(17.50 hodin)

 

Poslanec Radek Koten: Dobrý den, děkuji. Vážený pane předsedající, já bych se tady zastavil u jednoho takového neříkám problému, ale je to majetková účast nebo majetkový podíl státu ve společnosti ČEZ. Majoritním akcionářem společnosti ČEZ je tady český stát. Samozřejmě, v dozorčí radě tomu odpovídá i počet lidí, kteří zastupují stát. A já jsem si tady vypsal zhruba podíl těch ostatních vlastníků ČEZu: 10 % z toho jsou drobní akcionáři a dalších 20 % z celkového balíku 30 % jsou právnické osoby.

Já jsem se tady dočetl a byly to stránky, které jsou na Hlídacím psovi, tak v podstatě tam je rozepsána nějak ta vlastnická struktura ČEZu. A samozřejmě moje otázka zní: Proč stát, když má 70 % v této společnosti, proč tedy není schopen ovlivnit prodej elektřiny přímo tady v České republice, musí se prodávat přes ty burzy, přes Lipskou burzu, a proč není schopen se domluvit anebo nějakým hlasováním třeba neupravit podíly těch ostatních akcionářů? Nemyslím tím podíly, ale to, že se třeba nebudou vyplácet nějakou dobu dividendy nebo že budou menší a podobně, protože českým spotřebitelům by to samozřejmě velmi prospělo. Nyní tedy stát, který má podíl ve společnosti ČEZ, má abnormální zisky včetně těch drobných akcionářů a není schopen a ani nechce nějakým způsobem deprivatizovat tu část odkoupením části, aby to tedy byla celo-, polo- nebo celostátní společnost, a aby byla tedy schopná garantovat občanům této republiky rozumnou cenu energie, nikoliv přes burzu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A slovo má v tuto chvíli pan ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Mezitím, než ještě přijde k pultíku, omlouvám pana poslance Králíčka od 18 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů a dále pana předsedu vlády Fialu, a to od 18.30 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážený pane předsedající, vážený pane poslanče Kotene, vážené paní poslankyně, páni poslanci, já bych chtěl s ohledem na tu interpelaci připomenout, že držitelem a vykonavatelem akcionářských práv ve společnosti ČEZ je Ministerstvo financí. To znamená, že si nejsem úplně jistý, jestli by ten dotaz měl být směřován na mě, ale pokusím se vám odpovědět jako člen vlády a jako člověk, který přišel na pozici ministra průmyslu a obchodu z vedení mezinárodní společnosti kotované na burze, která měla také strukturu akcionářskou takovou, že jsou v ní větší akcionáři, menší akcionáři a ve které figurovali akcionářsky i určité struktury, které mohly být spojeny s investičními aktivitami některých států.

V této souvislosti bych chtěl upozornit na zákony o akciových společnostech, které jasně stanoví, jaká práva mají majoritní akcionáři, jaká práva mají minoritní akcionáři, a chci v této souvislosti upozornit na to, že jedním z těch práv je například svolávání valných hromad, mimořádných valných hromad, schvalování účetní uzávěrky, rozhodování o rozdělení zisku. To jsou věci, které se dějí v nějakých lhůtách, které jsou stanovovány zákonem. A zároveň k těm právům akcionářským patří například právo jmenování statutárních orgánů, například dozorčí rady, a prostřednictvím dozorčí rady pak představenstva a vedení firmy. K právům akcionářů ovšem nepatří zasahování do přímých obchodních aktivit. A zde bych chtěl opravdu poukázat na to, abyste si dobře přečetl, jaká jsou práva a povinnosti členů dozorčích rad, případně managementu akciových společností, ale určitě tam nepatří možnost rozhodovat o nějakých konkrétních obchodních záležitostech.

Ale já jsem pevně přesvědčen o tom, že český stát prostřednictvím Ministerstva financí, a já vás o tom ubezpečuji, že já takto budu na vládě se i vyjadřovat, bude vykonávat svá akcionářská práva s ohledem na zájmy této země a občanů této země. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Je zájem o doplňující dotaz? Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Vážený pane ministře, děkuji za odpověď. Mě spíš samozřejmě zajímalo, jaké možnosti má v tomto případě vláda v tom, aby mohla ovlivnit obchodování na burze s českou energií nebo s energií vyrobenou v České republice, protože všichni tady víme, že energie je tady vyráběna za daleko nižší ceny, než je potom finálně prodávána konečným spotřebitelům. A to je právě to jádro toho problému. Protože v případě, že tady vyrábíme energii za nějakých 20, 25 halířů a pak ji konečným spotřebitelům prodáváme za 10 korun, tak je to sice hezké, že skupina ČEZ má naprosto perfektní hospodářské výsledky, v tomto roce dokonce dosáhla obrovského zisku už v prvním čtvrtletí a bude to pravděpodobně pokračovat, takže mě spíše zajímalo, jakým způsobem stát bude reagovat tady na tento trend a jakým způsobem to bude schopen řešit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a táži se pana ministra, jestli má zájem ještě vystoupit.

Mezitím přečtu ještě omluvu pana poslance Ferance od 18 hodin do 23.45 hodin z důvodu nemoci.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já nevím, jestli... Ještě jednou, vážený pane předsedající, vážený pane poslanče, paní poslankyně, páni poslanci, jak už jsem uvedl, jsou nějaké zákonné lhůty, valné hromady a na těchto valných hromadách může stát jako majoritní akcionář rozhodovat například o výši a hlasovat o návrhu o výplatě dividend nebo o složení dozorčí rady, případně prostřednictvím dozorčí rady o složení vedení firmy, případně se vyjadřovat ke strategiím, konceptům, plánům na další rozvoj firmy a tak dále. Ale samozřejmě že cokoliv vláda v této věci dělá, musí dělat tak, aby jakékoliv informace, které jsou cenotvorné, prostě neunikaly jinou cestou, než kterou umožňuje zákon. A to je asi všechno, co k tomu mohu dodat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že mě upozornili z organizačního útvaru, že můžeme zahájit poslední interpelaci v 17.55 hodin, máme 17.57 hodin, bohužel už se na žádnou další interpelaci nedostane.

Zatím ještě přečtu poslední omluvenky, a to paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové od 18 hodin do 21 hodin z pracovních důvodů, dále pana poslance Bělobrádka od 18.15 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, poté paní poslankyně Ožanové od 17.45 hodin do konce jednacího dne z rodinných důvodů a pana místopředsedy Skopečka od 16.30 hodin do konce pracovního dne z pracovních důvodů.

Tak chybí nám poslední dvě minutky, takže já vyhlašuji přestávku na dvě minuty, respektive do 18.00, a poté zahájíme další bod. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 17.58 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP