(17.40 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

To znamená, máme demokracii, tím pádem absolvent lékařské fakulty si prakticky může vybrat jakoukoli nemocnici v České republice, která má akreditaci. Akreditace, které nemocnice má, to je vyvěšeno na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví. Do té nemocnice nastoupí a tam se vzdělává. Téměř neexistuje nemocnice, která by neměla akreditaci v některých oborech. A vcelku je na studentech, jestli tam nastoupí, nebo nenastoupí. Je na zřizovateli, jestli například nabízí těm studentům, a někteří hejtmani to dělají, některé kraje to dělají, nabízí studentům třeba už od prvního ročníku stipendijní místní místo a nabízí jim, aby se vrátili do svého regionu, odkud jsou. Je samozřejmě na schopnosti ředitele jednotlivých nemocnic - někteří jsou schopni, někteří jsou neschopni, jestli dělá dobře personální politiku, protože často se stává, že nemyslí na to, že lékaři stárnou, a shání lékaře až tehdy, když mu jeden odejde, místo aby měl jakousi rezervu. Ale principiálně ministerstvo s tímto nedokáže nějakým způsobem pomoci. Pokud student nechce někam nastoupit, nějaká nemocnice pro něho není atraktivní, tak těžko donutit v demokratickém systému toho studenta, aby tam nastoupil.

To, co ministerstvo může udělat, je podpora privátních lékařů, tedy praktiků a dětských lékařů, protože těch máme nedostatek. Máme jich nedostatek v terénu, a proto celá ta podpora finanční, ta rezidenční místa, budeme směřovat v tomto roce a v příštím roce stoprocentně právě do těchto oblastí, aby se nám navýšil počet praktických lékařů, aby se dramaticky zvýšila jejich dostupnost v co nejkratším horizontu stejně jako pediatrů.

Problém je, že u nás je jeden z největších počet nemocničních zařízení nejenom v Evropě, ale na světě na počet obyvatel, v Evropě nejvyšší. Máme taky obrovský počet lůžek, a tím pádem máme obrovskou spotřebu lékařů. My vůbec nemáme málo lékařů na počet obyvatel, ale protože máme hodně nemocnic, tak je potřeba v nich ty lékaře mít. Vzpomeňme si na náš společný Jihomoravský kraj, který má v každém bývalém okrese - dnes už okresy nejsou - okresní nemocnici a ve dvou okresech má dokonce dvě okresní nemocnice. A každá okresní nemocnice pochopitelně se chce srovnávat s jinou podobnou nemocnicí, velkou nemocnicí, protože okresní nemocnice nejsou malé, jsou kvalitní. Znojemská nemocnice, vyškovská nemocnice, břeclavská nemocnice, ale i kyjovská, hodonínská - to jsou všechno velké nemocnice, nechci zapomenout na Blansko a Boskovice, a takhle bych mohl jít kraj po kraji.

A samozřejmě určité řešení je vytvoření akciovek nebo holdingů, kde zřizovatel, v tomto případě kraj, ty nemocnice spojí do jednoho celku, pak se samozřejmě jednoduše získává akreditace a nabídka pro studenty je taky větší a mohou se mezi těmi nemocnicemi pohybovat. Holding pak bezesporu může vytvořit nějakou strategii, že si může říct, teď si vezmu příklad Kyjov - Hodonín, ty nemocnice jsou kousek vedle sebe. Kyjovská nemocnice bude řekněme zaměřena daleko více na gynekologii, naopak hodonínská třeba na pediatrii, Blansko, Boskovice. A pak samozřejmě ta konkurence je stále, ale lékaři si vybírají nemocnici, která se specializuje na určitou oblast.

To znamená, technické řešení, které řada zemí zvolí, typicky Rakousko vedle nás, Izrael, o kterém jsme tady mluvili, je, že i to postgraduální vzdělávání probíhá v takzvaných centrových nemocnicích, které ale lékaři poté, co se odatestují, opouštějí a odcházejí právě do těch okresních nemocnic. To se u nás nestalo. A vy de facto absolventa můžete přijmout na tabulkově volné místo, byť tabulky dneska nejsou, ale na to místo, kde vlastně vy ve skutečnosti chcete přijmout hotového lékaře, ten na trhu není, tak přijímáte absolventa ne proto, že byste ho chtěli vzdělávat, také když přijímáme studenta na vysokou školu, ale protože s ním potřebujete vyplnit to chybějící místo v nemocnici. Je to problém, který je samozřejmě dlouhodobý. Je to problém, který znamená, že zřizovatel musí mít opravdu prozíravou, dlouhodobou personální politiku. Asi těžko k tomu něco dalšího říct.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. Táži se pana poslance, jestli má zájem ještě o doplňující dotaz? Ano.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za odpověď panu ministrovi. Navážu na to, co on říkal. Tam opravdu vítám tu aktivitu ministerstva, že se zaměří na primární péči. Tam opravdu všichni cítíme, že tam je v tuto chvíli veliký problém, protože to jsou spojené nádoby. Není praktický lékař, není pediatr, ten pacient přijde do nemocnice. Přetíženost LSPP, urgentních příjmů a tak dále. Jsou to věci, kdy opravdu v tom prvopočátku by mohl pacienta ošetřit lékař v primární péči. Takže děkuji za tu aktivitu panu ministrovi.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr bude ještě reagovat.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Jestli můžu, pane předsedající. (Předsedající: Ano, ano, samozřejmě.) Děkuji, já za to děkuji. Podporovat terén, to znamená praktické lékaře pro děti a dorost a praktické lékaře všeobecné, je důležité z toho důvodu, že oni vlastně nemají ta tabulková místa a de facto předatestační přípravu si platí v tomto případě ten jejich školitel, to znamená také praktik. Z toho důvodu bych chtěl, abychom vytipovali jakási školicí centra, především pro praktické lékaře pro děti a dorost.

Shodou okolností teď jsem si o tom mailoval s profesorem Štěrbou a probírali jsme, kolik studentů, kteří u něho stážují z lékařské fakulty v Brně v pediatrických oborech, chtělo jít na pediatrii a neměli volná místa, což považuji za velkou chybu loňského roku, která se dneska promítá, protože akreditační místa nebyla soustředěna na právě tyto obory. Já jsem teď hned nařídil, jak jsem nastoupil, že co zbydou rezidenční místa, musí jít do těchto oborů.

Ale chtěl bych říct ještě jednu věc. Ono i velké nemocnice mají takový problém, protože špičková medicína se dělá ve všech typech nemocnic. Ono spíš záleží na složení týmu a jiných věcech, ne jestli je to velká, nebo malá nemocnice. A málokdo si uvědomuje, že Fakultní nemocnice Motol je počtem lůžek a počtem zaměstnanců téměř srovnatelná s Allgemeines Krankenhaus ve Vídni. Jenže ve Vídni je jedna Allgemeines Krankenhaus, přímo řízená fakultní nemocnice placená ze státního rozpočtu, ale v Praze máme Fakultní nemocnici Motol, Homolku, máme tady VFN, Thomayerku, Bulovku a mohl bych pokračovat. A teď je otázka, jestli je česká populace o tolik více nemocná než ta rakouská, nebo jestli je potřeba posílit opravdu tu primární péči. A já si myslím, že tady se shodneme, a za to děkuji, že asi je potřeba posílit tu primární péči a začít se zamýšlet nad racionálním využíváním té péče.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení časového limitu. Dalším, kdo má zájem interpelovat, je pan poslanec Rais, který bude interpelovat pana ministra Gazdíka. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Vážený pane nepřítomný ministře, předsednictvo STAN na svém středečním večerním zasedání navrhlo pozastavit členství pana Hlubučka ve vašem hnutí a proběhla řada aktivit, o kterých jsme v podstatě dopoledne poměrně podrobně hovořili, ale v médiích jste byl taky zmiňován vy. A v podstatě tam nešlo vlastně - a tam neznám přesně situaci - asi před hodinou jsem si vytáhl článek "Známe se jen společensky, tvrdil Gazdík o obviněném Redlovi. Podle policie si domlouvali schůzky a řešili STAN". A takhle by se daly vytahovat ty problémy.

Já osobně jsem samozřejmě STAN považoval za relativně transparentní stranu ve vládě a čekal jsem podobné skandály spíš od jiných politických stran, ale teď bych se soustředil víceméně na vás, protože jenom se o vás ta média otřela a vlastně neznám výsledek. Čili můj dotaz směřuje k tomu, jestli nám můžete říci, zda skandál v Dopravním podniku města Prahy souvisí nějak s vaším působením ve funkci ministra školství, protože je i o Ministerstvu školství, a zda je spjat s vaší osobou jako čelného představitele STAN? Vzhledem k tomu, že pan ministr možná úmyslně tady není, tak nebudu pokračovat. Děkuji za pozornost a předpokládám, že dostanu odpověď písemně tady na ty dva dotazy. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Vzhledem k tomu, že tady pan ministr není, můžeme přejít k další interpelaci, a to je pan poslanec Radek Koten, který bude interpelovat pana ministra průmyslu a obchodu Síkelu. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP