lipavského od 17.15 do konce jednacího dne z pracovních důvodů, dále paní předsedkyni Pekarovou Adamovou od 18.20 do konce dne z pracovních důvodů. A nyní už máte slovo, já potom to dotáhnu. Děkuji.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková: Děkuji. Děkuji i za ten dotaz k procesu vyhlašování národního parku Křivoklátsko. Já se vrátím trošku do historie, protože Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko funguje dlouho, mapování toho území vědci a Agenturou ochrany přírody a krajiny probíhá velmi dlouho a vlastně taková myšlenka, že část toho území má být národním parkem, to znamená nejvyšší prioritou ochrany, vznikla už v roce 2009. A já, když jsem nastoupila a přebírala funkci na Ministerstvu životního prostředí, tak vlastně jsem zjistila, že už celou dobu probíhala jednání s městy, s občany, a to jednak pracovníky Agentury ochrany přírody a krajiny, jednak Středočeským krajem. Středočeský kraj dokonce přijal svým usnesením podporu vzniku národního parku a už to zapracovává i do svých strategických dokumentů.

Přestože ten proces projednávání byl tak daleko, dokonce jsem byla i ujištěna, že už byla připravena i vyhláška neboli návrh zákona, ale nakonec nebyl projednán, přes všechna ta jednání, která vedl Středočeský kraj, která vedla Agentury ochrany přírody a krajiny, což je naše organizace, jsem se rozhodla s těmi starosty setkat a zjistit jejich stanovisko, a tedy jsem je navštívila. Jednak jsem je přijala na ministerstvu, jednak jsem za nimi byla, dokonce dvakrát, jednak jsem se tam jela i potom podívat sama do terénu.

Nevím, kde došlo k nějakému bodu zlomu, kdy najednou vznikly velké obavy z vyhlášení národního parku a z omezení jeho rozvoje a pochybnosti. Rozhodně jsem musela vyloučit to, že by s nimi nikdo nejednal. Bylo to taky několikrát zveřejněno, že nemají dost informací, že je nikdo nekontaktoval. Můžu ubezpečit všechny, že kontaktováni byli, informace měli. Je otázka, jestli jsme si dobře rozuměli - my, co jsme se snažili předat informace, a oni, co je přijímali - a proto, když tady probíhaly procesy výměny informací a nebyl zahájen ještě samotný proces zákonný, tak jsem to chtěla využít ke sdělení a ke zjištění, co všechno není dobře vysvětleno.

Nakonec to poslední jednání se uskutečnilo ještě před avizovaným termínem 9. 6., kdy ještě před tímto termínem jsem měla jednání na Středočeském kraji, měla jsem jednání i s těmi obcemi a velmi pečlivě jsem zvažovala, který termín pro zahájení toho procesu je nejvhodnější. Je to velmi těžké, jestli znám délku toho procesu, jestli vím, kolik toho potřebujeme na zřízení, správy chráněné krajinné oblasti tam sice máme, nicméně národní park bude přece jenom větší, kolik toho potřebujeme, tak jsme si odečetli, abychom to všechno měli obhájit, v našem volebním období zajistit, zabezpečit a nechat ty náklady nebo nenechat na nastupující, tak mně to vycházelo, že to musí být v letošním roce.

Uvědomila jsem si, že ta obava, že to může být zneužito v předvolební kampani v neprospěch národních parku, existuje, tak jsem se proto rozhodla - září, avizované září - zdálo se mi, že je povinné, je povinnost informovat dále občany, a to budou budoucí zastupitelé. My chceme toho času využít tak, aby de facto i stávající i budoucí zastupitelé se mohli vyjadřovat. Ten proces se povede dál, tam bude 90 dní na vyjadřování a stejně za těchto 90 dní se budou ty připomínky ještě vyrovnávat, vypořádávat, zapracovávat, možná měnit ten návrh, tak já si myslím, že naší povinností je znova využít toho času k větší informovanosti, a já doufám, že září je ten termín, kdy ještě stihneme ty další zákonné procesy.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec má doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Spíše ale trochu apel než dotaz, ale já myslím, že si s paní ministryní v tomhle rozumíme. Já mám za sebou samozřejmě tu šumavskou zkušenost, za kterou jsem strašně rád na jednu stranu, ale na druhou stranu vím, jak je hrozně vachrlaté, když použiji tohle hezké české slovo, jinými slovy, v tomto případě spíše asi nebezpečné nemít na své straně většinu toho regionu. To je prostě o vysvětlování, o desítkách jednání, protože jakmile se vloží ta mina doslova do základu toho národního parku, tak samozřejmě ti lidé to nikdy nevezmou za své a vždycky to bude tak, že nám to někdo z Prahy přišel nařídit, a to je pro vznik toho národního parku vlastně hrozně nebezpečné. To znamená, já bych určitě apeloval na to, že ta jednání musí být dál, někdy budou určitě nepříjemná a určitě se nepodaří přesvědčit všechny obce, a vůbec už ne všechny občany, ale přesto jim dát ještě ten čas, aby skutečně si to mohli projednat, takže ten spěch se obrátí proti ministerstvu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, paní ministryně má zájem ještě reagovat.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková: Já budu reagovat jen velmi krátce. Já jsem si toho velmi dobře vědoma a do té jámy lvové jdu - a nejenom tady, na Národním parku Křivoklátsko, ale jsou i jiné kauzy, kde se snažím být přímo osobně, právě aby se nestal nějaký ten výbušný problém, anebo abych o něm přímo věděla, mohla se naň připravit a vysvětlovat, a tady je to o té komunikaci s lidmi, protože já mám i reakce mladých lidí, kteří říkají: Vytrvejte, vysvětlujte, my chceme chránit přírodu. Nepřesvědčíme všechny, jsem si toho vědoma, budeme ale dělat pro to, aby to byla velká většina. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dalším, kdo má zájem interpelovat, je pan poslanec Lubomír Wenzl, který bude interpelovat pana místopředsedu Válka. Máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji. Vážený pane ministře, já se na vás obracím s interpelací, ale víceméně dotazem, zda Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o podpoře nemocnic toho takzvaného druhého typu, myšleno tím okresní nemocnice, které jsou velice důležité v systému zdravotnictví, s tím, kdy ročně nám končí v rámci studia na lékařských fakultách zhruba 1 800 lékařů, z toho je zhruba třetina, kteří studují ten modul v angličtině, to znamená, to jsou zejména cizinci, ale stále nám tady zůstává zhruba 1 300 nových lékařů a lékařek, kteří nastupují a zahajují kariéru, tu svoji profesní kariéru, jako lékař nebo lékařka.

Nemocnice typu okresní nemocnice se potýkají s nedostatkem personálu a stárne celá populace, stárne i lékařská veřejnost. Potřebujeme tu takzvanou mladou krev, a byť nemocnice v rámci svých možností dělají, co mohou, tak stále se jim nepodaří víceméně naplňovat ty počty a jsou schopny přijmout více lékařů, než se jim podaří sehnat. Ze svého okolí vím, a vzpomínají na to padesátníci nebo 45+ zhruba, že nejlepší pro jejich další profesní kariéru bylo začít v té takzvané okresní nemocnici, kde se museli víceméně každodenně setkávat s operativou, myšleno tím - musím se rozhodnout nějakým způsobem, mám samozřejmě nad sebou toho staršího, zkušeného kolegu.

Tyto nemocnice druhého typu mají akreditovaná pracoviště, to znamená i přípravu potom k získání kmenu, k získání atestace, jsou schopny poskytnout, a chci se tedy zeptat, zda ministerstvo uvažuje o tom, že by nějakým způsobem podpořilo formou nějakých dotací nebo nějakou jinou formou ze strany přednášejících na lékařských fakultách: Vážení studenti, běžte po promoci, běžte do těch okresních nemocnic. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A prosím pana ministra zdravotnictví o reakci. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já vám, vaším prostřednictvím, pane poslanče, pošlu asi písemnou odpověď a řeknu vám teď spíše ústně, co v ní není. To znamená, děkuji za tu interpelaci, která je jistě dobře míněna. Ale my máme decentralizovaný systém postgraduálního vzdělávání. To je něco, co nemá většina zemí. Prostě Česká republika se takhle rozhodla a de facto akreditaci má jakákoli nemocnice. Ona žádná nemocnice prvního, druhého typu není. To bylo za bolševika, od té doby už to není, ale spousta lidí v tom žije ještě. A navíc jsou tu ještě soukromé nemocnice a tak dále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP