Čtvrtek 16. června 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

150.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb.,
o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 111/2006 Sb.
o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 235/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za navrhovatele místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí, ale vzhledem k tomu, že zde není, tak bod uvede paní ministryně životního prostředí. Paní ministryně, máte slovo.

Poprosím všechny ostatní přítomné v sále, jestli by se mohli ztišit, případně jestli si potřebují něco vyřídit, aby tak učinili před jednacím sálem. Ještě jednou prosím všechny, aby se ztišili, aby paní ministryně měla klid na svůj příspěvek. Děkuji.

Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková Děkuji moc, vážený pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tento zákon včera uvedl už pan ministr Jurečka, ale v tuto chvíli mi dovolte jenom krátce připomenout, jaké jsou hlavní cíle.

Prvním cílem je zjednodušení administrace příspěvku na bydlení. Žádost o příspěvek na bydlení by se podle návrhu podávala pouze jednou a příjmy a náklady na bydlení by se nově dokládaly pouze dvakrát, nikoliv čtyřikrát ročně. Nově bude účastník řízení pro všechny dávky státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi moci předložit úřadu práce veškeré listiny ve formě prosté kopie s tím, že úřadu práce zůstává zachována možnost požadovat předložení originálu nebo ověřené kopie listiny v případě pochybností.

Dále se zvyšuje maximální měsíční výše rodičovského příspěvku z dosavadních 10 000 na 13 000 korun pro rodiče bez denního vyměřovacího základu nebo s nižším denním vyměřovacím základem.

Rovněž se upravuje zmocňovací ustanovení pro úpravu částek normativních nákladů na bydlení a zároveň je nově zakotvena možnost zvýšit nařízením vlády částky normativních nákladů na bydlení i v průběhu kalendářního roku.

V oblasti pomoci v hmotné nouzi je stěžejní úprava dávky mimořádné okamžité pomoci. Jedná se o rozšíření o další druh mimořádných událostí, které když nastanou, může být osoba úřadem práce rovněž považována s přihlédnutím k příjmům a sociálním a majetkovým poměrům za osobu v hmotné nouzi. Další mimořádnou situací se rozumí taková situace, v jejímž důsledku může být osoba ohrožena bytovou nouzí nebo jiným ohrožením v oblasti bydlení, nezajištěním základních životních podmínek, této situaci lze jen obtížně předejít a není možné ji zvládnout vlastními silami.

Za velmi důležité považuji zvýšení bonifikace při zápočtu důchodu pro účely nároku a výše dávek pomoci v hmotné nouzi, zjednodušení řízení stanovením dalších odchylek od správního řádu a snížení množství doručovaných oznámení.

Účinnost zákona je navržena 1. červencem 2022, a to především s ohledem na změny v právní úpravě příspěvku na bydlení, u kterého je nastaveno období, na které se každoročně podává žádost právě od července do června následujícího roku.

Závěrem dodávám, že návrh zákona byl projednán výborem pro sociální politiku, který ho doporučuje schválit v předloženém znění, tedy bez pozměňovacích návrhů. V souladu s usnesením výboru vás proto prosím o podporu předloženého návrhu zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní ministryně, děkuji. Vzhledem k tomu, že jsme v prvém čtení přikázali návrh k projednání výboru pro sociální politiku jakožto výboru garančnímu, usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 235/1, tak prosím, aby se ujala slova zpravodajka výboru pro sociální politiku, paní poslankyně Vladimíra Lesenská, informovala nás o projednání návrhu ve výboru, případné pozměňovací návrhy odůvodnila, a poprosím ještě jednou všechny v sále o klid.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Vážení zástupci vlády, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vás seznámila s usnesením výboru pro sociální politiku ze 14. schůze ze dne 15. června 2022. Týká se to sněmovního tisku 235, a jak tady bylo řečeno, v systému je toto usnesení zaneseno pod číslem 235/1:

"Po odůvodnění ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, zpravodajské zprávě poslankyně Vladimíry Lesenské a po rozpravě výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, tedy tisk 235.

II. Zmocňuje zpravodajku výboru, aby se stanoviskem výboru seznámila schůzi Poslanecké sněmovny a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedla příslušné legislativně technické úpravy" - což právě probíhá, zprávu jsem přednesla.

Já bych jenom chtěla konstatovat jako zpravodaj, že opravdu na výboru nebyly načteny pozměňovací návrhy, nicméně jak sami vidíte na tabuli, avizované byly a předpokládám, že budou načteny právě teď na plénu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám tímto obecnou rozpravu, do které se přihlásili zatím dva poslanci, jako první paní Lenka Dražilová. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená paní ministryně, vážené kolegyně, vážení kolegové, předloženým návrhem zákona chce vláda novelizovat zákon o státní sociální podpoře a já musím hned na úvod říct, že tento návrh vítám. A vítám zejména snížení administrativní zátěže, o které zde bylo mluveno, jak ze strany zaměstnanců úřadů práce, kteří v tuto chvíli jsou opravdu velmi přetíženi, tak samozřejmě i ze strany klientů.

Tady tento návrh řeší několik věcí a já bych se chtěla pozastavit u jedné z nich. Abych to zjednodušila, těm, kteří nejsou s čerpáním rodičovského příspěvku tak seznámeni, vysvětlím, že ti, kterým lze stanovit denní vyměřovací základ, si vybírají sami, jak budou čerpat rodičovský příspěvek 300 000 korun, to znamená, jak rychle ho vyčerpají i v jaké výši. Tuším, že tu výši mohou měnit jednou za čtvrt roku. Ti, kteří studovali nebo nepracovali, ti si měsíční čerpání vybírat nemohou. V tuhle chvíli je stanoveno na 10 000 korun. Už včera zde zaznělo, že my jsme v minulém volebním období tuto částku zvyšovali z částky 7 600 na těch 10 000 korun, ale ruku v ruce s tím jsme také zvedali rodičovský příspěvek z 240 000 na 300 000 korun. Nyní tento vládní návrh navyšuje částku 10 000 na 13 000, ale bez navýšení rodičovského příspěvku.

Co to principiálně znamená? Ano, určitě rodiče budou mít navýšený příjem domácnosti o 3 000 korun, ale já bych jenom z tohoto místa chtěla vysvětlit, že někteří rodiče, ale většinou jsou to maminky, kdo čerpají rodičovský příspěvek, se mylně domnívají, že skutečně v celé té délce budou mít o 3 000 korun víc. To tak není. Ten rodičovský příspěvek vyčerpají dříve a už na to včera upozorňovala kolegyně Jana Pastuchová. Tedy v případě, že dnes čerpal rodič příspěvek 10 000 za dva a půl roku, tak nyní těch 13 000 vyčerpá za necelé dva roky, a buďto tedy ve věku dvou let dítěte ta maminka půjde do práce a bude muset hledat zřejmě dětskou skupinu pro dítě, anebo to přinese druhý efekt, že matka s dítětem zůstane doma, do zaměstnání nenastoupí a stane se tak poživatelkou jiných sociálních dávek, tedy v konečném důsledku více zatíží státní rozpočet, aniž by to ona sama chtěla. Proto, jak jsem již zmínila, spolu se zvýšením měsíčního limitu čerpání by mělo dojít také ke zvýšení výše rodičovského příspěvku. Ale o tom bude mluvit můj kolega Aleš Juchelka.

A teď k pozměňovacímu návrhu, který dávají poslanci hnutí ANO, členové sociálního výboru. Z důvodu hospodárnosti a účelnosti vládou navrhovaného zvýšení toho měsíčního zvýšení předkládáme pozměňovací návrh, který zpřísňuje čerpání, a to tak, aby se navrhované zvýhodnění týkalo pouze rodin, v kterých je alespoň jeden z rodičů zaměstnán, anebo je studentem. Následkem těchto změn dojde k rozlišení možnosti zvolit si maximální částku měsíčního čerpání rodičovského příspěvku v závislosti na produktivitě příjemců a potažmo i jejich ekonomickém přínosu, a to i potenciálním pro společnost. V případě studentů zohledňujeme jejich složitou životní situaci, kdy je většinou spojená s tím, že se připravují na svoje budoucí povolání a mnohdy jsou bez jakýchkoliv vlastních příjmů.

V tuto chvíli je to vše. Samozřejmě k pozměňovacímu návrhu se přihlásím v podrobné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a dalším, kdo je přihlášen do obecné rozpravy, je paní poslankyně Lucie Šafránková. Máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi jenom v krátkosti představit pozměňovací návrh a doprovodné usnesení, které jsem už včera avizovala a předkládám za SPD. Jedná se o návrh na zvýšení rodičovského příspěvku od 1. ledna roku 2023 o 60 000 korun, což odpovídá aktuálně míře růstu souhrnné inflace od posledního zvýšení tohoto příspěvku v roce 2020. Částku rodičovského příspěvku tedy navrhujeme zvýšit ze současných 300 000 na 360 000 korun. Za situace, kdy se rodiny s malými dětmi v důsledku raketově rostoucí inflace tažené růstem cen základních životních nákladů propadají do příjmové chudoby, přicházejí o úspory a hrozí jim pád do dluhů či exekucí, považujeme toto opatření za nezbytně nutné. Současně také navrhuji zakotvit do zákona o státní sociální podpoře trvalý valorizační mechanismus, který by garantoval pravidelné zvyšování rodičovského příspěvku o roční míru inflace vyjádřenou přírůstkem indexu spotřebitelských cen za předchozí kalendářní rok podle údajů Českého statistického úřadu. (Hluk v jednacím sále přetrvává.)

A vzhledem k tomu, že formuláře žádostí o dávky státní sociální podpory a jejich přílohy jsou pro občany nesmírně složité, což se plně projevilo například v souvislosti s malým počtem úspěšně dokončených žádostí o příspěvek na bydlení v letošním roce v souvislosti s růstem cen energií a což se dlouhodobě projevuje u nízkopříjmových seniorů, kde relevantní průzkumy říkají, že vzhledem ke složitosti formulářů a procedur o tento příspěvek žádá o desítky tisíc starobních důchodců méně, než by na něj mělo nárok, tak chci navrhnout následující usnesení Poslanecké sněmovny, které zní:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

I. žádá vládu, aby uložila ministru práce a sociálních věcí České republiky, aby provedl revizi všech formulářů používaných v rámci žádostí o dávky státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouze z pohledu a) uživatelské přívětivosti, b) potřebnosti a nezbytnosti jednotlivých údajů, c) duplicit jednotlivých údajů, d) možnosti existence jednoho komplexního formuláře, který by se používal při opětovném dokládání podkladů k jednotlivým dávkám, a následně výsledek této revize předložil výboru pro sociální politiku do 30. září 2022; a

II. žádá vládu, aby uložila ministru práce a sociálních věcí České republiky, aby do 31. října 2022 předložil výboru pro sociální politiku zprávu o aktualizaci formulářů provedené na základě opatření vyplývajících z výsledků revize na základě bodu I tohoto usnesení a o jejich zavedení do praxe."

Děkuji a toto usnesení předávám paní zpravodajce.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a táži se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v rámci obecné rozpravy? Nevidím nikoho, tím tedy končím obecnou rozpravu.

Táži se, jestli je zájem o závěrečné slovo? Není, paní zpravodajka rovněž ne.

Tak v tom případě zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám pouze, že pozměňovací návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být odůvodněny a v tuto chvíli se o slovo přihlásili následující poslanci: paní Dražková (správně Dražilová), poté pan Juchelka, poté poslankyně Šafránková. Tak paní Lenka Dražková. (Hlasy z pléna: Dražilová.) Máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Dražilová, pane předsedající. Takže já se hlásím k pozměňovacímu návrhu poslanců Aleše Juchelky, Andreje Babiše, Lenky Dražilové, Jany Hanzlíkové, Igora Hendrycha, Renaty Oulehlové a Jany Pastuchové, který jsem podrobně vysvětlila v obecné rozpravě a v systému je pod číslem 924.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji a omlouvám se. Špatně jsem si nasadil brýle a nevěnoval jsem se dostatečně tomu, co mám číst. Tak, pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já už jsem to včera odůvodnil, takže ještě jednou. Můj pozměňovací návrh je pod číslem 923 a jedná se o navýšení rodičovské z 300 na 400 tisíc s následnou valorizací. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a další je paní poslankyně Šafránková.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji a já se tímto hlásím k pozměňujícímu návrhu, který je v systému veden pod číslem sněmovního dokumentu 926, plus také k doprovodnému usnesení, které jsem řádně načetla v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nevidím nikoho dalšího, čímž tedy končím podrobnou rozpravu. A protože zde nemáme žádné další návrhy, ani na zkrácení lhůty, tak tímto končím druhé čtení tohoto návrhu.

Dovolte ještě, abych přečetl poslední omluvy, a to je paní poslankyně Olšákové od 18.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů a pana poslance Faltýnka od 18 do 21 hodin z pracovních důvodů. Ruší se omluva pana Jiřího Navrátila. Vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali všechny body dnešního programu, děkuji za dnešní jednání a budeme pokračovat zítra v 9 hodin ráno. Přeji hezký večer všem.

 

(Jednání skončilo v 18.19 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP