(Jednání pokračovalo v 18.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další bod, a to je

 

150.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb.,
o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 111/2006 Sb.
o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 235/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za navrhovatele místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí, ale vzhledem k tomu, že zde není, tak bod uvede paní ministryně životního prostředí. Paní ministryně, máte slovo.

Poprosím všechny ostatní přítomné v sále, jestli by se mohli ztišit, případně jestli si potřebují něco vyřídit, aby tak učinili před jednacím sálem. Ještě jednou prosím všechny, aby se ztišili, aby paní ministryně měla klid na svůj příspěvek. Děkuji.

Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková: Děkuji moc, vážený pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tento zákon včera uvedl už pan ministr Jurečka, ale v tuto chvíli mi dovolte jenom krátce připomenout, jaké jsou hlavní cíle.

Prvním cílem je zjednodušení administrace příspěvku na bydlení. Žádost o příspěvek na bydlení by se podle návrhu podávala pouze jednou a příjmy a náklady na bydlení by se nově dokládaly pouze dvakrát, nikoliv čtyřikrát ročně. Nově bude účastník řízení pro všechny dávky státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi moci předložit úřadu práce veškeré listiny ve formě prosté kopie s tím, že úřadu práce zůstává zachována možnost požadovat předložení originálu nebo ověřené kopie listiny v případě pochybností.

Dále se zvyšuje maximální měsíční výše rodičovského příspěvku z dosavadních 10 000 na 13 000 korun pro rodiče bez denního vyměřovacího základu nebo s nižším denním vyměřovacím základem.

Rovněž se upravuje zmocňovací ustanovení pro úpravu částek normativních nákladů na bydlení a zároveň je nově zakotvena možnost zvýšit nařízením vlády částky normativních nákladů na bydlení i v průběhu kalendářního roku.

V oblasti pomoci v hmotné nouzi je stěžejní úprava dávky mimořádné okamžité pomoci. Jedná se o rozšíření o další druh mimořádných událostí, které když nastanou, může být osoba úřadem práce rovněž považována s přihlédnutím k příjmům a sociálním a majetkovým poměrům za osobu v hmotné nouzi. Další mimořádnou situací se rozumí taková situace, v jejímž důsledku může být osoba ohrožena bytovou nouzí nebo jiným ohrožením v oblasti bydlení, nezajištěním základních životních podmínek, této situaci lze jen obtížně předejít a není možné ji zvládnout vlastními silami.

Za velmi důležité považuji zvýšení bonifikace při zápočtu důchodu pro účely nároku a výše dávek pomoci v hmotné nouzi, zjednodušení řízení stanovením dalších odchylek od správního řádu a snížení množství doručovaných oznámení.

Účinnost zákona je navržena 1. červencem 2022, a to především s ohledem na změny v právní úpravě příspěvku na bydlení, u kterého je nastaveno období, na které se každoročně podává žádost právě od července do června následujícího roku.

Závěrem dodávám, že návrh zákona byl projednán výborem pro sociální politiku, který ho doporučuje schválit v předloženém znění, tedy bez pozměňovacích návrhů. V souladu s usnesením výboru vás proto prosím o podporu předloženého návrhu zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní ministryně, děkuji. Vzhledem k tomu, že jsme v prvém čtení přikázali návrh k projednání výboru pro sociální politiku jakožto výboru garančnímu, usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 235/1, tak prosím, aby se ujala slova zpravodajka výboru pro sociální politiku, paní poslankyně Vladimíra Lesenská, informovala nás o projednání návrhu ve výboru, případné pozměňovací návrhy odůvodnila, a poprosím ještě jednou všechny v sále o klid.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Vážení zástupci vlády, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vás seznámila s usnesením výboru pro sociální politiku ze 14. schůze ze dne 15. června 2022. Týká se to sněmovního tisku 235, a jak tady bylo řečeno, v systému je toto usnesení zaneseno pod číslem 235/1:

"Po odůvodnění ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, zpravodajské zprávě poslankyně Vladimíry Lesenské a po rozpravě výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, tedy tisk 235.

II. Zmocňuje zpravodajku výboru, aby se stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedla příslušné legislativně technické úpravy" - což právě probíhá, zprávu jsem přednesla.

Já bych jenom chtěla konstatovat jako zpravodaj, že opravdu na výboru nebyly načteny pozměňovací návrhy, nicméně jak sami vidíte na tabuli, avizované byly a předpokládám, že budou načteny právě teď na plénu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám tímto obecnou rozpravu, do které se přihlásili zatím dva poslanci, jako první paní Lenka Dražilová. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená paní ministryně, vážené kolegyně, vážení kolegové, předloženým návrhem zákona chce vláda novelizovat zákon o státní sociální podpoře a já musím hned na úvod říct, že tento návrh vítám. A vítám zejména snížení administrativní zátěže, o které zde bylo mluveno, jak ze strany zaměstnanců úřadů práce, kteří v tuto chvíli jsou opravdu velmi přetíženi, tak samozřejmě i ze strany klientů.

Tady tento návrh řeší několik věcí a já bych se chtěla pozastavit u jedné z nich. Abych to zjednodušila, těm, kteří nejsou s čerpáním rodičovského příspěvku tak seznámeni, vysvětlím, že ti, kterým lze stanovit denní vyměřovací základ, si vybírají sami, jak budou čerpat rodičovský příspěvek 300 000 korun, to znamená, jak rychle ho vyčerpají i v jaké výši. Tuším, že tu výši mohou měnit jednou za čtvrt roku. Ti, kteří studovali nebo nepracovali, ti si měsíční čerpání vybírat nemohou. V tuhle chvíli je stanoveno na 10 000 korun. Už včera zde zaznělo, že my jsme v minulém volebním období tuto částku zvyšovali z částky 7 600 na těch 10 000 korun, ale ruku v ruce s tím jsme také zvedali rodičovský příspěvek z 240 000 na 300 000 korun. Nyní tento vládní návrh navyšuje částku 10 000 na 13 000, ale bez navýšení rodičovského příspěvku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP