(11.50 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

A důvod je ještě jeden, protože ty etické komise, které byly samozřejmě zase v dobrém míněny, že tedy bude centrální, to by bylo zcela nefunkční. A tady má pan kolega Philipp, a tedy všichni, kteří toto iniciovali, pravdu. Důvodem je to, že ta jedna komise za prvé by nebyla schopna obsáhnout všechno samozřejmě, a za další, ročně se schvaluje okolo zhruba čtyř tisíc různých dokumentů, kde je nutné vyjádření etické komise, třeba lokální. Pro ty, kteří se v tom nevyznají, etické komise jsou jednak lokální ve zdravotnictví, čili pro danou nemocnici nebo zdravotnické zařízení, a potom multicentrické. To znamená, že jedna etická komise je schopna pojmout větší projekt, a tedy zaštítit i menší zdravotnické zařízení, aby to bylo v pořádku. To ale není jenom o zdravotnickém zařízení, ale je to o tom, že mnozí studenti vysokých škol, a tady máme i studenty zemědělské fakulty nebo veterinární fakulty nebo medicíny, mají různě propojené podle svých odborností zadání, a proto etické komise tam mnohdy musí posuzovat i tyto věci, čili z veterinárního či zemědělského hlediska, třeba když oni zkoumají životní prostředí. Teď třeba zrovna jsme obhajovali nějaké podobné práce, byla jsem oponentem. Čili tam je potřeba tu etickou komisi mít. A při vší úctě ke všem, neumím si představit, jak by Státní ústav pro kontrolu léčiv toto všechno mohl obsáhnout, protože to už jde potom opravdu do desítek tisíc těch projektů. Čili tady se domnívám, že je dobře, že naším zákonným opatřením trochu zmírníme třeba i tu dobře míněnou, tedy radu řekněme, ale ta by byla opravdu nereálná.

Čili ta etická komise, která by dále měla zůstat v platnosti, čili lokální, multicentrická plus nadřazená samozřejmě, Ministerstvo zdravotnictví má svoji etickou komisi, Státní ústav pro kontrolu léčiv má svoji etickou komisi, a ty mají zůstat pro tyto velké projekty. Ty malé, opravdu tam je to nemožné. To by totiž ani ty studenti nebyli schopni vlastně tu práci napsat a odevzdat, protože než by prošel celý ten úřední moloch, tak by byli dávno po studiu. Pravděpodobně by jim prošla i doba na opravné termíny. Takže to je jediná věc, kterou tady považuji za opravdu dobře udělanou, smysluplnou, která pomůže tomu zákonu a posune někam dále tedy i tu spolupráci.

Všechno ostatní, tedy bohužel musím říci, že jak nechcete slyšet ten název přílepek, tak jestliže to nebude ani právně, tak je bezesporu ale reálně přílepkem - důvod. Co se týče věcí zejména tedy s těmi nákupy, já se domnívám, že nápad může být i dobrý, a stále jsem velmi smírná - jak vidíte, my jsme opozice snů! Víte velmi dobře v minulém období, co by tady asi dělali nestoři z opozice, jak by na nás ukazovali. Ne, my jsme opozice snů a chceme jednat, jednáme a jsme velmi vstřícní, ale když se tady dělají opravdu nesmysly, tak se ozvat musíme, a toto již není dobře, tyto další návrhy. A to proto a při vší úctě k zemědělskému výboru - a věřím, že se ptal, že jednal, to všechno já prosím pěkně uznávám - ale znovu opakuji, dejte nám tedy traktory. My taky se budeme ptát, taky budeme jednat a věřte, že to budeme číst velmi poctivě. Má to jednu vadu, vůbec tomu nerozumíme a to se stalo v tomto případě, protože domnívám se, že je naprosto nutné, aby opravdu ty další pozměňovací návrhy prošly zdravotním výborem, protože se můžeme pobavit, můžeme je i vylepšit, abyste tedy měli tuto představu, protože můžeme je vylepšit, prostřednictvím pana předsedajícího, k panu kolegovi Bendovi, který vrtí hlavou, že nemůžeme - můžeme. Výbor pro zdravotnictví vždycky pracuje tak, aby vylepšil věci, a snažil by se i tady, a opravdu mi věřte, že ta diskuse by tam byla opět velmi věcná, vstřícná ještě z jednoho důvodu. Pro mnohé z vás je to pouze jeden z pozměňovacích návrhů nebo prostě věc, ale třeba pro mě je to denní chleba, jednání s těmito pacienty nebo práce v některých systémech. A je potřeba o tom jednat, eventuálně vylepšit, protože opravdu tady jsme se dostali do situace, kdy výbor, prosím a stále říkám, že tam jistě ti lidé pracovali na 200 %, snažili se, diskutovali, jenom jim to vůbec nepatří. To si musíme uvědomit.

Takže pojďme se ještě podívat na některé věci. Co se týče těch nákupů a distribuce léčiv, prosím vás, to nás velmi tížilo a dodnes třeba, kdybyste kdokoliv z vás měl potvrzený covid PCR a obrátil se na mě, že máte tedy všechny podmínky, které splňují předpis léků, tak samozřejmě to provedeme, ovšem nebude na recept ten lék, je to na žádanku. Je to určitým způsobem složité. Čili určitě je dobře, když tady budeme mít zjednodušený systém. Opět mi tady schází diskuse se zdravotníky a farmaceuty na půdě výboru pro zdravotnictví a to se domnívám, že není dobře.

Pak je tady jedna věc, která tady zazněla, a sice je explicitně daná, myslím, že ji říkala ve svém podání paní kolegyně Lisová, prostřednictvím pana předsedajícího, že se jedná o zápis na eRecept. Prosím pěkně, to určitě, ale v tom eReceptu musí i tady být možnost v případě výpadku systému, že musíme použít náhradní systém, a tady to není explicitně řečeno. Čili bylo by dobře tyto drobnosti tam prostě ještě - ujistit se, že opravdu nebude problém potom pro toho farmaceuta vůbec vydat, protože on mu totiž ten eRecept nepřijde, když nebude systém fungovat. Takže to tady nyní také dotaženo do konce.

Mně tady v tom schází ještě opravdu názor odborných společností, který má opět s těmi zdravotníky být konzultován, protože možná bychom ještě opravdu mohli některé drobnosti vylepšit, a bohužel se tak nestalo.

Co se týče ukládání dat, tak opravdu tam je v současné době problém, který se tady ukazuje. Bylo to i s přístupem do toho, jak tedy řekl pan doktor Philipp, zkráceně ISINu, což je jeden informační systém, kdy ten lékař musí žádat o přístup do ISINu, není to automatické. Je to proto, že tam vkládá velmi citlivá data. A samozřejmě všichni zdravotníci chtějí být ujištěni a naši pacienti chtějí být ujištěni, a tady musím říci tedy ke všem našim občanům, kteří mi již psali o tomto tisku, že obdivuji jejich opravdu entuziasmus s tím, že sledují tisky ve Sněmovně, a je to dobře. Samozřejmě, sledujte je dále, pište nám, ať se můžeme zeptat, protože oni už tam mají obavu. To, co už říkal můj předřečník, mají obavu, jakým způsobem tedy bude s těmi informacemi nakládáno. Já samozřejmě zase věřím tomu, že je tady snaha dobrá, že to jistě nebude zneužito, ale není to konzultováno, není to prodebatováno. Čili to považuju za základní chybu.

Co se týče ještě jedné věci, kterou bych chtěla vysvětlit potom, protože v návrhu této změny, v návrhu tohoto tisku je jasně dáno v kapitole veterinární imunologie, že tam jsou i humánní autologní vakcíny pro konkrétního pacienta. Já bych tady chtěla jenom vysvětlení eventuálně od těch výrobců, kde samozřejmě zase - prolíná se ta medicína, jsou tam výrobci různí a já bych chtěla ujištění, že rozumíme dobře té větě. Takto to opravdu úplně jasné není.

A pak bych tam chtěla vysvětlení, jak ve veterinární medicíně fungují homeopatika. Víte dobře, že v humánní medicíně nemají jedinou studii, která by byla proti té standardní medicíně. I když tady jsou odpůrci i příznivci, to samozřejmě je jasné a já bych tedy chtěla i vysvětlit tento problém a pojem, kde budou přesně distribuována, jak budou prodávána, zda se to může, nebo nemůže zaměnit s nějakými humánními přístupy. Prostě je tady řada otazníků, které nejsou vysvětleny, a říkám znovu, stále chceme být vstřícní a věříme, že to všechno bylo v nejlepší míře. Jenom se domnívám, že tady se naložilo na výbor pro zemědělství při vší úctě k jeho členům a kolegům trochu více, než tam odborně patřilo, a oni se s tím jistě, znovu opakuji, poprali, jak nejlépe uměli, ale pro mě je to nedostatečné. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Vaše vystoupení vyvolalo řadu faktických poznámek. Jako první vystoupí pan poslanec Vít Kaňkovský, po něm Tom Philipp a další. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP